גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה דורשת ממאות דיירים בדיור הציבורי לוותר על חצי משטח הדירות שלהם

כשברקע משבר הקורונה, מבקשת המדינה מ-700 משפחות בדיור הציבורי לוותר על מחצית משטח הדירה שהוקצתה להן ● מדובר בדיירים שמתגוררים בדירות שהורכבו בעבר הרחוק משתי דירות קטנות משרד השיכון: "אנחנו עושים תהליך מסודר ולא מפנים אף משפחה מהדירה"

בניין ביבנה. אחת הדירות בבניין תפוצל בהוראת המדינה? / צילום: שרון אוסקר
בניין ביבנה. אחת הדירות בבניין תפוצל בהוראת המדינה? / צילום: שרון אוסקר

אוראל איצקוביץ (26) גרושה ואמא לארבעה ילדים, שהצעיר מביניהם בן שבועיים בלבד, מתגוררת עם אמה בדירת עמידר בבנימינה. האם מתגוררת כאן כבר 40 שנה, ופה גידלה את תשעת ילדיה. בעבר הרחוק קיבלה המשפחה שתי דירות קטנות שחוברו והפכו לדירה של 90 מ"ר, אלא שכעת דורשת ממנה המדינה שהמשפחה תוותר על מחצית מהדירה. "לפני שבועיים קיבלנו פתאום מכתב מעמידר שצריך להחזיר דירה אחת", מספרת איצקוביץ', שמבהירה כי "אם מחליטים לקחת את הדירה אז אני ברחוב. אמא שלי לא מוכנה לפנות את הדירה. זו זכות שלה. פה הזכרונות שלה".

מבדיקת "גלובס" עולה כי המקרה של איצקוביץ' איננו היחידי וכי בהנהלת החברה הממשלתית פנו לאחרונה לכ-700 משפחות והודיעו להן, שעליהן לפנות מחצית משטח הדירה שבה הם מתגוררים. מדובר בזכאים, שחלקם מתגוררים במקום עשרות שנים, ושבעבר אוחדו עבורם שתי דירות קטנות כדי ליצור דירה אחת שתתאים לתנאי הדיור המשפחתיים. מדובר בצעד לא שגרתי, ודאי לא כשברקע מגפת הקורונה. אלא שגורמים ממשלתיים מסבירים כי על הצעד הוחלט במשרד הבינוי והשיכון בשל אי תקצוב ממשלתי לדיור הציבורי, והתארכות תקופת ההמתנה עבור זכאי הדיור הציבורי. על ידי פינוי השטח, מקווים במשרד "ליצור" דירות יש מאין.

"מפחדת מעמידר יותר מהקורונה"

אמיר אוסקר (48) שמשרת בצבא קבע, מתגורר עם אימו, אחיו ואחותו ביבנה בדירת עמידר. המשפחה מתגוררת בדירה מזה 38 שנה. "אמא שלי התאלמנה בגיל צעיר, ואבא נפטר מאלכוהול", הוא מספר על הרקע המשפחתי. "דירת השיכון שאותה קיבלנו מעמידר הושגה אחרי ששבתנו ברחוב בתל אביב. ישבנו 11 נפשות עם שלט "משפחה מרובת ילדים זרוקה ברחוב". הדירה שבה אנחנו גרים היום היא למעשה שתי דירות 51 מ"ר כל אחת שאוחדו. כל השנים אמא לא עבדה. התפרנסנו מקצבת נכות של אחותי ומביטוח לאומי".

אמיר אוסקר / צילום: שרון אוסקר

לדבריו המשפחה מנסה בשנים האחרונות לרכוש את הדירה מעמידר, כפי שעושים דיירים רבים, אלא שעד כה הנושא לא מתקדם מהכיוון של עמידר. גם אוסקר קיבל לאחרונה פנייה להחזיר מחצית מהדירה לעמידר. "לאחרונה קיבלנו מכתב שדורש שנחזיר את אחת מהדירות "כי הילדים גדלו". הסברנו בעשרות מכתבים שיש פה סיפור שונה. שיש פה ילדה עם צרכים מיוחדים, אמא קשישה ומישהו שמטפל בשתיהן. אבל, משרד הבינוי והשיכון מתעלמים לחלוטין מהסיפור הסוציאלי. בחודש שעבר הם העלו לאמא באופן בריוני פי שלושה את שכר הדירה על הדירה שכביכול אנחנו לא מחזירים".

גם ח', בשנות ה-30 לחייה, מתגוררת בדירה של עמידר בגודל 92 מ"ר, שמורכבת משתי דירות קטנות שאוחדו עוד בשנות ה-60. ח' נולדה לשני הורים מבוגרים שנפטרו. בז'רגון הדיור הציבורי היא מוגדרת כ"בת ממשיכה". בשיחה עם "גלובס" אמרה כי, "סיפור חיי קצת קשה כי הייתי בת יחידה ונאלצתי לעזוב את הלימודים במכללה כדי לסייע להורי שחלו והפכו נכים וסיעודיים. מה שקרה זה שלא יכולתי לבנות לעצמי משפחה.

כשהצלחתי כבר לאסוף את השברים הגיעה הקורונה ונעצרו לי שידוכים, על חתונות אין בכלל מה לדבר. ואז, בחודש יולי, הגיע מכתב מעמידר שהם רוצים לפצל לי את הבית. הם מתעלמים מזה שבדירה הזאת יש רק מטבח אחד ושאם יפצלו אגור בדירה זעירה", היא אומרת וחוזרת על דברים שאמרו גם דיירים אחרים לגבי עדכון למעלה של שכר הדירה שבעמידר מבקשים כעת.

ח' מספרת שמאז פרוץ הקורונה בחודש מרץ, היא כמעט ואינה יוצאת מהבית: "פחדתי, שאם יקרה לי משהו ויאשפזו אותי, אז עמידר יבואו וישתלטו. פשוט פחדתי לצאת מהבית. אני מפחדת מעמידר יותר מהקורונה".

"מנסים לפתור עוול בעוול"

החברה הממשלתית עמידר היא אמנם החברה המשכנת והפנים של המדינה מול הדיירים, אלא שההחלטה בנושא התקבלה במשרד שאחראי על עמידר - משרד הבינוי והשיכון. זאת לא מעט על רקע העובדה שבשנים האחרונות המדינה מאבדת דירות רבות ממאגר הדיור הציבורי. זאת כיוון שזכאים רבים משתמשים בזכותם לרכוש דירות, ומנגד המדינה לא מקצה כסף לרכישת דירות חדשות. בראיון ל"גלובס" שנערך לפני כשנתיים אמר מנכ"ל עמידר לשעבר, ראובן קפלן, כי בכל שנה מוכרת החברה כ-1,000 דירות לזכאים, וכי מנגד המדינה רכשה בשנים האחרונות כ-3,000 דירות בלבד. לדברי נתנאל לפידות שמשמש כמנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות וראש אגף נכסים וחברות, במשרד הבינוי והשיכון, מדובר בצעד מתבקש: "יש לנו היום 4,000 משפחות שמחכות בתור לדיור ציבורי. מתוכן יש 360 נכים רתוקים. אנחנו צריכים למצוא פתרונות לכל אלה.

יש לנו קבוצה של 700 יח"ד שבהם מתגוררות משפחות ברוכות ילדים, שקיבלו שתי דירות מגורים שאוחדו לאחת. זה היה רלוונטי בשבילם באותה תקופה. כיום, כשגר בה רק זוג, אנחנו עושים תהליך מסודר.

חשוב להבין שאנחנו לא מפנים אותם. הם ימשיכו לגור באותה כתובת, עם הקהילה שאליה הם מחוברים, בדירה אחת מתוך השתיים. וזה כדי לתת פתרונות ל-4,000 משפחות שכרגע נמצאות ברחוב".

האם זה העיתוי הנכון?
"זכאי הדיור הציבורי נתמכים ומקבלים קצבאות מהביטוח הלאומי וסיוע מהמדינה בכל דרך אפשרית. זו קבוצה חלשה שאנחנו מסייעים לה בכל הפתרונות שהמדינה יודעת לתת. הקורונה פגעה משמעותית בעיקר באוכלוסיות יותר חזקות ולכן ההשפעה שלה על דיירי הדיור הציבורי פחותה. היא פגעה פחות כי גם ככה הן הסתמכו על הקצבאות. חשוב להגיד שאנחנו לא מפנים אותם. אנחנו לא פוגעים ומוציאים אותם מהדירה. רק שהם יגורו בדירה אחת מתוך השתיים".

עו"ד ספיר סלוצקר עמראן מתנועת "שוברות קירות", שעוסקת בנושאים של עוני, אמרה ל"גלובס" כי, "במשך עשרות שנים ממשלות ישראל ומשרד הבינוי והשיכון ייבשו את הדיור הציבורי. מצד אחד צמצמו באופן מלאכותי את מעגל הזכאים ע"פ קריטריונים מגבילים ונוקשים ביותר ומהצד השני, הם לא בונים דיור בשום צורה. אין שום אופק לדיור הציבורי. ואז נוצר מצב שבו מנסים לפתור עוול בעוול. אומרים שמנסים לגרד מאנשים שגרים בבתים שלהם כבר עשרות שנים והדירות כבר מחוברות. אי אפשר להפריד אותן טכנית לפצל ונגמר".

מחברת עמידר נמסר: "מדובר במהלך שמוביל משרד הבינוי והשיכון במסגרת המאמצים לסייע לאלפי המשפחות הממתינות בתור לדיור ציבורי. נציין כי אנו עושים כל מאמץ כדי להעניק לדיירים שירות יעיל ומהיר, בפרט בימי קורונה. נמשכת הפעילות לאכלוס ותחזוקת דירות, כך גם פעלנו להנגיש שירותים רבים באופן מקוון ולספק מענה מקצועי "מרחוק" תוך שמירה על בריאותם של הדיירים". 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון