גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבעה מול מירי רגב ואסנת מארק: הכירו את הגוש "האנטי-ליכודי" של הוועדה לבחירת שופטים

לפי גורמים המעורים בנעשה בוועדה, הולכת ונרקמת חזית של שבעה מחבריה מול השרה מירי רגב וח"כ אסנת מארק • "ברית השבעה" כוללת את השר ניסנקורן, ח"כ האוזר ונציגי השופטים והלשכה • הגוש "האנטי-ליכודי" בוועדה מביא לקיצה את ברית הפוליטיקאים ונציגי הלשכה בתקופת שקד ונוה

אבי ניסנקורן / צילום: יוסי זמיר
אבי ניסנקורן / צילום: יוסי זמיר

הוועדה לבחירת שופטים משנה את פניה וכנראה שגם משנה את מערכת הבריתות שבה. ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים, לאחר שהושלמה תמונת החברים לוועדה בהרכבה החדש, הלכה ונוצרה מעין חזית חדשה - או ברית לא רשמית חדשה - בין שישה או שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה. חזית שרק שרת התחבורה, מירי רגב וח"כ אסנת מארק, שתיהן מהליכוד, אינן שותפות לה. כך אמרו ל"גלובס" גורמים המעורים בעבודת הוועדה.

"הגוש הליכודי" בוועדה

לדברי הגורמים, לחזית הנרקמת שותפים שר המשפטים ויו"ר הוועדה אבי ניסנקורן (כחול-לבן); שלושת שופטי בית המשפט העליון שחברים בוועדה, הנשיאה אסתר חיות, השופט ניל הנדל והשופט עוזי פוגלמן; וכן שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, עוה"ד מוחמד נעאמנה ואילנה סקר (טרם נבחרה רשמית). במידה מסוימת לפחות גם ח"כ צביקה (צבי) האוזר ("דרך ארץ") צפוי לשתף פעולה עם ששת חברי הוועדה שהוזכרו.
הברית הנרקמת - שניתן לכנותה, "אנטי ליכודית" או "אנטי מארק ורגב" - צפויה לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות בוועדה. זאת, בעיקר ביחס למאזן הכוחות ששרר בוועדה בתקופת שר המשפטים איילת שקד ויו"ר לשכת עוה"ד הקודם אפי נוה. בתקופת שקד-נוה חברו שני נציגי הלשכה בוועדה לפוליטיקאים בוועדה ויצרו גוש נגד שלושת שופטי העליון בוועדה.

"ברית השבעה" בוועדה לבחירת שופטים

אם "ברית השבעה" אכן תחזיק מעמד, היא צפויה, לפחות במידה מסוימת, להחזיר לשופטי בית המשפט העליון את השליטה על המינויים לערכאות הנמוכות. זאת, כפי שהיה בעבר, טרום תקופתם של שקד ונוה. עם זאת, יודגש כי ההבנה הנרקמת בין שבעת חברי הוועדה לא תחול בהכרח על מינוי שופטים לבית המשפט העליון.

הוועדה לבחירת שופטים בהרכבה החדש תתכנס ב-5 בנובמבר וב-6 בדצמבר כדי להתחיל במהלך של בחירת עשרות שופטים לבתי המשפט המחוזיים, לבתי משפט השלום, לבתי הדין לעבודה ולערכאות הנוספות.

הוועדה גם תידרש בחודשים הקרובים לבחור שופט אחד לביהמ"ש העליון שיחליף את המשנה לנשיאה, חנן מלצר, שפורש לגמלאות באפריל 2021. ח"כ האוזר שהוא בעל תפיסה ימנית, ואולי גם שמרנית, צפוי להציג עמדה עצמאית ביחס לבחירת שופט לעליון, שלאו דווקא תתיישר עם עמדתם של השופטים בוועדה.

השקפת עולם המתאימה לליכוד

הרקע לחזית שמתרקמת בוועדה הוא חשש של שבעה מחבריה מגישתן של השרה רגב וח"כ מארק ביחס למינוי שופטים. בין היתר, הם נרתעו מדברים שאמרה ח"כ מארק בראיון לרדיו "כאן רשת ב'" ב-18 ביוני, כי היא "מחפשת שופטים שהשקפת עולמם מתאימה למפלגת הליכוד". באותו ראיון, במענה לשאלה אם תתמוך במינויים של פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, והיועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, לשופטים בבית המשפט העליון, אמרה ח"כ מארק: "אני מחפשת השקפה שמתאימה לליכוד".

בתגובה לשאלה אם היא מחפשת שופטים עם השקפה פוליטית, אמרה מארק: "אל תדאג, אני לא אשאל אותו מה הצבעת בבחירות". בהמשך ניסתה חברת הכנסת לעדן את דבריה ואמרה כי "אני מחפשת שופטים שיתאימו למערכת המשפט במדינת ישראל - שקודם כל הם יהיו ראויים להיות שופטים".

תמיכה של השופטים בעו"ד אילנה סקר

יש לציין כי בנוסף לעו"ד נעאמנה שנבחר לכהן כנציג לשכת עוה"ד בוועדה, הנציג השני של הלשכה בוועדה עדיין לא נבחר. עם זאת, עו"ד אילנה סקר צפויה להיבחר לקדנציה נוספת בוועדה. זאת, מאחר שהיא המתמודדת היחידה לתפקיד וזוכה לתמיכה גורפת במועצה הארצית של הלשכה, שבוחרת את נציגי הלשכה לוועדה.

לפי מידע שהגיע ל"גלובס", עו"ד סקר הצליחה לשכנע את הרוב המוחלט של חברי המועצה הארצית, כי היא המועמדת הראויה ביותר. לפי ההערכה, אחת הסיבות המרכזיות לבחירתה הצפויה של עו"ד סקר היא ההבנה שנרקמה בינה לבין שופטי העליון בוועדה, שאף תומכים בבחירתה המחודשת.

ההתמודדות של עו"ד סקר על קדנציה נוספת בוועדה לבחירת שופטים, זכתה לביקורת מצד גורמים בלשכת עוה"ד ששוחחו עם "גלובס". לטענתם, לאור התנהלותה של סקר בפרשת "מין תמורת מינוי" של עו"ד אפי נוה ושופטת השלום אתי כרייף - לא ראוי שהיא תמשיך למלא את התפקיד. במסגרת פרשה זו מואשמים נוה וכרייף, בכפוף לשימוע, בקבלה ובמתן שוחד, בהתאמה. לפי החשד, כרייף העניקה שוחד מיני לנוה ובתמורה הוא קידם את מינויה לשופטת. עו"ד סקר מעולם לא הייתה חשודה בפרשה הזו, אבל כתב החשדות נגד נוה וכרייף חשף כיצד היא פעלה לכאורה כ"יס-מנית" של נוה בנוגע למינויה של כרייף. בימים האחרונים החל הליך השימוע לנוה, ולפי ההערכה, הפרקליטות עשויה לסגת מאישומי השוחד נגדו ו"להסתפק" באישום בהפרת אמונים.

בנוסף, ב-2019 פרסמה העיתונאית שרון שפורר, כי מאז 2015 העביר עו"ד נוה לעו"ד סקר תיקי בוררות, הן באופן ישיר ביושבו כיו"ר הלשכה, והן דרך הוועד המרכזי של הלשכה שבראשו עמד.

עו"ד סקר תצטרך גם להתגבר על פרסומים שליליים בעניינה. השבוע פורסם במוסף "כלכליסט" כי בעת שהייתה חברת הוועדה לבחירת שופטים הכשירה עו"ד סקר לכאורה את כניסתה של עו"ד צילי נוה למאגר המועמדים לתפקידי שיפוט. זאת, בסמיכות לכך שסקר קיבלה תיקים לטיפולה מחברת כלל ביטוח, שבה משמשת עו"ד נוה ראש תחום נזקי גוף.

עו"ד נוה נכשלה בקורס המועמדים לשיפוט. עו"ד סקר הייתה חברה בוועדת משנה של הוועדה למינוי שופטים, שקובעת אילו מועמדים ייכנסו לבסוף למאגר הסופי של המועמדים לשיפוט. מתוקף תפקיד זה היא יכולה לכלול בו גם את שמותיהם של מי שנכשלו בקורס.

כעת, עו"ד נוה היא מועמדת לתפקיד שופטת שלום בסבב המינויים שעתיד להתקיים ב-13 בדצמבר. עו"ד נוה הכחישה בתוקף את הפרסום ומסרה כי "בניגוד לכוונת העוסקים בסיכול מועמדות שופטים, פעלתי כבר מראשית התהליך, לפני שנים, בהתאם לכללים הנדרשים למניעת ניגוד עניינים ומידרתי עצמי מענייניה של עו"ד סקר".

עו"ד סקר סירבה להגיב לדברים.

עוד כתבות

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

רוחות השלום באוקראינה מקלקלות את החגיגה הביטחונית של הבורסה בת"א

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

עוצר הוטל על מעון הנשיא / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשי המשמר הלאומי נורו מחוץ לבית הלבן, עוצר הוטל על מעון הנשיא

יריות בוושינגטון: חשוד אחד נעצר אחרי שפתח באש לעבר אנשי המשמר הלאומי • שני הנפגעים הובהלו לבתי חולים, אחד מהם במצב קריטי • היורה הוא אזרח אפגניסטן בן 29, שנכנס לארה"ב ב-2021, ולפי דיווח ב-CNN לא משתף פעולה בחקירה • הנשיא טראמפ נמצא בביתו שבפלורידה ושיתף ברשת החברתית שלו: "החיה שירתה באנשי המשמר הלאומי - תשלם על זה מחיר כבד"

יהלומים / צילום: תמר מצפי

מכסי טראמפ מטלטלים את תעשיית היהלומים הישראלית

המכסים האמריקאיים מכבידים על אחד מענפי היצוא המרכזיים של ישראל, בעוד ההסכם לפטור את היהלומים מהמס ממתין ללא חתימה ● בינתיים היבוא והיצוא נחתכים, ובענף חוששים מקריסה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מחירי הדירות יורדים? באזורים האלה רואים בינתיים רק עליות

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ירדה ב-2.5%, מטא טיפסה בכ-4%

מטא מנהלת שיחות להוציא מיליארדים על שבבי ה-AI של גוגל ● צים זינקה לאחר שהדירקטוריון הודיע על בחינת חלופות אסטרטגיות לרכישת החברה ● אירופה ננעלה בעליות, על רקע ההתקדמות במגעים להפסקת אש באוקראינה ● חברות פרטיות בארה"ב איבדו 13 אלף משרות ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־ 0.2% בספטמבר, פחות מהצפי ● רמזים על אינפלציה עיקשת: מדד מחירי היצרן עלה ב־0.3% בספטמבר

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

תחנת כוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

דוחות חברות האנרגיה מגלים: מחסור בטורבינות מעכב הקמת תחנות כוח

שלוש תחנות כוח בישראל דיווחו בשבוע האחרון על עיכובים בהקמתן, דבר שעשוי לבלום את התחרות במשק החשמל ואף להתגלגל לחשבונות החשמל של הצרכנים בשל חוסר תחרות ● מהסיבות לעיכוב:רשימת ההמתנה המתארכת של שלוש החברות המשמעותיות בעולם לייצור טורבינות גז

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה שמבקרת את ישראל אבל רוכשת מוצרים של רפאל

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

אילוסטרציה: Shutterstock

הדירה נרשמה על שם האישה, אך הבעל טען שמחצית ממנה שלו: כך הכריע בית המשפט

דירת המגורים נרכשה באמצעות כספים שהאישה קיבלה בירושה ומשאבים משותפים שצברו שניהם, אולם נרשמה על שם האישה בלבד