גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות: חברת ב.יאיר פועלת במכוון לירידת ערכה בשל האישום נגד יאיר ביטון

הפרקליטות מבקשת לתפוס דיבידנד של 8 מיליון ש', שהקבלן יאיר ביטון צפוי לקבל בחודש הבא מחברת הבנייה הציבורית שבבעלותו ● זאת, בנימוק שחלוקת הדיבידנד, כמו חלוקות בעבר, תביא לירידת שווי המניות של ביטון שנתפסו ע"י המדינה במסגרת ההליך הפלילי נגדו

יאיר ביטון. קיבל דיבידנדים של כ-66 מיליון שקל / צילום: שלומי יוסף, גלובס
יאיר ביטון. קיבל דיבידנדים של כ-66 מיליון שקל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הפרקליטות מבקשת מבית המשפט המחוזי בתל אביב לתפוס דיבידנד בשווי של 8 מיליון שקל, שהקבלן יאיר ביטון צפוי לקבל בחודש הבא מחברת הבנייה הציבורית ב.יאיר שבבעלותו ושאותה ייסד. זאת, בנימוק שחלוקת הדיבידנד תביא לירידת שווי המניות (40%) של ביטון בחברה שנתפסו על ידי המדינה במסגרת ההליך הפלילי המתנהל נגדו. ביטון מואשם, בין היתר, בעבירות של מרמה והלבנת הון.

בקשת הפרקליטות הוגשה בעקבות הודעת החברה מה-15 באוקטובר על חלוקת דיבידנדים נוספת, שבמסגרתה עתיד לקבל ביטון כאמור כ-8 מיליון שקל נוספים. לדברי הפרקליטות, חלוקת הדיבידנדים הצפויה תפחית את שווי המניות של ביטון התפוסות בידיה פעם נוספת לשווי של 47 מיליון שקל.

לטענת הפרקליטות, מאז הגשת כתב האישום נגד ביטון בשנת 2015, חילקה ב.יאיר דיבידנדים בהיקף נרחב של 167 מיליון שקל, מתוכם קיבל ביטון 66 מיליון שקל. לדברי המדינה, החברה "פעלה אופן שיטתי להתפרקות מנכסיה ובכך גרמה לירידת ערכה של החברה ולירידת מניותיה באופן ניכר".

ירידת ערך מכוונת

יאיר ביטון מחזיק בכ-40% ממניות חברת ב.יאיר, לצד אחיו יוסי ביטון המחזיק גם הוא בכ-40%. מניותיו של יאיר ביטון בחברה נתפסו כבר בשנת 2016 במסגרת ההליך הפלילי המתנהל נגדו. זאת, בעקבות בקשת הפרקליטות לתפוס את המניות לצורך חילוט עתידי, במידה וביטון יורשע.

על מנת להבטיח חילוט בסופו של ההליך, במידה וביטון יורשע, הורה בית המשפט המחוזי ביוני 2016 על תפיסת מניות של ביטון בשווי של 60 מיליון שקל. "לא תיעשה כל דיספוזיציה (שינוי בעלות, נ' ש') במניות חברת ב.יאיר הלא סחירות בהיקף של 60 מיליון שקל לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל, המוחזקות על ידי יאיר ביטון וחברת ב.יאיר", קבע ביהמ"ש.

אלא שלטענת הפרקליטות, מאז החלטה זו, חברת ב.יאיר הביאה במכוון לירידת ערכה באופן ניכר, ובהתאם לכך, שווי המניות של ביטון, שניתן לגביהן צו התפיסה, ירד ביותר מ-60%. לדברי המדינה, התנהלות ב.יאיר פוגעת ביכולת של המדינה לשמר את שווי המניות שנתפסו מביטון.

כבר במאי 2020, לאחר שחברת ב. יאיר חילקה דיבידנדים בהיקף של 142 מיליון שקל, ולאחר ירידה בשווי ערך החברה, פנתה הפרקליטות לבית המשפט וביקשה לתפוס דיבידנדים עתידיים שתחלק החברה. לפי הפרקליטות, ב.יאיר אף הצהירה כי אין בכוונה ליזום פרויקטים חדשים בשנה קרובה אלא רק תשלים פרויקטים קיימים.

בעקבות זאת שופטת המחוזי בת"א, לימור ביבי, הורתה כי מלוא מניות ב.יאיר המוחזקות על ידי ביטון ייתפסו. זאת, בשונה מההחלטה המקורית שהורתה על תפיסת מניות בסכום של 60 מיליון שקל. לצד זאת, אישרה השופטת ביבי לביטון לקבל דיבידנד נוסף בסכום של 9.9 מיליון שקל.

נזק מינימלי

מבקשת הפרקליטות הנוכחית לתפיסת הדיבידנד של ביטון, עולה כי ביוני 2020 ב.יאיר דיווחה לבורסה כי שוויה ירד לכ-139 מיליון שקל, וכפועל יוצא מזה, ירד שווי מניותיו של ביטון ל-55 מיליון שקל. כעת, כאמור, בעקבות חלוקת הדיבידנד הצפויה לביטון בגובה של 8 מיליון שקל, שווי מניותיו התפוסות בידי המדינה יירד ל-47 מיליון שקל.

"התנהלות חברת ב.יאיר, שכזכור מצויה בשליטת יאיר ביטון ואחיו, מרוקנת מתוכן את החלטתו של ביהמ"ש מיום מיוני 2016, אשר נתן למבקשת סעד תפיסה זמני בשווי של 60 מיליון שקל. בית המשפט סבר באותו המועד כי היות שמדובר בחברה ציבורית הרי שאין חשש מירידה משמעותית בערך המניות ואין חשש מהברחת נכסים", נטען בבקשת הפרקליטות.

לדברי הפרקליטות, "בפועל, משנת 2016, מועד החלטתו הראשונית של בית משפט זה לשחרור הדיבידנדים שעתיד יאיר ביטון לקבל ועד למועד זה, קיבל ביטון דיבידנדים בסכום של כ-66.5 מיליון שקל. זאת, בעוד ששווי התפוסים (מניותיו של ביטון שנתפסו על ידי המדינה, נ' ש') ירד בסכום של מיליוני שקלים. נוכח עובדה זו, כמו גם נוכח העובדה שההליך העיקרי (ההליך הפלילי המתנהל נגד ביטון, נ' ש') צפוי להסתיים בחודשים הקרובים, הנזק שייגרם לביטון, ,היה וייתפסו כספי הדיבידנד (בגובה 8 מיליון שקל, נ' ש') עד לתום ההליך העיקרי הוא מינימלי".

עו"ד איתן פלג המייצג את יאיר ביטון מסר כי: "ככל שהדבר נוגע ליאיר ביטון, התגובה תועבר לבית המשפט. איני מגיב לעיתונות לפני הגשת תגובה לבית המשפט". עוד מסר כי אינו מגיב לטענות הנוגעות לירידת ערך חברת ב.יאיר, מאחר שביטון אינו קשור להחלטות החברה, הוא אינו בדירקטריון או בהנהלה ומתגורר בחו"ל. 

שני כתבי אישום

נגד יאיר ביטון ונגד שבעה נאשמים נוספים, ביניהם ניסים פינס ושמעון בלולו, הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב בספטמבר 2015 בגין עבירות מרמה, הלבנת הון ועבירות נוספות. פרקליטות מחוז תל אביב מנהלת את המשפט מזה חמש שנים בפני השופטת טלי חיימוביץ. לפני חצי שנה הגישה הפרקליטות את סיכומיה וביטון צפוי להגיש את סיכומיו בחודש הבא.

ביטון המתגורר במהלך המשפט בצ'כיה, באישור בית המשפט, מגיע לחלק מהדיונים בבית המשפט בישראל. זאת, לאחר שהפקיד בהוראת בית המשפט סכומי כסף שיבטיחו את התייצבותו.

כתב האישום מייחס לביטון ושותפיו העברת כספים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים עבור ארגון הפשיעה של יצחק אברג'יל. לפי האישום, אברג'יל וביטון העבירו את הכספים באמצעות כריתת חוזים לבניית דירות באילת. לפי הנטען, אברג'יל הקים באמצעות חלק מהנאשמים את חברת "ש.י.נ גן רווה", שהציגה עצמה במרמה כחברת בנייה בעלת סיווג קבלני המאפשר לה לבנות מבנים בהיקף של עד כ-7 מיליון שקל. בהמשך, נטען, דאג ביטון כי חברת ב. יאיר, באמצעות חברה בת, תחתום מול חברת "גן רווה", על חוזים לבניית 86 יחידות דיור באילת. זאת, בתמורה לתשלום כולל של 41.6 מיליון שקל. לפי האישום, ביטון עשה בזאת ביודעו כי "גן רווה" אינה חברה קבלנית כלל ולא הייתה מוכשרת לבנות פרויקטים בסדר גודל כזה.

לפי כתב האישום, חברת "גן רווה" החלה לבנות את הדירות ברמת בנייה נמוכה, תוך גרימת ליקויי בנייה. למרות שחברת "גן רווה" לא עמדה בחוזים, ולא השלימה את בניית הדירות, מואשם ביטון כי דאג שחברת ב.יאיר תעביר ל"גן רווה" סכום של 52 מיליון שקל. לפי האישום, בהמשך משכו פינס ובלולו חלק ניכר מהכספים שהועברו ל"גן רווה" והעבירו אותם לאברג'יל ולמקורביו.

לטענת המדינה, הכספים שימשו לבניית קזינו בחו"ל, לחשבון הקנטינה של אברג'יל ומקורביו בכלא בארה"ב, להוצאות פרטיות ולתשלום עבור שכר הטרחה לעורכי דינו של אברג'יל ומעורבים אחרים.

ביטון מואשם גם בפרשת עו"ד רונאל פישר בבית המשפט המחוזי בירושלים. במסגרת פרשה זו טוענת המדינה כי פישר, עו"ד בעל מעמד ציבורי וקשרים ענפים, קיים קשר עם ערן מלכה, לשעבר קצין חקירות בכיר ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית במשטרה שהפך לעד מדינה בתיק. לפי האישום, במסגרת הקשר ביניהם העביר מלכה לפישר מידע מודיעיני מחקירות משטרה. פישר, לפי כתב האישום, העביר את המידע לנחקרים שהיו לקוחותיו תמורת שוחד. 

לפי האישום נגד ביטון בפרשה, עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב, שייצגה את ביטון יחד עם פישר חשפה בפניו חומרי חקירה הנוגעים לחקירה בעניינו. החומרים הועברו בניגוד לחוק ממלכה. (ת..פ. 13268-09-15).

חברת ב.יאיר: "החברה אינה מתפרקת מנכסיה"

מחברת ב.יאיר הציבורית נמסר בתגובה: "הבקשה של הפרקליטות הינה במסגרת הליך המתנהל בין המדינה לבין יאיר ביטון, שהינו בעל מניות בחברה, כאשר החברה אינה צד להליך זה וממילא תגובתה לא נדרשה בבית המשפט.

"כך או כך החברה מחלקת מעת לעת דיבידנד לבעלי מניותיה כחלק ממהלך העסקים הרגיל, בכפוף להוראות החוק ומבחני החלוקה, ואינה מתפרקת מנכסיה". 

***חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום נגדם, יאיר ביטון, ניסים פינס ושמעון בלול מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי