גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עורכי הדין מקדמת רפורמה: בחינת הסמכה לפני ההתמחות

הלשכה תציע בוועדה לבחינת הליך ההסמכה שתתכנס לראשונה בשבוע הבא, כי הבחינות ייערכו בתום התואר וכתנאי להתחלת ההתמחות ● זאת, בניגוד למצב כיום שהן נערכות בתום שנה וחצי של התמחות

אבי חימי/  צילום: יונתן בלום
אבי חימי/ צילום: יונתן בלום

לשכת עורכי הדין פועלת לקדם רפורמה דרמטית בלימודי המשפטים ובהליך ההסמכה של עורכי דין בישראל. הלשכה צפויה להציע את הרפורמה בדיוני הוועדה המייעצת לבחינת ההליך ההסמכה למקצוע עריכת הדין. שר המשפטים אבי ניסנקורן הודיע על מינוי מחודש של הוועדה, שתתכנס לראשונה ביום ראשון. הוועדה אמורה להגיש את מסקנותיה בתוך ארבעה חודשים.

השינוי הראשון ששוקלת הלשכה לקדם הוא קיום בחינת "סינון" של לשכת עוה"ד בסיום השנה הראשונה ללימודי המשפטים. מי שייכשל בבחינה לא יוכל להמשיך במסלול הלימודים ולא יתאפשר לו לגשת לבחינות ההסמכה של הלשכה.

צעד נוסף שמעוניינת לקדם הלשכה, ונחשף ב"גלובס" לראשונה, נוגע למועד בחינות ההסמכה. בניגוד למצב כיום שבחינות הלשכה נערכות לאחר שנה וחצי של התמחות, הלשכה מציעה כי בחינות ההסמכה יתקיימו מיד לאחר סיום הלימודים וקבלת הזכאות לתואר האקדמי. זאת, כאשר ציון עובר בבחינה יהווה תנאי להתחלת ההתמחות.

בכך, לדעת הלשכה, ינופו מהמסלול בשלב מוקדם סטודנטים שאינם עומדים ברמה הנדרשת לשמש כעורכי דין, והם לא "יגלו" זאת לאחר מסלול של לפחות שלוש וחצי שנות לימוד באקדמיה ועוד שנה וחצי נוספת של התמחות.

ראש הלשכה אבי חימי וראשת מחוז מרכז בלשכה, עו"ד רומי קנבל, החברים בוועדה המייעצת, סבורים גם כי העובדה שמתמחים רבים לוקחים חופש מהעבודה כדי להתכונן במשך מספר חודשים לבחינות הלשכה מוכיחה כי ההתמחות לא מסייעת כלל למעבר הבחינה. בנוסף לדבריהם, ההליך הקיים גורם עוגמת נפש לסטונדטים למשפטים במכללות. זאת, מאחר שקיים פער משמעותי בין רמת המבחנים במכללות לבין בחינות הלשכה. חימי וקנבל מתכוונים לקבל אישור לרפורמה המוצעת במליאת המועצה הארצית של הלשכה.

ועדה בראשות דוד חשין

בראשות המייעצת לבחינת ההליך ההסמכה למקצוע עריכת הדין יעמוד נשיא בית המשפט המחוזי בדימוס דוד חשין. על הקמת הוועדה הכריז שר המשפטים לשעבר אמיר אוחנה עוד בדצמבר 2019, אך היא לא התכנסה בשל פיזור הכנסת ומערכת הבחירות. לפני כחודש פנה ראש הלשכה חימי לשר ניסנקורן וביקש ממנו להתניע מחדש את פעילות הוועדה, וניסנקורן נענה לפנייה.

נוסף על השופט חשין ועוה"ד חימי וקנבל, חברים בוועדה גם: פרופ' מיגל דויטש מאוניברסיטת ת"א; הדיקן היוצא של הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, פרופ' יובל אלבשן; נשיא המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, פרופ' אביעד הכהן; יו"ר התאחדות הסטודנטים שלומי יחיאב; ונציגת משרד המשפטים עו"ד מורן שניידר.

משרד המשפטים טרם גיבש עמדה בנושא, ועמדתו תתגבש תוך כדי עבודת הוועדה ולאחר שמיעת עמדות הצדדים. שר המשפטים ניסנקורן מסר כי "לאור העלייה בשיעור בעלי השכלה משפטית שלא עוברים את בחינות ההסמכה של הלשכה, ולנוכח הטענות באשר למבנה בחינה ומרכיביה, תבחן הוועדה שינויים אפשריים בהליך ההסמכה... עלינו לוודא שלא נוצרת עוגמת נפש מיותרת בקרב מי ששקדו, למדו והתמחו בציפייה ארוכה לתואר עו"ד".

פיצול לשתי בחינות לשכה 

לגלובס" נודע כי חברים נוספים בוועדה תומכים בשינויים משמעותיים בהליך ההסמכה למקצוע. כך, לדוגמה, התבטא פרופ' אלבשן מספר פעמים בזכות מתווה וולונטרי לפיצול בחינת ההסמכה של הלשכה לשתי בחינות. מבחן אחד שניתן לעשותו לאחר שנת לימודים מלאה, והשני עם סיום הלימודים ולפני ההתמחות. בין שני המבחנים תהייה תקופת מינימום של 30 חודשים.

לדבריו, מי שיעשה את הבחינה במועד הראשון האפשרי יוכל לגשת למבחן השני מיד בסיום הלימודים, ולאחריו להתחיל בהתמחות; ואילו מי שידחה את המבחן הראשון לשלב מאוחר יותר בלימודיו יעכב בכך את אפשרותו לגשת למבחן הסופי. "כך, סטודנט יקבל חיווי על מצבו כבר בראשית דרכו ויחליט מתוך ידיעה ובחירה אם להמשיך בעריכת דין או לעבור למסלול משפטנים ולא יאבד כסף וזמן לשווא", טוען אלבשן.

"פיצול המבחן לשניים יסייע לאוכלוסיות המוחלשות שהיום מתקשות לפנות שלושה חודשים וללמוד כמות עצומה של חומר לבחינה כי יש להם ילדים ועבודה וחובות-חיים. הם לא בני 25 שההורים תומכים בהם".

כמו כן, אלבשן תומך בהליך ניתוק הבחינות מההתמחות. לעמדתו, אין בין השניים שום קשר. בעבר אמר אלבשן כי "אני התמחיתי לפני 25 שנים בבית המשפט העליון, וכבר אז לא היה קשר בין הדברים. זו פשוט שיטה נלוזה של עורכי הדין לגייס כוח אדם זול בלי זכויות עובדים מינימליות".

חשיבה משפטית ומהות במקום שינון

חבר הוועדה פרופ' דויטש אומר ל"גלובס" כי נדרשת שינוי משמעותי בכל הליך בחינות ההסמכה. פרופ' דויטש מסייג את דבריו ומציין כי מדובר במחשבות ראשוניות שלו. זאת, לאור העובדה כי הוועדה טרם התכנסה לדון על הנושא. "ברור שצריך להיות שינוי משמעותי מאוד בכל התהליך", הוא אומר. "בוודאי חיוני לעבור לפסים של בחינות שעוסקות במהות הרבה יותר ממה שיש היום. במצב כיום מדובר בבחינות שינון, שמחטיאות את המטרה. לא מתקבל על הדעת שעיקר הכישורים של עורכי הדין ייבחנו ביכולות זיכרון של סעיפי חקיקה איזטוריים. הבחינה צריכה לעסוק בעיקר בחשיבה משפטית ובמהות, אך לפני השינוי המסיבי צריך קודם כל להחליט מהי המהות".

בשנים האחרונות צפה ועלתה סוגיית המתמחים במשפטים, זאת מאחר שאחוז הנכשלים עומד בבחינות ההסמכה על כ-60% ואף למעלה מכך. בעקבות כך, ניהלו המתמחים קמפיין נגד ראש הלשכה הקודם אפי נוה, שלטענתם פעל כדי להקשות על כניסת שחקנים חדשים למגרש כדי לשמר את הכוח בידי הגילדה. בעקבות הקמפיין, החליטה שרת המשפטים דאז, איילת שקד, על מספר הקלות וכן הודיעה כי תשקול רפורמה בהליך ההסמכה. 

מרות קוליאן, פעילה במחאת המתמחים נמסר: "החייאת הוועדה באיחור ניכר מהווה לעג לרש. עבודת הוועדה הייתה אמורה להסתיים באפריל 2020 ושוב אנו שומעים כי היא "ממונה מחדש", רק כעת.

"בבחינות האחרונות אנשים נקטלו, חמש שנים מחיי רבים ירדו לטמיון. אנו מבקשים מהוועדה הבוחנת "תנו לנו בחינה קשה" אבל שהשאלות בה לפחות יהיו נכונות. כי אם השאלות לא נכונות, איך אדע מה התשובה הנכונה. גמרנו לשתוק לנוכח העוולות, נמשיך במאבק האגרסיבי ונגביר הילוך עד שהשר ניסנקורן ישמע אותנו אולם, עד כה, השר ניסנקורן מציג : "שר לעשירים בלבד" ומצדד בגילדה של 70,000 עו''ד באופן עיוור ומתעלם, באופן בלתי חברתי בעליל, מרמיסת אלפים, ובפרט, בתקופה מאתגרת זו. כנראה שבעיני ניסנקורן ערכים אינם חשובים, אלא חישובים, וד"ל".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם