גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע האחרון: כולם מחפשים את המט על לוח השחמט

שבעה ימים עד סוף עונת ההצבעה בארה"ב, ולפחות מועמד אחד, דונלד טראמפ, מתרוצץ לאורכה של ארה"ב בחיפוש אחר ניצחון בחירות דחוק, אולי דחוק מאוד ● הסקרים ונתוני הקורונה מוסיפים שלא להאיר לו פנים, אבל הוא מוסיף להאמין שיכה אותם

טראמפ בעצרת בחירות באוהיו ביום שבת / צילום: Tom Brenner, רויטרס
טראמפ בעצרת בחירות באוהיו ביום שבת / צילום: Tom Brenner, רויטרס

השבוע המלא האחרון של מערכת הבחירות לנשיאות נפתח באופן שלא היטיב עם דונלד טראמפ: בתזכורות שמגפת הקורונה אינה נעלמת, וארה"ב אינה פונה בכיוון חדש.

ראש הסגל של סגן הנשיא אובחן אתמול עם קורונה, ונכנס לסגר. מייק פנס עצמו מוסיף להיות שלילי, אבל סומך על ההנחיות של רשויות הבריאות ל"עובדים חיוניים" וממשיך את מסע הבחירות שלו.

אם החדשות האלה לא הספיקו, הוסיף עליהן אתמול ראש סגל הבית הלבן. האיש שכהונתו מושווית לפעמים עם זו של ראש ממשלה, הכריז, "אנחנו איננו שולטים במגפה".

מייקל מדואס (Meadows), פוליטיקאי ותיק ומשופשף מן הימין השמרני של המפלגה הרפובליקאית, התכוון כנראה להגיד למראיינו ברשת סי.אן.אן, שיפסיקו כבר לבלבל את המוח עם שאלות על מספר ההידבקויות היומי (כמעט 79 אלף בשבת; עלייה של 32% בשבועיים האחרונים); במקום זאת, שצריך לדבר על אסטרטגיה, לא על רפואה קמעונאית; ושצריך לחשוב על החיסון, והחיסון ממשמש ובא. וזהו.

אבל אם התכוון להגיד, הוא לא אמר, והעניק לביידן וו חדש לתלות בו את מה שהדמוקרט חושב לכישלון מנהיגותו של טראמפ במשבר הקורונה. הרפובליקאים יכלו רק לספוק כפיים.

אריזונה תחליט?

ראש הסגל חיזק את הרושם הלא-מועיל שלנשיא "לא אכפת". הרושם הזה עולה לו בתמיכתו של הפלח הדמוגרפי הגדול ביותר, אולי החשוב ביותר: בני 65 ומעלה. הפלח הזה קיים כמובן בכל מדינה של ארה"ב, אבל נודעת לו חשיבת מיוחדת במדינות הדרום ודרום-מערב: פלורידה, צפון קרוליינה ואריזונה.

פרשן בכיר ברשת אן.בי.סי, צ׳אק טוד, דיבר בסוף השבוע על חשיבותה המיוחדת של אריזונה. היא הצביעה בעד מועמד דמוקרטי לנשיאות רק פעם אחת ב-70 השנים האחרונות. הסקרים מראים פעם אחר פעם, שלביידן יש סיכוי סביר לנצח בה. "זה יכול להיות המט על לוח השחמט של ביידן", אמר טוד.

ביידן בעצרת "דרייב אין" בפנסילבניה ביום שבת / צילום: Andrew Harnik, Associated Press

חיפוש המט עומד עכשיו במרכז מערכת הבחירות. שני הטוענים לנשיאות מתמקדים במספר קטן של מדינות בדרום ארה"ב ובמערב התיכון שלה. טראמפ הוסיף אתמול שתי מדינות קטנטנות בצפון מזרח ארה"ב. זו הייתה תוספת מעניינת, מפני ששתיהן יחד ישלחו רק שבעה נציגים לחבר האלקטורים (מתוך 538). נכונותו של הנשיא להקדיש להן זמן יקר מעידה, לכאורה, שהוא נושא את עיניו לניצחון דחוק להפליא, אולי על חודו של אלקטור אחד ויחיד.

המדינות האחרות שהוא מדלג ביניהן הצביעו לטובתו ב-2016. מדברת בעדה העובדה שכה רבות מהן נחשבות למתנדנדות. הנשיא חוזר ומכחיש את אמינות הסקרים, אבל לוח הזמנים שלו מיוסד כמעט לחלוטין על הסקרים.

טראמפ ביקר בראשון בשלוש מדינות. ביידן ביקר באותו היום בחדר העבודה של ביתו במדינת דלאוור. בלתי סביר לחלוטין הוא הוויתור של מועמד על יום א׳ הלפני-אחרון של מערכת הבחירות, אלא אם כן הוא בטוח לחלוטין בניצחונו.

אבל הוא אינו בטוח, או לפחות אינו צריך להיות בטוח. פצעי הביטחון העצמי של 2016 עדיין לא הגלידו, והדמוקרטים אחוזי הטראומה של ימי הילרי קלינטון חרדים שמא הסקרים אינם מציגים תמונה מלאה.

עכשיו - ו-2016

השאלה הנשאלת ביתר שאת היא אם הרפובליקאים יצליחו להביא לקלפי יותר מצביעים, או הרבה יותר מצביעים, ממה שעורכי הסקרים מניחים. זה היה סוד נצחונו הסנסציוני של טראמפ לפני ארבע שנים. ההצלחה אז הייתה תוצאה של התלהבות, שהנשיא הפיח בתומכיו בזכות עצרות הבחירות הענקיות שלו. הוא מנסה לחקות את עצמו, והוא חוזר ואומר ש"הפעם אנחנו מצליחים אפילו יותר".

רוב הסקרים של הימים האחרונים הוסיפו להיות נוחים לביידן, גם במישור הארצי וגם במישור המדינתי. אחדים אפילו עוררו השתוממות. למשל, מכון דעת קהל פרו-רפובליקאי ערך סקר במדינת מונטנה, במערב ארה"ב, שבה טראמפ ניצח בהפרש של 20% ויותר ב-2016. הפרש יתרונו עכשיו פחת ל-4%. אם זה נכון, אין זה מן הנמנע שעומדת להתאמת הזהרתו של סנאטור רפובליקאי, טד קרוז מטקסס, שלמפלגה מזומן "מרחץ דמים".

בטקסס עצמה התפרסם בראשון סקר של אוניברסיטה מקומית, המעמיד את ביידן ביתרון של 3% בטקסס. בזה קצת קשה להאמין, אבל ניצחון דמוקרטי בטקסס, המדינה השנייה בגודל אוכלוסייתה, יתחיל פרק חדש בהיסטוריה הפוליטית של ארה"ב.

"95% סבירות"

פרויקט חיזוי הבחירות של השבועון הבריטי הבינלאומי ׳אקונומיסט׳ העלה לפנות בוקר יום שני כי יש 95% סבירות לנצחון של ג'ו ביידן הדמוקרטי. בדרך כלל שיעור כזה שקול כנגד הודעה שזהו-זה.

עדיין לא ראינו סקרים שנעשו במלואם לאחר עימות הטלוויזיה של יום ה׳ שעבר. בעיני פרשנים זה לא היה מאורע מכונן, וסקרי-בזק הראו ניצחון של ביידן, אבל אין זאת אומרת שהמצביעים במדינות מפתח מסכימים.

נכון ל-4 לפנות בוקר (שעון ישראל) של יום ב', 59.4 מיליון אמריקאים כבר הצביעו, באמצעות הדואר או בקלפיות מקדימות. המספר הזה שקול כנגד 43% של סך כל מצביעי 2016. גוברת הסבירות של שיא חדש בהצבעה עד שלושה בנובמבר ועד בכלל.

_________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהוו תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%