גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתנגדות החריגה, ההתפטרות הסוערת והביקורת החריפה: הפרוטוקול של בחירת סטנלי פישר לדירקטוריון הפועלים

"אינטרסטים", התקפות אישיות", "תיאום עמדות" - פרוטוקול מקוצר מדיון הוועדה שדנה במועמדותו של סטנלי פישר חושף חילופי האשמות קשים ● דוד אבנר, שהתפטר מהוועדה לאחר שחבריה הקבועים ביטלו את הצבעתו נגד פישר, תקף: "מתאמים עמדות והחלטות מחוץ לפגישות הוועדה"

סטנלי פישר  / צילום: רויטרס
סטנלי פישר / צילום: רויטרס

"נראה לכם ראוי לפעול כך מאחורי הגב ולתאם עמדות? לדעתי זה לא בסדר", אמר דוד אבנר, דירקטור חיצוני בבנק הפועלים, לחברים הקבועים בוועדה למינוי דירקטורים בבנק ללא גרעין שליטה לאחר שהסתבר לו שהם החליטו לבטל את הצבעתו נגד המועמדות של פרופ' סטנלי פישר לתפקיד דירקטור בפועלים ולהביא לבחירה בפישר בניגוד לעמדתו. ואז הוא נענה במילים חריפות לא פחות מצד יו"ר הוועדה, השופט בדימוס משה גל: "אין מניעה לכך וזה ראוי יותר מהצבעה כל כך חריגה וכל כך אינטרסנטית וכל כך פוגענית, ואני לא רוצה להוסיף עוד מילים".

חילופי הדברים החריגים והחריפים הללו הולידו את התפטרותו של אבנר שזעם על החלטת חברי הוועדה הקבועים, שמצדם ראו בהצבעתו כהצבעה טקטית שבאה לנטרל את דעת הרוב, כפי שהייתה צריכה להיות לדעתם, והיא לטובת פישר. מאז, נזכיר, פישר כבר נבחר לדירקטוריון הבנק, כשבדרך הוועדה למינוי דירקטורים בבנק ללא גרעין שליטה נאלצה לשנות את הרשימה המומלצת המקורית על ידה ולהחליף שני מועמדים מטעמה. בסופו של יום, הדח"צית שלא נבחרה על ידי הוועדה במקור, והוכנה לרשימת המועמדים שהועלו להצבעה באסיפה הכללית - דליה לב, נבחרה לכהונה נוספת בדירקטוריון הבנק. בחירתה של לב לא הייתה מתאפשרת לולא הבנק היה פוסל שניים מהמועמדים בשל "זיקה משמעותית לבנק".

הפרוטוקול המקוצר ששחררה הוועדה היום מספק הצצה קטנה ולא מלאה להליך החריג לבחירת דירקטורים בבנק הפועלים, שבא לסופו לאחרונה, ושבמסגרתו לא רק שאבנר התפטר מהוועדה שיצאה חזיתית נגדו, אלא גם שרוב ההליך התקיים מבלי שהיו לפועלים שני נציגים, כפי שאמור להיות. זה קרה משום מינויו של החבר השני בוועדה מטעם הפועלים, ראובן קרופיק, ליו"ר הבנק ומבלי שלבנק ניתן להחליף אותו בנציג אחר מטעמו.

הפרוטוקול הקצר שפורסם היום הוא ביחס ל"דיון הנוסף" במועמדותו של פישר כדירקטור, לאחר שבדיון הראשון מועמדותו נפלה על פניו, בשל הצבעה שלילית וחריגה מצד אבנר. על פי הפרוטוקול, ביום א' ה-16 באוגוסט התקיים דיון נוסף בעניין פישר, לאחר דיון שנעשה ביום חמישי שקדם לו, ה-13 באוגוסט, ושבו רואיין פישר על ידי חברי הוועדה. מרבית חברי הוועדה, יו"ר הוועדה דאז השופט גל, אורית קורן ופרופ' מומי דהן, סברו שפישר עבר את הראיון בציונים גבוהים, בעוד שאבנר נתן לו ציון נמוך מאוד, שבפועל הביא לבחירה במועמדת אחרת.

אבנר מסר היום כי "אני מצטער ללמוד שהוועדה בחרה להסתיר את הפרוטוקול העיקרי, מהישיבה מה-13 באוגוסט, שבה התראיין פרופ' פישר". 

"הרוב סבורים שפרופ' פישר מתאים הרבה יותר"

השופט גל אמר בדיון הנוסף בעניין העדפת מועמדת אחרת על פני פישר בשל הצבעת אבנר כי "אני לא חושב שזה מספיק שכן ההחלטה צריכה לשקף את עמדת רוב חברי הוועדה והרוב סבורים שפרופ' פישר מתאים הרבה יותר. לא יכול להיות שמועמד שרוב חברי הוועדה סבורים שהוא פחות מתאים יומלץ על פני מועמד שרוב חברי הוועדה סבורים שהוא יותר מתאים, כל שכן בשל הצבעה חריגה".

או אז אמרה קורן כי "אני מסכימה עם הניתוח שלך", תוך שהוסיפה כי "על פי נסיונה של הוועדה עד כה אכן התקיים מתאם בין הניקוד המצטבר של המועמדים לבין עמדת רוב חברי הוועדה מי צריך להיכלל ברשימת המומלצים. ואולם, במקרה זה נותר באורח חריג פער בין עמדת רוב חברי הוועדה לבין הניקוד המצטבר שניתן לפרופ' פישר".

עוד אמרה קורן בהמשך לדברי גל, ובאותו הקשר ובאותה דעה, כי "הוראת החוק ברורה והיא קובעת מפורשות כי החלטת הוועדה תתקבל לפי הכרעת רוב חבריה. משנוצר פער כאמור, מצוות החוק היא כי עמדת הרוב היא אשר קובעת את עמדת הוועדה. דברים אלה יפים ומחייבים אף אם משמעות הדברים היא סטייה מדרך הדברים הרגילה בה נוהגת הוועדה. לא כל שכן, מקום בו הכרעה על פי הניקוד מביאה לתוצאה בעייתית שכן המועמד שלשיטתי הוא בעל הנתונים הכי מרשימים שנתקלנו בהם עד כה בוועדה לא יומלץ". בכך הכשירו קורן וגל את ההתעלמות מסדר הדברים הרגיל בוועדה ואת פסילת ההצבעה של אבנר.

גם החבר הקבוע השלישי בוועדה, מטעם הציבור, פרופ' דהן, הסכים עם העמדה של קורן וגל. "יש פה מקרה מאוד מיוחד ובו פער גדול מאוד בניקוד שלנו. הסתכלתי על סטיית התקן של מועמדים שראיינו ובמקרה של פרופ' פישר היא פי שלושה מהממוצע וזה יוצא דופן", אמר. עוד ציין דהן כי "זה מקרה מיוחד מאוד שכן לחבר דירקטוריון יש זכות וטו על מועמד וזה מצב, בעיני, לא רצוי".

או אז חשד אבנר כי השלושה מתואמים וכי דיברו בנושא, בלעדיו, דבר שהביא לדין ודברים החריף בינו לבין יו"ר הוועדה, כפי שנכתב מעלה, ושהוביל אותו להתפטר מהוועדה. זה קרה לאחר שהשופט גל אמר כי "אחרי הישיבה הקודמת הייתי בהלם. בהמשך אותו יום אורית דיברה איתי והבנתי שלדעתה משפטית התוצאה צריכה להיות שונה... חשבתי על כך כל השבת וברור לי שזו המסקנה הנכונה".

עם לכתו מהישיבה האשים אבנר את השלושה כי התקיפו אותו "התקפה אישית" ושהם "מתאמים ביניכם עמדות והחלטות מחוץ לפגישות הוועדה" כמו גם "משנים את החוקים בדיעבד". בעקבות התפטרות אבנר הכריעו שלושת חברי הוועדה הקבועים כי "הוחלט פה אחד כי פרופ' פישר יהיה המועמד הנוסף שיומלץ על ידי הוועדה (נוסף על ישראל טראו שנבחר לדירקטוריון הבנק ולאליהו קצב שמועמדותו נפסלה בהמשך, ר"ש), כאשר לדעת כל חברי הוועדה הקבועים מועמדותו עדיפה על המועמדים האחרים". בכך ביטלו השלושה את קולו של אבנר.

אלא שלמעשה, מדובר בשקיפות מדומה, מאחר ומה שפורסם היום על ידי הוועדה לא שופך אור חדש מעבר למעט שכבר הוסבר ופורסם מטעמה במהלך אוגוסט, זמן קצר לאחר פרוץ הסערה ולאחר שאבנר התפטר ממנה ויצא חוצץ בפומבי כנגד החלטתה לבחור בפישר על פני המועמדת השנייה שהייתה עדיפה עליו אליבא הציון הכולל שקיבלה ולאחר שקלול הציון הנמוך מאוד שאבנר נתן לפישר על מנת למנוע בחירה בו.

כך או כך, הגילוי שנתנה הוועדה שעתה היא בראשות השופט בדימוס דוד חשין שהחליף את השופט בדימוס משה גל לאחרונה, הוא חלקי ואינו כולל פירוט לגבי דיון שככל הנראה נעשה מחוץ לישיבות הרשמיות של הוועדה, ללא השתתפותו של דוד אבנר שסומן על ידי החברים הקבועים בוועדה כלעומתי.

מטעם הוועדה נמסר היום כי "קטע הפרוטוקול הנוגע לריאיון האישי שקיימה הוועדה עם פרופ' פישר ולדיון הפנימי בוועדה בעקבותיו, כמו כל ריאיון אישי אחר שמקיימת הוועדה עם מועמד והדיון הפנימי בוועדה בעניינו, אינו מפורסם". בוועדה מסבירים שבחרו בכך "כדי למנוע הרתעת אנשים מלהגיש את מועמדותם לוועדה ולאפשר לחברי הוועדה להתבטא בחופשיות בנוגע למועמדים. להערכת הוועדה אנשים רבים יירתעו מלהגיש מועמדות אם ידעו כי הריאיון האישי איתם והדיון הפנימי בעניינם המפרט את כישוריהם או חולשותיהם, יפורסמו. פרסום פרוטוקולים של הראיונות גם עלול לפגוע בפרטיותם של אנשים", ציינה הוועדה שכיום היא בראשות חשין.

עוד כתבות

ג'וני מיטשל. המוזיקה תרמה לקידוד מחדש של המוח / צילום: Reuters, Ed Thrasher / mptvimages.com

על התרופה הנגישה והזולה שמחכה לנו במגירה - המוזיקה

בספרו החדש "מוזיקה כתרופה", חוקר המוח דניאל לויטין מבקש להפסיק להתייחס למוזיקה כאל אמצעי בידור בלבד: היא מפעילה מערכות של כאב, זיכרון, רגש ותנועה ויכולה להפוך לכלי טיפולי נגיש וזול ● אז מה הקסם של המוזיקה? "היא מדליקה כמעט כל אזור במוח"

גלית שקאלו אופנברג / צילום: ינאי יחיאל

היא התחילה לעבוד בגיל 12, היום היא מנהלת 50 סניפים עם שיא של הכנסות

"ב-2024 אמא שלי עברה ניתוח ראש ונכנסה לתרדמת. עזבתי הכל, ישבתי על ידה עד שהתעוררה והמשכתי ללוות אותה בשיקום. לא עבדתי שבעה חודשים, אבל אמא שלי בחיים" ● שיחה קצרה עם גלית שקאלו-אופנברג, מנכ"לית רשת דינמיקה וסמנכ"לית הקמעונאות של סלקום

פרסום של פולימרקט עם ההימור על הבחירות בניו יורק, נובמבר האחרון / צילום: ap, Olga Fedorova

חוץ מכמה כרישים, כולם מפסידים בפולימרקט ואלה הסיבות

ניתוח של נתוני פולימרקט מראה שקרוב ל־70% מהמשתמשים מפסידים כסף, בעוד שקומץ מקצוענים גורפים מאות מיליוני דולרים • בזמן שהציבור מהמר על מילה של סלבריטאי, חברות גדולות משלמות הון על נתונים ומשתמשות באוטומציה לביצוע עשרות עסקאות בשנייה - מה שמותיר את הסוחרים המזדמנים "ללא סיכוי באופן שיטתי" • כך נכנעת האינטואיציה האנושית לעליונות המידע ולכוח המחשוב

ד''ר אביב צנזור / צילום: דוברות הטכניון

עם מיליוני צפיות ומעריצים הוא הפך לגורו של המתמטיקה בישראל

אלפי תלמידי תיכון לומדים איתו לבגרות במתמטיקה, וסטודנטים צופים בו ביוטיוב במקום להגיע לשיעורים ● ד"ר אביב צנזור, שהסרטונים שלו זכו למיליוני צפיות, מסביר בראיון לגלובס איך הוא הפך לדמות משמעותית בחייהם של בני נוער ומדוע החליט לוותר על היוקרה שבמחקר ולהתמקד בהוראה

מתו הקמפיין של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

אל על ובזק משקיעות את התקציב הגדול ביותר, אבל הפועלים שוב לוקח את הדאבל

הפרסומת של הבנק מתברגת במקום הראשון בזכירות ובאהדה - בפעם הרביעית תוך פחות מחודשיים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעות הגדולות ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום, שייכות לחברת התעופה ולחברת התקשורת

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

כמה תשלם גב ים על 4.5 דונם בלב תל אביב

למתחם יש זכויות בנייה של 85 אלף מ"ר בשטחי תעסוקה ומשרדים ● לחברה יש כיום 1.3 מיליון מ"ר בשטחים מניבים, ועוד 288 אלף מ"ר בשטחי ייזום לאחר שבשנה שעברה השלימה מספר שלבים בפרויקטים שלה באוניברסיטה העברית בירושלים, בנגב וברחובות

זום גלובלי / צילומים: AP-Angelina Katsanis, Susan Walsh, Ananya Das

לראשונה זה שנתיים: ההישג של אוקראינה במלחמה עם רוסיה

הסעיף החדש והמדאיג שנכנס לחוקה בקוריאה הצפונית • רוסיה איבדה בחודש האחרון יותר שטח ממה שכבשה, והפוליטיקאית הבכירה בהודו שמסרבת לקבל את תוצאות הבחירות

הכרם. ''הייתה שנה מאתגרת מאוד מבחינה אקלימית'' / צילום: פרטי

"בואי נעשה את הדבר שלנו, ורק לבן": ביקב ספרה בחרו להתמקד ביינות לבנים, והתוצאה נפלאה

היינן דורון רב הון ויתר על יינות אדומים כשבישראל שתו כמעט רק אותם: "אומרים שיין לבן הוא נשי. שהוא לדגים. שאין לו יכולת להתמודד עם הזמן. הכול שטויות" ● בציר 2025 של ספרה משקף את ההבשלה של דורון, של הכרמים ושל היקב, ומציג יינות נהדרים

חמארה דה פיג'וטו / צילום: אמיר מנחם

החמארה החדשה שעושה חשק להזמין את כל התפריט

המקום החדש בפאתי שוק לוינסקי בתל אביב הוא מקום פשוט, עכשווי, שעושה חשק להסתער על כל התפריט – והמחירים מאפשרים את זה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מחזור מסחר היסטורי בבורסה בעקבות עדכון המדדים. איזו מניה בלטה מעל כולן?

המדדים המובילים ננעלו בירידות, לאחר עדכון המדדים החצי־שנתי של הבורסה ● טאואר לבדה ריכזה מחזור של כמעט 2 מיליארד שקל ● בשווקים ברחבי העולם ניכרת אופטימיות ביחס לאפשרות שתסתיים המלחמה נגד איראן ● השקל ירד מתחת ל-2.9 שקלים, שיא של כ-33 שנה ● אורמת זינקה לאחר שדיווחה הלילה ועקפה את צפי האנליסטים ● היום, עדכון המדדים החצי-שנתי צפוי לגרור מחזורי מסחר גבוהים

מי פיתח את משחק הקופסה הפופולרי ''אליאס''? / צילום: Shutterstock

מי עומד מאחורי משחק הקופסה שמשגע את הישראלים ונמכר במאות שקלים

איך נקרא הספר הביוגרפי על צביקה פיק, מה שמו המלא של כדורגלן העבר רונאלדיניו, ומהו טלריום? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בדרך ל"חודש מטורף" - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

גלובס שאל את המומחים איזה מדד בבורסה משתלם למשקיעים לאורך זמן, והתשובה הייתה מפתיעה ● בשוק מנסים להסביר שיא של מעל 3 שנים בקרנות הכספיות ● עשרות תשקיפים הוגשו לקראת חודש עמוס בהנפקות בת"א ● וגם: יועצת ההשקעות שממליצה לא לצמצם את רכיב המניות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר ויותר ישראלים זקוקים לסיוע נפשי. האם הפתרון הוא דווקא להפסיק לאבחן אותם?

ישראל הופכת לאומת ה"חוסן־טק" - אבל כמעט מחצית מהזקוקים לעזרה מוותרים עליה בשל חוסר נגישות ● המומחים מסבירים למה הניסיון "לאבחן את כולם" רק מחמיר את המצב וכיצד הפכה המצוקה לחלק מהזהות של דור ה־Z ● וגם: איך הדרך לשיקום הנפש הישראלית עוברת דווקא דרך קבוצות כדורעף, ייעוץ הורים ובוטים

וולבו ES90 חשמלית / צילום: יח''צ

זו מכונית שמתאימה להסעת אח"מים והיא מגיעה עם בונוס מפתיע

לוולבו ES90, מכונית השרד הגדולה של וולבו, יש עיצוב ייחודי, ממדים חיצוניים נדיבים ותא נוסעים ענק ● היא מתאימה יותר להסעת אח"מים מאשר לנהיגה נמרצת - אבל היא מסתירה בונוס בשטח ● מבחן דרכים 

ר' / צילום: יונתן בלום

מהילדות בשכונת מצוקה ועד לתפקיד המכריע בענקית הביטחון הישראלית

היא חוותה קשיי קליטה כשעלתה מבלארוס, ובצבא נפצעה בתאונה שמנעה ממנה לסיים כקצינה ● אבל זה לא עצר את ר' מלהגיע לעמדות מפתח בתעשייה הביטחונית - בכיפת ברזל ובמערכות הלייזר ברפאל ● פרויקט 40 עד 40

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P אישרה מחדש את דירוג האשראי של ישראל

הדירוג נותר ברמה A, ובנוסף S&P הותירה את התחזית על "יציבה" ● לפי הערכת החברה, הסכמי הפסקת האש יחזיקו מעמד והכלכלה הישראלית תתחיל להתאושש במחצית השנייה של השנה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם ים מכל חלון, בהנחה של 300 אלף שקל: הדירה שנמכרה תוך שבועיים

דירת 4 חדרים בשטח 105 מ"ר עם מרפסת בשטח של 12 מ"ר, נמכרה תמורת 3.3 מיליון שקל ● המוכרים הם מצמצמי דיור והרוכשים הם זוג עם שני ילדים - משפרי דיור מהעיר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

לירן צביבל, מייסד ווקה / צילום: באדיבות WEKA

שוק של מיליארדים: כך חברה ישראלית מנסה להשתלט על כאב הראש הגדול של אנבידיה

עם תג שווי של 1.6 מיליארד דולר ודיווחים על לקוחות כמו אורקל וטסלה, לירן צביבל, מייסד ווקה, מנסה לנצח את בעיית הזיכרון בשבבי ה-AI של אנבידיה ● בראיון הוא מספר על האקזיט שעשה לו בסוף בית ספר ולמה העבודה שלו דומה לזו של אלכימאי ● הצצה לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים

יאן קום / צילום: ap, Manu Fernandez

בעקבות תרומת הענק: בית החולים שערי צדק יקרא גם על שם מייסד וואטסאפ

מייסד ווטסאפ יאן קום תרם 200 מיליון דולר לשערי צדק ● זו אינה תרומתו הראשונה: קום כבר תרם לבית החולים כ-25 מיליון דולר ● שמו של בית החולים ישונה ל'קום-שערי צדק' ● מנכ"ל בית החולים ציין כי לאורך השנים תרם קום ככל הנראה מיליוני דולרים לבתי חולים נוספים - וגם לאקדמיה

וואטסאפ בשעון חכם של אפל / צילום: יחצ

וואטסאפ משנה את פניה. אלה הפיצ'רים החדשים והמתוכננים

כדי לשמור על מעמדה בקרב המשתמשים, אפליקציית העברת המסרים התחדשה במספר פיצ'רים, שחלקם משנים מהותית את השימוש בה ● מניהול האחסון, דרך שליטת ההורים ועד יכולות תרגום