גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התביעה וההאשמות הקשות: מה קורה בחברת קרסו נדל"ן

תביעה לגילוי מסמכים, שהגיש דירקטור בחברה שנמנה על בני המשפחה, חושפת לטענתו תרבות ארגונית קלוקלת, הוצאות הנהלה חריגות והפסד בפעילות המגורים ● חברת קרסו: "התביעה טרם התקבלה"

פרויקט אומאמי בקריית אונו. אהוד ע"י חברי הדירקטוריון ובני משפחותיהם / צילום: שלומי יוסף, גלובס
פרויקט אומאמי בקריית אונו. אהוד ע"י חברי הדירקטוריון ובני משפחותיהם / צילום: שלומי יוסף, גלובס

תביעה שהגיש מכבי קרסו, שמשמש כדירקטור בחברת קרסו נדל"ן, נגד החברה ונגד כמה מבני משפחתו, חושפת את עומק הסכסוך בין בני הדור השלישי של אחת המשפחות העשירות בישראל.

מכבי, המחזיק ב-12.5% מהון המניות בחברה, ונכדו של מייסד החברה, יוצא בטענות קשות וחריפות נגד האופן בו מנוהלת החברה על ידי בני משפחתו. בתביעה שהוגשה לבית המשפט הכלכלי בתל אביב, באמצעות עורכי הדין שמוליק קסוטו, רונן בוך וספיר שמחי ממשרד קסוטו, נטען כי החברה מנוהלת באופן שאינו מקצועי תוך אפליית חלק מבני המשפחה. בתביעתו מבקש מכבי, שבית המשפט יורה לחברה להעביר אליו מידע, שלטענתו מוסתר ממנו, ולהורות על כינוס דחוף של הדירקטוריון.

מכבי קרסו / צילום: אלירן אביטל

כשהמקורבים קונים דירות באומאמי

קרסו נדל"ן היא חלק מקבוצת קרסו שהוקמה על ידי משה קרסו ז"ל, סבו של מכבי. הקבוצה מזוהה עם תחום ייבוא הרכבים, אך בשנים האחרונות פעילה יותר ויותר בתחום הנדל"ן, באמצעות קרסו נדל"ן, שמנוהלת בפועל על ידי המנכ"ל דן פרנס. בין היתר היא פועלת בתחום הנדל"ן המניב הכולל מבני משרדים ומסחר, וכן בתחום המגורים. החברה מוחזקת בבעלות מלאה של בני משפחת קרסו, כאשר מניות החברה מוחזקות על ידי 9 בתי אב שונים, כולם נכדיו ונכדותיו של המייסד משה קרסו ז"ל ובני זוגם. 12 מהנתבעים הם חברי דירקטוריון, למעט שניים המשמשים כדירקטורים בלתי קשורים, וגם כבעלי מניות או בני משפחתם של בעלי המניות מדרגה ראשונה. נתבעים נוספים הם מנכ"ל החברה דן פרנס, סמנכ"ל הכספים ראובן קידר, והדירקטור איתן סורוקה.

לטענת מכבי, בחברה שוררת תרבות של עסקאות בעלי עניין ונושאי משרה ובני משפחותיהם לטובתם בלב. זאת תוך פגיעה בחברה וביתר בעלי המניות, ומבלי להביא עסקאות אלה לאישור המוסדות המוסמכים.

בתוך כך טוען מכבי כי חלק מחבריו לדירקטריון ובני משפחותיהם, רכשו מהחברה דירות בתנאים מועדפים שכללו הנחות ומועדי תשלום עדיפים מהמקובל, תוך שפעלו בהיחבא ומבלי שהדברים הובאו לדירקטוריון. מכבי מציין כי יו"ר דירקטוריון החברה, יוני גולדשטיין, רכשה לעצמה דירת מגורים בפרויקט היוקרתי "אומאמי" שהחברה מקימה בקריית אונו. גם בני משפחותיהם של הדירקטורים דפנה אריאלה קרסו, עדנה עוז קרסו וציפורה מזרחי רכשו, לפי כתב התביעה, מספר דירות בפרויקט זה, וכן בפרויקט "הכנסת 32" בגבעתיים.

"המשמעות הכלכלית של מכירת דירות זו למקורבים ברורה. במקום למצות את מלוא הפוטנציאל הכלכלי במכירת דירות לצדדים שלישיים, החליטו אותם נושאי משרה לרכוש בעצמם מהחברה דירות מגורים, וזאת על פניו במחירים נמוכים, ובתנאים עדיפים על המקובל", נכתב בתביעה.

עו"ד רונן בוך / צילום: קסוטו

טענה נוספת מתייחסת לשימוש משאביה הניהוליים של החברה לצורך פרויקטים אישיים שלהם. "ברגיל בעלי הפרויקט הם אלה שנושאים בעצמם בעלויות הנדרשות לניהול הפרויקטים האישיים שלהם. אלא שבעניננו, שעה שמדובר בפרויקטים אישיים של חלק מהדירקטורים, הנטל הכלכלי והניהולי (שכולל את משאבי הזמן העצומים שמשקיעה הנהלת החברה בפרויקטים אישיים אלה) נופל על החברה עצמה, ובעקיפין על בעלי המניות שאינם משתתפים ב"חגיגה", נטען בתביעה.

עו"ד שמוליק קסוטו / צילום: קסוטו

ה"בור" של קרסו בפעילות הייזום

בתביעה עולה טענה חמורה לפיה החברה נכשלה בליבת העיסוק שלה בתחום הנדל"ן היזמי. "מנתונים שהתפרסמו בתקשורת, ואשר אינם שנויים במחלוקת, עולה כי העשור האחרון היה אחד העשורים הטובים ביותר בענף הנדל"ן הישראלי... למרבה הצער מתברר כי ההנאה הכלכלית בתחום הנדל"ן היזמי נתנה אותותיה על כל 'השוק', אך היא פסחה על חברה אחת בלבד בישראל שתוצאותיה בתחום זה עגומות ביותר - חברת קרסו נדל"ן", נכתב בתביעה.

לטענתו, פעילות הנדל"ן המניב של החברה, שמטבעה אינה מחייבת השקעת תשומות הנהלה משמעותיות, מכסה באופן קבוע את הפסדי החברה השוטפים בתחום הנדל"ן היזמי, בו מושקעות גם רוב תשומות הניהול של החברה. לגיבוי הדברים מציג מכבי את התוצאות ולפיהן ב-2019 נרשם לחברה "בור" תקציבי כתוצאה מהפעילות היזמית של כ-30 מיליון שקל. בשנים 2018, ו-2017 ההפסד השנתי הממוצע עמד כ-20 מיליון שקל. "למעשה עולה כי לא רק שהוצאות ההנהלה והכלליות של החברה הינן עצומות ולא פרופורציונליות למקובל בשוק, אלא שתשומות ניהול עצומות אלה למעשה מושקעות בפרויקטים שגורמים הפסדים שוטפים לחברה ולמעשה רק פוגעים בה" נטען.

עד כמה הוצאות ההנהלה גבוהות? מהדוחות הכספיים של החברה לשנים 2016-2018, שמוצגים בתביעה, עולה כי הוצאות ההנהלה והכלליות עומדות על 30 מיליון שקל בשנה המהווים 15%-20% מהכנסות החברה בשנים האמורות. בבדיקה השוואתית שערך הכלכלן פרופ’ חיים אסיאג, מטעמו של מכבי, מול חברות ציבוריות העוסקות בנדל"ן, "עולה תמונה מטרידה ביותר לפיה הוצאות הנהלה וכלליות של הוצאות חריגות וקיצוניות מהמקובל בענף הנדל"ן", נכתב בתביעה.

עניין אחר שנחשף כעת, נוגע למינוי דירקטורים. לפי התביעה קיימת בתקנון החברה מגבלה המונעת מינוי דירקטור שאינו נמנה על בני משפחת קרסו, למעט שני דירקטורים שיכולים להתמנות שלא מבני המשפחה. לטענת מכבי, מצב דברים זה הביא לכך שקיימים בדירקטוריון החברה "דירקטורים שאינם מקצועיים וחסרי ידע וניסיון ניהולי בתחום הנדל"ן, שמינויים כדירקטורים נעשה אך ורק בשל השתייכותם למשפחת קרסו או בני זוג של מי מבני משפחת קרסו. הדבר פוגעני במיוחד בשעה שנכון להיום, יו"ר דירקטוריון הנוכחית נעדרת ניסיון ניהולי או ניסיון וידע בתחום הנדל"ן", נכתב.

מכבי אף מתייחס בתביעה לטענות כי הוא פועל ממניעים זרים הנובעים מרצונו למכור את אחזקותיו בחברה. לטענתו, בשל הון המניות שבבעלותו, יש לו אינטרס ניכר ומשמעותי לפעול להשבחת החברה ולעלות את ערך אחזקותיה, אך אם הדבר אינו אפשרי הוא מציין כי הוא שוקל גם אפשרות למכור את אחזקותיו.

לטענתו חברי הדירקטוריון מונעים ממנו במכוון קבלת נתונים המגיע לו על פי החוק, ומסרבים להיעתר לבקשתו לכנס את דירקטוריון החברה ולדון בנושאים המבוקשים על ידו, ולכן הוא נאלץ לפנות לבית המשפט בבקשה שיורה לחברה להעביר לו שורה ארוכה של מסמכים.

מעו"ד איל רוזובסקי ממשרד מיתר ושות' המייצג את חברת קרסו נמסר כי התביעה טרם התקבלה.

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, 
אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?