גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבלווטניק ועד אונגר: אלו הקבוצות שניגשו למכרז לרכישת נמל חיפה. בולטים בהיעדרם - הסינים

הסתיים שלב הרישום של המתעניינים בהפעלת הנמל ●  בין המתעניינים - מספנות ישראל, אנשי העסקים דני אונגר ולן בלווטניק וקרנות כמו אלייד, ג'נריישן ועוד ● בין החברות הזרות - מפעילי נמלים גדולים מארה"ב, בלגיה וטורקיה ● בלטו בהיעדרן - החברות הסיניות שבעבר גילו עניין בהפרטה

נמל חיפה / צילום: איל יצהר, גלובס
נמל חיפה / צילום: איל יצהר, גלובס

עניין יוצא דופן בהפרטת נמל חיפה: 18 פניות של משקיעים מישראל ומחו"ל הוגשו היום (ה') לרשות החברות הממשלתיות מצד גורמים עסקיים, המבקשים להשתתף בהליך בהליך המכירה של חברת הנמל הממשלתית. עם זאת, למרות העניין שגילו בנמל בעבר - אף חברה סינית לא ניגשה להליך המכרזי.

ברשות החברות הממשלתיות, בניהולו של יעקב קוינט, ציינו כי מספר הפניות הרב שהתקבל ממשקיעים, בהן פניות מצד גורמים מובילים בתחום הנמלים והספנות הבינלאומי, מעיד על ההתעניינות הרבה הקיימת בהליך המכירה ועל הפוטנציאל העסקי והאסטרטגי ברכישת החברה.

בין היתר, הודיעה חברת מספנות ישראל, כי הגישה פנייה למכרז ביחד עם שותפתה מדובאי מפעילת הטרמינלים DP-World. מדובר באחת מחברות הפעלת הטרמינלים הגדולות בעולם שהתמודדה בעבר על הפעלת נמלים בחוף המזרחי של ארה"ב. הידיעה על יצירת השותפות במטרה להתמודד על הפרטת הנמל פורסמה לראשונה ב"גלובס".

גם חברת שמן תעשיות, שבבעלות איש העסקים היהודי-בלגי חיים פינק, על הגשת פנייה למכרז. חברות ישראליות נוספות שהגישו פניות הן קבוצת שפיר, כלל תעשיות, קרנות ההשקעה אלייד, ג'נריישן, קיסטון טנא ואלומה ביחד מאיר שמיר, איש העסקים דני אונגר, קבוצת תעבורה וממן של משפחת ליבנת. מתמודד נוסף הוא הבעלים של כלל תעשיות, איש העסקים לן בלווטניק.

בין החברות הזרות הבולטות חברת Euroports הבלגית, אחת ממפעילות הטרמינלים הגדולות באירופה; חברת GPH הנחשבת למפעילה הגדולה בעולם של טרמינלים לתיירים; חברה בריטית המפעילה נמלים; חברת SSA Mexico - חברת הפעלת טרמינלים גדולה מארה"ב; מפעילת טרמינלים מהודו.

יעקב קוינט, מנהל רשות החברות / צילום: שלומי יוסף

נמל חיפה ינסה להתפתח לכיוונים אחרים

החברות הישראליות, שאינן מחוברות כרגע לשותף אסטרטגי זר, יוכלו לצרף שותף כזה בהמשך הדרך, בכפוף לאישור מנהל רשות החברות קוינט. ברשות החברות אמרו ל"גלובס", כי ככל שצירוף השותף האסטרטגי ייעשה בשלב מוקדם יותר בהליך, כך תגדל הנטייה לאשר את צירופו. המדינה קבעה כי צירוף שותף בעל יכולות לוגיסטיות לקבוצה יעניק לה בונוס השווה ל-200 מיליון שקלים בהצעת הרכישה.

נזכיר כי נמל המפרץ, שייפתח לקראת סוף 2021 הבאה צפונית לנמל חיפה, מופעל על-ידי חברה ממשלתית סינית בשם SIPG. הנמל החדש יהיה יעיל, חדיש וחסכוני הרבה יותר מנמל חיפה, אך הוא יורשה לעסוק אך ורק בפריקה והטענה של מכולות.

ההערכות הן כי נמל חיפה ינסה להתפתח לכיוונים אחרים. הערכות אלה מקבלות חיזוק לנוכח המשתתפים בהליך המכירה. כך למשל, אונגר, שבבעלותו חברת שינוע כלי רכב מהגדולות בעולם, וחברת Euroports, הנחשבת למפעילה הגדולה באירופה של טרמינלים של מטען כללי.

חברת גלובל פורטס הולדינג, למשל, נחשבת למפעילת הטרמינלים הגדולה בעולם בתחום הקרוזים. מדובר בחברה המפעילה את נמלי ברצלונה, מלגה ונמלים נוספים מסביב לחופי הים התיכון. החברה מקימה חזית ים בנמל נסאו, הנחשב לנמל הגדול בעולם באיים הקאריביים.

בקבוצה של גלובל פרוטפרטי הולדינגס שותפה גם חברת Yilports הטורקית, המפעילה נמלים רבים באזור הים התיכון. בעל השליטה בחברה הטורקית הוא איש העסקים רוברט יוקסל ילדרים, שמחזיק 24% בחברת CGMA, שנחשבת לאחת מחברות המכולות הגדולות בעולם, שמרכזה במונקו. עד היום לא הייתה לחברת CGMA פעילות עסקית בישראל. Yilport ו-GPH שותפות בקבוצה שמוביל איש העסקים הישראלי אלי טילס, מוותיקי תחום הנמלים בישראל שייצג את קבוצת נקש בעת רכישת נמל אילת.

מגישי הפניות יידרשו להפקיד ערבות בנקאית על סך 5 מיליון שקל, ולחתום על הסכמי סודיות, כתנאי לכך שיורשו להכנס לחדר המידע על החברה. חדר המידע ייפתח ב-15 בנובמבר לאחר קבלת אישור ועדת השרים למכירת מניות המדינה בחברות ממשלתיות.

חדר המידע יהיה פתוח במשך שישה שבועות ובמקביל תבצע רשות החברות בדיקות מול רשות התחרות, וגורמים ממשלתיים נוספים כדי לבדוק את כשירותם של הפונים מהיבטים תחרותיים ביטחוניים ומדיניים.

המדינה גם אמורה לפרסם "צו אינטרסים חיוניים", להבטחת האינטרסים הלאומיים לאחר הפרטת החברה. הצו אמור לספק תשובה סופית לשאלה האם יתאפשר לחברות ממשלתיות זרות להפעיל את הנמל ואם כן - באלו מגבלות. טיוטת הצו תישלח לפונים בימים הבאים. לאחר שלב חדרי המידע יידרשו הפונים לחתום על הסכמי מכר כתנאי להגשת ההצעה לרכוש את החברה. על-פי מתווה ההפרטה, המדינה התחייבה שכל סכום שישולם עד מיליארד שקל יישאר בקופת החברה.

המשקיע האסטרטגי יידרש לעמוד בקריטריונים שיבטיחו את חוסנו הפיננסי, אך מעבר לכך תינתן עדיפות למשקיע "בעל ניסיון בתחום המכולות או בתחום השינוע הימי", כך לפי הצעת ההחלטה.

רשות החברות תידרש למצוא פתרון, שיאפשר לקבוצתו של שלומי פוגל, המתחרה בנמל חיפה, לצפות במידע העסקי הרגיש על החברה. בישראל פועל היום נמל פרטי נוסף בחיפה, נמל המספנות בבעלות חברת מספנות ישראל של אנשי העסקים שלומי פוגל אסי שלמצר וסמי קצב. כוונתו של פוגל להתמודד על רכישת הנמל מעוררת כבר ביקורת מצד משתתפים אחרים שטוענים כי הוא אינו רשאי להתמודד בשל החזקותיו בנמלים מתחרים.

תנאי הסף קובעים כי יורשו להתמודד על חברת הנמל רוכשים שיש להם ניסיון של שלוש שנים לפחות בהפעלת טרמינל ימי בעל פעילות כוללת של טיפול במטענים בהיקף כולל של 2 מיליון טון לשנה לפחות. תנאי זה מאפשר את התמודדותה של מספנות ישראל.

היקף הפעילות בנמל חיפה עומד על 29 מיליון טון מטענים בשנה. נמל חיפה הוא הנמל השני שיוצא להפרטה אחרי נמל אילת שנמכר ב-2013 לקבוצת האחים נקש. מאוחר יותר הכניסו האחים נקש את שלומי פוגל כשותף, והוא מחזיק ב-6.25% ממניות חברת נמל אילת.

שר הדיגיטל הלאומי, חה"כ דוד אמסלם האחראי על רשות החברות הממשלתיות אמר כי הוא מברך על קידום הליך המכירה " אשר יביא לשגשוג החברה בעתיד ולשיפור התחרות במשק, ובכך להורדת יוקר המחייה במדינת ישראל. זהו צעד נוסף ומשמעותי לטובת אזרחי ישראל. חברת נמל חיפה היא נכס לאומי אסטרטגי של מדינת ישראל ואני מברך על תפקוד עובדי החברה והנהלתה, בראשות מנכ"ל החברה, מר מנדי זלצמן ויו"ר דירקטוריון החברה, מר אשל ארמוני, ושיתוף הפעולה של החברה ועובדיה בהליך המכירה". מנהל רשות החברות יעקב קוינט אמר כי "הפרטת חברת הנמל וכניסת משקיע אסטרטגי, תחזק ותשביח את החברה ותתרום לפיתוח עסקי מואץ באזור כולו ".

יו"ר דירקטוריון חברת נמל חיפה, אשל ארמוני: "עבדנו קשה בחודשים האחרונים להציג את הנמל למשקיעים בארץ ובחו"ל. אני שמח שההיענות חיובית ושיש מספר לא מבוטל של קבוצות חזקות שמתחרות על רכישת הנמל - טוב לנמל וטוב למדינה".

מנכ"ל חברת נמל חיפה, מר מנדי זלצמן: "אני מתפלל שהקונה שיזכה יהיה רץ למרחקים ארוכים. נמל חיפה כמו יין זני טוב , ילך וישתבח עם השנים".

קבוצות שמעוניינות להשתתף בהפרטת נמל חיפה

■ קוסורציום ישראלי,אמריקאי בריטי וטורקי: Yilport, Greanstone, GPH ואלי טילס הישראלי
■ קבוצה שכוללת את מספנות ישראל עם DPW מאיחוד האמירויות
■ קבוצה שכוללת את Europort הבלגית עם שמן תעשיות, שבבעלות הישראלי חיים פינק
■ החברה ההודית Adani ports
■ תעבורה וממן הגישו בנפרד - שתיהן תחת אותה קבוצת אחזקות. לאומי פרטנרס הגישה בנפרד, אך מסתמן כי היא תהיה הגורם המממן בתעבורה
■ קרן ההשקעות אלייד, בראשות יצחק סוארי
■ קרן טנא, בראשות ד"ר אריאל הלפרין, שפועלת בתחום התעשיות היצואניות
■ משפחת אונגר, יבואני כלי רכב יחד עם קרן ההשקעות ג’נריישן, שמתמקדת בהשקעות בתחומי התשתיות והאנרגיה
■ קבוצת מדלן בניהולו של רפי דניאלי, ביחד עם חברת טרמינלים אמריקאית SSA marine
■ קרן קיסטון,קרן ריט להשקעה בתשתיות מניבות בניהולו של בר נבות
שפיר הנדסה, חברת תשתיות מהגדולות בישראל
■ קרן אלומה, קרן השקעות בתשתית בניהול אורי יוגב, ביחד עם מאיר שמיר
■ כלל תעשיות, בבעלותו של איש העסקים היהודי לן בלווטניק
■ ceres terminals האמריקאית
■ גדות מסופים לכימיקלים שתחבור לחברה הצרפתית בולרה

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום