גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבלווטניק ועד אונגר: אלו הקבוצות שניגשו למכרז לרכישת נמל חיפה. בולטים בהיעדרם - הסינים

הסתיים שלב הרישום של המתעניינים בהפעלת הנמל ●  בין המתעניינים - מספנות ישראל, אנשי העסקים דני אונגר ולן בלווטניק וקרנות כמו אלייד, ג'נריישן ועוד ● בין החברות הזרות - מפעילי נמלים גדולים מארה"ב, בלגיה וטורקיה ● בלטו בהיעדרן - החברות הסיניות שבעבר גילו עניין בהפרטה

נמל חיפה / צילום: איל יצהר, גלובס
נמל חיפה / צילום: איל יצהר, גלובס

עניין יוצא דופן בהפרטת נמל חיפה: 18 פניות של משקיעים מישראל ומחו"ל הוגשו היום (ה') לרשות החברות הממשלתיות מצד גורמים עסקיים, המבקשים להשתתף בהליך בהליך המכירה של חברת הנמל הממשלתית. עם זאת, למרות העניין שגילו בנמל בעבר - אף חברה סינית לא ניגשה להליך המכרזי.

ברשות החברות הממשלתיות, בניהולו של יעקב קוינט, ציינו כי מספר הפניות הרב שהתקבל ממשקיעים, בהן פניות מצד גורמים מובילים בתחום הנמלים והספנות הבינלאומי, מעיד על ההתעניינות הרבה הקיימת בהליך המכירה ועל הפוטנציאל העסקי והאסטרטגי ברכישת החברה.

בין היתר, הודיעה חברת מספנות ישראל, כי הגישה פנייה למכרז ביחד עם שותפתה מדובאי מפעילת הטרמינלים DP-World. מדובר באחת מחברות הפעלת הטרמינלים הגדולות בעולם שהתמודדה בעבר על הפעלת נמלים בחוף המזרחי של ארה"ב. הידיעה על יצירת השותפות במטרה להתמודד על הפרטת הנמל פורסמה לראשונה ב"גלובס".

גם חברת שמן תעשיות, שבבעלות איש העסקים היהודי-בלגי חיים פינק, על הגשת פנייה למכרז. חברות ישראליות נוספות שהגישו פניות הן קבוצת שפיר, כלל תעשיות, קרנות ההשקעה אלייד, ג'נריישן, קיסטון טנא ואלומה ביחד מאיר שמיר, איש העסקים דני אונגר, קבוצת תעבורה וממן של משפחת ליבנת. מתמודד נוסף הוא הבעלים של כלל תעשיות, איש העסקים לן בלווטניק.

בין החברות הזרות הבולטות חברת Euroports הבלגית, אחת ממפעילות הטרמינלים הגדולות באירופה; חברת GPH הנחשבת למפעילה הגדולה בעולם של טרמינלים לתיירים; חברה בריטית המפעילה נמלים; חברת SSA Mexico - חברת הפעלת טרמינלים גדולה מארה"ב; מפעילת טרמינלים מהודו.

יעקב קוינט, מנהל רשות החברות / צילום: שלומי יוסף

נמל חיפה ינסה להתפתח לכיוונים אחרים

החברות הישראליות, שאינן מחוברות כרגע לשותף אסטרטגי זר, יוכלו לצרף שותף כזה בהמשך הדרך, בכפוף לאישור מנהל רשות החברות קוינט. ברשות החברות אמרו ל"גלובס", כי ככל שצירוף השותף האסטרטגי ייעשה בשלב מוקדם יותר בהליך, כך תגדל הנטייה לאשר את צירופו. המדינה קבעה כי צירוף שותף בעל יכולות לוגיסטיות לקבוצה יעניק לה בונוס השווה ל-200 מיליון שקלים בהצעת הרכישה.

נזכיר כי נמל המפרץ, שייפתח לקראת סוף 2021 הבאה צפונית לנמל חיפה, מופעל על-ידי חברה ממשלתית סינית בשם SIPG. הנמל החדש יהיה יעיל, חדיש וחסכוני הרבה יותר מנמל חיפה, אך הוא יורשה לעסוק אך ורק בפריקה והטענה של מכולות.

ההערכות הן כי נמל חיפה ינסה להתפתח לכיוונים אחרים. הערכות אלה מקבלות חיזוק לנוכח המשתתפים בהליך המכירה. כך למשל, אונגר, שבבעלותו חברת שינוע כלי רכב מהגדולות בעולם, וחברת Euroports, הנחשבת למפעילה הגדולה באירופה של טרמינלים של מטען כללי.

חברת גלובל פורטס הולדינג, למשל, נחשבת למפעילת הטרמינלים הגדולה בעולם בתחום הקרוזים. מדובר בחברה המפעילה את נמלי ברצלונה, מלגה ונמלים נוספים מסביב לחופי הים התיכון. החברה מקימה חזית ים בנמל נסאו, הנחשב לנמל הגדול בעולם באיים הקאריביים.

בקבוצה של גלובל פרוטפרטי הולדינגס שותפה גם חברת Yilports הטורקית, המפעילה נמלים רבים באזור הים התיכון. בעל השליטה בחברה הטורקית הוא איש העסקים רוברט יוקסל ילדרים, שמחזיק 24% בחברת CGMA, שנחשבת לאחת מחברות המכולות הגדולות בעולם, שמרכזה במונקו. עד היום לא הייתה לחברת CGMA פעילות עסקית בישראל. Yilport ו-GPH שותפות בקבוצה שמוביל איש העסקים הישראלי אלי טילס, מוותיקי תחום הנמלים בישראל שייצג את קבוצת נקש בעת רכישת נמל אילת.

מגישי הפניות יידרשו להפקיד ערבות בנקאית על סך 5 מיליון שקל, ולחתום על הסכמי סודיות, כתנאי לכך שיורשו להכנס לחדר המידע על החברה. חדר המידע ייפתח ב-15 בנובמבר לאחר קבלת אישור ועדת השרים למכירת מניות המדינה בחברות ממשלתיות.

חדר המידע יהיה פתוח במשך שישה שבועות ובמקביל תבצע רשות החברות בדיקות מול רשות התחרות, וגורמים ממשלתיים נוספים כדי לבדוק את כשירותם של הפונים מהיבטים תחרותיים ביטחוניים ומדיניים.

המדינה גם אמורה לפרסם "צו אינטרסים חיוניים", להבטחת האינטרסים הלאומיים לאחר הפרטת החברה. הצו אמור לספק תשובה סופית לשאלה האם יתאפשר לחברות ממשלתיות זרות להפעיל את הנמל ואם כן - באלו מגבלות. טיוטת הצו תישלח לפונים בימים הבאים. לאחר שלב חדרי המידע יידרשו הפונים לחתום על הסכמי מכר כתנאי להגשת ההצעה לרכוש את החברה. על-פי מתווה ההפרטה, המדינה התחייבה שכל סכום שישולם עד מיליארד שקל יישאר בקופת החברה.

המשקיע האסטרטגי יידרש לעמוד בקריטריונים שיבטיחו את חוסנו הפיננסי, אך מעבר לכך תינתן עדיפות למשקיע "בעל ניסיון בתחום המכולות או בתחום השינוע הימי", כך לפי הצעת ההחלטה.

רשות החברות תידרש למצוא פתרון, שיאפשר לקבוצתו של שלומי פוגל, המתחרה בנמל חיפה, לצפות במידע העסקי הרגיש על החברה. בישראל פועל היום נמל פרטי נוסף בחיפה, נמל המספנות בבעלות חברת מספנות ישראל של אנשי העסקים שלומי פוגל אסי שלמצר וסמי קצב. כוונתו של פוגל להתמודד על רכישת הנמל מעוררת כבר ביקורת מצד משתתפים אחרים שטוענים כי הוא אינו רשאי להתמודד בשל החזקותיו בנמלים מתחרים.

תנאי הסף קובעים כי יורשו להתמודד על חברת הנמל רוכשים שיש להם ניסיון של שלוש שנים לפחות בהפעלת טרמינל ימי בעל פעילות כוללת של טיפול במטענים בהיקף כולל של 2 מיליון טון לשנה לפחות. תנאי זה מאפשר את התמודדותה של מספנות ישראל.

היקף הפעילות בנמל חיפה עומד על 29 מיליון טון מטענים בשנה. נמל חיפה הוא הנמל השני שיוצא להפרטה אחרי נמל אילת שנמכר ב-2013 לקבוצת האחים נקש. מאוחר יותר הכניסו האחים נקש את שלומי פוגל כשותף, והוא מחזיק ב-6.25% ממניות חברת נמל אילת.

שר הדיגיטל הלאומי, חה"כ דוד אמסלם האחראי על רשות החברות הממשלתיות אמר כי הוא מברך על קידום הליך המכירה " אשר יביא לשגשוג החברה בעתיד ולשיפור התחרות במשק, ובכך להורדת יוקר המחייה במדינת ישראל. זהו צעד נוסף ומשמעותי לטובת אזרחי ישראל. חברת נמל חיפה היא נכס לאומי אסטרטגי של מדינת ישראל ואני מברך על תפקוד עובדי החברה והנהלתה, בראשות מנכ"ל החברה, מר מנדי זלצמן ויו"ר דירקטוריון החברה, מר אשל ארמוני, ושיתוף הפעולה של החברה ועובדיה בהליך המכירה". מנהל רשות החברות יעקב קוינט אמר כי "הפרטת חברת הנמל וכניסת משקיע אסטרטגי, תחזק ותשביח את החברה ותתרום לפיתוח עסקי מואץ באזור כולו ".

יו"ר דירקטוריון חברת נמל חיפה, אשל ארמוני: "עבדנו קשה בחודשים האחרונים להציג את הנמל למשקיעים בארץ ובחו"ל. אני שמח שההיענות חיובית ושיש מספר לא מבוטל של קבוצות חזקות שמתחרות על רכישת הנמל - טוב לנמל וטוב למדינה".

מנכ"ל חברת נמל חיפה, מר מנדי זלצמן: "אני מתפלל שהקונה שיזכה יהיה רץ למרחקים ארוכים. נמל חיפה כמו יין זני טוב , ילך וישתבח עם השנים".

קבוצות שמעוניינות להשתתף בהפרטת נמל חיפה

■ קוסורציום ישראלי,אמריקאי בריטי וטורקי: Yilport, Greanstone, GPH ואלי טילס הישראלי
■ קבוצה שכוללת את מספנות ישראל עם DPW מאיחוד האמירויות
■ קבוצה שכוללת את Europort הבלגית עם שמן תעשיות, שבבעלות הישראלי חיים פינק
■ החברה ההודית Adani ports
■ תעבורה וממן הגישו בנפרד - שתיהן תחת אותה קבוצת אחזקות. לאומי פרטנרס הגישה בנפרד, אך מסתמן כי היא תהיה הגורם המממן בתעבורה
■ קרן ההשקעות אלייד, בראשות יצחק סוארי
■ קרן טנא, בראשות ד"ר אריאל הלפרין, שפועלת בתחום התעשיות היצואניות
■ משפחת אונגר, יבואני כלי רכב יחד עם קרן ההשקעות ג’נריישן, שמתמקדת בהשקעות בתחומי התשתיות והאנרגיה
■ קבוצת מדלן בניהולו של רפי דניאלי, ביחד עם חברת טרמינלים אמריקאית SSA marine
■ קרן קיסטון,קרן ריט להשקעה בתשתיות מניבות בניהולו של בר נבות
שפיר הנדסה, חברת תשתיות מהגדולות בישראל
■ קרן אלומה, קרן השקעות בתשתית בניהול אורי יוגב, ביחד עם מאיר שמיר
■ כלל תעשיות, בבעלותו של איש העסקים היהודי לן בלווטניק
■ ceres terminals האמריקאית
■ גדות מסופים לכימיקלים שתחבור לחברה הצרפתית בולרה

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים