גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל וויביט ננו לאחר זינוק של 400% במניה: "כל מכשיר אלקטרוני בעולם הוא יעד בשבילנו"

וויביט, שעדיין לא רושמת כל הכנסות, מייצרת טכנולוגיה של זיכרונות לא נדיפים, שיכולים להחזיק מידע גם כשאין חשמל: "הטכנולוגיה שלנו הרבה יותר מתקדמת ממה שיש היום בשוק הסמיקונדקטור"

בתחילת 2020, רגע לפני פרוץ משבר הקורונה הגלובלי, נסחרה מניית וויביט ננו - חברת טכנולוגיה ישראלית הנסחרת באוסטרליה - במחיר של כ-42 סנט אוסטרלי למניה. היום מחיר המניה עומד כבר על 2.1 דולר אוסטרלי - תשואה של 400%, ומשקף לחברה שווי של כ-220 מיליון דולר אוסטרלי  (531 מיליון שקל).

מיהי וויביט ננו (Weebit Nano), מה גרם לנסיקה במנייתה ומה צפוי לה בעתיד? מנכ"ל החברה, קובי חנוך, מספר בראיון ל"גלובס" כי "וויביט מייצרת טכנולוגיה של זיכרונות לא נדיפים, כלומר כאלה שמחזיקים את המידע גם כשאין חשמל. הטכנולוגיה שלנו הרבה יותר מתקדמת ממה שיש היום בשוק, פלאש.

"החברה רצה קדימה בקצב הרבה יותר מהיר ממה שרגילים לראות בשוק הסמיקונדקטור, כי אנחנו מצליחים לייצר את הזיכרון בעזרת חומרים סטנדרטיים (תחמוצת סיליקון) - בניגוד לחברות אחרות שמנסות לפתח טכנולוגיות חדשות שמשתמשות בחומרים לא סטנדרטיים, וצריכות להכניס לאתר הייצור סט מכונות חדשות, שזו רעידת אדמה מטורפת והשקעה עצומה".

בשבוע שעבר פרסמה החברה עדכון רבעוני שרק האיץ את הזינוקים במניה, וכלל דיווח על עמידה באבן דרך נוספת בפיתוח. ההערכה היא שהטכנולוגיה תגיע לשוק והסכמים מסחריים ייחתמו ב-2021. "זה כנראה מה שמקפיץ את המניה - שההגעה לשוק כבר לא נמדדת בשנים, אלא בחודשים. הטכנולוגיה כבר יציבה ומוכנה למעבר", אומר חנוך.

לדבריו, גיוס של 9.1 מיליון דולר אוסטרלי שבוצע ביולי האחרון "היה מאוד מוצלח ושם עלינו זרקור".

כששווי החברה עולה, גם סוג המשקיעים משתנה?

"כן, בהחלט יש שינוי במרקם של המשקיעים שלנו. אנחנו בדיוק בשלב שבו משקיעים מוסדיים מסתכלים עלינו, ואחד כבר נכנס, אבל בסכומים קטנים. עד היום הפוקוס שלנו היה באוסטרליה, אבל עכשיו אנחנו מחפשים משקיעים ישראלים".

"שוק של כ-60 מיליארד דולר, ואנחנו פונים לכולו"

וויביט, שעדיין לא רשמה הכנסות מפעילותה, הוקמה ב-2015, מעסיקה כ-30 עובדים בישראל ובצרפת וגייסה עד היום כ-20 מיליון דולר. בדירקטוריון החברה, שנרשמה למסחר בבורסה האוסטרלית ב-2016 (באמצעות מיזוג לשלד בורסאי), חברים דמויות מוכרות בתעשייה: היו"ר הוא דדי פרלמוטר, שהיה בכיר באינטל; וישנם גם יואב כהן ניסן שהיה מנכ"ל טאואר, ואטיק ראזה שהיה בכיר ב-AMD .

דדי פרלמוטר / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל חנוך הוא בעל ניסיון של 40 שנה בתחום הסמיקונדקטור (מוליכים למחצה), ולשעבר ממייסדי וריסיטי שנמכרה לקיידנס ב-315 מיליון דולר לפני כ-15 שנה. לחברה הצטרף לאחרונה כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי ערן ברימן, לשעבר בכיר בסיוה.

"יש לנו צוות מדהים", מפרגן חנוך. "החברה התקדמה מאוד מהר בפיתוח הטכנולוגיה, ויש לנו היום אבטיפוס שנבדק אצל חברת XTX הסינית והציג תוצאות מאוד חיוביות. זה נתן רוח גבית לחברה. XTX היא חברה שמוכרת זיכרונות שעובדת כרגע בפלאש ורוצה לעבור לטכנולוגיה מתקדמת יותר.

"בכלל, בסין יש היום רמת עניין מאוד גבוהה בוויביט. סין משקיעה משאבים אדירים לקדם את תעשיית הסמיקונדקטור. טראמפ מטיל עליהם יותר ויותר מגבלות והם מחפשים פתרונות ומקימים הרבה מתקני ייצור, ולכן הם צריכים טכנולוגיות, ולנו יש איתם קשרים טובים".

בשל יחסי סין-ארה"ב, יש סיכון שתצטרכו לבחור בין פעילות בסין לפעילות בארה"ב?

"אנחנו עם אצבע על הדופק. כרגע אנחנו מדברים גם עם חברות סיניות וגם עם אמריקאיות, ויכולים לעשות עסקים גם פה וגם שם, אבל נראה איך העניינים מתפתחים".

מה היקף השוק שאתם פונים אליו?

"השוק הזה הוא ענק. בתחום הסמיקונדקטור, זיכרונות זה התחום הכי גדול והכי חם. השנה, שוק הסמיקונדקטור יישאר יחסית שטוח בגלל הקורונה, אבל שוק הזיכרונות ממשיך לגדול בקצב דו-ספרתי. היום שוק הזיכרונות הלא-נדיפים הוא כ-60 מיליארד דולר, וצפוי להגיע ל-100 מיליארד דולר עד 2025". 

כמה מהשוק הזה רלוונטי לכם?

"אנחנו פונים לכל השוק הזה. הוא מתפצל לשני תתי-שווקים, אנחנו מתחילים מתחום המערכות משובצות מחשב - זיכרונות שנכנסים ל-System on a Chip, אבל נתרחב גם לצ'יפים שכולם זיכרונות.

"חשוב להבין, כל רכיב אלקטרוני מכיל זיכרון: טלפונים, מכונות כביסה, רכב אוטונומי, מצלמות אבטחה. כולם צריכים זיכרונות לא נדיפים. הדרישה גדלה בקצב אקספוננציאלי, ובכל שנה צורכים יותר זיכרון לא נדיף מכל מה שצרכו מתחילת ההיסטוריה ועד השנה שקדמה לה. כולם מגבים לענן ולא חושבים על זה, אבל צריכים כמויות אסטרונומיות של זיכרון".

הטכנולוגיה שלכם מתאימה לכל מוצר?

"כן. כל מכשיר אלקטרוני בעולם הוא יעד בשבילנו".


"השוק כל-כך חם, ובמידה מסוימת אפילו גדל בקורונה"

מה המודל העסקי?

"כרגע המודל הוא מכירת IP (קניין רוחני), נותנים רישיון לטכנולוגיה לחברות והן מייצרות, וכשהמוצר מגיע לשוק נקבל תמלוגים לפי מכירות. בשלבים הראשונים זה יהיה המודל היחיד, אבל בעתיד אולי נייצר צ'יפים של זיכרון בעצמנו".

בשוק ה-System on a Chip התמלוגים הצפויים נעים סביב 3% ממחיר הצ'יפ, כך שהם יכול ים להגיע לעשרות סנטים על כל מכשיר שיימכר ויכלול את הטכנולוגיה של וויביט. מדובר בהכנסות שמגיעות ישירות לשורת הרווח, משום שאין לחברה הוצאות נלוות עליהן. בסמארטפון למשל, פרט למעבד הראשי יש עוד צ'יפים שכל אחד מהם זקוק לזיכרון בלתי נדיף. "ז ה מצטבר יחד לכמות משמעותית מהמחיר", אומר חנוך.

במה הטכנולוגיה שלכם עדיפה על הקיימת?

"היא הרבה יותר מהירה, וגם צריכת ההספק הרבה יותר נמוכה, ועלויות הייצור יותר נמוכות".

גם אחרי העלייה בשווי, אתם לא חברת ענק. מה הסיכוי שינסו לרכוש אתכם?

"אנחנו מדבר ים עם החברות הגדולות כל הזמן - עם דירקטוריון כמו שלנו אנחנו לא יכולים להסתתר. אני לא יכול להתייחס מעבר לזה, אבל יש שיחות כל הזמן, וזה חלק ממהות התעשייה".

מה סוג החברות שיכולות להתעניין ברכישה שלכם?

"כמעט כל חברה בעולם הטכנולוגי: מצד אחד הפאבים - בתי החרושת של הסמיקונדקטור, צריכים טכנולוגיה כזאת; יצרני זיכרונות גדולים כמו סמסונג, הייניקס, טושיבה, מייקרון; כל החברות שמייצרות רכיבים אלקטרוניים כמו אפל, גוגל, קוואלקום, אינטל, ברודקום. יש מגוון מאוד רחב של חברות, כי הטכנולוגיה שלנו נוגעת בכל פינה בתעשייה".

אתה עוקב אחרי המניה ביומיום?

"כן. אם המניה קופצת עוד 15%, זה עושה טוב על הלב וזה נחמד, אבל זה לא מה שמניע אותי. אני עסוק בלהביא את החברה להכנסות ראשונות".

עד כמה הקורונה פוגעת בוויביט?

"באופן כללי, חברות הייטק מצליחות להסתדר בתקופת הקורונה יותר מחברות אחרות. עוד לפני כן ידענו לעבוד מהבית. ההשפעה המיידית לא מאוד גדולה. חטפנו מכה בתחילת הקורונה כי המפעל שבו אנו מפתחים בצרפת נסגר לשלושה חודשים, אבל היום הוא פתוח ועובד בקצב מלא. ההשפעה היא כשאני רוצה לשלוח מהנדס שיישב אצל הלקוח, ואני לא יכול - עכשיו הכל בזום וזה פחות יעיל. קשה להעריך כמה זה פוגע, אבל זה בפירוש פחות קל".

ויש פגיעה בצד הביקוש?

"לא, לא. השוק כל-כך חם, ובמידה מסוימת אפילו גדל בגלל כל ה'נטפליקסים' וה'זומים'. הביקוש עולה, לא רק שלא יורד". 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט