גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנות ההליכה בין הטיפות: הנאום האחרון של נגיד בנק ישראל מדאיג מבחינה כלכלית

בשבוע שעבר נשא נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נאום על מצב המשק ● בשפתו הדיפלומטית הוא לא חסך ביקורת מהממשלה והפוליטיקאים שלנו, והציע לקדם מהלכים כלכליים - לפני שיהיה מאוחר מדי ● הנגיד התהלך על החבל הדק שבין קריאה לפעולה לבין פגיעה בדירוג האשראי של ישראל

ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הציג ביום חמישי האחרון נאום, שכולו הליכה בין הטיפות ודילוג מעל מוקשים. ירון דיבר במסיבת העיתונאים שבנק ישראל מכנס אחת לרבעון, לרגל פרסום הודעת הריבית ותחזית מעודכנת של חטיבת המחקר של הבנק.

ההודעה של יום חמישי האחרון עוררה עניין מיוחד: החלטת הריבית הראשונה של בנק ישראל לאחר היציאה מהסגר השני. על רקע התממשות התרחיש הפסימי יותר של הבנק, של גלי תחלואה וסגרים, החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להותיר ללא שינוי את שער הריבית. כפי שצפו אנליסטים, העדיפה הוועדה בראשות הנגיד הגדלת מסגרת תכנית רכישות האג"ח הממשלתיות ב-35 מיליארד שקל נוספים (ל-85 מיליארד) ועל אשראי בריבית שלילית לבנקים, שיתחייבו להעמיד אותו לרשות עסקים קטנים בריבית מקסימום של פריים פלוס 1.3%.

על-רקע המציאות הכלכלית העגומה הזו, ושיתוק פוליטי שמאיים להותיר את ישראל ללא תקציב שנה שנייה ברציפות, הציג ירון גרסה שנועדה גם להלחיץ את הממשלה לפעול סופסוף, גם להרגיע את חברות דירוג האשראי, גם ה בכלל ושר האוצר ישראל כ"ץ בפרט.

על הסיכון להורדת דירוג אשראי

"האלמנטים הבסיסיים של הכלכלה מאוד טובים וחברות דירוג האשראי מבינות את זה. יחד עם זה, כמובן שהם היו רוצים לראות שהמשילות התקציבית באה לידי ביצוע וזה כמובן אספקט שהם יעקבו אחריו"

"כמובן שחברות הדירוג ירצו לראות, וכולנו רוצים לראות, תקציב 2021 בהקדם האפשרי. מתווה מסודר, שלא ישאיר אותנו עם תקציב המשכי לתוך 2021. עוד לא דיברתי איתם, אבל אני מניח שזה משהו שהם בוחנים ומסתכלים עליו - שלפחות יהיה מתווה מוסדר ליצירת תקציב ל-2021"

מטבע הלשון החדש שטבע נגיד בנק ישראל הוא הכותרת של השיחה שלו. למה מתכוון ירון כשהוא מדבר על "משילות תקציבית"? השימוש במילה "משילות", הלקוחה מהז'רגון החביב כל-כך על ראש הממשלה בנימין נתניהו, מקבל כאן פתאום טוויסט מפתיע: נתניהו (לצד מנהיגים נוספים בימין) הוא הרי זה שהתלונן על עוצמתם המופרזת של הפקידים שמונעים ומסכלים את ביצוע מדיניותו של הדרג הנבחר. אלא שבמקרה של התקציב אף אחד לא בא בטענות לדרג המקצועי, שדווקא תמך בהתחלה בדחיית התקציב ל-2021. המחדל הוא כל-כולו של הדרג הפוליטי.

מרבית האנליסטים בבתי ההשקעות ובבנקים סבורים, כי התרחיש של הורדת דירוג האשראי יהפוך ממשי אם ממשלת ישראל לא תשכיל לאשר תקציב מדינה אחראי ורציני לשנת 2021, לאחר יותר משנה של התנהלות ללא תקציב. על הרקע הזה, דבריו של הנגיד נשמעים כמו האנדרסטייטמנט של המאה.

הסיבה לכך היא שהנגיד מנסה לעשות כאן איזון עדין בין מספר שיקולים כבדי משקל. מצד אחד הנגיד מודאג מהאפשרות שלא יאושר תקציב מדינה ל-2021 והמדינה תיגרר לשנה נוספת של תקציב המשכי. הוא גם יודע שיש מעט מאוד סנקציות שיכולות להרתיע את הפוליטיקאים הישראלים מלמתוח את החבל עוד ועוד.  אחד האיומים הבודדים שעדיין זוכים לאוזן קשבת בממשלה הוא הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל. לכן חשוב לנגיד להעביר מסר שהמצב אכן רציני.

אבל, מצד שני הנגיד אינו רוצה להיתפס כחסר אחריות ואין לו אינטרס ליצור דאגה גדולה מדי אצל חברות דירוג האשראי - כך שבסופו של דבר יואשם כמי שתרם בעצמו להורדת הדירוג בהבל פיו. במבחן התוצאה נראה שהנגיד הרחיק לכת לטובת הזהירות, והאיום המרומז שלו, ככל שהיה כזה, לא נקלט כלל באוזניים הישראליות הלא-רגישות.

על היחסים עם שר האוצר והלוז לאישור תקציב המדינה

"אני ושר האוצר נמצאים בקשר שוטף, קשר טוב. ברור לי שהוא מחויב לקדם את תקציב 2021 בהקדם האפשרי. וכמובן, זמן שעובר לא חוזר. אנחנו לא בזמנים רגילים, אלא בתקופה שבה נעשו כל מיני שינויים בחוקים אחרים וכל מיני לו"זים הוקדמו, ולכן פה צריך לעשות כמה שיותר כדי להגיע ולנסות לעשות את התקציב הזה בהקדם האפשרי. ומוטב אם אפשר, לא לעשות אותו כך שנצטרך להיכנס לשנת 2021 עם תקציב המשכי"

הנגיד ירון כבר הבין שלשר האוצר הנוכחי ישראל כ"ץ יש רגישות יתר לדעות שונות ולתוכניות כלכליות מתחרות. "רעשי רקע", למשל, הוא כינה את התוכנית הכלכלית שהנגיד הציג לראש הממשלה ביוני. ירון נשאל לגבי דברים שאמר בראיון לגלי צה"ל, שמהם עלה שאפשר להעביר בזמן תקציב ל-2021. כ"ץ הסביר, כידוע, שאין אפשרות להספיק ולאשר תקציב כזה בכנסת עד פברואר. כשנשאל ביום חמישי שעבר לגבי הסתירה לכאורה בין שתי הגרסאות, מיהר הנגיד לבצע חילוץ לאחור וסיפק גרסה מרוככת ומסוייגת, שאפילו שר האוצר כ"ץ היה יכול לחתום עליה בלב שלם.

על ההשפעה של אי הוודאות הפוליטית על הכלכלה

"אי-ודאות באופן כללי זה גורם שלילי לכלכלה עסקים רוצים ודאות, צרכנים צריכים ודאות וזה מצמצם את הפעילות הכלכלית... ובוודאי היינו רוצים לראות גם מאיצי צמיחה, פעילויות ששמות את תקציב הממשלה במאיצי צמיחה. יש משרדים שצריכים לפעול, יש גופים שעובדים מול המשרדים שרוצים לראות את זה. ככל שנקדים לעשות את זה - כך נוכל לצאת מהמשבר מהר יותר וטוב יותר"

גם כאן העדיף הנגיד לספק תשובה פתלתלה לשאלה ישירה ופשוטה שנשאל: האם אי-הוודאות הפוליטית בישראל אינה פוגעת בכלכלה? לצד האמירה הכללית שאי-ודאות זה דבר רע (תיראו מופתעים), מוסיף הנגיד גם הסבר חלקי ומשתמע על הנזק האדיר שנגרם כתוצאה מאי-אישור תקציב (מעבר לסיכון של הורדת דירוג האשראי): היעדר תוכניות לעידוד הצמיחה, היעדר תוכניות עבודה למשרדי הממשלה, או במלים אחרות העמקת המיתון והארכתו.

על תוכניות הצמיחה של בנק ישראל

"יש דברים תומכי פריון. היינו רוצים להשמיש כמה שיותר מהם ב-2021, כמו דיגיטציה, תשתיות מסוימות, שינוי ושיפור במערכות החינוך ממבנים ומלמידה מסוג אחר, וכוח אדם - אלה דברים שבאופן טבעי צריך לעשות אותם. הם צריכים להיות חלק של אותן תכנית ארוכות טווח. דיברנו על המטרו - יש דברים שאפשר לעשות מיד ויש דברים שצריך לתכנן עבורם וחלק מההשקעות בהם יגיעו ב-2022"

ההסתכלות לטווח ארוך היא נושא שנגיד בנק ישראל עודד במרץ בתחילת כהונתו, אך הלך ונזנח, לאחר שלא זכה לאוזן קשבת בדרג הפוליטי. באמירות האלה מעלה הנגיד את זכרה של התוכנית הכלכלית שבנק ישראל הכין, תוכנית שכוללת גם רגל של צמיחה ועידוד הפריון במשק.

על אפשרות הורדת הריבית לאפס

"הכלי של ההרחבה הכמותית הוא הכלי הנכון ביותר לעת הזו. זה לא אומר שלא נשתמש בכלי הריבית בעתיד. אם יתפתחו האירועים הנכונים עבורנו, נוכל להשתמש גם בכלי הזה. אם היינו חושבים שהריבית השלילית היא הכלי הנכון בעת הזו זה מה שהיינו עושים"

הנגיד מבהיר כאן שהאפשרות להוריד את שער ריבית משערה הנוכחי (0.1%) לאפס תעלה על הפרק רק במצב של החמרה משמעותית נוספת בתחלואה ובמצב המשק. מאחורי ההסבר הזה עומד שכנוע עמוק בוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שהפחתת הריבית בעשירית האחוז לא תשיג הרבה במישור המעשי.

על אפשרות הגדלת ההתערבות בשוק המט"ח

"אנחנו רואים בהרבה תחומים דווקא יציבות מסוימת. בתחום הייצוא, שער החליפין נבדק על-ידינו כל הזמן ואם נראה שיש סטייה מהותית מאותו חלון משתנה - נתערב במידת הצורך"

העובדה שהשקל שוב נסחר ברמות שיא מול המטבעות הזרים, למרות כל הנתונים הכלכליים הקשים ואי הודאות הפוליטית - אינה מדאיגה במיוחד את הנגיד. כל עוד הייצוא הישראלי נמצא במצב נסבל אין מקום לצפות מבנק ישראל לשינוי דרמטי במדיניות ההתערבות בשערי המט"ח.

עוד כתבות

בנימין נתניהו, הליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בקשת החנינה של נתניהו: איך זה עובד והאם יש צורך בהודאה באשמה

רה"מ בנימין נתניהו יצר רעידת אדמה כשהחליט להגיש באופן רשמי בקשת חנינה לנשיא המדינה ● מה המשמעויות, וכיצד תתקבל ההכרעה? ● גלובס עושה סדר

רחפן של איירובוטיקס שאותה רכשה אונדס / צילום: יוני בן חיים

מתרחבת בקצב גבוה: החברה האמריקאית שלא מפסיקה לרכוש דיפנס־טק ישראלי

אונדס רכשה בשנים האחרונות, בין היתר, את איירובוטיקס, איירון דרון, ורובו-טים כדי לבנות מערך אוטונומי של רחפנים ורובוטים קרקעיים ● החברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של מעל 3 מיליארד דולר, לאחר שהשקיעה מאות מיליוני דולרים ברכישות ובגיוסי הון

בת חן סבג וקרן מור ב''הורסת''. מי הרסה למי / צילום: באדיבות הוט ו–NEXT TV

בין הצטלבות זהויות לקללה משפחתית: בת חן סבג עברה דרך מאז "מטומטמת"

תשע שנים אחרי "מטומטמת", בת חן סבג חוזרת עם "הורסת", דרמה משפחתית שבמרכזה קללה עתיקה לפיה כל גבר המתאהב באחת מנשות המשפחה מוצא את מותו ● דרך חזרתה של הגיבורה לאשקלון, הסדרה פורשת סיפור מריר-מתוק על נשים חזקות הנתפסות כ"מכשפות", ועל קללה שמתבהרת כמעין העברה בין־דורית של פחד וכאב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והבנקים קפצו

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● מדדי הבנייה והבנקים התקדמו בכ-1.5% ● טבע חצתה במהלך יום המסחר שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● וול סטריט מסכמת שבוע חיובי של עליות, והציפיות להורדת ריבית בדצמבר הולכות וגוברות ● וגם: ההחלטה שתקבע אם יתרחש ראלי של סוף־שנה בשווקים שמעבר לים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שצפויות לעלות היום, ומה צפוי בשווקים בדצמבר

עונת הדוחות בבורסה תגיע היום לסיומה, וגל ההנפקות מתחמם עם שתי חברות חדשות ● טבע וטאואר חוזרות עם פערי ארביטראז' חיוביים ● והתחזיות של הבנקים הגדולים בארה"ב ל-S&P 500

פרויקט שכירות בשכונת סירקין בפתח תקווה / הדמיה: סנאפצט רועי כהן

איזו עיר בישראל היא שיאנית המגורים בשכירות, ואיזו מדינה היא שיאנית הפעילות הספורטיבית?

מי היה הסנדק של אריק איינשטיין, כמה צמדים של אב ובן כיהנו כנשיאי ארה"ב ןבראש איזו מדינה עומדים יחד נשיא צרפת ובישוף אורז'ל? ● הטריוויה השבועית

רחוב בתל אביב. ''כל בעל מקצוע חושב על החלק שלו, יועץ אשפה רוצה מקום למשאיות'' / צילום: Shutterstock

למה נעים יותר ללכת בשינקין מאשר בשכונת המשתלה

מחקר חדש של המתכנן העירוני טל אלסטר חושף שורה ארוכה של חסמים מערכתיים, רגולטוריים ותרבותיים שמונעים תכנון עירוני אמיתי בישראל - ומציע מתודולוגיה לתיקון המצב, מהשלטון המרכזי ועד העיריות

מימין: אלי גליקמן, ראסל אלוונגר, יוס שירן / צילום: ענבל מרמרי, יח''צ, עינת לברון

מאבק השליטה שמקפיץ את צים, והישראלית שטסה ב-160% תוך חצי שנה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מניית צים השלימה קפיצה של כ-20% מאז פורסם מאבק השליטה הרשמי על החברה ● אבן קיסר המריאה, לאחר שהודיעה על צעדי התייעלות שתקיים ● ויצרנית השבבים טאואר טסה ב-160% על רקע בום ה-AI

עו''ד שגית אפיק, היועצת המשפטית לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

היועצת המשפטית לכנסת מתנגדת להקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים

לעמדתה של עו"ד שגית אפיק, ועדת הכלכלה היא הוועדה המוסמכת והמתאימה לדון בהצעת חוק השידורים של השר שלמה קרעי, והעברת החוק לוועדה מיוחדת - שנועדה לעקוף את יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן - תהווה פגם מהותי בהליך החקיקה

העיתונאית הסורית שמלמדת על ישראל: "לחיזבאללה הייתה הילה סביבו, כמו בועה שישראל פוצצה עם חיסול נסראללה"

אשת התקשורת הייבי בוזו, שפועלת לקידום דו־קיום והשמעת קולות ליברליים בעולם הערבי, מתארת שינוי איטי אך חסר תקדים בתודעה האזורית: "אנשים כבר מבינים את האמת על חמאס" ● היא מאמינה שהנרטיב הקיצוני של אל־ג'זירה מאבד אחיזה, בעוד רבים במזרח התיכון מביעים לראשונה רצון אמיתי לשלום ויציבות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קפה מסוכן ללב? מחקר חדש מאתגר את התפיסה הזאת

מחקר חדש מגלה: צריכת קפאין מפחיתה את הסיכון להפרעות בקצב הלב ● מיקרוסופט מרחיבה את עוזר הבינה המלאכותית לצוותי הרפואה גם לאחים ואחיות ● חברת הקנאביס שיח מדיקל מציגה ירידה בהכנסות אך שיפור ברווחיות ● ריג'נטיס דוחה שוב את מועד ההנפקה ● וננוז זוכה במקום הראשון בתחרות של תערוכת הטכנולוגיה הרפואית הגדולה בעולם ● השבוע בביומד

חגי אורן, מנכ״ל מיטב גמל ופנסיה / צילום: רועי מזרחי

אחרי 72 שעות במשרד ההורים שלו הזמינו משטרה. ואז הוא החליט לשנות כיוון

"כעורך דין השיא שלי היה 72 שעות במשרד, שבסיומן נסעתי הביתה לישון. לא עניתי לטלפונים, אז ההורים שלי שלחו שוטרים לוודא שאני בחיים. שם הבנתי שאני לא ממשיך" ● שיחה קצרה עם חגי אורן, מנכ״ל מיטב גמל ופנסיה

עופר ינאי / צילום: ליאב פישל

עופר ינאי לאחר ביצור השליטה בנופר: "לוקח צעד אחורה בהפועל ת"א"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית נופר השלים מהלך להגדלת החזקותיו באמצעות לאומי פרטנרס: "עסקה שמפגישה אותי עם נזילות" ● ינאי, שגם מחזיק בהפועל ת"א בכדורסל, מציין כעת כי ייקח צעד אחורה בניהול הקבוצה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה למדה את השיטה האיראנית ולקחה אותה צעד אחד קדימה

כל המערך הפיננסי הטורקי - בין אם מדובר בבנקים, בבורסה באיסטנבול או במשרדי הממשלה - עומד למען חמאס פתוח לרווחה ● עם זאת, ארגון הטרור הוא רק "כלי" אחד מתוך רבים שמפעילה טורקיה במסגרת שאיפתה להחזיר "עטרה ליושנה" ולהפוך לאימפריה ● ובטווח הארוך, נשיא טורקיה רוצה שישראל תחדל מלהתקיים. פשוטו כמשמעו

מלמעלה: קוואי לנארד, באלמר וסנברג. הכוכב, הבעלים והספונסר בעסקה / צילום: AP - David Zalubowski, Eric Thayer

העסקה שמסבכת את מנכ"ל מיקרוסופט האגדי בחקירה מתוקשרת של ה-NBA

הבנק שהקים היזם ג'ו סנברג משך משקיעים נוצצים, בהם רוברט דאוני ג'וניור, ליאונרדו דיקפריו ומנכ"ל מיקרוסופט לשעבר ובעלי הלוס אנג'לס קליפרס סטיב באלמר ● אלא שאז נקלע לקשיים, רקם תרמית של מאות מיליוני דולרים וגם הודה בה ● עסקה תמוהה שחתם עליה דווקא בשיא הפרשה מסבכת את באלמר בחקירה מתוקשרת של ה–NBA

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשת חנינה לנשיא הרצוג

סנגורו של נתניהו כתב להרצוג כי "על רקע הצורך להביא לאיחוד העם ואיחוי הקרעים, ראש הממשלה נכון לצעוד בדרך זאת של בקשת חנינה, למרות שבכך הוא יוותר על זכותו לנהל את ההליך המשפטי בעניינו עד תום - וזאת מתוך ראיית האינטרס הציבורי" ● בית הנשיא: "מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן, שתישקל באחריות ובכובד-ראש"

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

לפני 5 שנים היא הייתה חברה קיבוצית קטנה. היום קוראים לה בשוק "חברת חשמל 2"

יצרנית החשמל משק אנרגיה, שנמצאת בבעלות 280 קיבוצים, החלה את דרכה הציבורית בתור חברה קטנה ומדשדשת, שלפי גורמים "התקשתה לעשות עסקים אפילו עם התנועה הקיבוצית" ● אבל אחרי שינוי דרמטי באסטרטגיה ושורת עסקאות ענק עמוסות סיכון, היא זינקה לשווי של מעל 4.5 מיליארד שקל, כשהמניה קפצה רק בשנה האחרונה ב־200% ● מהעסקה השנויה במחלוקת עם ג'ורג' חורש ועד לדומיננטיות הגוברת בשוק החשמל

אסף אלמגור, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל בזן עוזב את תפקידו לאחר שלוש שנים

מנכ"ל קבוצת בזן, אסף אלמגור, הודיע לדירקטוריון הקבוצה על רצונו לפרוש מניהול הקבוצה לאחר שלוש שנים בתפקיד ● החברה פועלת למינוי מנכ"ל חדש ותעדכן עם השלמתו