גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמון בהמלצות של חברים צריך להיעצר בתיק ההשקעות

הנטייה להסתמך על קרובי משפחה וחברים בקבלת החלטות שונות היא טבעית ומובנת, ולפיכך גם מסוכנת ● במקרה שאתם שוקלים בחיוב לבצע השקעה בעקבות המלצות מאנשים הקרובים לכם - הנה כמה כללי זהירות שיצמצמו את הסיכון

המלצות אנליסטים / צילום: Shutterstock
המלצות אנליסטים / צילום: Shutterstock

באחרונה הסתיימה בישראל פרשת עוקץ משקיעים נוספת, הפעם בקרן קלע של אמיר ברמלי. בפרשייה אחרת, שהתפרסמה לפני כמה שנים בקרן השקעות בנדל"ן בארה"ב, בין הנעקצים לכאורה הוזכרו שמות של אנשי עסקים ישראלים - בעלי שם, ידע וניסיון בתחומים שונים. אחד מהם, פרופסור מומחה בתחומו, הסביר בראיון שהתפרסם ב"גלובס" ב-2012, כי נכנס להשקעה בעצת חבריו, והודה כי לא בדק את הדברים, את המסמכים ואת המידע שהוצג.

"אני לא מומחה להשקעות בנדל"ן. נכנסתי להשקעות בארה"ב בעצת חברי, ואני בהחלט מצפה שנזכה בתביעה שהגשנו, מכיוון שנקלענו למעשה רמייה גדול", אמר אז אותו פרופ'. 

אפשר להניח ולהבין כי החברים הסתמכו זה על זה במקרה זה, כך שחוש הביקורת שימש בתפקיד משני בלבד בהחלטה להיפרד מסכום כסף נאה. 

הצורך בקבלת המלצות ממשפחה וחברים

פעמים רבות אנו פוגשים משקיעים שהשקיעו או הפסידו בקרנות שאינן תואמות בעליל את פרופיל המשקיע שלהם - על פי רוב בעצת קרובים, בני משפחה וחברים. הם עשו זאת בלי לבדוק את הדברים לעומקם וליסודותיהם, רק מתוך אמון בגורם אחר.

"עשיתי סקר בין חבריי, שכל אחד מהם מנהל סכום גדול' - זהו משפט שנשמע מעת לעת על-ידי בעלי נכסים המחפשים פתרונות ומידע בנוגע לאפשרויות ההשקעה. ההזדהות, ואולי ההסתמכות על קרובים לנו, שאותם אנו מעריכים כבני-סמכא, הן מנגנון אנושי טבעי ונכון, אבל יש להכיר את המגבלות הקיימות בו ולבדוק את ההשקעה בעצמנו.

ככל שהיקף העושר הפיננסי המצוי בידי ציבור משקי הבית גדל והולך, עולה גם הצורך בניהול הנכסים. ואולם, הידע בתחום זה, כמו בתחומי חיים אחרים, מצוי במחסור. מאחר שתחום ניהול השקעות, כמו המלחמה, הוא "ממלכת האי-ודאות", אנשים זקוקים למידע, לידע ובעיקר להכוונה ולעזרה בקבלת החלטות - ולשם כך, פונים ראשית לסביבה הקרובה.

בגיוסי הון סיכון נהוג לשתף בהשקעה בני משפחה או חברים, או בקיצור F&F (קיצור של Family and Friends). העיקרון המוביל אצל ה-F&F הוא שאלה אוהבים אותך ורוצים בטובתך, ולכן יהיו פחות קפדניים על קוצו של יוד בהסכם או בתוכנית ההשקעה, כאשר מבחינתם, הם מקבלים הזדמנות להצטרף לסיכויי ההצלחה במיזם, גם במחיר של מחיקת ההשקעה.

רשימת המתנה ארוכה לקרן מיידוף

יש היגיון מסויים בהסתמכות על עצת F&F. הם מכירים אותנו היטב, את הרקע ואת הרצונות שלנו. הם רוצים בטובתנו, ואנו רוצים להזדהות ולהצליח יחד איתם. קיים גם הצורך הקהילתי, ולעיתים זהו אף צורך בעל אופי מגדרי, המהווה מרכיב בהחלטה, בבחינת "מה שטוב לחברי - טוב גם לי".

מנהל שיווק בקרן גידור סיפר לי בגאווה כי "כל עשירי ישראל" משקיעים מכספם בקרן הגידור שלו. "כל עשירי ישראל" הם קבוצת ייחוס מעניינת, ועל אף שמץ הציניות, ישנה תועלת בשיחה עם חברים על ההשקעות. שיחה שכזו היא דרך טובה לקבל רעיונות השקעה, מידע וכיווני חשיבה, אבל אם הטענה של אותו מנהל קרן נכונה, הרי המסקנה היא שהצורך בהזדהות ובפעולה משותפת הוביל את כל הקבוצה לאותו מקום. זהו אותו צורך שהיה בין הגורמים שיצרו את רשימת הממתינים הארוכה לקרן של ברני מיידוף.

נהוג לחשוב כי תופעת ה-F&F היא בעלת משקל גדול יותר בישראל מאשר במקומות אחרים. מחשבה זו נעוצה בהיבט התרבותי הקיים בתופעה: פתיחות הלב ותרבות השיח בישראל מאפשרות זאת בנקל, אלא שאנו נוהגים לספר את החיובי ומצניעים את הקשיים.

כך גם בענייני השקעות: קיים סיכוי טוב כי נשמע על השקעה שהצליחה, ולעומת זאת, השקעה כושלת כלל לא תגיע לאוזנינו. כשתשמעו על השקעה מצוינת, זה יהיה, בדרך כלל, ממישהו שביצע השקעה שהצליחה.

לפעול בעזרת חוש הביקורת

ישנן סיבות רבות לכך שהשקעות F&F עלולות להתברר כהחלטות לא הכי טובות, אבל ראוי להציג גם את הצד השני של המטבע, את עובדת החיים הפשוטה: האדם הוא יצור חברתי הנוטה, באופן טבעי, לפעול בדומה לאחרים, לחקות דמויות הקרובות ללבו.

אז אם אתם שוקלים בחיוב להשקיע בעקבות המלצת F&F, תוכלו לצמצם את הסיכון על-ידי שימוש בכמה כללי זהירות. 

"נוהל מונית". לא נהוג להיכנס למונית שעצרה מיוזמתה. נסו ליזום בעצמכם את הפנייה, את השאלה או את הבקשה למידע בנוגע להשקעה כלשהי, ואל תקשיבו רק למה שמעוניינים לספר לכם.

"טוב מראה עיניים". כשמציעים לכם להשתתף בהשקעה כלשהי, בקשו מידע כתוב על ההשקעה. פעמים רבות הוא נכתב תחת הנחיות של יועצים משפטיים, כדי לעמוד בהוראות החוק - ויש בכך רמה נוספת של ביקורת.

השאירו דרך מילוט. הימנעו מהשקעות בלתי סחירות ובלתי נזילות באמצעות חברים. יש משקיעים שמחזיקים שנים ארוכות בהשקעה לא סחירה, בלי שתהיה להם כל יכולת להחזיר, ולו חלק מהכסף, אל חוף המבטחים של חשבון הבנק שלהם.

"על פי שני עדים יקום דבר". כשמידע על השקעה מסוג זה בכל זאת מגיע אליכם, הפנו את המידע לבדיקה של יועץ או של גורם מקצועי אובייקטיבי. עוד זוג עיניים, עוד תמרורי אזהרה.

"חייבים להחליט היום". אל תפעלו מתוך לחץ. לחץ זמן הוא אחד הגורמים העיקריים לטעויות השקעה, מתכון מנצח להשקעה שהפסד בצדה.

"טוב מכדי להיות אמיתי". היו חשדנים כשמספרים לכם על משהו שנראה לכם גבוה באופן חריג. המספר 15% במיוחד, הוא אור אדום מסנוור, שנועד להחליש את חוש הביקורת שלכם.

הסתכלו להשקעה בעיניים. הכירו את המציעים. כשקרוב מספר לכם על השקעה מסוימת, שאפו להכיר את הגורמים העומדים מאחוריה - אלה שאמורים להוציא אותה אל הפועל.

היעזרו בייעוץ מקצועי. הקשיבו ליועץ מקצועי שאתם מאמינים בו, שרכש את אמונכם ואשר עובד עבורכם לאורך זמן. זו לא תעודת ביטוח לכך שלא תפלו במלכודת הטעות, אבל בהחלט הקטנה של הסיכון לטעות עקב המלצה שאינה הולמת אתכם.

הקפדה על כללים אלה תפחית עד מאוד את הסיכון לטעויות בהשקעה ולהפסד כספכם, חלקו או כולו. מתוכה תגבשו לעצמכם תפיסת עולם, מכלול של גישות, עמדות וכללי "עשה", כמו גם כללי "אל תעשה", שינחו אתכם ויסייעו לכם לקבל החלטות, על פי הנכון והטוב עבורכם. לאחר שגיבשתם את אותן עמדות, אל תיתנו להמלצות F&F לחדור אותן סתם כך. 

הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, המייעצת בניהול השקעות וניהול סיכונים פיננסיים, ומחבר הספר "הסיכון: שומר הראש שלנו". הטור מבוסס על כתבים מתוך הספר. אין לראות בטור ובאמור בו תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"