גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם רבעון חזק לא הציל את התשואות השנה בגמל ובהשתלמות

למרות התאוששות ברבעון השלישי, מציגים שוקי הגמל וקרנות ההשתלמות תשואה ממוצעת שלילית בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה ● מובילים בתשואות: אלטשולר שחם ומור בית השקעות

גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 הופקדו לקרנות ההשתלמות בישראל כספים בהיקף כולל של כ-17.95 מיליארד שקל, ונמשכו מהן כספים בהיקף כולל של כ-10.32 מיליארד שקל, שהיו סדר גודל של 4.5% מסך הנכסים המנוהלים הממוצע נכון לאותה תקופה. לעומת זאת, בתשעת החודשים הראשונים של 2020 הופקדו לקרנות ההשתלמות 18.75 מיליארד שקל, ונמשכו מהן כ-10.83 מיליארד שקל, שמהווים כ-4.3% מהנכסים המנוהלים בקרנות מתחילת השנה.

על פניו, נתונים אלה לא מעידים על משבר עמוק בשוק העבודה המקומי - דבר שמעיד כנראה על כך שהאוכלוסיות שנהנות יותר מאחרות מקרנות ההשתלמות ומתנאים סוציאליים מלאים, גם נפגעו פחות מהמשבר. לחילופין, נראה כי מרבית אלה שהוצאו לחל"ת או שאיבדו את מקום עבודתם ואת זרם ההכנסות שלהם, לא השפיעו בצורה משמעותית על מפת ההפקדות והמשיכות.

מציאות זו באה לידי ביטוי גם בגידול של 1.3% בהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות ההשתלמות מתחילת השנה, לסכום נוכחי של כ-253.5 מיליארד שקל, למרות תשואות שליליות בחישוב כלל-ענפי. בתוך כך, נרשמו שינויים בתנועות הכספים אל ומחוצה לקרנות ההשתלמות במהלך אותם חודשים, שהושפעו ישירות מהסגר הראשון - אותו גל ראשון של משבר הקורונה.

לצד זאת, נציין כי נכסי קופות הגמל לתגמולים הסתכמו בסוף ספטמבר בכ-246.9 מיליארד שקל - קיטון סמלי של שברירי אחוז ביחס לסוף 2019. בהקשר זה נדגיש כי 2020 מתנהגת שונה בתחום ההפקדות והתשלומים גם בקופות הגמל לתגמולים. זאת, משום שבתשעת החודשים הראשונים של השנה ההפקדות לקופות הגמל לתגמולים קטנו בשיעור חד, של כמעט 13%, ביחס להפקדות שהיו בתקופה המקבילה ב-2019 (בעיקר בגלל מה שקרה בחודשים אפריל ומאי), בעוד שהמשיכות מהקופות על ידי העמיתים קטנו בכ-2%.

תשואות קופות גמל  לתגמולים - מסלולים כלליים ולבני 60 ומעלה

תשואות של עד 6% ברבעון השלישי לבדו

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2020, עולה כי שוק קרנות ההשתלמות רשם תשואה שלילית של מינוס 1.1%, וזאת בדומה למגמה הכוללת של כלל אפיקי החיסכון לטווח ארוך, שפועלים בשוקי ההון ותלויים בהם במידה רבה עד מוחלטת. כך, בתשעת החודשים שמינואר ועד לספטמבר רשמו גם קופות הגמל לתגמולים תשואות שליליות בממוצע כלל-ענפי של מינוס 1.15%.

לצד זאת, קופות הגמל להשקעה, שבהן מנוהלים כיום נכסים בהיקף כולל של כ-16 מיליארד שקל, איבדו 0.9% מערכן בשל התשואות, בעוד שקופות הגמל חיסכון לכל ילד וילדה רשמו תשואה שלילית ממוצעת של מינוס 1.6%, בגלל ההטיה הניכרת שלהם לאפיקי חיסכון מוטי סיכון (כלומר, יותר מניות, מתוך תפיסה מבוססת שיותר סיכון מניב יותר תשואה בחיסכון לטווח ארוך). נציין כי בקופות גמל לחיסכון לכל ילד וילדה מנוהלים כיום נכסים בהיקף כולל של יותר מ-9.8 מיליארד שקל.

אגב, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות רשמו מתחילת 2020 תשואה שלילית של מינוס 1.4% בממוצע, בעוד שהפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח רשמו בתקופה הזו תשואה שלילית של מינוס 1.5%.

עם זאת, התשואות ב-2020 תנודתיות יותר מהרגיל, כפועל יוצא לגלי ההדף האדירים שמגפת הקורונה גורמת להם בשוקי ההון. כך, ברבעון השלישי של 2020 רשמו קרנות ההשתלמות תשואה ממוצעת של 3.6%, כשטווח התשואות בקרנות הכלליות שבחנו (שגדולות מחצי מיליארד שקל ושפתוחות לכלל הציבור) עמד על 2.5% עד 5.2% ברבעון אחד.

בקופות הגמל לתגמולים מדובר ברבעון שלישי חזק במיוחד גם כן, עם תשואות שהגיעו עד ל-6% במסלולי עד גיל 50 המובילים, עד ל-4% במסלולים לגילאי 50 עד 60 הגדולים, ועד ל-3.55% במסלולים לגילאי 60 ומעלה.

ואולם, בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים עולה כי התמונה בענף חיובית, במידה רבה הודות לרבעון השלישי ובעיקר ליולי ולאוגוסט. כך, מאז אוקטובר 2019 ועד לסוף ספטמבר 2020 רשמו קרנות ההשתלמות תשואה מצטברת של כ-1.8% בממוצע ענפי, כשקופות הגמל לתגמולים רשמו בתקופה זו תשואות של 1.5% בממוצע. קופות הגמל להשקעה והקופות חיסכון לכל ילד וילדה רשמו בתקופה זו תשואה של 2.8% ו-1.9%, בהתאמה.

תשואות קרנות ההשתלמות נומינלי ברוטו

בראש: המנהל הגדול ביותר - והחדש שצומח

וכיצד נראית מפת הגופים המנהלים בתחרות על התשואות? עיבוד נתוני הגמל-נט מלמד כי בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבניהול גילעד אלטשולר ורן שחם, ובית ההשקעות מור, שבניהול יוסף לוי ובנו אלי לוי, ממשיך להוביל במרבית המסלולים, עם הובלה בתשואות ב-12 החודשים האחרונים. למעשה, מדובר בשני גופים דומים ושונים בעת ובעונה אחת בהסתכלות על שוק הגמל. בשני המקרים מדובר בבתי השקעות שצומחים מהר הודות למוניטין טוב שיצא להם בשל הצטיינות בתשואות.

אלא שבעוד מור הוא שחקן חדש בשוק הגמל וההשתלמות, עם כל היתרונות לקוטן שיש (ושאותם הוא יודע לנצל היטב דרך מנהל ההשקעות בפעילות החיסכון לטווח ארוך שלו, אורי קרן), הרי שאלטשולר שחם כבר נהפך ממזמן לשחקן הכי גדול בשווקים אלה, ולמרות הגודל הוא מצליח להניב תשואות גבוהות מאלה של רוב מתחריו.

בהקשר זה נציין כי קרן השתלמות הגדולה בשוק, זו של אלטשולר שחם, מציגה את התשואה הטובה ביותר מבין קרנות ההשתלמות הגדולות, כשמקרב אלה שאינן זניחות בהיקפן, אבל קטנות מ-4 מיליארד שקל, הקרן של אלטשולר שחם שנייה לזו של מור. הקרן של מור מצדה מציגה תשואה יוצאת דופן של 11.4%, שמבטאת גם יתרון לקוטן, שיצטמק ככל שהקרן של מור תמשיך לגדול. למעשה, שני הגופים האלה הם היחידים שמציגים תשואות חיוביות בהשתלמות ובגמל לתגמולים מתחילת 2020 (כשמסלול אחד של אנליסט מצטרף אליהם בקבוצת גילאי 50 עד 60).

בהסתכלות על הרבעון השלישי בלבד עולה כי מי שבולטות בראש הן הקופות והקרנות של בית ההשקעות אקסלנס, שנמצא בבעלותה המלאה של קבוצת הביטוח הפניקס, בראשותו של אייל בן סימון, שגם מנהלת את ההשקעות בגמל של אקסלנס. לצדן בולטות לחיוב ברבעון השלישי גם קופות וקרנות של מיטב דש, המנוהל על ידי אילן רביב, של מגדל שבניהול רן עוז, ושל אנליסט שבניהול איציק שנידובסקי.

וכמו בפנסיה החדשה המקיפה ובביטוחי המנהלים, גם בגמל ובהשתלמות בולטת לרעה מנורה מבטחים, בתחתית מרבית הדירוגים הנוכחיים. 

תשואות קופות גמל  לתגמולים - מסלולים עד גיל 60

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר