גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שישה שופטים עליונים או שישה מיליון מצביעים, זאת השאלה

בית המשפט העליון של ארה"ב קיבל את עמדת הרפובליקאים, והורה למדינת-המפתח, וויסקונסין, לא למנות קולות שיגיעו בדואר לאחר ה-3 בנובמבר ● האם "בית המשפט העליון של המפלגה הרפובליקאית", ייקרא גם להחליט מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב?

הנשיא טראמפ ושופטת העליון החדשה, איימי קוני בארט, לאחר השבעתה ביום שני בבית הלבן / צילום: Alex Brandon, Associated Press
הנשיא טראמפ ושופטת העליון החדשה, איימי קוני בארט, לאחר השבעתה ביום שני בבית הלבן / צילום: Alex Brandon, Associated Press

פסיקה דרמטית של בית המשפט העליון בוושינגטון העמידה השבוע בספק את לוח הזמנים של מניין הקולות בבחירות לנשיאות, ואולי את כשרותם של מיליוני גיליונות הצבעה הנשלחים בדואר.

המאבק על כיוונו של בית המשפט הגיע לשיא בחודש האחרון, מאז מותה של השופטת רות ביידר גינסבורג. הנשיא טראמפ ומפלגתו עמדו על זכותם למנות לה מחליפה עוד לפני הבחירות, בניגוד לתקדימים ולהבטחות. המחליפה, איימי קוני בארט, אושרה במהירות שיא, והושבעה בשני בערב, זמן קצר לאחר שבית המשפט קיבל את החלטתו.

חמישה משמונה השופטים (בארט היא התשיעית) הצביעו לטובת הפסיקה. כל החמישה מונו בידי נשיאים רפובליקאים. שלושת השופטים שהתנגדו מונו על ידי נשיאים דמוקרטים. בזמן של אי-אמון ציבורי גובר במוסדות, הפסיקה החדשה, על פי קווים מפלגתיים ברורים, עומדת להגדיל את החשש שהתהליך האלקטורלי לא יושלם בקלפי, אלא בבית משפט ששופטיו חשודים במשוא פנים.

"הדואר לא ימסור"

הפסיקה החדשה ניתנה בעקבות ערעור של המפלגה הרפובליקאית על כוונתה של מדינת וויסקונסין, במערב התיכון של ארה"ב, לספור גיליונות הצבעה שיגיעו בדואר גם לאחר השלושה בנובמבר, המועד הנקוב של הבחירות.

וויסקונסין רצתה להעניק ארכה על יסוד החשש ששירות הדואר הפדרלי לא יעמוד בעומס, ולא יצליח למסור את כל המעטפות עד השלושה בנובמבר. זה חודשים אחדים שהדמוקרטים מתלוננים, כי ממוני הנשיא בשירות הדואר מכשילים במכוון את התייעלותו, כדי לפגוע בהצבעה.

ההנחה הכללית היא שהרבה יותר דמוקרטים מעדיפים להצביע בדואר מאשר רפובליקאים. ביניהם נמצאים בני מיעוטים, בייחוד שחורים והיספאנים, הנוטים לטובת הדמוקרטים ברוב גדול.

מגפת הקורונה הגדילה את הפופולריות של ההצבעה באמצעות הדואר. נכון לבוקר יום שני, 64.4 מיליון אמריקאים כבר הצביעו, מהם 43.5 מיליון באמצעות הדואר. המספר הזה שקול כנגד 46.7% מכל מצביעי 2016, ואין כל ספק שהוא יגדל מאוד עד יום שלישי הבא. בסך הכול, כמעט 88 מיליון אמריקאים ביקשו ממדינותיהם לקבל טופסי הצבעה בדואר.

"זיוף מסיבי"

הנשיא טראמפ היה בחודשים האחרונים המקטרג העיקרי על הצבעה באמצעות הדואר, וחזר והאשים שהיא אמצעי של זיוף מסיבי בידי הדמוקרטים. לטענה הזו יש לכל היותר ראיות אנקדוטיות. מעולם לא נמצאה הוכחה לזיוף מסיבי מסוג כלשהו בבחירות לנשיאות בארה"ב.

טראמפ תובע, שלא יימנו כלל קולות לאחר השלושה בנובמבר, יהיה תאריך הגעתם או שליחתם אשר יהיה. בית המשפט העליון התקרב אתמול לקבל את הגיונו של הנשיא. פסיקת אתמול מזהירה, כי קולות שיימנו לאחר יום הבחירות "עלולים להפוך את התוצאות".

השופטת העליונה אלנה קייגאן, אשר כתבה את חוות הדעת של המיעוט, תקפה את הניסוח הזה. "אין תוצאות שאפשר 'להפוך' לפני שנמנו כל הקולות", היא הטעימה.

אי הסכמה על עצם ההגדרה של המושג 'תוצאות' תדיר שינה מעיני הדמוקרטים בימים הבאים. נכונות הרוב בבית המשפט להעמיד בספק את הלגיטימיות של קולות, שלא נמנו עד השלושה בנובמבר, פותחת פתח למאבק משפטי, שאת שיעורו ואת אורכו קשה לחזות.

האסוציאציה היא כמובן זו של שנת 2000, כאשר נדרשו חמישה שבועות ליישוב המחלוקת על מניין הקולות בפלורידה. אז, בית המשפט העליון הוא שפסק נגד ספירה חוזרת של הקולות בפלורידה, ואיפשר בזה את נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן. גם אז, כל השופטים שהצביעו לטובת הפסיקה מונו לכהונותיהם בידי נשיאים רפובליקאים.

המאבק על השליטה בבית המשפט העליון הוכרע לאחר שנים ארוכות. "ניו יורק טיימס" פרסם בשלישי בבוקר מאמר מערכת תחת הכותרת "בית המשפט העליון של המפלגה הרפובליקאית". שופטים עליונים מתמנים לכל חייהם, וההרכב הנוכחי עשוי להישאר עוד שנים רבות.

לביידן היתרון, אבל...

וויסקונסין, העומדת במרכז הפסיקה של אתמול, היא אחת משלוש מדינות מפתח במערב התיכון. בחירתו החוזרת של טראמפ תלויה כמעט לחלוטין בהצבעתן. השתיים האחרות הן פנסילבניה ומישיגן. ב-2016, טראמפ ניצח במדינות האלה על חודם של קולות מעטים. בוויסקונסין ידו הייתה על העליונה בזכות 23 אלף קולות מתוך כמעט ארבעה מיליון.

הסקרים בשבועות האחרונים הראו שלג'ו ביידן יש יתרון בוויסקונסין. הסקר האחרון במדינה הזו, של מכון Ipsos בשביל סוכנות "רויטרס", הראה בשני הפרש של 9% לטובת ביידן. מדד הסקרים של fivethirtyeight.com, שבו משוקללים כל הסקרים שנעשו בוויסקונסין, מעמיד את יתרון ביידן לאורך זמן על 7.1%. אבל דמוקרטים מתקשים לשכוח, שהסקרים הבולטים ביותר בוויסקונסין העניקו ב-2016 יתרון ברור, אם כי קטן יותר, להילרי קלינטון. כה ברור היה היתרון עד שהיא לא טרחה אפילו לבקר במדינה בזמן מערכת הבחירות שלה.

הסקרים הארציים והמדינתיים מוסיפים למלא את הדמוקרטים באופטימיות. סקר ארצי של YouGov בשביל "יאהו" העמיד אתמול את יתרונו של ביידן על 12%, הגדול ביותר בתולדות הסקר הזה. אבל עכשיו הדמוקרטים מנסים לעכל את משמעויות הפסיקה בבית המשפט העליון. משקלם המספרי של שישה שופטים עשוי להיות גדול מזה של מיליוני מצביעים.

וויסקונסין: הייתה כחולה, אבל כבר לא כל כך

וויסקונסין, בצפון המערב התיכון של ארה"ב, על גבול קנדה הייתה במשך שנים נאמנה למפלגה הדמוקרטית, חלק מ"חומה כחולה", שהדמוקרטים האמינו כי תגן עליהם בבחירות לנשיאות. החומה התמוטטה ב-2016 (כחול הוא משום מה צבעה של המפלגה הדמוקרטית).

מתגוררים בה 5.8 מיליון בני אדם. יש לה עשרה נציגים (מתוך 538) בחבר האלקטורים. היא חצויה כמעט שווה בשווה בין שתי המפלגות. טראמפ ניצח בה בהפרש של 23 אלף קולות ופחות. המושל הנוכחי שלה, דמוקרט, ניצח לפני שנתיים בהפרש של 29 אלף קולות.

הפילוג מגיע עד בית המשפט העליון שלה, ששופטיו נבחרים על פי מפתח מפלגתי. שם יש רוב לשופטים הרפובליקאים, והם משתדלים למרר את חייו של המושל. לרפובליקאים יש גם רוב באסיפה המחוקקת של וויסקונסין. וויסקונסין הצביעה פעמיים לטובת ברק אובמה ופעמיים לטובת ביל קלינטון, בהפרשים ניכרים.

אי ההסכמות בוויסקונסין הן לא פעם רדיקליות: על רקע דתי ואידיאולוגי. אפשר למצוא בה כיסים של שמאל קיצוני ושל ימין קיצוני. המטוטלת בה עשויה לנוע באחד משני הכיוונים ברגע האחרון ממש.

הקיטוב קשור לא מעט גם בבסיס הכלכלי שלה. מהיותה אחת המדינות המתועשות ביותר בארה"ב היה לה כוח עבודה מאורגן שהיטיב עם הדמוקרטים. הוא נחלש בהתאמה לירידה הכללית בתעשייה האמריקאית. יש לה גם חקלאות ענפה. היא מובילה בארה"ב בענף הגבינות.

בצורה גסה ניתן לומר שהערים מצביעות לטובת הדמוקרטים, והאזורים החקלאיים מצביעים לטובת הרפובליקאים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל