גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תומך בשיטת הרמזור, לא מפחד מסגר ולא חוסך בביקורת על הממשלה: המחליף של גמזו מביא איתו כיוון שונה לטיפול במגפה

בזמן שרוני גמזו יחזור לנהל את בית החולים איכילוב וייתרחק ממוקד קבלת ההחלטות ומישיבות קבינט הקורונה אל תוך הלילה, מחליפו בתפקיד יגבש גישה משלו לטיפול במשבר הקורונה המתמשך, כשנכון לשעה זו, לא ידוע מה תהיינה סמכויותיו

פרופ' נחמן אש  / צילום: דפנה גזית
פרופ' נחמן אש / צילום: דפנה גזית

בעוד מספר ימים יחל את תפקידו כפרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, ששימש כקצין רפואה ראשי בצה"ל וכראש חטיבת הבריאות של קופת חולים מכבי. בזמן שרוני גמזו יחזור לנהל את בית החולים איכילוב וייתרחק ממוקד קבלת ההחלטות ומישיבות קבינט הקורונה אל תוך הלילה, מחליפו בתפקיד יגבש גישה משלו לטיפול במשבר הקורונה המתמשך, כשנכון לשעה זו, לא ידוע מה תהיינה סמכויותיו, והאם בדומה לגמזו ישמש גם הוא יועץ חיצוני נעדר סמכות.

אש איננו דומה ככל הנראה לגמזו גם בגישתו הכוללת לקורונה. בעוד שגמזו ניסה להחזיק ככל האפשר את המשק פתוח ולדחות את הסגר עד שבתי החולים הרימו דגל אדום, אש דווקא תמך בסגר בשלבים מוקדמים יותר. בעמוד הטוויטר שלו, לאורך החודשים האחרונים, הרבה לצייץ כי ישנן הוכחות לכך שסגרים עובדים, וטען כי "'ספקני הסגרים' מעוותים את המדע". בראיון לתחנת הרדיו 103 בחודש אוגוסט, אמר אש בתקיפות כי "ההתמהמהות בקבלת ההחלטות רק מחמירה את המצב", והבהיר ש'צמרת המלחמה בקורונה' צריכה להציב חזית אחידה אל מול הציבור שלא יודע מרגוע".

אש תמך בתוכנית הרמזור של גמזו, וטען כי ללא יישומה הסגר הינו בלתי נמנע. בסוף אוגוסט, למרות העלייה הגדולה במספר הבדיקות והתקדמות מערך החקירות, טען אש כי "לא עושים מספיק, לא עושים מהר ואין תחושה של חירום, יש תחושה של אנחנו מתנהלים עם זה". לשאלה האם הפוליטיקה מנצחת את הרפואה, ענה אש בנחרצות: "וודאי, בגדול. אני לא חושב שזה מנצחת את הרפואה אלא את ההתמודדות עם המגפה בהיבטים השונים, גם את הכלכלה והכול".

בניגוד לגמזו, המגיע מניהול בית חולים גדול כשבעברו כיהן גם כמנכ"ל משרד הבריאות, לאש ניסיון רב בתחום הרפואה אך הוא לא מכיר את הקרביים של משרד הבריאות מבפנים, על הפוליטיקה הפנימית והיחסים העדינים מול הפוליטיקאים. עם זאת, אש מגיע מרפואת הקהילה - החזית הראשונה בה מטופלים החולים, וזו שנערכת להתמודדות של קורונה משולבת שפעת.


 

אש לא חסך ביקורת מהממשלה בחודשים האחרונים. בעמוד הטוויטר שלו, ימים ספורים לפני הכניסה לסגר, כתב אש על הפרסומים היומיים של אמ"ן בנוגע לקורונה: "המשך הפרסום היומי של העמידה ב"מדדי ראש הממשלה" ע"י מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה מהווה עוד ביטוי לאבסורד בהתמודדות עם המגיפה. את היעד העליון של מספר החולים הקשים עברנו מזמן ואוטוטו עוברים את היעד העליון של מספר החולים הקשים. לא כדאי להפסיק לפרסם את המדדים הללו?".

לפני חתימת הסכם השלום עם בחריין, כתב אש: "על רקע הסכם השלום שייחתם מחר, ישראל ובחריין מובילות את העולם במספר המקרים החדשים של קוביד 19 לנפש".


עיתוי מתעתע להיכנס לתפקיד

העיתוי של המינוי מתעתע. נתוני התחלואה בדעיכה, פחות מ-1,000 חולים ביום אותרו לאורך השבוע האחרון. אחוז המאומתים צנח מתחת ל-4% ביום. הירידה הייתה מהירה אף יותר ממה שצפו המומחים, גם אם ההקלות מאטות את קצב הירידה והעלו את מקדם ההדבקה מ-0.65 ל-0.7, כצפוי.

החזרה לשגרת הקורונה, כפי שלמדה ישראל על בשרה לאחר הגל הראשון, יכולה לזמן לפתחנו גל תחלואה נוסף.

אש נכנס לתפקיד כשהמערכת לקטיעת שרשראות הדבקה - הכלי המרכזי שבכוחו לאתר צברי הדבקה ולבלום התפשטות תחלואה - נמצאת בהליך בנייה. אש נכנס לקלחת קבלת ההחלטות ולהתנהלות בין המשרדים השונים ובין הפוליטיקאים.

האתגר הראשון אותו יצטרך לצלוח, הוא להשפיע על תוכנית היציאה של ישראל מהסגר - תוכנית שלא נדונה ואושרה באופן מלא עד כה, למרות שצעדי פתיחת המשק החלו.

פתיחה מלאה של המשק עדיין רחוקה, אך גם לאחר הסגר השני בולטת בהיעדרה תוכנית יציאה ברורה ומסוכמת. באפריל הנחה המל"ל את משרדי הממשלה לגבש תוכנית לחיים בצל הקורונה, וכך גם נעשה בפתח הסגר השני. בפועל לא אושרה תוכנית רב-שלבית מסודרת, המקנה ודאות ואפשרות תכנון לענפים השונים של המשק.

תהליך קבלת הההחלטות לא השתנה

האם תהליך קבלת ההחלטות בגל השני שונה מזה שראינו בגל הראשון? פרופ' אלי וקסמן ממכון ויצמן, המייעץ לקבינט הקורונה ולמל"ל, לא סבור כך. "תהליך קבלת ההחלטות עכשיו הוא לא מאוד שונה ממה שראינו בסגר הראשון. אין דיון בתוכנית שלמה ואין החלטה לגביה. הוויכוח הוא תמיד על צעדים ספציפיים לטווח הקצר, ולא על תוכנית סדורה. רוב השרים מנסים לקבל הצלחות בתחום שקרוב לליבם... כמעט אף אחד לא מסתכל על התמונה הכללית ושואל מה המשמעות של צירוף כל הדברים האלו", הוא אומר.

גם הפעם, המערכת לא מוכנה להתמודדות עם חיי השגרה שמזמנת המגפה, כל עוד אין חיסון. "אין היערכות", אומר וקסמן. "מגיעים לרגע האחרון שבו צריך לקבל החלטה, מחליטים לפתוח משהו למחרת. אבל, הגוף שאמור לאכוף ולנהל את הרגולציה - לא מוכן לכך. אני חושש שזה יהיה גם כשייפתחו את המסחר. אנחנו אומרים שאת המסחר צריך לפתוח רק עם רישום, אבל אין תשתית לכך. עשינו רשימה של דברים שצריך להיערך אליהם מראש, אבל זה לא נעשה, ואין לכך התייחסות".

וקסמן מזהיר: פתיחה מהירה ולא סדורה, תגדיל את הסיכון לסגר שלישי. לדבריו, "אנחנו עדיין במספרים גבוהים. אנחנו עדיין לא במספר שבו מערכת קטיעת שרשראות ההדבקה יכולה לעבוד באופן אפקטיבי, הם צריכים לרדת בפקטור של 10. אם אנחנו נפתח מוקדם מדי, במקרה הטוב נעצור את הירידה ובמקרה הרע נאבד שליטה ונתקע שוב במספרים גבוהים שעלולים לברוח. במצב הזה, אנחנו נמצאים בסיכון של סגר שלישי בסמוך לחורף, כשהמצב עדין ומורכב יותר, ואנחנו נדרשים להתמודד עם קורונה משולבת שפעת עונתית".

יש תוכנית, אין יישום

משרד הבריאות הניח על שולחן הקבינט תוכנית סדורה בתום הסגר, ובה תשעה שלבים, שבמהלכם יפתחו בהדרגה הענפים השונים בהתאם לרמות התחלואה, ובמרווח של שבועיים בין צעד לצעד. אך התוכנית לא אושרה כמקשה אחת והממשלה העדיפה להשאיר לעצמה גמישות ולהתנהל מישיבת קבינט לישיבת קבינט, בלי להתחייב לתוכנית ברורה אחת.

כעת מומחים מזהירים כי חוסר בתוכנית מסודרת מוביל לכך שההחלטות מתקבלות שוב ברגע האחרון ותוך לחצים המופעלים על הקבינט, באופן שמעלה את הסיכון להתפרצות חוזרת.

"יש מתווה יציאה. זה משהו שגובש יחד עם כמה צוותים, גם אני הייתי חלק מזה. בסך הכל המתווה הוא טוב, אבל כשמעלים אותו לדיון פותחים אותו בכל פעם מחדש", אומר פרופ' ערן סגל, ממכון ויצמן למדע. לא ערכו דיון על כל שלביו כדי לומר: זאת התוכנית. בכל פעם, צריך להתמודד עם לחצים מכיוונים שונים לפתוח דברים שונים היה אפשר לתכנן את הכל מראש. גם אם דוחים יישום של שלב מסוים בגלל רמת תחלואה, לא צריך לשנות אותו. צריך היה למנוע מצב שבו דנים מיום ליום על מה לפתוח מחר".

בינתיים, שלבי התוכנית כאמור מובאים לאישור או לשינוי מיום ליום, לאחר ישיבות קבינט חוזרות ודיונים לתוך הלילה. אם בתוכנית המקורית דיבר משרד הבריאות על פתיחת המספרות ומכוני הקוסמטיקה רק בשלב השלישי, כעת הוחלט לאחד בין השלבים ולהקדים את הפתיחה.

גם אם יש פעילויות שאינן בעלות פוטנציאל סיכון משמעותי כשהכללים נשמרים, וגם אם תוכנית הבריאות מאופיינת בזהירות יתר, המאפשרת שוליים רחבים שאפשר לקצר, נשאלת השאלה מדוע לא הובאה מראש לדיון ושונתה לפי הצורך.

"זה בסדר באופן חלקי שיש דינמיות מסוימת. הסגר השפיע בצורה יותר טובה ממה שחשבו שישפיע. צריך לתעדף את הדברים, ואת זה עשתה התוכנית המקורית. צריך להבין שלתעדופים השונים עלולה להיות השפעה על ההדבקות", אומר סגל.

המערך לקטיעת שרשראות הדבקה צפוי לעמוד על רגליו באופן מלא במהלך נובמבר, אך מלבד תוכנית יציאה מסודרת עבור המשק ובתי הספר, ייתכן כי היה מקום גם לקבלת החלטות בנושא תוכניות דיגום רחבות, שיקטינו את הסיכון בענפי המשק השונים.

בינתיים, ישנה ירידה של 40% במספר הבדיקות היומיות בממוצע שבועי. אמנם משרד הבריאות עודד את צוותי ההוראה בבתי הספר להיבדק לפני החזרה ללימודים, אך לא מדובר בתוכנית סדורה ורציפה. "היה מקום להגדיר בדיקה הכרחית ורציפה במערכת החינוך ובישיבות, וכך גם עכשיו במקומות שייפתחו מחדש ויש בהם התקהלות קבועה. מוסדות שונים ומקומות עבודה גדולים, בין היתר", אומר סגל. 

אנשים רבים המכירים את אש ועבדו לצירו, מעידים שהמעלה הראשונה והבולטת ביותר של אש, היא נועם הליכות. גורמים רבים לאורכה ורוחבה של מערכת הבריאות מיהרו לברך על מינויו; פרופ' חגי לוין, שלאורך הדרך מרבה לבקר את התנהלות המערכת והפוליטיקאים, אמר כי "מדובר במקצוען, מנהיג, יוזם, מתכנן ומבצע". איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י סיפרו שאש "הוביל את ההתמודדות עם השפעת הפנדמית ב-2010, תוך יכולת מרשימה לתרגם את המלצות האפידמיולוגים ורופאי בריאות הציבור ליישום מיטבי, ורתימת מקבלי ההחלטות בכל הדרגים".

ד"ר יו"ר ארגון רופאי המדינה, סגן יו"ר הר"י ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא, הדגיש בברכתו אולי את הדבר החשוב ביותר שעומד על הפרק: "אני תקווה, שהקול המקצועי השקול יישמע, ולא יפול קורבן למאבקים פוליטיים ולאינטרסים צרים. הצלחתו של פרופ׳ אש, תהיה הצלחה של כולנו".

עוד כתבות

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה (ארכיון)

חמאס: העברנו לישראל את אחד משני החללים החטופים שנותרו

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?