גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום שאחרי האקזיט: למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים

למה ברחו כל הטאלנטים מהסטארט-אפ אחרי המיזוג עם החברה הרוכשת ● עם קצת שכל ישר, אגו מנוהל ועבודת צוות זה דווקא יכול להצליח

למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים / איור: חן ליבמן
למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים / איור: חן ליבמן

הם היו ארבעה יזמים צעירים, שהקימו חברה לפיתוח מוצרים בתחום אבטחת מידע - פתרונות טכנולוגיים יצירתיים לבעיה אמיתית וכאובה של ארגונים גדולים.
פחות מארבע שנים מהקמתה, ולאחר שגייסה כ-15 מיליון דולר, מנתה "בלו שילד" כ-50 עובדים בארץ ובארה"ב, ומכרה בהיקף של כמה מיליוני דולרים.

השותפים המייסדים היו עסוקים בכאבי גדילה (ובמריבות ביניהם) ואז הגיעה "ההצעה שלא ניתן לסרב לה" מאחת החברות המבוססות בשוק. הצעת רכש של כ-200 מיליון דולר. היזמים התנהלו במידור מוחלט. לא היו שותפי סוד, חוץ ממנהל הכספים. גם החברה הרוכשת, שזו הייתה לה הרכישה הראשונה, לא שיתפה בתהליך אנשי מקצוע מתחומי ארגון והון אנושי.

על אף החשאיות, הורגש ש"משהו קורה". היזמים התכנסו, יום אחר יום, מאחורי דלת סגורה, פגישות שגרתיות בוטלו, ובמסדרונות החלו התלחשויות. בוקר בהיר אחד אספו יזמי בלו שילד את העובדים ל"טאון הול", והודיעו בהתרגשות על המכירה. לאחר פתיחת שמפניה והצילום המסורתי לעיתונות הכלכלית, הלך וגבר החשש הארגוני ממשמעויות המעבר לתאגיד.

כדי להשאיר את העובדים, הובטח להם פיצוי כלכלי גבוה. אולם עם תום הפעימה הראשונה של תשלום "שימור העובדים", מיטב הטאלנטים חמקו למקומות עבודה אחרים. לא הכסף היה המניע, אלא תחושת החמצה ותסכול, שניתן היה למנוע על-ידי שיתוף ופתיחות.

אנשים אוהבים להיות בסטארט-אפים. זה גורם להם להרגיש חולמים, מגשימים, צעירים וביחד. הם גם מגיעים פעמים רבות מאותו הרקע ומאותן הדבוקות בצבא. התרבות הארגונית ברבים מהסטארט-אפים היא "כולנו ביחד מהמסטינג, ואין הבדלים של דרגות". היזמים בסטארט-אפים גם מעודדים את תחושות הצוותיות והשותפות הללו, כי אנשים עובדים מצאת החמה עד צאת הנשמה כאילו זה באמת שלהם. אבל כשהיזמים מוכרים את החברה "מאחורי גבם", הם מרגישים נבגדים.

זמן השיקום של אובדן הידע וההיערכות מחדש בעקבות בריחת המוחות היה ארוך מהצפוי, והותיר לא מעט מפחי נפש. כאשר העובדים מהווים חלק מהתהליך ומשתפים אותם בפתיחות וגילוי לב, תחושת הבגידה יורדת. באמצעות תקשורת נכונה ושקופה ניתן לרתום אותם לערכים המוספים במכירה.

הלקחים נלמדו, והרכישה הבאה שבוצעה על-ידי אותו תאגיד כבר התנהלה באופן שונה. התהליכים נוהלו בשקיפות ובפתיחות ככל הניתן. חברי ההנהלה של החברה הנרכשת היו בסוד העניינים, מנהלים בדרג הביניים שותפו בנעשה. הערך המוסף של המיזוג בא לידי ביטוי מהר יחסית, והעזיבות היו מזעריות.

סטטיסטיקות של כישלון

יש סיבות רבות וטובות להתעקש על תהליכים של התחברות בעולם העסקי. זהו צעד נכון, פעמים רבות, המאפשר צמיחה של ארגונים בריאים. חברות ישראליות, משום מה, נרתעות מצעד כזה, אולי בגלל הסטטיסטיקות של הכישלון.

לרוב החברות האמריקאיות יש יותר ניסיון במיזוגים ורכישות, ולרוב החברות הישראליות הרוכשות אין, מה שהופך את הניסיונות הראשונים שלהן למסורבלים במיוחד. במטרה לעודד חברות ישראליות לרכוש חברות ישראליות אחרות או להתמזג עמן, קבעו רשות המסים ורשות החדשנות תמריצים כספיים ומיסויים, אך החברות נמנעות.

הסטטיסטיקות הכלל-עולמיות על תהליכי מיזוג ורכישה מעידות שרוב העסקאות אכן נכשלות. בתעשיית ההייטק מתהלכים סיפורים רבים על הרכישות הנוראיות שביצע תאגיד כזה או אחר, על ההשתלטות המבאסת של חברה גדולה ועל כך שרבים מהסטארט-אפים שנקנו, נסגרו.

ועדיין, למרות כל החששות, גם בשנה האחרונה, על אף המגפה והמשבר הכלכלי, בוצעו בישראל 148 עסקאות של מיזוגים בהיקף של 6.9 מיליארד דולר. עם משבר הקורונה צופים כעת בשוק הרבה יותר מיזוגים ורכישות, ככל שהמשבר יעמיק ויקטין את ההון הפנוי של קרנות ההון סיכון. היקף עסקאות כזה מצדיק לטעמנו התייחסות נוספת לסיבות שבגללן נכשלים תהליכים עסקיים חכמים של מיזוגים ורכישות. מובן שאלו תהליכים מורכבים מאוד, אולם העקרונות פשוטים: שכל ישר, אגו מנוהל ועבודת צוות.

4 טיפים לרוכשים ולממזגים:

1. להסתכל למציאות בעיניים. ללמוד היטב את המצב הקיים ולהימנע מהנחת הנחות בנאליות. מהלכים עסקיים מורכבים כאלה מונעים ברובם המוחלט מסיבות טכנולוגיות וכלכליות. נושאים של ארגון, ניהול וטאלנט כמעט ואינם נדונים בשלבי סגירת העסקה, אולם הם אבני הנגף העיקריות בהצלחתה.

מומלץ, כבר בשלבים המוקדמים של בחינת ההיתכנות, לקחת בחשבון תפקידים ומבנים ארגוניים, תרבות ארגונית, מערכות מידע, הרכבי הון אנושי והרגלי עבודה. כל אלו מהווים הבדל בין הצלחה לכישלון של המהלך. 

2. להילחם על הטאלנט. ההחלטה ממי להיפרד ואת מי להשאיר נובעת לא פעם ממאבקי כוח, פוליטיקה וסנטימנטים. אבחון אובייקטיבי ומקצועי של צרכי המערך העתידי קריטי להצלחת מיזוג. מומלץ להחליט על קריטריונים מובנים ובהירים, לבחון טאלנט מולם ולתקשר אותם בפתיחות בשתי החברות.

3. להביא בחשבון תקופת מעבר. אין ארגונים בהם שלב המעבר עובר חלק. בשלב המעבר מתמודדים עם שלל בעיות - אמיתיות, פסיכולוגיות ומדומות. שביעות רצון לקוחות יורדת, פלטפורמות טכנולוגיות אינן "מדברות ביניהן", ולכולם רע.

מומלץ למנות "מנהלת שינוי" המורכבת מאנשים בכירים וטובים, להתייחס לשלב המעבר כאל פרויקט בפני עצמו, לנהל אותו כמבצע צבאי: בנחישות אך ברגישות, ובעיקר לנסות לקצר אותו. הספרות מדברת על שנה מינימום, להשלמת אינטגרציה.

4. שקיפות בנוגע למידע. לשוק. ללקוחות. לעיתונות. לעובדים ולבעלי המניות.
סביב כל צעד עסקי קיצוני קיימת חרושת שמועות. בתקופות כאלו אין דבר כמו עודף תקשורת. כבר בשלבים הללו התקשורת הפנים ארגונית בונה (או הורסת), אמון בין הטאלנט לחברה החדשה.

מן הראוי לתקשר כל מה שעשוי להשפיע על אנשי הארגון: מעברים גאוגרפים, מינויים, פיטורים - וגם פשלות. הן על מנת ללמוד מהן והן לצורך חיזוק האמון בין המנהיגות לשטח. התייחסות ראויה ועמוקה לארגון, תרבות וטאלנט, כבר בשלבים מוקדמים, תעלה את סיכויי ההצלחה של חבירות אלו, ותשפיע לטובה על צביונה הכלכלי הראוי של מדינת ישראל. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה.

סיגל וידמן, מומחית בתהליכי דיו דיליג’נס ליזמים והנהלות, יועצת אסטרטגית למשקיעים ולחברות הזנק

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל