גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר יוספי ממסעדת "ברוט" מוצא השראה באוכל גם כשהמטבח סגור

יוספי, טבח מקורי וקצת גם פילוסוף, משלב אוכל מקומי ואירופאי במסעדת "ברוט" ● התפריט שלו משקף את אמונתו באוכל כדרך להתחבר למקום שבו אנחנו חיים, גם אם כרגע המטבח שלו סגור זמנית בגלל המצב

השף יאיר יוספי / צילום: איל יצהר, גלובס
השף יאיר יוספי / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני 25 שנה קיבלתי את ההזדמנות הראשונה שלי (בדיעבד, גם האחרונה) להיות שף. שאול אברון הציע לי לשמש כשף הראשון של בר היין יועזר, ואני, קפצתי על המציאה, אלא מה. שנה אחר כך נגמר הרומן ואיתו גם הקריירה שלי. אז עוד לא ידעתי. אחת מן המתנות הרבות שקיבלתי מאותה שנה הייתה חברות מוזרה וארוכת שנים עם מי שהיה אז חייל צעיר שיום אחד הופיע בפתח המטבח וביקש, או יותר נכון דרש, לעשות אצלי סטאז'. לא עזר לי שאמרתי שאיני יודע ללמד כי איני יודע דבר. הוא בא כל שבוע ולא ויתר. בסוף נכנעתי. אלא מה.

שנים אחר כך גיליתי שאותו דבר ואף גרוע מזה הוא עשה אחר כך לגדולי השפים בפריז. האגדה אומרת שעל מדרגות המסעדה של אחד מהם הלך לישון עד שהצרפתי נכנע.
יאיר יוספי הוא לטעמי אחד הטבחים הכי מעניינים ומקוריים הפועלים כיום בישראל. ולא, לא בגלל שאנחנו חברים. אחרי יועזר המשיך יוספי, שימו לב, לקרן של חיים כהן, לאוקיינוס של איל שני, ללחם ארז של ארז קומורובסקי, ואז במסעדות של כוכבי מישלן בפריז כמו לאסר וגנייר, לא פחות.

בין לבין, הספיק לעבוד בחנות תבלינים ברובע המארה ולשרת לקוחות כמו קתרין דנב ושרלוט גינזבורג; להקים הוצאת ספרים שאף שהוציאה רק שני ספרי בישול, אחד מהם (מול ים) זכה בשעתו בפרס ספר הבישול הטוב בעולם; לחזור לארץ אחרי עשור בפריז ולהקים שתי מסעדות. אלבה, שלא האריכה ימים, ובר היין ברוט, שבו הוא פועל כבר שש שנים יחד עם שותפו לעשייה השף עומר בן גל. יהיה מדויק יותר לומר שברוט פעל במשך שש שנים, שכן מאז תחילתו של משבר הקורונה, בר היין עומד סגור ומסוגר. גם משלוחים לא יוצאים ממנו ולא טייק אוויי.

למה לא, בעצם?
"כי זה לא משתלם. אתם עיתון כלכלי, אז זה בטח מעניין אתכם. בתסריט הכי אופטימי זה יוצא 'ברייק איבן', או בסצנריו יותר חמור - הפסדי. עם העלות של הפעלת האופרציה ועם הקומישן הרצחני של וולט, זה פשוט לא כלכלי".

ומכיוון שכל מילה נוספת מיותרת, אנחנו בוחרים להניח לרגע את ענייני הקורונה בצד ולדבר על אוכל במובן הרחב, ולא על כאן ועכשיו ועל מצבו העגום של הענף. השיחה מתנהלת עם יוספי, גם כי הוא אוהב יותר לדבר מאשר בן גל, החלק היותר נחבא אל הכלים בדואו המופלא הזה, וגם כדי לסגור מעגל אחרי רבע מאה.

יוספי ובן גל מגישים אוכל יוצא דופן. שילוב מקורי וחד-פעמי של מטבח אירופאי (ולא רק, גם יפני למשל) עם אוכל מקומי. לא סתם מקומי, יוספי בשמחה יגדיר אותו כ"פלסטיני", ואני מסכים, לפחות בכל מה שקשור לחומרי הגלם. התוצאה לעומת זו, לא עונה כנראה לאף הגדרה אחרת חוץ מ"אישית". ועוד איך.

בהיותו בר יין, ברוט גם מציע רשימת יינות מרתקת. גם כאן, שוב, יש שילוב בין יינות קלאסיים מאירופה ומגוון יוצא דופן של יינות בוטיק מקומיים מהקצה היותר אוונגרדי של התעשייה.

איך התגלגלת מבישול צרפתי לאוכל מקומי?
"בישול צרפתי הוא בסופו של דבר כזה שמבוסס על טרואר, שאני מגדיר אותו כמשולש של זמן, מקום ואדם. כלומר, אתה מבשל חומרי גלם מקומיים, כשהם בעונתם ובשיאם, והצלע השלישית במשולש הוא האדם, והמסורת והתרבות על בסיס המקום והזמן. כשחזרתי לכאן התבקש לעשות את הדברים שזמינים לתרבות, לזמן ולמקום שמתקיימים פה".

מה זה אוכל מקומי בשבילך, ומה זו מקומיות בכלל?
"אני רוצה להרחיב כאן על טרואר, שהוא חיבור של הדברים האלה. מקומיות זה לא רק ה'טר' (אדמה, בצרפתית) וזו לא טריטוריה. יש לזה עוד משמעויות. זמן. עונות השנה. הזמן שחולף, יש לו משמעות. גבינה למשל או נקניק, או יין, או אפילו לחם, זה זמן שחולף.

"כל אלה הם מוצרים שלוקח הרבה זמן לעשות ויש משמעות לזמן בתהליך שלהם. אפילו מרק בצל אמיתי לוקח לעשות שש שעות. חומוס זה זמן. אי אפשר לעשות אותו כמו שאתה מכין טרטר דג. חלק מהקסם שלו זה שצריך להשרות ולבשל, וזה לוקח זמן. אחרת כולם היו עושים חומוס.

"זמן הוא אלמנט, אלמנט תרבותי, וקיים בכל תרבות ובכל מונח תרבותי. זה קיים בקולנוע, בג'אז. אריק דולפי (מגדולי נגני הג'אז בכל הזמנים) אמר פעם שמוזיקה היא דבר שקיים בלי זמן, כי ברגע שניגנת אותו הוא כבר לא קיים יותר. חוסר הזמן במוזיקה הוא גם מאוד משמעותי תרבותית.

"מקומיות מבחינתי היא השילוב בין המקום שבו אתה מבשל וממנו באים חומרי הגלם, הזמן - העונה בשנה, והתרבות. לא ראיתי אף פעם יין צומח על עץ. האדם מייצר אותו. הוא לומד להכין יין, לומד שצריך להשרות חומוס, כי הרי חומוס הוא לא רק מאיפה הגיע וכמה זמן השרית אותו אלא גם מי הכין. אדם יוצר את התרבות. חקלאות בצרפתית זה 'אגריקולוטור'. 'אגרי' זה שדה. 'קולוטור' זה תרבות".

איך מתמודדים עם לקוחות שלא מבינים מה שאתה עושה?
"מקווים שיבינו ונושכים שפתיים, בתקווה שיהיה בסדר. צריך סבלנות. עומר ואני מאוד משתדלים להסביר כמה שצריך וכמה שיותר".

האם אתה רוצה להשפיע על הקולינריה הישראלית, התרבות הישראלית אפילו?
"לא רוצה".

אוכל כגשר. זה אפשרי?
"לא. הוא כן יכול לעזור לשני אנשים שרוצים לתקשר, ואז זה נחמד לתקשר מעל צלחת אוכל וכוס יין, כי קשה לתקשר כשאתה רעב וצמא".

סינתזה בין מקומי לאישי עלולה להיתפס דווקא כגימיק, נצלנות, קשקוש, חוסר עומק. איך מנמקים אותה?
"אנחנו לא מתעסקים בנימוקים אלא בלעשות. יש כאלה שלא מבינים. מה אני יכול לעשות. חלק מהרצון של עומר ושלי הוא לייצר לפחות עם עצמנו איזשהו סוג של תהליך והבנה איפה אנחנו, ורצון להתחבר למקום שבו אנחנו חיים, שזה פה. זה מין תהליך פנימי.

"אין לי צורך לעשות אותו במטבח צרפתי או איטלקי, כי שם אני אנמי. כשאני מנסה להסביר איזה מין מטבח אנחנו, אני אומר שלעשות פסטה מבחינתי זה לנגן סטנדרטים של ג'אז לפני יצירות מקוריות.

"הפסטה של מרצ'לה חזן זה הסטנדרט, והשיש ברק הוא כבר האִלתור, אצלי לפחות. אני מצייר סוס, ורק אז אבסטרקט. אני עושה אוכל איטלקי כמו במקור, שם אני מתאפס, ואז מצייר אבסטרקט באוכל המקומי, ומקווה שהקהל יקבל את זה".

איך אתם רואים את עתיד המסעדות בארץ גם בהקשר של המקומיות וגם בהקשר של הקורונה?
"רע מאוד".

"לבנוני בפריז", / צילום: חיים יוסף

השאלון:

יאיר יוספי, יליד 1976 , נשוי פלוס ילדה וכלב, נולד וגר בתל אביב.

תבלין אהוב: עדינות

אלכוהול מועדף: יין

יינות ישראלים אהובים: אום תות של עבייה, הצייד השקט של יעקב אוריה, סוביניון בלאן של בר מאור, רזיאל של אלי בן זקן, קברנה פרנק של מרגלית, גרשון של כרם שבו, רוזה של שאטו גולן

מסעדות אהובות בארץ: קאב קאם (הבר של בית תאילנדי), הברברי בראשון, מאמא סוהם (מסעדה עיראקית בפתח תקווה), פינוקי האוכל של כרמל (מסעדה טריפוליטאית בשוק נתניה)

מסעדה אהובה בעולם: יועזר, ויותר ברצינות, צ'יה באיסטנבול

ספק מועדף: כל ספק שאנחנו עובדים איתו מתאמץ ואכפת לו כמוני ואיתו אני עובד. הרשימה ארוכה מדי

מנות דגל: חומוס עם קלמרי, פסטה 40 חלמונים. ג'יבנה ואפרסמון צלויים. 'לבנוני בפריז' (קציצות ופירה)

ג'יבנה, גבינת הכנאפה האותנטית קלויה ומוגשת עם אפרסמונים / צילום: חיים יוסף

 מתכון של יאיר יוספי

חומוס עם קלמרי

חומרים:
200 גרם חומוס יבש מזן בולגרי מושרה בהרבה מים מסוננים (בריטה, תמי 4) ל-12 שעות

לציר הטלה: חצי קילו עצמות טלה, חצי קילו גזר, חצי בצל, חצי קילו סלרי, חתוכים גדול (מבשלים בסיר עם מים עד כיסוי. הרתחה, הנמכה, ואז בישול במשך שעה וחצי, וסינון), כפית אבקת אפייה, 400 גרם קלמרי טרי מקומי (שזה 800 גרם לפני ניקוי. גוף חתוך לטבעות של חצי סנטימטר והזרועות מעורבבות יחד).

לקרוטונים: שלוש פרוסות חלה או לחם אחיד, חתוכות לקוביות של סנטימטר על סנטימטר. מערבבים עם שתי כפות שומן טלה או חמאה, ומייבשים לקרוטונים בתנור מחומם ל-100 מעלות עד שהם מקבלים צבע חום והם פריכים. ממליחים כשהם מוכנים.

הכנה: מסננים את החומוס, מבשלים ב-600 מ"ל ציר טלה עם כפית אבקת אפייה. בסיר לחץ שעה ורבע, בסיר רגיל שלוש שעות (אבל אז צריך ליטר ציר). מוסיפים מלח לפי הטעם. מבשלים עוד עשר דקות ומכבים.

חומוס עם קלמרי / צילום: דור קדמי

מחממים את החומוס. מחממים מחבת כבדה ומטגנים בה את הקלמרי בשלוש כפות שמן זית במשך כשלוש דקות.

מניחים את הקלמרי על החומוס ומעליהם את הקרוטונים. פלפל שחור גרוס טרי מעל.

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"