גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עִזבו אותי לגסוס במסדרון, הצילו את נטלי דדון!

המרוץ לפיתוח החיסון הוא בקושי חימום ומתאבן למרוץ האמיתי - המרוץ לחיסון עצמו ● ואם אתם לא חושבים שהמקורבים יזכו לחיסון ראשונים, כנראה שהפרוטקציה שלכם כל-כך חזקה שאתם כבר לא שמים לב אליה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. ככל שפיתוח החיסון לקורונה מתקדם ומתקרב, כך אני מתרשם, הופכת השפה המתארת את התהליך ליותר ספורטיבית; מי מנצח, מי מפסיד, המירוץ צמוד, המתחרים נחושים והמסלול מלא מכשולים - מי מזנק, מי מטפס, מי נופל בשלב 3.

אנחנו לא מבינים עד הסוף מה קורה ואיפה בדיוק אנחנו במסלול, אבל מבטיחים לנו שקו הגמר מתקרב בצעדי ענק. עוד רגע אנחנו שם. בינתיים מצופה מאיתנו, תושבי העולם, לעמוד על הקווים ולעודד כל אחד את הקבוצה שלו, גם כשהיא קצת מדדה מאחורי השאר: יאללה מכון ויצמן מלחמה! לא לוותר! שופט, יא מניאק! (אחרי נאומו של שר הדיגיטל הלאומי, שהוא גם השר המקשר בין הממשלה לכנסת והממונה על רשות החברות הממשלתיות ונציבות שירות המדינה, דוד אמסלם, שהכניס את המילה לרשומות הרשמיות ולדברי הימים, לדעתי כבר אפשר לכתוב מניאק גם בעיתון מכובד).

נכון לעכשיו, ההערכות מדברות על כך שעוד כחצי שנה, במאי-יוני 2021, אמור להתחיל תהליך חיסון האוכלוסייה. זה לא עוד הרבה זמן! באותה נשימה מוסבר לנו - ויש לי תחושה טובה למדי שאת החלק הזה במשפט רוב האנשים איכשהו לא רואים - שבשנתיים הקרובות (או משהו כזה) אי אפשר יהיה לייצר מספיק חיסונים לכולם.

כלומר, לפנינו תקופה ארוכה למדי שבה רק חלק קטן למדי מהאוכלוסייה יזכה לקבל חיסון. כמה קטן? התרחיש האופטימי ביותר מדבר על כ-40% מהאוכלוסייה ואילו התרחיש הראלי יותר מדבר על כ-10% בלבד.

מירוץ רציתם? המירוץ לפיתוח החיסון הוא בקושי חימום ומתאבן למירוץ האמיתי - המירוץ לחיסון עצמו, לחיים ולמוות: מי יזכה לקבל קודם את הזריקה הגואלת? את? אתה? אני?
אתם מסתכלים לצדדים עכשיו ומודדים את המתחרים, נכון? גם אני.

המרוץ לחיסון / איור: תמיר שפר

ב. הקריטריונים לזכאות לחיסון מתגבשים בימים אלה ממש ואני בטוח - יותר מבטוח - שממשלת ישראל תדע לא רק להיערך מראש ובזמן וכל זה בצורה רגועה ומושכלת, כמו שהיא הוכיחה שוב ושוב שהיא יודעת לעשות  ל-כך טוב (ובכל תחומי החיים - ראו איזה יופי ארגנו את חזרת הכיתות הנמוכות ללימודים, תענוג), אלא גם להחליט על קריטריונים צודקים, ענייניים ושקופים כשהדבר היחיד העומד בראש מעייניה הוא דאגה לבריאותם של תושבי ישראל.

אני בטוח שאם למדינת ישראל יהיו חיסונים שיספיקו רק לעשירית מהאוכלוסייה, החיסונים ילכו בדיוק למי שהכי צריך! החודשים האחרונים הוכיחו לכולנו שחור על גבי לבן שיש על מי לסמוך. אני רגוע.

רגוע לגמרי, כמו מלפפון בסופר, אבל רק ליתר ביטחון, אני עושה בדיוק את מה שאתם עושים עכשיו: עורך רשימת מצאי זריזה בראש. איך אני משיג חיסון? מי יעשה לי פרוטקציה? יש לי חוטים למשוך בהם? יש חובות שאפשר לפדות? טובות שאפשר לגבות? קשרים שאפשר לרענן? יש איזו קומבינה שאפשר לארגן? איך אני מקצר תהליכים? איפה אני מעגל פינות? אני מכיר מישהו שיוכל לסדר לי זריקה? אני מכיר מישהו שמכיר? אני מכיר מישהו שמכיר מישהו שמכיר? מי יש לי בבילינסון? גיס של בת דודה של שכן של אחותי מכיר שם את כולם. אולי נסמס לו איזה אימוג'י של לב עטוף בסרט, שיידע כמה אני אוהב אותו.

אם אתם לא חושבים ככה, נראה שאתם אחד משני דברים: או שהפרוטקציה שלכם כל כך חזקה שאתם כבר לא שמים לב אליה או שאתם עולים חדשים. אם התשובה היא א', פנו אלי בפרטי. אם היא ב', ברוכים הבאים.

ג. למי ילך החיסון? מדובר בסוגיה אתית-רפואית-פילוסופית לא פשוטה שמלווה אותנו מאז ומעולם, סוגיה שאחרי שמנפים ממנה את כל המילים היפות נשארים עם שאלה אחת פשוטה: במקרה של מחסור בציוד רפואי (כמו מכונת הנשמה), תרופות, טיפול או חיסון - החיים של מי שווים יותר? יש לך שני חיסונים לקורונה ו-20אנשים, למי תיתן קודם?

באפריל, פרסמה ועדה משותפת למועצה הלאומית לביו-אתיקה, הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית ומשרד הבריאות המלצות טעונות ביותר בנוגע לאשפוזים במחלקות קורונה צפופות ולשימוש במכונות הנשמה.

בגדול, הוועדה דירגה את "חשיבות" חיי האדם לפי היכולת שלו לשרוד. זה היה הקריטריון המוביל, ואף הוא עורר מחלוקות עזות - הרי לפיו, חיי מבוגרים שווים פחות.

יש גם קריטריונים הפוכים (כמו בחיסון לשפעת, שלפיהם ראוי לתעדף קבוצות מוחלשות שנמצאות בסיכון גבוה, כמו קשישים, ילדים קטנים ועניים) - עניי עירך קודמים, הא? בישראל זה נשמע כמו בדיחה. ובכל מקרה, נדמה שאין טעם כרגע להיכנס לקריטריונים ו/או למחלוקות לגביהם.

הרי בישראל של 2020 אין הרבה חשיבות לא לקריטריון הזה ולא לקריטריון ההוא - בסופו של יום, הקריטריון העיקרי הוא הפרוטקציה. אלה בלי פרוטקציה מוזמנים לנקוט באפשרות השנייה הניתנת לישראלי: להפוך שולחן. קצת פחות אלגנטי, אבל עובד יופי.
אלה האופציות.

ד. ובכלל, כשמדברים על "תור" לחיסון, כדאי להבהיר דבר אחד ברור מאליו: הראשון מבינינו, האזרחים הרגילים, יעמוד בתור הרבה אחרי אחרון המקורבים, האדמו"רים, ותיקי מערכת הביטחון, המיליונרים והחברים של יאיר נתניהו.

הרי בישראל קיים גם קריטריון העל: האם אתה בעד או נגד ביבי. בישראל של 2020 בואכה 2021, אף אחד לא יופתע אם קבלת חיסון תותנה איכשהו בנאמנות. זה לא יפתיע אף אחד, נכון? שום דבר כבר לא יפתיע. שרי הליכוד כבר קראו בעבר לתעדף בתקציב ערים שנחשבות למעוזי ליכוד. הרי אין דבר אחד במדינה הזו שלא נקבע לפי האינטרסים האישיים של נתניהו - מפתיחת שנת הלימודים ועד לזהות המפכ"ל - אתם באמת מעזים לחשוב שבעניין כמו חיסון לקורונה זה יהיה שונה?

אלה יקבלו ראשונים ומפה לשם, התור איכשהו תופס צורה, לא? אחריהם יקבלו הסלבריטיז. יש בזה הרבה מאוד היגיון: קחו לדוגמה אותי. מה כבר יש לעשות איתי? אני לא מועיל לאף אחד, אבל און רפאלי - חיים שלמים לפניו. תנו לו. לא חשוב מה יהיה איתי, חברות וחברים, אני מבקש שקודם ידאגו למיכל אנסקי ולקסניה טרנטול - יש מישהי כזו ובאתר הרכילות הנהדר TMI קראתי שהיא בדיוק ענתה "כן" להצעת הנישואין של בחיר ליבה, איש העסקים כרמי עמר, והאקס שלה, עמרי בן נתן, לא נשאר אדיש (שככה יהיה לי טוב, לא ידעתי שקודם הוא כן היה אדיש). האושר של אלה איילון - באותו אתר קראתי תחקיר שלפיו יש לה אצבעות ארוכות במיוחד שהיא מנסה להסתיר, שככה יהיה לי טוב - חשוב לי יותר מאושרם של ילדיי.
עזבו אותי לגסוס במסדרון, הצילו את נטלי דדון!

ואחרי שדאגנו לכל המקורבים, המקומבנים, הנאמנים, העשירים, המפורסמים והרבנים, בטח יישארו עוד איזה עשרים חיסונים ל-8.84 מיליון ישראלים. איך נחלק אותם? אני מציע שעל עשרה חיסונים תיערך הגרלה, ועל העשרה הנותרים נלך מכות בפארקי המים ובכבישים. נראה לי רק הוגן.
בהצלחה לכולם!

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה