גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה סודאן ממרכז להכשרת טרוריסטים לבת ברית של ישראל

בעיניים הישראליות סודאן הייתה מדינת אויב עוד ממלחמת העצמאות ● היא הייתה גם לתחנת מעבר של נשק ותחמושת שהוברחו לארגוני הטרור הפלסטינים ● כעת, בעזרת הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן שעובד בראש המועצה הריבונית, היא מתנקה מטרור איסלמיסטי ויוצאת מרשימת המדינות שתומכות בטרור

יו"ר המועצה הזמנית בסודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן / צילום: Mohamed Nureldin Abdallah, רויטרס
יו"ר המועצה הזמנית בסודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן / צילום: Mohamed Nureldin Abdallah, רויטרס

איך קרה שסודאן, דווקא סודאן, שהייתה מרכז עולמי להכשרת טרוריסטים איסלמיים, בתמיכת איראן ומדיניות יצוא המהפכה (האיסלמית) שלה, דווקא היא מצטרפת לגל הנורמליזציה עם ישראל. ואולי ישראל היא חבל ההצלה של סודאן אחת מהמדינות העניות באפריקה, אל קידמה ורווחה.

עידן השליטה של הגנרל שהפך לנשיא, עומאר אל באשיר, החל ב-1989 בהפיכה צבאית, לאחר כאוס של מלחמת אזרחים, ובהשראת ראש ממשלתו א-סאדק אל מהדי, העניק למדינה תפנית איסלמית מובהקת תוך הידוק הקשרים עם איראן. התמורה הייתה הפיכת סודאן לבסיס טרור, אימונים, והברחות נשק. לא רק ארגונים המחוברים לאיראן השיעית פעלו משם, אלא גם אל קאעידה וקיצונים איסלמיים אחרים. מתקפות טרור שיצאו משם פגעו ביעדים אמריקאים, כך פיגועי התופת של אל קאעידה בשגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה ב-1998 שגרמו למותם של יותר מ-220 בני אדם, ואחר כך הפיגוע במשחתת קול ב-2000 שבו נהרגו 17 מלחים אמריקאים. היא הוכרזה מדינה תומכת טרור ב-1998 וארצות הברית תקפה את בסיסי האימון של הטרוריסטים בשטחה.

בעיניים הישראליות סודאן הייתה מדינת אויב עוד ממלחמת העצמאות, כשכוחות סודנים רבים השתתפו בקרבות בדרום עם הצבא המצרי. בועידת חרטום ב-1967 התקבלת החלטת שלושת הלאווים של מדינות ערב ששללה הכרה, מו"מ ושלום עם ישראל. בעשורים האחרונים סודאן הייתה מחסום ליהודי אתיופיה שביקשו לעלות לישראל, ובמדבריותיה מתו רבים מהם. אחד מהמבצעים המדהימים של המוסד היה בהעברת העולים שהגיעו בחשאי מאתר צלילה לחופי ים סוף אל ישראל, מבצע שהונצח גם בסרט "אתר הצלילה בים האדום".

סודאן הייתה גם לתחנת מעבר של נשק ותחמושת שהוברחו לארגוני הטרור הפלסטינים חמאס, הג'יהאד האיסלמי ואחרים. נשק שהגיע בעיקר מאיראן. ישראל כך לפי פרסומים זרים, תקפה מהאוויר לא מעט שיירות נשק כאלה, שיעדן היה מעבר דרך מצרים ובסיני לרצועת עזה. ב-2012 יוחסה לישראל גם תקיפה של מפעל ליצור נשק בחרטום הבירה.

השינוי חל בשלהי כהונתו של אל-באשיר, שבינתיים הוכרז גם פושע מלחמה, במסגרת נסיונותיו לצאת מהעיצומים והאמרגו על ארצו שדרדר אותה, ביחד עם מלחמות האזרחים, למצב כלכלי חמור ולרעב קשה. הוא ניסה לעשות כן כשהפנה עורף לאיראן, ופנה לסיוע מדינות המפרץ, אלא שהנסיון כשל, והוא הודח לבסוף לפני שנתיים במהלך מהומות והפגנות נגד המשטר.

מגמת ניקוי מארגוני טרור איסלמיסטים

במדינה שולטת כעת המועצה הריבונית הזמנית שבראשה הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן, הוא הביא בין השאר למינוי ראש הממשלה, עבדאללה חמדוכ, כלכלן שהובא להציל את כלכלת המדינה. בשנתיים שחלפו, אל בורהאן המשיך את מגמת ניקוי המדינה מארגוני הטרור האיסלמיסטים, גם אם לא לגמרי, ועשה מאמצים ניכרים להוצאתה מרשימת המדינות תומכות הטרור. הוא הבין מה שרבים בעולם מבינים, שהדרך לשכנוע וושינגטון קלה הרבה יותר אם ירושלים לצידך. וכך לאחר מגעים חשאיים שארכו חודשים רבים, בפברואר נפגש אל-בורהאן באוגנדה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. כמה משרי הממשלה התנגדו בחריפות, ולמעשה הוויכוח הפנימי הזה עדיין לא הוכרע סופית, אבל אחד מהמתנגדים החשובים, ראש הממשלה חמדוכ, החליט להצטרף ליוזמה, בתנאי שהמועצה המחוקקת (שנמצאת בתהליכי הקמה) תאשר את המהלך.

במהלך השבוע הודיע נשיא ארה"ב טראמפ על הוצאתה של סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור, צעד שפותח בפניה אפשרויות למענקים והלוואות ממדינות וגורמים בינלאומיים כמו הבנק העולמי להצלת הכלכלה, ולקידום פרוייקטים של תשתית הנחוצים לה כאוויר לנשימה. לפי ההערכות ההסכם עם ארה"ב מכיל הפחתת חובותיה של סודאן, וחבילת סיוע כלכלית שלה יהיו שותפות ככל הנראה מדינות המפרץ. אלה (האמירויות וסעודיה) היו בסוד העניינים כל העת, ונתנו לסודאנים את הערבות הכלכלית וגם הפוליטית למהלך.

ישראל תיתן לסודאן בפרוייקטים שיהיו שותפים גם למדינות המפרץ, ידע טכנולוגי בתחומים הקריטיים, חקלאות ומים, ומן הסתם גם בתחומים אחרים.

בהקשר הזה, שר הכלכלה של האמירויות עבדאללה בין טוק אמר בראיון ל"גלובס" כי בכוונת ארצו לפתח שותפויות משולשות עם ישראל ומדינות בצפון ומזרח אפריקה לרבות סודאן לפרוייקטים כלכליים בתחומי האנרגיה, החקלאות והמים.

מצרים, שכנתה של סודאן מצפון, הייתה גם היא שותפה למהלכים והאינטרס שלה קשור גם למאבק מול אתיופיה בסוגיית הקמת הסכר על הנילוס הכחול, העובר בשלוש המדינות.

שלוש מדינות ערביות תוך חודשיים

חשיבות ההסכם לישראל היא ברורה, וההישג מרשים מאוד. בתוך חודשיים שלוש מדינות ערביות, אחת מהן שהשתתפה בפועל במלחמות נגדה, חותמות הסכמי שלום ונירמול יחסים. כל זאת תוך מחיקת ההתניה של שלום עם ישראל רק לאחר פתרון הסוגיה הפלסטינית. המחסום הפסיכולוגי של מדינות ערב נשבר ויהיו עוד בדרך. טראמפ הבטיח אתמול (ו') חמש כאלה ובהן סעודיה, והכוונה כנראה גם למדינות בצפון אפריקה. אבל הסתייגות הכרחית הנובעת מקרבתן של הבחירות בארה"ב והאפשרות כי טראמפ יצא מהבית הלבן.

ההישג הישראלי כאן בולט לנוכח כשלון ההנהגה הפלסטינית. במקרה הזה, בניגוד להודעות על נרמול היחסים עם איחוד האמירויות ובחריין, מילה אחת לא נכתבה בהודעה המשותפת עם סודאן, על הסוגיה הפלסטינית או על פתרון שתי המדינות.

ההנהגה ברמאללה עומדת בפני קריאות מכיוונים רבים לחשב מסלול מחדש ולכל הפחות לקיים דיון מהותי בשל המצב החדש, אבל נדמה שהיא ממתינה קודם כל לתוצאות הבחירות בארצות הברית. הניסיונות לפיוס עם חמאס ולקידומן של בחירות לפרלמנט ולנשיאות, שהיו מעין תגובה להסכמי השלום, נתקלו במבוי סתום.

חמאס בעזה שקיבל בעבר סיוע רב משלטונו של עומאר אל-בשיר פרסם הודעות גינוי קשות לנורמליזציה עם ישראל ובכל תקשורת שלו טענו כי סעודיה תממן את הפיצויים שהוכרחה סודאן לשלם לקורבנות פיגועי הטרור שיצאו משטחה.

הגיהאד האיסלאמי פרסם הודעה ולפיה מדובר בבגידה בפלסטין. "המשטר בחרטום מנחית את סודאן לחיקה של ישראל ומעניק לה מתנה חינם. בכך הוא רושם דף שחור בהיסטוריה של סודאן, 'ארץ שלושת הלאווים'", לשון ההודעה.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים