גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחלוקת חריפה על קרן הניקיון המחלקת מיליארדי שקלים

במשרד להגנת הסביבה ובמשרד האוצר מותחים ביקורת חריפה על החלטתה של השרה גילה גמליאל להקפיא את כל הפרויקטים המתוכננים של קרן הניקיון ● "נראה שלא נעשתה עבודה מקצועית מספקת על ההחלטות" ● גמליאל: "גורמים אינטרסנטיים מנסים לשמר אסטרטגיה שבמשך שנים לא הובילה לתוצאות"

השרה גילה גמליאל / צילום: רפי קוץ, לע"מ
השרה גילה גמליאל / צילום: רפי קוץ, לע"מ

לא מעט ביקורת נמתחה על האופן שבו מנהלת גילה גליאל את המשרד להגנת הסביבה בחודשים הספורים מאז כניסתה אליו. עדויות שהגיעו לידי "גלובס" מתארות דרך קבלת ההחלטות שנויה במחלוקת בקרן הניקיון, שמנהלת מיליארדים.

קרן הניקיון במשרד להגנת הסביבה מופקדת על "שמירה על איכות נאותה של הסביבה ובכלל זה שמירה על הניקיון", ובין היתר היא מטפלת במניעת השלכת פסולת, טיפול בפסולת ומחזור, מניעת מפגעים, טיפול בחופי הים ועוד. חברים בה שלושה אנשי המשרד להגנת הסביבה וכן שני נציגים ממשרד האוצר. הקרן הכינה לאחרונה תוכנית אסטרטגית לטיפול בפסולת עד 2030, כך שתקציבה העומד על 4 מיליארד שקל כבר צבוע עד לסוף התוכנית.

אבל עוד לפני שזימנה את אנשי המשרד כדי לשמוע מהם על התוכנית הקיימת, הודיעה גמליאל לאנשי הקרן כי בכוונתה לבחון אסטרטגיה חדשה ולכן היא מקפיאה את כל התוכניות והיעדים שנקבעו זה מכבר. גורמים בכירים המעורבים בנושא טענו באוזנינו כי ההחלטה התקבלה בלי להתייעץ בנושא עם אנשי משרדה שהופקדו על תחום הפסולת. ויותר מזה, עוד לפני שהתפנתה "לבחון מחדש", הודיעה גמליאל על כינוס ישיבה של הקרן כדי להסיט תקציבים ליעדים חדשים.

בתכתובת פנימית שהגיעה לידינו מותחים אנשי משרד האוצר ביקורת נוקבת על התנהלות השרה גמליאל ועל החלטתה להסיט 350 מיליון שקל ללא כל דיון מקדים, וללא היוועצות באנשי הקרן או במומחים בנושא. "הנהלת קרן הניקיון אישרה רק בשנה שעברה אסטרטגיה רב שנתית לייעול שוק הפסולת ותוכנית השקעה במטרה להביא להפחתה משמעותית של היקף ההטמנה וזאת לאחר עבודה מקצועית ארוכה שהוביל המשרד", כתב נציג אגף תקציבים בקרן ליתר חברי הוועדה.

"אינני מבין כיצד ניתן להקצות סכום משמעותי כל כך ללא דיון באסטרטגיה החדשה? ראוי לסיים את העבודה המקצועית על האסטרטגיה החדשה ולהביאה לדיון בהנהלת הקרן בטרם יאושרו החלטות בהיקף כספי של מאות מליוני שקלים אשר כובלות הלכה למעשה את יכולתה של הקרן להקצות משאבים עתידיים לפרויקטים משמעותיים".

עוד טען איש אגף התקציבים בתכתובת כי "ממעבר על החומרים שנשלחו לא הוצגה תועלת מוכחת מהפרויקטים ונראה שלא נעשתה עבודה מקצועית מספקת על ההחלטות וכי מטרתן להעביר תקציבים לרשויות מקומיות וזאת בניגוד לתכניות העבודה שאושרו בקרן במטרה לפעול להקמת מתקנים אזוריים הפועלים באופן יעיל יותר". הוא מציין עוד כי אלא ברור כיצד הנהלת קרן הניקיון יכולה להקצות 350 מיליון שקל וזאת לפני שהסתיימה העבודה המקצועית על האסטרטגיה החדשה ולא הוצגו בפני ההנהלה המקורות הכספיים המספקים ליישום ההחלטה.

חברת הצוות מהחשב הכללי הסכימה עמו, והוסיפה "ממעבר מהיר על הפרויקטים, הם אינם כוללים מדדים ברורים להצלחתם".

בין יתר היעדים החדשים שהציבה השרה לתקצוב הקרן, לא מעט כספים שיועברו לרשויות כדי "לנקות רחובות" וליפות את העיר. גורמים ששוחחנו איתם באוצר ובמשרד אמרו שמדובר במטרה תמוהה שכן הרשויות כבר היום מתקצבות בעצמן את ניקיון הרחובות בעיר. מיליונים נוספים יועברו לרשויות המקומיות כדי לשפץ את מרכזי המחזור ברחבי העיר, בעיקר לצורך הנראות שלהם.

הביקורת שמתחו אנשי האוצר על התנהלותה התמוהה של השרה מקבלת גיבוי על ידי גורמים נוספים. "זה סביר ששר חדש נכנס הוא רוצה לחשוב על אסטרטגיה חדשה. אבל בזמן שהשרה גמליאל עושה צעדים נחרצים לעצור תוכניות האסטרטגיה שגובשה ולפני שגובשה אסטרטגיה חדשה - היא מביאה כבר פרויקטים למימון - זו התנהלות לא תקינה".

במשרד להגנת הסביבה מלינים גם על מינויים שנויים במחלוקת של השרה, ועל היעדר שקיפות בפעולת הקרן: הפרוטוקול האחרון מעבודת הקרן פורסם ב-13 במאי. מאז כניסתה של גמליאל למשרד הופסקו ישיבות הקרן הדו-חודשיות, ובחמשת החודשים האחרונים נערכה ישיבה אחת בלבד, ב-19 באוגוסט, ובמשרד אומרים כי הפרוטוקול של אותה ישיבה בודדת יתפרסם לציבור בקרוב. "אנשים מפחדים ממנה", אמר לנו בכיר במשרד שביקש להישאר בעילום שם, "רואים שהיא עורפת ראשים והמשרד בברדק אטומי, בלי ניהול וסדר. דיונים מתקיימים בלי אנשי מקצוע".

מלשכת השרה נמסר בתגובה: "צר לנו שגורמים אינטרסנטיים מנסים להיאחז בקרנות המזבח ולשמר מדיניות ואסטרטגיה שבמשך שנים לא הניבה תוצאות ולא ממש הפחיתה את שיעורי הטמנת הפסולת בישראל. מדיניות חדשה כמו זו שמובילה השרה, היא מתוך רצון אמיתי לשנות דברים ולהביא לתוצאות סביבתיות למען הציבור. הלחצים המופעלים עליה באמצעות הפצת אמירות התלושות מהמציאות לא ימנעו ממנה לשנות את הדרוש שינוי, כפי שעשתה רק בתחילת השבוע כאשר הודיעה כי לאור אי-העמידה של יצרניות המשקאות ביעדי המיחזור, יוחל במדינת ישראל חוק הפיקדון על בקבוקי 1.5 ליטרים. השרה תוסיף לפעול בנחישות להפחתת מפגעי הפסולת במרחב הציבורי ותעשה מה שנדרש לשם כך".

רק מחכים להחלטותיה של גמליאל ומנכ"ל משרדה

אם לא די בכך, השרה גמליאל ומנכ"ל משרדה דוד יהלומי נדרשו לחתום על טיוטת הסכם ניגוד עניינים כדי שלא לעסוק בענייני אשכולות רשויות מקומיות, משום שאחיה של גמליאל הוא ראש עיריית גדרה, המשמש כראש אשכול רשויות מקומיות. המנכ"ל מנוע מלעסוק בנושא משום שהיה גזבר העירייה בעבר, וכבר חתם על הסכם ניגוד עניינים. מבירור מעמיק עולה כי טיוטת הסכם ניגוד העניינים של השרה נמצאת בהכנה מול משרד היועץ המשפטי לממשלה (נזכיר, חמישה חודשים).

בקרן הניקיון ישנם 800 מיליון שקל המוקדשים לרשויות המקומיות לניהול משותף של נושא הפסולת. 400 מיליון מתוכם כבר יצאו לביצוע ברשויות המקומיות עוד טרם תקופת גמליאל. אולם 400 מיליון נוספים (וכן סה"כ סכום הקרן שהוא כאמור כ-4 מיליארד שקל) - רק מחכים להחלטותיה של גמליאל ומנכ"ל משרדה, שלמרות ניגוד העניינים הידוע כבר קיימו לפחות פגישה אחת ידועה ומוכרת בעניין האשכולות.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?