גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ניהול וקריירה

הבעיה שאי אפשר לנפנף: גיל המעבר משפיע לרעה על תעסוקת נשים

בבריטניה, אחת מתוך ארבע נשים בגיל המעבר שוקלת לעזוב את העבודה, ומעסיקים שם מאמצים בהדרגה תוכניות תמיכה ייעודיות ● בישראל, המודעות לנושא עדיין בחיתולים ● לאחרונה הרימה סודהסטרים את הכפפה והשיקה את תוכנית "מעברים" ● הצטרפו לוובינר מיוחד

קמפיין Gen M בלונדון להגברת  המודעות לגיל המעבר. פסלים שמציגים נשים שקופות / צילום: רויטרס
קמפיין Gen M בלונדון להגברת המודעות לגיל המעבר. פסלים שמציגים נשים שקופות / צילום: רויטרס

נשים בעבודה בגיל המעבר - מסתבר שזו בעיה אמיתית שההתמודדות עימה בישראל רק מתחילה. מוזמנים לוובינר מיוחד עם גלית צוקר, סמנכ"ל משאבי אנוש בסודהסטרים; ד"ר גדעון קופרניק גניקולוג מומחה לגיל המעבר; ועו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה.

אחת מתוך ארבע נשים שוקלת לעזוב את מקום העבודה שלה בגלל סימפטומים של גיל המעבר. זה היה הממצא של סקר שנעשה בבריטניה בשנת 2016. המודעות בישראל לקשיים הייחודיים שחוות נשים עובדות בגילאי 45-55 רחוקה עדיין מרחק שנות אור מזו של בריטניה, המובילה בעולם את המחקר בנושא, אבל מתחילים לראות ניצנים של שינוי. מי שמניעה אותו היא עו"ד דפנה שמואלביץ, שותפה מייסדת במשרד רובין שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה, המתמחה בייצוג מעסיקים גדולים.

"לא הייתה תופעת גיל המעבר שדילגה עליי", אומרת שמואלביץ בכנות. "לא ישנתי בלילות, היו לי גלי חום, ובמיוחד מצבי רוח שלא מאפיינים אותי בכלל. היה לי קשה לתפקד בעבודה. תזונאית אמרה לי, 'שמעתי ראיון ברדיו עם ד"ר קופרניק (ד"ר גדעון קופרניק, גינקולוג מומחה לגיל המעבר - דב"ג)'. ישבתי איתו במשך שעה, והכול התחבר לי. זו הייתה פגישה משנה חיים. הבנתי פתאום שאנחנו יושבים על פצצה מתקתקת, שהנושא הזה מוזנח. כעת היא פועלת לקידום מודעות ותוכניות ייעודיות בארגונים.

מרחב פרטי קריר ושקט

בבריטניה מעסיקים רבים מגבשים מדיניות גיל המעבר בארגונים שלהם, וזה נעשה על רקע עבודת מחקר ושיח ציבורי בנושא. BOHRF, הקרן הבריטית למחקר בריאות תעסוקתית, פרסמה כבר ב-2010 מדריך למנהלים בנושא עבודה בגיל המעבר. בספטמבר 2019 פרסמה מפלגת הלייבור את תוכניתה ליישם מדיניות חדשה, שלפיה חברות המעסיקות יותר מ-250 עובדים יהיו חייבות להפעיל מדיניות לגיל המעבר במקום העבודה. לאחרונה הושק קמפיין של ארגון Gen M (דור המנופאוז) להגברת המודעות, שהציג פסלים של נשים שקופות. בין הארגונים שמיישמים מדיניות כזאת, נמצא גם ערוץ 4 הבריטי המאפשר לעובדותיו הסדרי עבודה גמישים, חופשה בתשלום למי שלא חשה טוב, מרחב פרטי קריר ושקט, ומערך משאבי תמיכה והכוונה. גם NHS (שירות הבריאות הלאומי במדינה) ורשת הסופרים הענקית tesco מקדמים תוכניות ייעודיות.

בישראל, סודהסטרים הרימה לאחרונה את הכפפה והשיקה תוכנית בשם "מעברים". "ברגע שדפנה (שמואלביץ) דיברה איתי, הבנתי על מה מדובר כי גם אני בגיל הזה", אומרת גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה. "כשהתחלתי לעורר את השיח, כולן הנהנו ואמרו 'איך לא חשבנו על זה קודם'. קראנו מה נעשה בעולם. הבאנו הרצאות לנשים, עשינו סדנאות מודעות למנהלים הבכירים, ש-70% מהם גברים. בהתחלה התייחסו לזה בציניות, ולקראת המפגש הראשון הוצאתי מייל שאני ממש מבקשת שכולם יגיעו. אחרי זה קיבלתי כאלה תגובות מחממות לב, דווקא מהמנהלים".

מה גיליתם בשיחות עם הנשים?
"אנחנו מבינים שיש בעיות בזיכרון, ירידה באנרגיה, גלי חום. הבאנו הרצאות על תזונה ופעילות גופנית - אלה דברים שחלק מהנשים לא הכירו, וגם לא את האפשרות לנהל על זה דיאלוג. אנחנו מאמינים שאנשים שונים צריכים פתרונות שונים כדי לקבל שוויון הזדמנויות אמיתי. אוכלוסיית גיל המעבר זה בדיוק זה".

בסודהסטרים עובדות יותר מ-400 נשים בקבוצת הגיל הזו, כ-10% מכלל העובדים בחברה. במסגרת תוכנית הפיילוט, החברה מעניקה להן שני ימי חופשה נוספים. כמו כן, תמונה אחראית גלובלית על הטמעת כללי ההתנהגות בנושא בכל אתרי החברה בעולם וממונה על נושא גיל המעבר בכל יחידה. החברה תקצה שטח מיוחד בכל מקום עבודה שיאפשר התמודדות עם הסימפטומים ותאפשר להתאים את סביבת העבודה האישית ככל הניתן.

גלית צוקר, סודהסטרים / צילום: אבישג שאר ישוב

"משרד הבריאות הקים ועדה, שאני חברה בה, ואני רוצה לקדם את הפיילוט בחברות נוספות", אומרת שמואלביץ. "זה רווח נטו למעסיק. נשים בגיל הזה בנויות לעבוד: הילדים יצאו מהקן, יש להן ניסיון, וזה בדיוק הזמן לקצור דיבידנד מהעובדים. אם לא תטפל בהן, רמת הביצוע תרד".

"מאורע דרמטי לנשים"

גיל המעבר הוא בדרך כלל בין 55-45, אבל התסמינים שלו עשויים להתחיל כמה שנים קודם לכן. מדובר ב-10%-15% מהאוכלוסייה. רבות מהנשים נמצאות בשיא הקריירה, ממלאות תפקידים בכירים ומנהלות בית ומשפחה, כלומר הן חוות עומס, אחריות ושעות עבודה ארוכות. עם השנים, יותר ויותר נשים בגיל הזה מטופלות בילדים קטנים, בגלל הורות מאוחרת.

הסימפטומים הקלאסיים והמוכרים של גיל המעבר הם גלי חום, בעיות בשינה, יובש בנרתיק, מצבי רוח, דיכאון וחרדה. כל אלה עלולים לפגוע ביכולת הריכוז והלימוד, בעבודת הצוות, ביכולת העמידה בזמנים. רבות חוות ירידה ביעילות, ביצירתיות ובמוטיבציה, פגיעה בסיפוק וברצון להתקדם, ועלייה בימי המחלה וההיעדרויות מהעבודה. בבריטניה, נשים דיווחו על ירידה של 35% באיכות החיים החברתיים וירידה של 35% בתפקוד בעבודה.
רבות מהנשים שחוות את התסמינים האלה חוששות לדבר עליהם במקום העבודה, שגם כך אינו מזמין בדרך כלל לנשים ולגברים בגיל הזה.

"גיל המעבר הוא מאורע דרמטי", אומר ד"ר קופרניק, המלווה את התוכנית בסודהסטרים, "זו מכה הורמונלית שלוקחת נשים לאחור, ומעדיפים להתעלם מזה ולהגיד לאישה שיש לה גלי חום 'יאללה תנפנפי'. ההורמונים שאנחנו מדברים עליהם הם דלק בסיסי. אין איבר בגוף חוץ מהטחול שלא קשור לאסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון. מערכת הייצור שלהם מידרדרת באופן דרמטי בגיל המעבר.

"תפקוד בעבודה הוא קריטי, כי הוא מכניס אישה לשאלות כמו האם מישהו יראה שאני לא מתפקדת מספיק. במשטרה הבריטית ראו ששוטרות בגיל 45 מתחילות לנשור, לוקחות יותר ימי מחלה, פחות רוצות להתקדם ולא באות בזמן".

לדברי קופרניק, גם לרופאים אין מודעות מספיקה לתסמינים. "יש נשים שהופנו לקרדיולוג בגלל דפיקות לב והזריקו להן סטרואידים".

יש מה לעשות?
"פעילות גופנית שכוללת אירובי וכוח ושיווי משקל היא חיונית, תזונה נכונה, וגם פיזיותרפיה של המוח: תשבצים, לימוד, חשיבה. כדאי להימנע מעישון ואלכוהול ויש גם טיפול בהורמונים".

מנופאוז פרנדלי

לפני כשנה הקימו עינב בן יהודה וליאת זנד (שתיהן עובדות "גלובס" בעבר), מיזם הסברה לנשים באמצעות קבוצת הפייסבוק "נשים מדברות עם נשים - On fire". הרעיון עלה במפגש ביניהן, כאשר בן יהודה, המתגוררת בבריטניה, הגיעה לביקור בארץ.
"אנחנו נשים מעודכנות, מאוד מודעות, והיו המון דברים שלא ידענו עליהם. הבנו שלנשים שמגיעות לגיל המעבר אין עם מי לדבר. לכן אמרנו בואו נקים קבוצת פייסבוק", הן מספרות. "החלטנו להתרכז בהיבט של בריאות האישה, הפיזית והנפשי, כי אלה המקומות שהם בעינינו המנוע לשמירה של נשים בעולם העכשווי".

בן יהודה וזנד מדברות על הנכונות של נשים לשתף ולספר על עצמן מצד אחד ועל הקושי להודות במצב ובתסמינים. "נשים לא רוצות להצהיר על עצמן שהן נשים בגיל המעבר. למשל, אישה שילדה בגיל מאוחר אומרת 'אני אמא צעירה, אני לא קשורה לזה'".

לפי נתונים שאספו מחוקרות בריטיות שהן עובדות עמן, 30% מהנשים שלוקחות ימי מחלה בגלל תסמיני גיל המעבר לא מספרות על התסמינים למעסיק. לדבריהן, במקומות העבודה יש קשר שתיקה. בימים אלה הן שוקדות על תוכנית שתסייע למעסיקים להפוך ל"מנופאוז פרנדלי". "נותנים כבוד אלוהי, ובצדק, לאימהות ולאבות ולנשים בהיריון", אומרת זנד. "לגברים שיוצאים למילואים יש לגיטימציה לקבל זכויות יתר. ייתכן שכדאי לשקול הטבות גם לנשים בגיל המעבר, במצבים מסוימים. המחקרים מראים שיש יתרון לשמור על עובדים ותיקים. עובדת בגיל הזה היא יותר שקולה ומנוסה, וזול יותר להעסיק אותה מאשר להכשיר עובדים חדשים".

מה צריך לעשות עכשיו? ההמלצות של שמואלביץ

הנגשת מידע: התערבות ממשלתית לצורך פרסום מידע על השלכות גיל המעבר על שוק העבודה, כך שיהיה נגיש למעסיקים ולציבור

מדיניות מנחה: "נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה צריכה לגבש "תקנון מצוי" שישמש מעסיקים בקביעת כללים התואמים את אופי מקום העבודה"

חוק עבודת נשים: "החוק קובע הקלות זמניות לנשים בגיל הפוריות. יש לשקול הוספת סעיף המחייב התחשבות בנשים בתקופת גיל המעבר"

מו"מ קיבוצי: "ארגוני עובדים צריכים לדרוש הסדרת הטיפול בהשלכות גיל המעבר במסגרת מו"מ, כפי שיש הסדרים מיוחדים לנשים בהיריון; נשים מניקות ואמהות לילדים בגיל צעיר"

העלאת מודעות: "ארגוני נשים צריכים לעורר את המודעות לנושא ולספק טיפול משלים"

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

משקיעים מוסדיים מזיזים את השווקים. כך תוכלו לזהות את הסימנים שהם משאירים

מעקב אחר טווח המחירים של מניה ומחזורי המסחר בה יכול לספק למשקיעים פרטיים רמזים מתי לקנות מניה שעומדת לעלות, ומתי למכור מניה שעומדת לרדת

הסכמה לקבצי עוגיות / צילום: צילום מסך

מטיב טעם ועד מגדל: המסמך העמום שהצית גל תביעות נגד החברות הגדולות במשק

מסמך שפרסמה הרשות להגנת הפרטיות, שנועד להסביר מתי ואיך מותר לאסוף מידע על גולשים באמצעות שימוש ב"עוגיות" (Cookies) בעת כניסה לאתרים, הפך לבסיס לשורת תביעות נגד חברות גדולות במשק ● כעת, בענף עריכת הדין מזהירים כי גילוי הדעת החדש יוביל לנטל כלכלי כבד על עסקים

שר הכלכלה ניר ברקת והממונה על התחרות מיכל כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, כדיה לוי

בג"ץ הכריע מתי שר יכול לפטר רגולטור. איך תושפע מיכל כהן?

שופטי בג"ץ קבעו כי בקשתו של שר הכלכלה ניר ברקת להדיח את הממונה על התחרות עו"ד מיכל כהן תידון בוועדת המינויים בהליך מקוצר, לאחר שנציב שירות המדינה הקודם דחה על הסף את בקשת השר להניע את הליך ההדחה ● לצד זאת, הובהר כי בעת הזו קידום הליך הפסקת הכהונה כפוף לכללים החלים בתקופת בחירות ● בשל תקופת הבחירות, לא ניתן לכנס את ועדת המינויים ● השופטים בדעת רוב הבהירו כי פיטורי שומר סף צריכים להיתמך בתשתית ראייתית אובייקטיבית ומוצקה ומשיקולים מקצועיים

לורנס וונג, ראש ממשלת סינגפור / צילום: ap

ראש הממשלה שמרוויח פי 7 מטראמפ - ובקרוב יקבל עוד יותר

שכרו השנתי של ראש ממשלת סינגפור לורנס וונג צפוי לזנק מ־2.2 מיליון ל־3.6 מיליון דולר סינגפורי - פי שבעה משכרו של נשיא ארה"ב ● העלאת השכר מגיעה לאחר 15 שנה ללא עדכון, ומתבססת על מודל שקושר בין שכר בכירי הממשל להכנסות בצמרת המגזר הפרטי ● וונג הודיע כי יתרום לצדקה את התוספת שיקבל בחמש השנים הקרובות

האייפונים החדשים יגיעו לישראל בעוד שבוע. כמה הם יעלו?

אפל חשפה אמש את סדרת i Phone 18, ואת ה־iPhone Duo המתקפל - לצד דגמי Pro ו־Pro Max עם שדרוגי חומרה וביצועים ● ישראל תצטרף לראשונה לסבב ההשקה הראשוני, עם מכירה מוקדמת ב־12.9 והשקה ב־18.9, אולם הדגם המתקפל יגיע בהמשך ● ומה יהיו המחירים?

חיילים בצבא יפן במהלך תרגיל / צילום: Reuters, IMAGO/Kento Nara

משלחות רכש מיפן מחפשות נשק ישראלי. תחום מועדף: הגנה אווירית

בטוקיו מתעניינים בין השאר בלייזר, תותחים וכלי שיט בלתי מאויישים ● לגלובס נודע שבכירים בתעשיות הביטחוניות היפניות הגבירו פעילותם בארץ ● בכיר ישראלי: "בקרוב נראה פריצת דרך"

סניף טיב טעם במערב ראשון לציון / צילום: עדי פלסקוביץ

טיב טעם וגרנות יקימו מיזם משותף לפירות וירקות

ישרקו, זרוע היבוא והסחר של טיב טעם, חתמה עם מרלו"ג חקלאי גרנות על מסמך עקרונות להקמת חברה משותפת לשיווק ואספקת פירות וירקות לשוק הקמעונאי בישראל ● בחברה מעריכים כי ההכנסות משיתוף-הפעולה יעמדו על כ-250 מיליון שקל בשנה ● המהלך מגיע ככל הנראה על רקע הכוונה להנפיק את ישרקו בנפרד מהחברה

תמיר כהן וצחי אבו / צילום: סיון פרג', יונתן בלום

הקופון של תמיר כהן: יקבל 6 מיליון שקל על תיווך בעסקת הנדל"ן של צחי אבו

אבו בדרך לרכוש 25% ממניות חברת הנדל"ן ווי–בוקס יחד עם כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, לפי שווי של 300 מיליון שקל לחברה ● כהן יקבל מימון לרכישה ודמי ייעוץ בסכום כולל של 16 מיליון שקל ● בעתיד, צפוי אבו לפעול כדי לבסס את שליטתו בחברה

קומפלקס Sea One. בעיגול: מנחם אורן, יו''ר ומנכ''ל אורנים על הים / צילום: מתוך מצגת החברה

"ריזורט למבוגרים" מגיע לבורסה: יגייס חוב של עד 600 מיליון שקל

יזם הנדל"ן מנחם אורן פועל לגייס חוב בבורסה עבור מתחם הדיור המוגן Sea One שעל חוף ראשון לציון ● חברת הפרויקט מגיעה להנפקה עם גירעון של 525 מיליון שקל בהון החוזר ● דיירים במתחם ישלמו פיקדון של מיליוני שקלים לצד דמי אחזקה

הבינה המלאכותית הופכת משקיעים פרטיים לקרנות קטנטנות / איור: Shutterstock

הבינה המלאכותית הופכת משקיעים פרטיים לקרנות קטנטנות

אמריקאים משתמשים ב"וייב קודינג" כדי לבנות אלגוריתמים למסחר ומפקידים את תיקי המניות שלהם בידי סוכני בינה מלאכותית ● ברוכים הבאים לעולמו של המשקיע הקמעונאי הרובוטי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בירידות; אלטשולר שחם זינקה ב-15%, אנרג'יאן ב-9%

מדד ת"א 90 ירד ב-0.8%, יום שלישי רצוף של ירידה ● מניית אלטשולר שחם זינקה בעקבות השמועות על אפשרות למכירת בית ההשקעות ● דיסקונט מבקש לבטל את עסקת המכירה של כאל ● גולדמן סאקס: מחירי הנפט עלולים לזנק ל-120 דולר לחבית ● בנק אוף אמריקה משנה כיוון: מעדיף את הין ומזהיר מהיחלשות המטבע האמריקאי

נמל הדרום / צילום: דוברות ההסתדרות

שיפור שכר והטבות רווחה: הסכם קיבוצי חדש בענף הנמלים

ההסכם, שנחתם בין ההסתדרות, הנהלת נמל הדרום ונציגות העובדים, יחול על כ־400 עובדים וכולל שיפור בשכר ובתנאי ההעסקה, הרחבת הטבות הרווחה ומודל תגמול חדש המבוסס על תפוקה והכשרה מקצועית ● זהו ההסכם הקיבוצי הראשון בנמל מאז השלמת תקופת ההקמה וההרצה ב־2021

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור מתקרבת לבורסה: הגישה תשקיף לקראת הנפקה

אלקטרה מוצרי צריכה הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקה אפשרית של רשת קרפור בבורסה בת"א ● ככל שתצא לפועל, ההנפקה צפויה אחרי החגים, כנראה במהלך נובמבר ● לאחרונה נחשף בגלובס כי קרפור החליטה לא להמשיך לחצי שנה נוספת את מהלך "הסל של ישראל"

צבי סטפק, עידו קוק, לב שמואל, אלי לוי, גילעד אלטשולר, יאיר לפידות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק אלטשולר ומיטב: "קרנות זרות מסתובבות בשוק ומחפשות"

על רקע הגאות בשוק ההון, בחלק מבעלי בתי ההשקעות המקומיים בוחנים מכירה של מניותיהם ● בעוד שהאחים ברקת מקדמים מימוש מניותיהם במיטב לאחר זינוק של יותר מ–900%, באלטשולר שחם בחינת מכירת השליטה מגיעה לאחר קריסה של 60% במניה ● ברקע זה, לגלובס נודע כי מספר הצעות רכישה כבר הוגשו לשורת בתי השקעות מקומיים

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

הקמפיין החדש ל-''מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי'' / צילום: מתוך המודעה של פרשקובסקי

המכרז הגדול של פרשקובסקי הסתיים. כמה דירות נמכרו?

יותר מ־100 אלף איש נכנסו לאתר, הקמפיין עלה כ־15 מיליון שקל ומאות דירות הוצעו למכירה ● אלא שבסופו של "מכרז הדירות הגדול" של פרשקובסקי נמכרו 53 דירות בלבד ● עם זאת, מדובר בקצב מכירות יפה בהתחשב בהאטה בקצב העסקאות בשוק המגורים, אף שהיקף המכירות בפועל נמוך ממספר הדירות שהוצעו במסגרת המכרז

הפגנה להחרמת ישראל בלונדון / צילום: Shutterstock

הסנקציות האירופיות: הנזק הישיר מוגבל אבל בממשלה חוששים מתרחיש אחד

בממשלה מעריכים כי הנזק הישיר של הסנקציות הכלכליות החדשות על יו"ש יסתכם בעשרות מיליוני דולרים ● עם זאת, החשש הוא שיבואנים יתקשו להבחין בין חברות הפועלות מעבר לקו הירוק לאלו הפועלות בישראל ● "מדובר בסיכון גדול שאנחנו נערכים אליו", אומרים בענף

המסלול בקרן ההשתלמות שמבלבל את החוסכים

הרפורמה במסלולי ההשקעה יצרה שם אחיד שאמור להקל על ההשוואה: "עוקב מדדי מניות" ● אלא שבדיקת הנכסים בפועל מגלה תמונה שונה לחלוטין בכל גוף: מהחשיפה למט"ח ועד פיזור ההשקעה ● המעקב אומנם פסיבי, אבל בחירת המדדים והמשקלות נשארת בידי הגופים ● המחשבון

ניו יורק / צילום: Shutterstock

חברות התעופה האמריקאיות חזרו לישראל. מתי נשלם פחות מאלף דולר?

דלתא ויונייטד חזרו לטוס לישראל, ובשבוע הבא תצטרף גם ישראייר לקו לניו יורק ● למרות הגידול בהיצע, מחירי הטיסות בחגים עדיין גבוהים בגלל הביקוש ● בתחילת 2027 צפויים מחירים אטרקטיביים יותר