גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל וויביט ננו לאחר זינוק של 400% במניה: "כל מכשיר אלקטרוני בעולם הוא יעד בשבילנו"

וויביט, שעדיין לא רושמת כל הכנסות, מייצרת טכנולוגיה של זיכרונות לא נדיפים, שיכולים להחזיק מידע גם כשאין חשמל: "הטכנולוגיה שלנו הרבה יותר מתקדמת ממה שיש היום בשוק הסמיקונדקטור"

בתחילת 2020, רגע לפני פרוץ משבר הקורונה הגלובלי, נסחרה מניית וויביט ננו - חברת טכנולוגיה ישראלית הנסחרת באוסטרליה - במחיר של כ-42 סנט אוסטרלי למניה. היום מחיר המניה עומד כבר על 2.1 דולר אוסטרלי - תשואה של 400%, ומשקף לחברה שווי של כ-220 מיליון דולר אוסטרלי  (531 מיליון שקל).

מיהי וויביט ננו (Weebit Nano), מה גרם לנסיקה במנייתה ומה צפוי לה בעתיד? מנכ"ל החברה, קובי חנוך, מספר בראיון ל"גלובס" כי "וויביט מייצרת טכנולוגיה של זיכרונות לא נדיפים, כלומר כאלה שמחזיקים את המידע גם כשאין חשמל. הטכנולוגיה שלנו הרבה יותר מתקדמת ממה שיש היום בשוק, פלאש.

"החברה רצה קדימה בקצב הרבה יותר מהיר ממה שרגילים לראות בשוק הסמיקונדקטור, כי אנחנו מצליחים לייצר את הזיכרון בעזרת חומרים סטנדרטיים (תחמוצת סיליקון) - בניגוד לחברות אחרות שמנסות לפתח טכנולוגיות חדשות שמשתמשות בחומרים לא סטנדרטיים, וצריכות להכניס לאתר הייצור סט מכונות חדשות, שזו רעידת אדמה מטורפת והשקעה עצומה".

בשבוע שעבר פרסמה החברה עדכון רבעוני שרק האיץ את הזינוקים במניה, וכלל דיווח על עמידה באבן דרך נוספת בפיתוח. ההערכה היא שהטכנולוגיה תגיע לשוק והסכמים מסחריים ייחתמו ב-2021. "זה כנראה מה שמקפיץ את המניה - שההגעה לשוק כבר לא נמדדת בשנים, אלא בחודשים. הטכנולוגיה כבר יציבה ומוכנה למעבר", אומר חנוך.

לדבריו, גיוס של 9.1 מיליון דולר אוסטרלי שבוצע ביולי האחרון "היה מאוד מוצלח ושם עלינו זרקור".

כששווי החברה עולה, גם סוג המשקיעים משתנה?

"כן, בהחלט יש שינוי במרקם של המשקיעים שלנו. אנחנו בדיוק בשלב שבו משקיעים מוסדיים מסתכלים עלינו, ואחד כבר נכנס, אבל בסכומים קטנים. עד היום הפוקוס שלנו היה באוסטרליה, אבל עכשיו אנחנו מחפשים משקיעים ישראלים".

"שוק של כ-60 מיליארד דולר, ואנחנו פונים לכולו"

וויביט, שעדיין לא רשמה הכנסות מפעילותה, הוקמה ב-2015, מעסיקה כ-30 עובדים בישראל ובצרפת וגייסה עד היום כ-20 מיליון דולר. בדירקטוריון החברה, שנרשמה למסחר בבורסה האוסטרלית ב-2016 (באמצעות מיזוג לשלד בורסאי), חברים דמויות מוכרות בתעשייה: היו"ר הוא דדי פרלמוטר, שהיה בכיר באינטל; וישנם גם יואב כהן ניסן שהיה מנכ"ל טאואר, ואטיק ראזה שהיה בכיר ב-AMD .

דדי פרלמוטר / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל חנוך הוא בעל ניסיון של 40 שנה בתחום הסמיקונדקטור (מוליכים למחצה), ולשעבר ממייסדי וריסיטי שנמכרה לקיידנס ב-315 מיליון דולר לפני כ-15 שנה. לחברה הצטרף לאחרונה כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי ערן ברימן, לשעבר בכיר בסיוה.

"יש לנו צוות מדהים", מפרגן חנוך. "החברה התקדמה מאוד מהר בפיתוח הטכנולוגיה, ויש לנו היום אבטיפוס שנבדק אצל חברת XTX הסינית והציג תוצאות מאוד חיוביות. זה נתן רוח גבית לחברה. XTX היא חברה שמוכרת זיכרונות שעובדת כרגע בפלאש ורוצה לעבור לטכנולוגיה מתקדמת יותר.

"בכלל, בסין יש היום רמת עניין מאוד גבוהה בוויביט. סין משקיעה משאבים אדירים לקדם את תעשיית הסמיקונדקטור. טראמפ מטיל עליהם יותר ויותר מגבלות והם מחפשים פתרונות ומקימים הרבה מתקני ייצור, ולכן הם צריכים טכנולוגיות, ולנו יש איתם קשרים טובים".

בשל יחסי סין-ארה"ב, יש סיכון שתצטרכו לבחור בין פעילות בסין לפעילות בארה"ב?

"אנחנו עם אצבע על הדופק. כרגע אנחנו מדברים גם עם חברות סיניות וגם עם אמריקאיות, ויכולים לעשות עסקים גם פה וגם שם, אבל נראה איך העניינים מתפתחים".

מה היקף השוק שאתם פונים אליו?

"השוק הזה הוא ענק. בתחום הסמיקונדקטור, זיכרונות זה התחום הכי גדול והכי חם. השנה, שוק הסמיקונדקטור יישאר יחסית שטוח בגלל הקורונה, אבל שוק הזיכרונות ממשיך לגדול בקצב דו-ספרתי. היום שוק הזיכרונות הלא-נדיפים הוא כ-60 מיליארד דולר, וצפוי להגיע ל-100 מיליארד דולר עד 2025". 

כמה מהשוק הזה רלוונטי לכם?

"אנחנו פונים לכל השוק הזה. הוא מתפצל לשני תתי-שווקים, אנחנו מתחילים מתחום המערכות משובצות מחשב - זיכרונות שנכנסים ל-System on a Chip, אבל נתרחב גם לצ'יפים שכולם זיכרונות.

"חשוב להבין, כל רכיב אלקטרוני מכיל זיכרון: טלפונים, מכונות כביסה, רכב אוטונומי, מצלמות אבטחה. כולם צריכים זיכרונות לא נדיפים. הדרישה גדלה בקצב אקספוננציאלי, ובכל שנה צורכים יותר זיכרון לא נדיף מכל מה שצרכו מתחילת ההיסטוריה ועד השנה שקדמה לה. כולם מגבים לענן ולא חושבים על זה, אבל צריכים כמויות אסטרונומיות של זיכרון".

הטכנולוגיה שלכם מתאימה לכל מוצר?

"כן. כל מכשיר אלקטרוני בעולם הוא יעד בשבילנו".


"השוק כל-כך חם, ובמידה מסוימת אפילו גדל בקורונה"

מה המודל העסקי?

"כרגע המודל הוא מכירת IP (קניין רוחני), נותנים רישיון לטכנולוגיה לחברות והן מייצרות, וכשהמוצר מגיע לשוק נקבל תמלוגים לפי מכירות. בשלבים הראשונים זה יהיה המודל היחיד, אבל בעתיד אולי נייצר צ'יפים של זיכרון בעצמנו".

בשוק ה-System on a Chip התמלוגים הצפויים נעים סביב 3% ממחיר הצ'יפ, כך שהם יכול ים להגיע לעשרות סנטים על כל מכשיר שיימכר ויכלול את הטכנולוגיה של וויביט. מדובר בהכנסות שמגיעות ישירות לשורת הרווח, משום שאין לחברה הוצאות נלוות עליהן. בסמארטפון למשל, פרט למעבד הראשי יש עוד צ'יפים שכל אחד מהם זקוק לזיכרון בלתי נדיף. "ז ה מצטבר יחד לכמות משמעותית מהמחיר", אומר חנוך.

במה הטכנולוגיה שלכם עדיפה על הקיימת?

"היא הרבה יותר מהירה, וגם צריכת ההספק הרבה יותר נמוכה, ועלויות הייצור יותר נמוכות".

גם אחרי העלייה בשווי, אתם לא חברת ענק. מה הסיכוי שינסו לרכוש אתכם?

"אנחנו מדבר ים עם החברות הגדולות כל הזמן - עם דירקטוריון כמו שלנו אנחנו לא יכולים להסתתר. אני לא יכול להתייחס מעבר לזה, אבל יש שיחות כל הזמן, וזה חלק ממהות התעשייה".

מה סוג החברות שיכולות להתעניין ברכישה שלכם?

"כמעט כל חברה בעולם הטכנולוגי: מצד אחד הפאבים - בתי החרושת של הסמיקונדקטור, צריכים טכנולוגיה כזאת; יצרני זיכרונות גדולים כמו סמסונג, הייניקס, טושיבה, מייקרון; כל החברות שמייצרות רכיבים אלקטרוניים כמו אפל, גוגל, קוואלקום, אינטל, ברודקום. יש מגוון מאוד רחב של חברות, כי הטכנולוגיה שלנו נוגעת בכל פינה בתעשייה".

אתה עוקב אחרי המניה ביומיום?

"כן. אם המניה קופצת עוד 15%, זה עושה טוב על הלב וזה נחמד, אבל זה לא מה שמניע אותי. אני עסוק בלהביא את החברה להכנסות ראשונות".

עד כמה הקורונה פוגעת בוויביט?

"באופן כללי, חברות הייטק מצליחות להסתדר בתקופת הקורונה יותר מחברות אחרות. עוד לפני כן ידענו לעבוד מהבית. ההשפעה המיידית לא מאוד גדולה. חטפנו מכה בתחילת הקורונה כי המפעל שבו אנו מפתחים בצרפת נסגר לשלושה חודשים, אבל היום הוא פתוח ועובד בקצב מלא. ההשפעה היא כשאני רוצה לשלוח מהנדס שיישב אצל הלקוח, ואני לא יכול - עכשיו הכל בזום וזה פחות יעיל. קשה להעריך כמה זה פוגע, אבל זה בפירוש פחות קל".

ויש פגיעה בצד הביקוש?

"לא, לא. השוק כל-כך חם, ובמידה מסוימת אפילו גדל בגלל כל ה'נטפליקסים' וה'זומים'. הביקוש עולה, לא רק שלא יורד". 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר