גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מענק לכל אזרח? מחקר חדש קובע כי חלק גדול מהכסף התגלגל לאוברדראפט

המענק, שנועד "להניע את הכלכלה" לפי נתניהו, זוכה לציון "הצלחה צנועה, לכל הפחות" במחקר של הפרופסורים פלדמן וחפץ מהאוניברסיטה העברית ● בעלי הכנסה גבוהה נטו לחסוך או לתרום את הכסף ובעלי הכנסה נמוכה החזירו חובות ● שמחון: "התוצאות מאוששות את מה שחשבנו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג את תוכנית המענקים / צילום: קובי גדעון, לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג את תוכנית המענקים / צילום: קובי גדעון, לע"מ

אזרחי ישראל הוציאו כמחצית מהמענק שקיבלו במסגרת תוכנית "מענק לכל אזרח" לצריכה פרטית - כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטה העברית בידי פרופ' נעמי פלדמן ופרופ' אורי חפץ. הנשאלים במחקר העריכו כי הוציאו בין 38% ל-51% מסכום המענק שקיבלו בטווח הקצר (כולל לפני קבלת המענק), וכי עד סוף השנה יגיע רכיב ההוצאה לבין 48% ל-58% מהמענק.

הישראלים העדיפו לטפל באוברדראפט

ניתוח התשובות לשאלה איזה שימושים נעשו בכסף העלה תמונה מורכבת יותר, לפיה סעיף ההוצאה הגדול ביותר היה דווקא כיסוי האוברדראפט בבנק ואחריו תשלום חשבונות שוטפים, כמו חשמל מים וביוב. "המטרה המוצהרת של הממשלה הושגה במידה צנועה, לכל הפחות", כתבו החוקרים.

פרופ' אבי שמחון, שיזם את התוכנית, אמר כי "התוצאות מאוששות את מה שחשבנו מלכתחילה כשיצאנו לדרך ואנחנו מאוד מרוצים מזה". שמחון התחמק מלהשיב לשאלה האם לאור ממצאי המחקר ימליץ שוב לראש הממשלה לחלק מענק דומה, ואמר "אפשר רק לשער".

במסגרת תוכנית "מענק לכל אזרח" חילקה המדינה באוגוסט מענקים של 750 שקל לכל אזרח בוגר, 500 שקל להורים לילדים עבור כל ילד עד הילד הרביעי. 300 שקל עבור הילד החמישי ומעלה ו-1,500 שקלים תוספת לאזרחים זכאים. המענקים שולמו למשקי בית שהכנסתם השנתית לא עלתה על 650 אלף שקל ועלותם הכוללת לאוצר המדינה הסתכמה ב-6.5 מיליארד שקל.

פרופ' חפץ, מהמחלקה לכלכלה והמרכז לרציונליות באוניברסיטה העברית, וביה״ס למינהל עסקים בקורנל, אמר ל"גלובס", כי "בשביל להניע משק של 1.4 טריליון שקל תוצר שנתי (לפני המשבר), 6.5 מיליארד שקל זה מעט מאוד. זה בקושי 0.5% תוצר. כלומר, בלי קשר בכלל למחקר שלנו, רק מלהסתכל על הסכומים, אתה מבין שזה תמריץ שאינו גדול. אבל זה בכל זאת תמריץ, ובמצב שבו היינו - כל תמריץ הוא מבורך, גם אם לא גדול. אז האם המענק הצליח בתור תמריץ? הצלחה צנועה לכל הפחות. כנראה שזה הצליח לתמרץ קצת יותר לכל שקל שחולק, ממה שמצאו בינתיים בארה"ב".

במסיבת עיתונאים להצגת התוכנית לציבור אמר אז ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי המענק ישמש ל"הנעת הכלכלה" באמצעות הזרמת כסף לצריכה הפרטית ועידוד ביקושים. על התוכנית נמתחה ביקורת חריפה מצד כלכלנים ואנשי אקדמיה.

לאחר ששמחון אמר בראיון לערוץ 12 כי "רוב הכלכלנים הרציניים תומכים מאוד במענק", פירסמו 72 מבכירי הכלכלנים בישראל גילוי דעת שבו נכתב כי "תוכנית זו היא בזבזנית, מחטיאה את המטרה של סיוע לנפגעי הקורונה, ובוודאי שאינה דרך יעילה להנעת הכלכלה".

המחקר של פלדמן וחפץ, שניהם מהאוניברסיטה העברית, נעשה באופן עצמאי וביוזמת החוקרים. המועצה הלאומית לכלכלה, שהשניים מייעצים לה על-בסיס התנדבותי, הסכימה לממן את הסקר האינטרנטי.

הממצאים נאספו באמצעות סקר אינטרנטי שנערך בסוף אוגוסט, שעליו השיב מדגם רחב של כ-1,000 משיבים. מניתוח התשובות עולה, כי בקרב בעלי הכנסה נמוכה מהחציון, שיעור גבוה כמעט כפליים של משיבים (43.7%) השתמשו בכסף להחזר חובות - מאשר בקרב בעלי הכנסה גבוהה מהחציון (24.7%).

ההבדלים בפרמטרים אחרים היו קטנים יותר, אך ניתן לקבוע כי בעלי הכנסה גבוהה נטו יותר לחסוך את הכסף או לתרום אותו. הממצא המפתיע ביותר למחקר בעיני כלכלנים, הוא כי לא נמצא קשר בין רמת ההכנסה לבין שיעור ההוצאה לצריכה.

נתון מעניין אחר הראה כי ההוצאה לצריכה ולהחזר חוב הייתה בשיעור נמוך יותר בקרב המבוגרים ביותר (בני 60 פלוס) ובקרב הצעירים ביותר (בני 18 עד 28).

שמחון התייחס לפער בין נתוני ההוצאה לצריכה לבין הפילוח של הנתונים לפי שימושים, ואמר כי תשובות הנשאלים עוררו שאלו מתודולוגיות לא פשוטות. "בלימודי כלכלה בשנה א' אומרים שהכסף הולך או לחיסכון או לצריכה - אנשים לא חושבים במונחים כאלה. לפי התשובות אנחנו רואים שרק 15% הלכו לחיסכון ובכל זאת אנחנו אומרים שהוציאו רק 50%. זה קרה כי אנשים אמרו לנו 'העברתי תרומה' או 'השתמשתי בזה לשלם חשבונות חשמל ומים' - החוקרים היו צריכים להשתמש במתודולוגיות מורכבות כדי להעריך כמה מתוך ההוצאות האלה הלכו בסופו של דבר לצריכה".

שמחון הוסיף, כי "מה שהפתיע אותי הם (החוקרים) אומרים בעצם, שאין באמת מתאם בין הכנסה לבין כמה שאנשים צורכים ובניגוד לדעה הרווחת, גם במחקרים אחרים לא באמת מצאו קשר בין ההכנסה לבין התצרוכת. יש נקודה עדינה, כי יש אנשים שלא יכולים ללוות ושם יש קשר, כי הבנקים לא מוכנים להלוות להם בכלל. אלה יוציאו יותר. אבל, אם אתה עובר את הסף שבו הבנקים מלווים לך, כבר אין מתאם בין ההכנסה לבין הסכום שאתה צורך". 

נזכיר, כי למענק לכל אזרח שחולק באוגוסט קדם מענק שחולק בפסח בסכום כולל של כ-2.35 מיליארד שקל - שאותו לא בדקו החוקרים במסגרת המחקר הנוכחי. יש לציין כי לצד ביקורת על כך שהן לא ממוקדות ולא יעילות, מצטיינות תוכניות המענקים בשיעורי ביצוע מושלמים, של 100% ואף יותר. עובדה זו בולטת במיוחד על רקע שיעורי הביצוע הנמוכים שרושמות יתר תוכניות הסיוע הממשלתיות - כשהממוצע נכון לחודש ספטמבר עומד על כ-50% מהיקף הסיוע המתוקצב.

עוד כתבות

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

ביטקוין / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו איבד 2.2 טריליון דולר משוויו, מה אומרת ההיסטוריה ומה צפוי בהמשך?

חורף הקריפטו חוזר: הביטקוין קרס ב-48% משיאו לרמה של 65 אלף דולר למטבע ● בשוק נותנים שלל הסברים מדוע המטבעות הדיגיטליים מתמוטטים עכשיו, ומנסים להעריך האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של תקופה ארוכה של חולשה. ומה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין קרס? ● גלובס עושה סדר

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI