גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ביידן וטראמפ: מי עוד מועמדים לנשיאות ארה"ב

המערכת הפוליטית האמריקאית היא דו-מפלגתית הנשלטת על ידי המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקאית ● אך הן לא לבד. מלבדן יש עוד מפלגות רבות ● חלקן מעמידות לבחירה גם מועמדים לנשיאות ארצות הברית

ג'ו יורגנסן / צילום: Alicia Devine, רויטרס
ג'ו יורגנסן / צילום: Alicia Devine, רויטרס

הפוליטיקה האמריקאית של המאה האחרונה נעה כמטוטלת בין שתי מפלגות - הדמוקרטית והרפובליקאית - כאשר השלטון מחליף ידיים מדי כמה שנים ומשברים. המערכת הפוליטית בארה"ב היא אמנם דו-מפלגתית אך אין זה אומר שאין עוד מפלגות במדינה.

למעשה יש עוד עשרות מפלגות עם חברים ומוסדות בעלי גוונים שונים ומשונים. בין היתר אפשר למצוא בה מפלגות גזעניות כמו "מפלגת החופש האמריקאית" (American Freedom Party), שנוסדה ב-2010, והאידאולוגיה שלה יונקת מאותן מקורות של תנועות "העליונות הלבנה" למיניהן; כן, ניתן למצוא בה גם מפלגה שמתנגדת משקאות אלכוהוליים (Prohibition Party), שנוסדה אי שם ב-1869 ונחשבת למפלגה השלישית הוותיקה בארה"ב. אמריקאים שמזדהים עם רעיונות השמאל אך חשים כי המפלגה הדמוקרטית היא חיוורת מדי בשבילם, יכולים להצביע או לכל הפחות להזדהות עם "מפלגת המשפחות העובדות", שתומכת בעמדות פרוגרסיביות. בבחירות של 2016 היא השיגה למעלה מ-140 אלף קולות ברחבי המדינה.

בנוסף להן יש עוד כמה מפלגות מרקסיסטיות (כולל מפלגה לניניסטית-מרקסיסטית), מפלגות טרוצקיסטיות (הפלג במרקסיזם שדוגל במשנת טרוצקי האנטי-סטאליניסט), מספר מפלגות פועלים, כמה מפלגות סוציאליסטיות, מפלגות "מרכז", מפלגה פמיניסטית ("שוויון לנשים") ומפלגה סוציאליסטית-פמיניסטית (מפלגת "החופש והסוציאליזם"). עוד ניתן למצוא גם מפלגה שהמצע שלו הוא קידום האדם באמצעות הטכנולוגיה בשם "טרנסיומניסט", מפלגת הפיראטים מהסוג שהפך בעשורים האחרונים לפופולרי במדינות מערביות ברחבי העולם, מפלגות למען ליגליזציה של מריחואנה ועוד.

נוסף לכל אלה, נרשמו בארה"ב 1,224 איש ואישה ומשיח אחד כמועמדים לנשיאות ארה"ב. אחד מהם, מפורסם למדי, הוא הראפר קנייה ווסט, שיש הטוענים בסביבתו הקרובה כי דעתו נטרפה עליו באחרונה. מיותר לציין כי הסיכויים של המתמודדים והמתמודדות להגיע לחדר הסגלגל או בכלל לבית הלבן (או אפילו רק למדשאותיו) שלא במסגרת סיורי תיירים, הם לא קלושים ואפילו לא אפסיים, אלא אי-שם רחוק מאוד מתחת לאפס.

קניה ווסט. מועמד לנשיאות מטעם עצמו / צילום: JEFF CHRISTENSEN, Associated Press

מעל כל אלה נישאות שתי מפלגות גדולות יותר, אם כי עדיין זעירות במונחים אמריקאים: המפלגה הירוקה והמפלגה הליברטריאנית עם 1.5 ו- 4.5 מיליון מצביעים בבחירות 2016 בהתאמה.

כמו האחיות הגדולות שלהן, המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקאית, גם הירוקים והליברטריאנים מעמידים לבחירה מועמדים לנשיאות ולתפקיד סגן הנשיא.

המפלגה הירוקה: גבר ואישה לראשות המדינה

בשנת 1984 התכנסו פעילים ירוקים במינסוטה לוועידה ראשונה שבה אושרו "10 ערכי המפתח" שהיוו בסיס ל"מפלגה הירוקה של ארצות הברית". בשנת 1990, אלסקה הפכה למדינה הראשונה שבה חברי המפלגה הירוקה הועמדו לבחירה במסגרת הבחירות הארציות. איחוד של כמה קבוצות ירוקות נוספות קיבל הכרה רשמית כמפלגה פוליטית לאומית בוועדת הבחירות הפדרלית בשנת 2001.

האווי הוקינס הוא מועמד המפלגה הירוקה לנשיאות לשנת 2020. הוא מונה רשמית למועמד בוועידת מפלגת הירוקים ב-11 ביולי. שותפתו למרוץ היא פעילת איגודי העובדים ניקול ווקר.

האווי הוקינס, המפלגה הירוקה / צילום: Mike Groll, Associated Press

הוקינס נתמך גם על ידי המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית, "סולידריטי" ומפלגת "מריחואנה חוקית עכשיו". הוא הבטיח לעצמו תמיכה של 381 צירים ב-20 בספטמבר, ויש לו גישה ל-133 אלקטורים בבחירות הכלליות.

המצע העיקרי של הקמפיין של הוקינס הוא הצעתו ל"ניו דיל ירוק אקו-חברתי", שכולל תוכנית סביבתית וחברתית. כך מתוארת התוכנית האתר הקמפיין של התנועה: "חוק הזכויות הכלכליות של הנשיא פרנקלין ד. רוזוולט מ-1944 קורא לקונגרס לפתח תוכניות להבטחת זכויות אדם כלכליות לכולם. תוכנית השיקום הכלכלי הירוק לא רק תבנה מערכת אנרגיה ירוקה ב-100% עד שנת 2030, אלא גם תתאים את כל מגזרי הכלכלה לקיימות סביבתית, מחקלאות וייצור עד דיור ותחבורה".

הוקינס לא זר לפוליטיקה. הוא היה מועמד הירוקים למושל מדינת ניו יורק בשנים 2010, 2014 ו-2018.

הוא נולד בסן פרנסיסקו, קליפורניה, ב-1952. הוא למד במכללת דרטמות אך לא קיבל תואר. אחרי גיוסו לצבא הוא הצטרף לנחתים ב-1972, אך לא הוצב לשירות פעיל. במקביל, כרבים מבני דורו הוא השתתף וארגן מחאות נגד מלחמת וייטנאם.

בשני העשורים הבאים הוא עבד בבנייה בניו אינגלנד. בשנות ה-90 הוא פיתח קואופרטיבים עבור חברת CommonWorks. הוא הפך לפעיל במפלגת הירוקים כבר בכנס הארצי הראשון שלה בשנת 1984. הוא גם נמנה עם מייסדי הארגון האנטי-גרעיני Clamshell Alliance ב-1976 והצטרף למחאתם של לוחמים אמריקאים ששירתו בווייטנאם נגד המלחמה.

את עיקרי הקמפיין שלו הוא תימצת ביוני השנה באומרו, כי "אנחנו לא יכולים להמשיך עם טראמפ, הגזען חסר האונים, או עם ביידן, הנץ הניאו-ליברלי, כדי להילחם על הצרכים של מעמד העובדים. אנחנו זקוקים לקול פוליטי משלנו! לכוח עצמאי שלנו! אנחנו זקוקים לניו דיל אקו-חברתי ירוק".

לצד הוקינס עומדת אנג'לה ניקול ווקר שמונתה לסגניתו במרוץ לנשיאות ארה"ב מטעם מפלגת הירוקים ב-5 במאי 2020. היא כבר הייתה מועמדת לסגנית הנשיא ב-2016, יחד עם מי שקדם להוקינס בתפקיד, אמידיו סולטיסיק. השניים משכו אז כ-1.5 מיליון מצביעים ברחבי ארה"ב.

המפלגה הליברטריאנית: אישה וגבר לראשות המדינה

המפלגה הליברטריאנית האמריקאית הוקמה בשנת 1971 בקולורדו ספרינגס בקולורדו. הקבוצה קיימה את הכינוס הלאומי הראשון שלה בשנת 1972. מאז הקמתה, המפלגה הליברטריאנית תמכה והציבה מועמדים ליברטריאניים במרוצים ברחבי ארצות הברית. על פי אתר המפלגה, הליברטריאנים החזיקו 232 משרות פוליטיות ברחבי ארה"ב החל מה-18 באוגוסט 2020.

המפלגה מתנגדת בתוקף לכל "התערבות ממשלתית בהחלטות האישיות, המשפחתיות והעסקיות של אזרחי ארצות הברית". כפי שנכתב באתר שלהם, "בעיקרו של דבר, אנו מאמינים שכל האמריקאים צריכים להיות חופשיים לחיות את חייהם ולנהל את האינטרסים שלהם כפי שהם רואים לנכון כל עוד הם לא מזיקים לאחר".

ג'ו יורגנסן היא מועמדת המפלגה הליברטריאנית לנשיאות 2020. היא מונתה בוועידה הלאומית של המפלגה ב-23 במאי, ובכך הפכה לאשה הראשונה שמנהיגה את המפלגה בהתמודדות לנשיאות ארה"ב. הסגן שלה הוא היזם והפודקאסטר, ג'רמי "ספייק" כהן. היא קיבלה גישה לקלפיות בכל 50 מדינות ארה"ב ומחוז קולומביה ב-15 בספטמבר. המועמד לסגן הנשיא מטעם הליברטריאנים הוא ספייק כהן שנבחר לתפקיד יום למחרת ב-24 במאי.

לדברי יורגנסן, המצע שהיא ומפלגתה מציגות הוא חלופה למדיניות הדמוקרטית והרפובליקאית שיוצרת, לדבריה, גירעונות בהיקף של טריליוני דולר ולבסוף גם מובילה למעורבות במלחמות יקרות וקטלניות ברחבי העולם. "היו אלה תוכניות של ממשלה גדולה שיצרו את הבעיות הללו. כדי לפתור אותן אנחנו צריכים להקטין את הממשל מאוד", נכתב באתר הקמפיין שלה.

יורגנסן היא מרצה בכירה לפסיכולוגיה באוניברסיטת קלימסון. היא בעלת תואר ד"ר בפסיכולוגיה תעשייתית/ארגונית מאוניברסיטה זו, שהיא קיבלה בשנת 2002. התואר הראשון שלה בפסיכולוגיה הוא מאוניברסיטת ביילור ב-1979 והתואר השני הוא מהאוניברסיטה הדרום-מתודיסטית ב-1980.

מחוץ לאקדמיה, הניסיון המקצועי שלה כולל עבודה כנציגת שיווק של IBM ופתיחת חברה משלה למכירת תוכנה וטכנולוגיית מחשבים.

עם בחירתה למועמדת המפלגה לנשיאות לפני כחצי שנה אמרה יורגנסון כי היא "שמחה שלבוחרים תהיה סוף סוף בחירה אמיתית". לדבריה בחירה בטראמפ או בביידן היא עדיין בחירה "בין ממשל גדול וממשל עוד יותר גדול".

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות