גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תומך בשיטת הרמזור, לא מפחד מסגר ולא חוסך בביקורת על הממשלה: המחליף של גמזו מביא איתו כיוון שונה לטיפול במגפה

בזמן שרוני גמזו יחזור לנהל את בית החולים איכילוב וייתרחק ממוקד קבלת ההחלטות ומישיבות קבינט הקורונה אל תוך הלילה, מחליפו בתפקיד יגבש גישה משלו לטיפול במשבר הקורונה המתמשך, כשנכון לשעה זו, לא ידוע מה תהיינה סמכויותיו

פרופ' נחמן אש  / צילום: דפנה גזית
פרופ' נחמן אש / צילום: דפנה גזית

בעוד מספר ימים יחל את תפקידו כפרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, ששימש כקצין רפואה ראשי בצה"ל וכראש חטיבת הבריאות של קופת חולים מכבי. בזמן שרוני גמזו יחזור לנהל את בית החולים איכילוב וייתרחק ממוקד קבלת ההחלטות ומישיבות קבינט הקורונה אל תוך הלילה, מחליפו בתפקיד יגבש גישה משלו לטיפול במשבר הקורונה המתמשך, כשנכון לשעה זו, לא ידוע מה תהיינה סמכויותיו, והאם בדומה לגמזו ישמש גם הוא יועץ חיצוני נעדר סמכות.

אש איננו דומה ככל הנראה לגמזו גם בגישתו הכוללת לקורונה. בעוד שגמזו ניסה להחזיק ככל האפשר את המשק פתוח ולדחות את הסגר עד שבתי החולים הרימו דגל אדום, אש דווקא תמך בסגר בשלבים מוקדמים יותר. בעמוד הטוויטר שלו, לאורך החודשים האחרונים, הרבה לצייץ כי ישנן הוכחות לכך שסגרים עובדים, וטען כי "'ספקני הסגרים' מעוותים את המדע". בראיון לתחנת הרדיו 103 בחודש אוגוסט, אמר אש בתקיפות כי "ההתמהמהות בקבלת ההחלטות רק מחמירה את המצב", והבהיר ש'צמרת המלחמה בקורונה' צריכה להציב חזית אחידה אל מול הציבור שלא יודע מרגוע".

אש תמך בתוכנית הרמזור של גמזו, וטען כי ללא יישומה הסגר הינו בלתי נמנע. בסוף אוגוסט, למרות העלייה הגדולה במספר הבדיקות והתקדמות מערך החקירות, טען אש כי "לא עושים מספיק, לא עושים מהר ואין תחושה של חירום, יש תחושה של אנחנו מתנהלים עם זה". לשאלה האם הפוליטיקה מנצחת את הרפואה, ענה אש בנחרצות: "וודאי, בגדול. אני לא חושב שזה מנצחת את הרפואה אלא את ההתמודדות עם המגפה בהיבטים השונים, גם את הכלכלה והכול".

בניגוד לגמזו, המגיע מניהול בית חולים גדול כשבעברו כיהן גם כמנכ"ל משרד הבריאות, לאש ניסיון רב בתחום הרפואה אך הוא לא מכיר את הקרביים של משרד הבריאות מבפנים, על הפוליטיקה הפנימית והיחסים העדינים מול הפוליטיקאים. עם זאת, אש מגיע מרפואת הקהילה - החזית הראשונה בה מטופלים החולים, וזו שנערכת להתמודדות של קורונה משולבת שפעת.


 

אש לא חסך ביקורת מהממשלה בחודשים האחרונים. בעמוד הטוויטר שלו, ימים ספורים לפני הכניסה לסגר, כתב אש על הפרסומים היומיים של אמ"ן בנוגע לקורונה: "המשך הפרסום היומי של העמידה ב"מדדי ראש הממשלה" ע"י מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה מהווה עוד ביטוי לאבסורד בהתמודדות עם המגיפה. את היעד העליון של מספר החולים הקשים עברנו מזמן ואוטוטו עוברים את היעד העליון של מספר החולים הקשים. לא כדאי להפסיק לפרסם את המדדים הללו?".

לפני חתימת הסכם השלום עם בחריין, כתב אש: "על רקע הסכם השלום שייחתם מחר, ישראל ובחריין מובילות את העולם במספר המקרים החדשים של קוביד 19 לנפש".


עיתוי מתעתע להיכנס לתפקיד

העיתוי של המינוי מתעתע. נתוני התחלואה בדעיכה, פחות מ-1,000 חולים ביום אותרו לאורך השבוע האחרון. אחוז המאומתים צנח מתחת ל-4% ביום. הירידה הייתה מהירה אף יותר ממה שצפו המומחים, גם אם ההקלות מאטות את קצב הירידה והעלו את מקדם ההדבקה מ-0.65 ל-0.7, כצפוי.

החזרה לשגרת הקורונה, כפי שלמדה ישראל על בשרה לאחר הגל הראשון, יכולה לזמן לפתחנו גל תחלואה נוסף.

אש נכנס לתפקיד כשהמערכת לקטיעת שרשראות הדבקה - הכלי המרכזי שבכוחו לאתר צברי הדבקה ולבלום התפשטות תחלואה - נמצאת בהליך בנייה. אש נכנס לקלחת קבלת ההחלטות ולהתנהלות בין המשרדים השונים ובין הפוליטיקאים.

האתגר הראשון אותו יצטרך לצלוח, הוא להשפיע על תוכנית היציאה של ישראל מהסגר - תוכנית שלא נדונה ואושרה באופן מלא עד כה, למרות שצעדי פתיחת המשק החלו.

פתיחה מלאה של המשק עדיין רחוקה, אך גם לאחר הסגר השני בולטת בהיעדרה תוכנית יציאה ברורה ומסוכמת. באפריל הנחה המל"ל את משרדי הממשלה לגבש תוכנית לחיים בצל הקורונה, וכך גם נעשה בפתח הסגר השני. בפועל לא אושרה תוכנית רב-שלבית מסודרת, המקנה ודאות ואפשרות תכנון לענפים השונים של המשק.

תהליך קבלת הההחלטות לא השתנה

האם תהליך קבלת ההחלטות בגל השני שונה מזה שראינו בגל הראשון? פרופ' אלי וקסמן ממכון ויצמן, המייעץ לקבינט הקורונה ולמל"ל, לא סבור כך. "תהליך קבלת ההחלטות עכשיו הוא לא מאוד שונה ממה שראינו בסגר הראשון. אין דיון בתוכנית שלמה ואין החלטה לגביה. הוויכוח הוא תמיד על צעדים ספציפיים לטווח הקצר, ולא על תוכנית סדורה. רוב השרים מנסים לקבל הצלחות בתחום שקרוב לליבם... כמעט אף אחד לא מסתכל על התמונה הכללית ושואל מה המשמעות של צירוף כל הדברים האלו", הוא אומר.

גם הפעם, המערכת לא מוכנה להתמודדות עם חיי השגרה שמזמנת המגפה, כל עוד אין חיסון. "אין היערכות", אומר וקסמן. "מגיעים לרגע האחרון שבו צריך לקבל החלטה, מחליטים לפתוח משהו למחרת. אבל, הגוף שאמור לאכוף ולנהל את הרגולציה - לא מוכן לכך. אני חושש שזה יהיה גם כשייפתחו את המסחר. אנחנו אומרים שאת המסחר צריך לפתוח רק עם רישום, אבל אין תשתית לכך. עשינו רשימה של דברים שצריך להיערך אליהם מראש, אבל זה לא נעשה, ואין לכך התייחסות".

וקסמן מזהיר: פתיחה מהירה ולא סדורה, תגדיל את הסיכון לסגר שלישי. לדבריו, "אנחנו עדיין במספרים גבוהים. אנחנו עדיין לא במספר שבו מערכת קטיעת שרשראות ההדבקה יכולה לעבוד באופן אפקטיבי, הם צריכים לרדת בפקטור של 10. אם אנחנו נפתח מוקדם מדי, במקרה הטוב נעצור את הירידה ובמקרה הרע נאבד שליטה ונתקע שוב במספרים גבוהים שעלולים לברוח. במצב הזה, אנחנו נמצאים בסיכון של סגר שלישי בסמוך לחורף, כשהמצב עדין ומורכב יותר, ואנחנו נדרשים להתמודד עם קורונה משולבת שפעת עונתית".

יש תוכנית, אין יישום

משרד הבריאות הניח על שולחן הקבינט תוכנית סדורה בתום הסגר, ובה תשעה שלבים, שבמהלכם יפתחו בהדרגה הענפים השונים בהתאם לרמות התחלואה, ובמרווח של שבועיים בין צעד לצעד. אך התוכנית לא אושרה כמקשה אחת והממשלה העדיפה להשאיר לעצמה גמישות ולהתנהל מישיבת קבינט לישיבת קבינט, בלי להתחייב לתוכנית ברורה אחת.

כעת מומחים מזהירים כי חוסר בתוכנית מסודרת מוביל לכך שההחלטות מתקבלות שוב ברגע האחרון ותוך לחצים המופעלים על הקבינט, באופן שמעלה את הסיכון להתפרצות חוזרת.

"יש מתווה יציאה. זה משהו שגובש יחד עם כמה צוותים, גם אני הייתי חלק מזה. בסך הכל המתווה הוא טוב, אבל כשמעלים אותו לדיון פותחים אותו בכל פעם מחדש", אומר פרופ' ערן סגל, ממכון ויצמן למדע. לא ערכו דיון על כל שלביו כדי לומר: זאת התוכנית. בכל פעם, צריך להתמודד עם לחצים מכיוונים שונים לפתוח דברים שונים היה אפשר לתכנן את הכל מראש. גם אם דוחים יישום של שלב מסוים בגלל רמת תחלואה, לא צריך לשנות אותו. צריך היה למנוע מצב שבו דנים מיום ליום על מה לפתוח מחר".

בינתיים, שלבי התוכנית כאמור מובאים לאישור או לשינוי מיום ליום, לאחר ישיבות קבינט חוזרות ודיונים לתוך הלילה. אם בתוכנית המקורית דיבר משרד הבריאות על פתיחת המספרות ומכוני הקוסמטיקה רק בשלב השלישי, כעת הוחלט לאחד בין השלבים ולהקדים את הפתיחה.

גם אם יש פעילויות שאינן בעלות פוטנציאל סיכון משמעותי כשהכללים נשמרים, וגם אם תוכנית הבריאות מאופיינת בזהירות יתר, המאפשרת שוליים רחבים שאפשר לקצר, נשאלת השאלה מדוע לא הובאה מראש לדיון ושונתה לפי הצורך.

"זה בסדר באופן חלקי שיש דינמיות מסוימת. הסגר השפיע בצורה יותר טובה ממה שחשבו שישפיע. צריך לתעדף את הדברים, ואת זה עשתה התוכנית המקורית. צריך להבין שלתעדופים השונים עלולה להיות השפעה על ההדבקות", אומר סגל.

המערך לקטיעת שרשראות הדבקה צפוי לעמוד על רגליו באופן מלא במהלך נובמבר, אך מלבד תוכנית יציאה מסודרת עבור המשק ובתי הספר, ייתכן כי היה מקום גם לקבלת החלטות בנושא תוכניות דיגום רחבות, שיקטינו את הסיכון בענפי המשק השונים.

בינתיים, ישנה ירידה של 40% במספר הבדיקות היומיות בממוצע שבועי. אמנם משרד הבריאות עודד את צוותי ההוראה בבתי הספר להיבדק לפני החזרה ללימודים, אך לא מדובר בתוכנית סדורה ורציפה. "היה מקום להגדיר בדיקה הכרחית ורציפה במערכת החינוך ובישיבות, וכך גם עכשיו במקומות שייפתחו מחדש ויש בהם התקהלות קבועה. מוסדות שונים ומקומות עבודה גדולים, בין היתר", אומר סגל. 

אנשים רבים המכירים את אש ועבדו לצירו, מעידים שהמעלה הראשונה והבולטת ביותר של אש, היא נועם הליכות. גורמים רבים לאורכה ורוחבה של מערכת הבריאות מיהרו לברך על מינויו; פרופ' חגי לוין, שלאורך הדרך מרבה לבקר את התנהלות המערכת והפוליטיקאים, אמר כי "מדובר במקצוען, מנהיג, יוזם, מתכנן ומבצע". איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י סיפרו שאש "הוביל את ההתמודדות עם השפעת הפנדמית ב-2010, תוך יכולת מרשימה לתרגם את המלצות האפידמיולוגים ורופאי בריאות הציבור ליישום מיטבי, ורתימת מקבלי ההחלטות בכל הדרגים".

ד"ר יו"ר ארגון רופאי המדינה, סגן יו"ר הר"י ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא, הדגיש בברכתו אולי את הדבר החשוב ביותר שעומד על הפרק: "אני תקווה, שהקול המקצועי השקול יישמע, ולא יפול קורבן למאבקים פוליטיים ולאינטרסים צרים. הצלחתו של פרופ׳ אש, תהיה הצלחה של כולנו".

עוד כתבות

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית שדורג שני ברשימה היוקרתית של פורבס ● נשיא המדינה השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט וקפיטוליס ● אירועים ומינויים

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רגע לפני שהחשמל שוב מתייקר: אילו הנחות מציעות הספקיות הפרטיות?

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

אפס ק"מ, מלאי גדול ופחות חשמליות: השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג–אין, הסינים כבשו את השוק ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה