גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנות ההליכה בין הטיפות: הנאום האחרון של נגיד בנק ישראל מדאיג מבחינה כלכלית

בשבוע שעבר נשא נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נאום על מצב המשק ● בשפתו הדיפלומטית הוא לא חסך ביקורת מהממשלה והפוליטיקאים שלנו, והציע לקדם מהלכים כלכליים - לפני שיהיה מאוחר מדי ● הנגיד התהלך על החבל הדק שבין קריאה לפעולה לבין פגיעה בדירוג האשראי של ישראל

ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הציג ביום חמישי האחרון נאום, שכולו הליכה בין הטיפות ודילוג מעל מוקשים. ירון דיבר במסיבת העיתונאים שבנק ישראל מכנס אחת לרבעון, לרגל פרסום הודעת הריבית ותחזית מעודכנת של חטיבת המחקר של הבנק.

ההודעה של יום חמישי האחרון עוררה עניין מיוחד: החלטת הריבית הראשונה של בנק ישראל לאחר היציאה מהסגר השני. על רקע התממשות התרחיש הפסימי יותר של הבנק, של גלי תחלואה וסגרים, החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להותיר ללא שינוי את שער הריבית. כפי שצפו אנליסטים, העדיפה הוועדה בראשות הנגיד הגדלת מסגרת תכנית רכישות האג"ח הממשלתיות ב-35 מיליארד שקל נוספים (ל-85 מיליארד) ועל אשראי בריבית שלילית לבנקים, שיתחייבו להעמיד אותו לרשות עסקים קטנים בריבית מקסימום של פריים פלוס 1.3%.

על-רקע המציאות הכלכלית העגומה הזו, ושיתוק פוליטי שמאיים להותיר את ישראל ללא תקציב שנה שנייה ברציפות, הציג ירון גרסה שנועדה גם להלחיץ את הממשלה לפעול סופסוף, גם להרגיע את חברות דירוג האשראי, גם ה בכלל ושר האוצר ישראל כ"ץ בפרט.

על הסיכון להורדת דירוג אשראי

"האלמנטים הבסיסיים של הכלכלה מאוד טובים וחברות דירוג האשראי מבינות את זה. יחד עם זה, כמובן שהם היו רוצים לראות שהמשילות התקציבית באה לידי ביצוע וזה כמובן אספקט שהם יעקבו אחריו"

"כמובן שחברות הדירוג ירצו לראות, וכולנו רוצים לראות, תקציב 2021 בהקדם האפשרי. מתווה מסודר, שלא ישאיר אותנו עם תקציב המשכי לתוך 2021. עוד לא דיברתי איתם, אבל אני מניח שזה משהו שהם בוחנים ומסתכלים עליו - שלפחות יהיה מתווה מוסדר ליצירת תקציב ל-2021"

מטבע הלשון החדש שטבע נגיד בנק ישראל הוא הכותרת של השיחה שלו. למה מתכוון ירון כשהוא מדבר על "משילות תקציבית"? השימוש במילה "משילות", הלקוחה מהז'רגון החביב כל-כך על ראש הממשלה בנימין נתניהו, מקבל כאן פתאום טוויסט מפתיע: נתניהו (לצד מנהיגים נוספים בימין) הוא הרי זה שהתלונן על עוצמתם המופרזת של הפקידים שמונעים ומסכלים את ביצוע מדיניותו של הדרג הנבחר. אלא שבמקרה של התקציב אף אחד לא בא בטענות לדרג המקצועי, שדווקא תמך בהתחלה בדחיית התקציב ל-2021. המחדל הוא כל-כולו של הדרג הפוליטי.

מרבית האנליסטים בבתי ההשקעות ובבנקים סבורים, כי התרחיש של הורדת דירוג האשראי יהפוך ממשי אם ממשלת ישראל לא תשכיל לאשר תקציב מדינה אחראי ורציני לשנת 2021, לאחר יותר משנה של התנהלות ללא תקציב. על הרקע הזה, דבריו של הנגיד נשמעים כמו האנדרסטייטמנט של המאה.

הסיבה לכך היא שהנגיד מנסה לעשות כאן איזון עדין בין מספר שיקולים כבדי משקל. מצד אחד הנגיד מודאג מהאפשרות שלא יאושר תקציב מדינה ל-2021 והמדינה תיגרר לשנה נוספת של תקציב המשכי. הוא גם יודע שיש מעט מאוד סנקציות שיכולות להרתיע את הפוליטיקאים הישראלים מלמתוח את החבל עוד ועוד.  אחד האיומים הבודדים שעדיין זוכים לאוזן קשבת בממשלה הוא הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל. לכן חשוב לנגיד להעביר מסר שהמצב אכן רציני.

אבל, מצד שני הנגיד אינו רוצה להיתפס כחסר אחריות ואין לו אינטרס ליצור דאגה גדולה מדי אצל חברות דירוג האשראי - כך שבסופו של דבר יואשם כמי שתרם בעצמו להורדת הדירוג בהבל פיו. במבחן התוצאה נראה שהנגיד הרחיק לכת לטובת הזהירות, והאיום המרומז שלו, ככל שהיה כזה, לא נקלט כלל באוזניים הישראליות הלא-רגישות.

על היחסים עם שר האוצר והלוז לאישור תקציב המדינה

"אני ושר האוצר נמצאים בקשר שוטף, קשר טוב. ברור לי שהוא מחויב לקדם את תקציב 2021 בהקדם האפשרי. וכמובן, זמן שעובר לא חוזר. אנחנו לא בזמנים רגילים, אלא בתקופה שבה נעשו כל מיני שינויים בחוקים אחרים וכל מיני לו"זים הוקדמו, ולכן פה צריך לעשות כמה שיותר כדי להגיע ולנסות לעשות את התקציב הזה בהקדם האפשרי. ומוטב אם אפשר, לא לעשות אותו כך שנצטרך להיכנס לשנת 2021 עם תקציב המשכי"

הנגיד ירון כבר הבין שלשר האוצר הנוכחי ישראל כ"ץ יש רגישות יתר לדעות שונות ולתוכניות כלכליות מתחרות. "רעשי רקע", למשל, הוא כינה את התוכנית הכלכלית שהנגיד הציג לראש הממשלה ביוני. ירון נשאל לגבי דברים שאמר בראיון לגלי צה"ל, שמהם עלה שאפשר להעביר בזמן תקציב ל-2021. כ"ץ הסביר, כידוע, שאין אפשרות להספיק ולאשר תקציב כזה בכנסת עד פברואר. כשנשאל ביום חמישי שעבר לגבי הסתירה לכאורה בין שתי הגרסאות, מיהר הנגיד לבצע חילוץ לאחור וסיפק גרסה מרוככת ומסוייגת, שאפילו שר האוצר כ"ץ היה יכול לחתום עליה בלב שלם.

על ההשפעה של אי הוודאות הפוליטית על הכלכלה

"אי-ודאות באופן כללי זה גורם שלילי לכלכלה עסקים רוצים ודאות, צרכנים צריכים ודאות וזה מצמצם את הפעילות הכלכלית... ובוודאי היינו רוצים לראות גם מאיצי צמיחה, פעילויות ששמות את תקציב הממשלה במאיצי צמיחה. יש משרדים שצריכים לפעול, יש גופים שעובדים מול המשרדים שרוצים לראות את זה. ככל שנקדים לעשות את זה - כך נוכל לצאת מהמשבר מהר יותר וטוב יותר"

גם כאן העדיף הנגיד לספק תשובה פתלתלה לשאלה ישירה ופשוטה שנשאל: האם אי-הוודאות הפוליטית בישראל אינה פוגעת בכלכלה? לצד האמירה הכללית שאי-ודאות זה דבר רע (תיראו מופתעים), מוסיף הנגיד גם הסבר חלקי ומשתמע על הנזק האדיר שנגרם כתוצאה מאי-אישור תקציב (מעבר לסיכון של הורדת דירוג האשראי): היעדר תוכניות לעידוד הצמיחה, היעדר תוכניות עבודה למשרדי הממשלה, או במלים אחרות העמקת המיתון והארכתו.

על תוכניות הצמיחה של בנק ישראל

"יש דברים תומכי פריון. היינו רוצים להשמיש כמה שיותר מהם ב-2021, כמו דיגיטציה, תשתיות מסוימות, שינוי ושיפור במערכות החינוך ממבנים ומלמידה מסוג אחר, וכוח אדם - אלה דברים שבאופן טבעי צריך לעשות אותם. הם צריכים להיות חלק של אותן תכנית ארוכות טווח. דיברנו על המטרו - יש דברים שאפשר לעשות מיד ויש דברים שצריך לתכנן עבורם וחלק מההשקעות בהם יגיעו ב-2022"

ההסתכלות לטווח ארוך היא נושא שנגיד בנק ישראל עודד במרץ בתחילת כהונתו, אך הלך ונזנח, לאחר שלא זכה לאוזן קשבת בדרג הפוליטי. באמירות האלה מעלה הנגיד את זכרה של התוכנית הכלכלית שבנק ישראל הכין, תוכנית שכוללת גם רגל של צמיחה ועידוד הפריון במשק.

על אפשרות הורדת הריבית לאפס

"הכלי של ההרחבה הכמותית הוא הכלי הנכון ביותר לעת הזו. זה לא אומר שלא נשתמש בכלי הריבית בעתיד. אם יתפתחו האירועים הנכונים עבורנו, נוכל להשתמש גם בכלי הזה. אם היינו חושבים שהריבית השלילית היא הכלי הנכון בעת הזו זה מה שהיינו עושים"

הנגיד מבהיר כאן שהאפשרות להוריד את שער ריבית משערה הנוכחי (0.1%) לאפס תעלה על הפרק רק במצב של החמרה משמעותית נוספת בתחלואה ובמצב המשק. מאחורי ההסבר הזה עומד שכנוע עמוק בוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שהפחתת הריבית בעשירית האחוז לא תשיג הרבה במישור המעשי.

על אפשרות הגדלת ההתערבות בשוק המט"ח

"אנחנו רואים בהרבה תחומים דווקא יציבות מסוימת. בתחום הייצוא, שער החליפין נבדק על-ידינו כל הזמן ואם נראה שיש סטייה מהותית מאותו חלון משתנה - נתערב במידת הצורך"

העובדה שהשקל שוב נסחר ברמות שיא מול המטבעות הזרים, למרות כל הנתונים הכלכליים הקשים ואי הודאות הפוליטית - אינה מדאיגה במיוחד את הנגיד. כל עוד הייצוא הישראלי נמצא במצב נסבל אין מקום לצפות מבנק ישראל לשינוי דרמטי במדיניות ההתערבות בשערי המט"ח.

עוד כתבות

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מדינות ערב לחצו - ארה"ב הסכימה להיפגש עם איראן בעומאן

לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● השיחות יתקיימו בעומאן ביום שישי, שר החוץ האיראני טען: אלה יהיו "שיחות על גרעין" ● בכיר אמריקאי טוען: "אמרנו שנקיים את הפגישה אם הם מתעקשים, אבל אנחנו מאוד ספקנים לגבי סיכויי ההצלחה" ● עדכונים שוטפים

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה בונה ארגון פרו–איראני מקומי אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

חנוך מילביצקי, הליכוד שמונה אפס אפס, קול ברמה, 28.01.26 / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?

ההתנגדות לרפורמה במשק החלב עולה על טורים גבוהים - ויש מי שמזהירים מפני גורל דומה לזה של החמאה • אבל מה באמת קרה כשפתחו את שוק החמאה ליבוא? • המשרוקית של גלובס

ערד / צילום: Shutterstock

חמישה זוכים מחסידות גור, והמכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

אמנת סטארט, שגובשה לאחר המלחמה הקרה במטרה להגביל את ארסנל הגרעין של ארה"ב ורוסיה, תפקע השבוע ● מוסקבה מחזיקה אומנם ביתרון כמותי, אבל טראמפ מהמר על "סדר עולמי חדש" שכולל את סין - שגם היא, מצידה, דוהרת קדימה עם מאות ראשי קרב גרעיניים

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: שלומי יוסף, רמי זרנגר

באוצר מכינים תוכנית גיבוי: "קופסאות" של מיליארדים אם התקציב לא יעבור

על רקע המבוי הסתום בקואליציה, באוצר נערכים לניהול המדינה תחת פער של 43 מיליארד שקל מול התקציב ההמשכי ● בעוד שעקיפת המגבלות כנראה תספק למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, במשרדים החברתיים חוששים משיתוק פרויקטים ומפגיעה בשירות לציבור

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, והתסמונת המפתיעה

דמיינו שאתם נעצרים על ידי שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" – מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

מזמינים פחות חופשות / צילום: Shutterstock

מזמינים פחות חופשות, אבל משלמים יותר: מאחורי המספרים בענף התיירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה במספר העסקאות בענף התיירות - אך על עלייה בגובה עסקה ממוצעת

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● שני מהלכים מרכזיים נוספים, בראשם חוק להקמת מאגר נתוני אשראי לעסקים שבנק ישראל קרא לחברי הכנסת לקדם, נתקלים בהתנגדות הייעוץ המשפטי של הכנסת שדורש הליך חקיקה רגיל

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

ראש עיריית אשקלון תומר גלאם נחקר בחשד לשחיתות

ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הוא ראש העירייה שעוכב לחקירה ביום שני בחשד לשחיתות ● יחד איתו עוכבו לחקירה גם עוזריו וראשי אגפים בעירייה ● עפ"י החשד, כספי תרומות שקיבלה העירייה במלחמה הועברו לאנשי עסקים ולספקים המקורבים לגלאם, תמורת טובות הנאה שקיבלו בכירים בעירייה

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים