גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולות על המגרש: המאבק לחיסול האפליה המגדרית בספורט הישראל קיבל חיזוק מהעליון

המאבק לחיסול האפליה המגדרית בספורט הישראלי קיבל לאחרונה רוח גבית מביהמ"ש העליון ● עיריית נתניה תיאלץ להגדיל את תקציב קבוצת כדורגל הנשים שלה, אבל היא לא לבד בסיפור ● בלי תקצוב ומתקנים, הספורטאיות בארץ יתקשו לפרוץ

שחקניות אס”א תל אביב. “נילחם כדי שספורט הנשים יקבל יחס מתאים מהמדינה” צילום: מושיק אשרי אס"א תל אביב
שחקניות אס”א תל אביב. “נילחם כדי שספורט הנשים יקבל יחס מתאים מהמדינה” צילום: מושיק אשרי אס"א תל אביב
שחקניות אס”א תל אביב. “נילחם כדי שספורט הנשים יקבל יחס מתאים מהמדינה” צילום: מושיק אשרי אס"א תל אביב שחקניות אס”א תל אביב. “נילחם כדי שספורט הנשים יקבל יחס מתאים מהמדינה” צילום: מושיק אשרי אס"א תל אביב

האם הגיוני שקבוצת כדורגל בליגת העל לנשים תקבל מהרשות המקומית פחות מ-5% מהסכום שמקבלת קבוצת הגברים של הרשות? האם הגיוני ששחקנית כדורגל תקבל באופן קבוע את המגרש הפחות טוב של העירייה, זה עם הדשא ההרוס ועם חדרי ההלבשה המיושנים והאסלות השבורות, ולא תוכל לשחק באצטדיון היפהפה שקבוצת הגברים משחקת בו? התשובה לשתי השאלות הללו הן כמובן שאולי אין היגיון, אבל זו המציאות.

ובכל זאת, כספי ציבור וארנונה של התושבים לא יכולים להפלות מגדרית בשנת 2020. והאצטדיון העירוני, שבו הושקעו כספי התושבים והתושבות, לא הוגדר מעולם בעת בנייתו כ"אצטדיון עירוני לגברים בלבד".

המאבק של נשים לחיסול האפליה המגדרית המובנית שקיימת בספורט בישראל קיבל בימים האחרונים רוח גבית מבית המשפט העליון. יותר נכון משב רוח קל, כי הפערים התקציביים בין הסכומים שמזרימות הרשויות המקומיות והמדינה לספורט נשים לספורט גברים, הוא עדיין עצום.

החלטת בית המשפט העליון (השופטת דליה ברק ארז) דחתה את בקשת עיריית נתניה לעכב את ביצוע פסק הדין החוזי עד להכרעת המשפט בעליון בערעור, ובימים הקרובים העירייה תיאלץ להגדיל את הסכום שהיא מעבירה לקבוצת כדורגל הנשים המשחקת בליגת העל ל-568 אלף אלף שקל לעונת 2020/21, ובמקביל להפחית את התמיכה לקבוצת הגברים לכ-3.3 מיליון שקל.

נכון, עדיין מדובר בפער של 480%, אבל זהו שינוי משמעותי בהשוואה לנקודת הפתיחה התקציבית של העירייה - שהעמידה את פערי התמיכה בתקציב השנתי שלה על 172 אלף שקל לקבוצת הנשים מול 3.77 מיליון שקל למכבי נתניה גברים. כעת תוכל קבוצת הנשים לפתוח את עונת 2020/21.

אגב, עוד לפני החלטת בית המשפט העבירה עיריית נתניה לפני מספר שבועות החלטה שתשמר בפועל חלק מהפערים המקוריים, "בזכות" נזקי הקורונה: העירייה קבעה שקבוצת הגברים תוכל לשחק באצטדיון העירוני מבלי לשלם דמי שימוש, המוערכים במאות אלפי שקלים בשנה.

נאלצות לנדוד

היסטורית, ספורט הנשים בישראל נמצא בתת-תקצוב. גם אם נעזוב לרגע את שאלת הביצה והתרנגולת, השורה התחתונה של חוסר התקצוב היא היעדר בולט של ספורטאיות פעילות בישראל. מנתונים שהעביר משרד הספורט ל"גלובס" עולה כי מתוך 112 אלף ספורטאים תחרותיים בישראל, רק 24 אלף הן נשים - שיעור של 21.3% בלבד.

למה אין הרבה נשים בספורט? יש לא מעט הסברים סוציולוגיים, אבל קשה להיתלות בהם לאור העובדה שבמדינות מערב אירופה הפערים בעיסוק בספורט בין נשים לגברים לא גדולים כמו אצלנו. כך שנשארנו עם שאלת המתקנים והתקצוב.

לגבי מתקנים, באופן די גורף, נשים בארץ לעולם לא יקבלו את האצטדיון או היכל הספורט המרכזי של הרשות. הן ייאלצו לנדוד למגרשים צדדיים למשחקים, לעתים הן יישלחו לשחק על דשא סינטטי ולא על דשא רגיל. בחלק גדול מהמקרים, מצוקת המתקנים תיאלץ אותן גם לקבל את שעות האימון הפחות טובות של היום - מאחר ש"הבנים היו שם קודם" או כי "יותר הגיוני" לפי מערך השיקולים של הרשות, שהמאסות של הילדים והנערים שנמצאים בקבוצות הבנים יתאמנו בשעות אחר הצהרים הנוחות יותר.

"קבוצת בוגרות לעולם לא תתאמן על מגרש האימונים של הגברים, ולא תיהנה מהפסיליטיז של המתקנים הטובים, כמו חדרי עיסוי, חדר אוכל, חדר כושר משוכלל או מלתחות משודרגות", אומרת הילה קניסטר-בר-דוד, יו"ר מינהלת העל בענפי הכדור לנשים. "השחקניות ייאלצו לנדוד למגרשים הפחות טובים, כי אנחנו כאילו סוג ב', אנחנו הפרו-בונו".

הילה קניסטר-בר-דוד, יו"ר מינהלת העל בענפי הכדור צילום: באדיבות מינהלת ליגת העל לנשים

ככל שיורדים כלפי מטה בגילאים, המצב מבחינת הנשים הולך ונהיה רע יותר. "נערות יידרשו להתחיל להתאמן בשמונה בערב", אומר עו"ד אורי כהנא ממשרד כבירי-נבו-קידר-בלום ושות', שייצג את קבוצת הנשים של מכבי נתניה בבית המשפט העליון. "איזו אימא תרצה לשלוח ילדה בת 13 לשחק כדורגל כשהאימונים מסתיימים מאוחר, והיא חוזרת הביתה בסביבות 23:00?".

מתקנים של 30 שנה

בכל הנוגע לשאלת התקצוב, אין בכלל מקום להשוואה. לאחרונה פנתה מינהלת העל בענפי הכדור לנשים, לשר התרבות והספורט חילי טרופר, והושגה הסכמה על הקמת ועדה מייעצת לשר בנושא ספורט הנשים בישראל. הוועדה אמורה לעסוק בפערי התמיכות בין גברים לנשים ברשויות המקומיות, ובפערי התקצוב בין נשים לגברים מצד המדינה.

איך נראים הפערים הללו? במסגרת התכתבות בין מינהלת הנשים למשרד הספורט הוכן מסמך המתאר את תקצוב המדינה לענפי הכדור, ולפיו הסכום שהעבירו המדינה והטוטו
ב-2019 לכדורגל וכדורסל גברים הסתכם בכ-110 מיליון שקל. אותם ענפים בספורט הנשים קיבלו סכום זעום של פחות מ-8 מיליון שקל ביחד.

חלק ממקור הכסף הוא ב"הסכמי שיווק" - סכום שמועבר מדי שנה על ידי הטוטו בכפוף לפרסום של הימורים במגרשים ובמדיות השונות. הטענה המרכזית היא שאין היגיון שהטוטו יוציא אפילו שקל אחד על ספורט נשים, מאחר שהציבור לא מתעניין בספורט נשים ומדובר בפרסום לא אפקטיבי.

גם אם נגיד שיש היגיון בטיעון הזה, מה לגבי סעיפים אחרים - למשל, עבור סעיף של "תמיכה בשחקן הישראלי" (תמורה כספית למי שישתף יותר שחקנים ישראלים) קיבלו בספורט הנשים 750 אלף שקל, לעומת 14.25 מיליון שקל שהוקצו לגברים. "בדיקה של הקריטריונים מלמדת שהמבחן מדיר לחלוטין את קבוצות ליגת העל לנשים מהאפשרות לקבל תמריץ כספי עבור דקות לשחקניות ישראליות. כנראה שמישהו החליט שלא צריך לחזק את מעמד השחקנית הישראלית", אומר עו"ד כהנא.

המספרים הללו לא כוללים את נזקי הקורונה - רשת הביטחון לספורט שאישר משרד האוצר לאחרונה, וכוללת 110 מיליון שקל, חולקה כולה לספורט גברים. החלוקה הייתה 75 מיליון שקל לליגת העל לגברים בכדורגל, ו-35 מיליון שקל לליגת הגברים בכדורסל.

סוגיית המתקנים מרחיבה באופן מעשי את הפערים בין ההשקעה בספורט גברים לנשים. מאחר שהכסף שזורם מקרן המתקנים לאצטדיוני הכדורגל ולאולמות הכדורסל היקרים משמש בסופו של דבר כמעט באופן מוחלט רק את קבוצות הגברים. התזוזה של הגברים למתקנים החדשים משחררת לנשים את המתקנים שבעבר היו חדשים ואיכותיים, אבל כעבור 20 או 30 שנה כבר נראים אחרת לגמרי.

"הגיע הזמן שיתייחסו לספורט הנשים ברצינות, אנחנו 50% מהאוכלוסייה. אנחנו רוצים לדרבן נשים לצאת למגרשים", אומרת קניסטר-בר-דוד. "אני מעריכה שעם שר הספורט החדש, שמראה נכונות לשינוי, לפתיחות ולמודרניזציה בספורט הנשים, דברים ישתנו. עד היום לא התייחסו אלינו כמו שמתייחסים לספורט הגברים.

"אנחנו נילחם בקירות הכי גבוהים, כדי שספורט הנשים יקבל את ההתייחסות המתאימה מהמדינה, מהטוטו, מהרשויות, ומכל הגורמים שמעבירים תקציבים. יש פה פעילות כדורגל, כדורסל, כדורעף, כדורשת, מאמנט וענפים נוספים עם תחרות ומשחקים מדהימים - אז תנו לנו להיות על המגרש, נשים צריכות להיות על המגרש, תרתי משמע.

"ואגב, בעניין עיריית נתניה, אני מצפה מעירייה שיש בה ראש עיר אישה, שהיא תהיה הפרטנרית הכי טובה לנשים, שתהיה לה הראייה הנכונה של נשים כדי לקדם נשים".

האם דברים משתנים? חלק מראשי הרשויות כבר מבינים שאי אפשר להתנהל באופן הזה. בעיריית קריית אונו החליטו להקים אולם ספורט שמיועד קודם כל לטובת פעילות לספורט נשים. "זה לאט לאט מחלחל", אומרת קניסטר-בר-דוד. "אנחנו לא מצפות לקבל סכום שווה, כי בכל זאת ישראל זו מדינת כדורגל, אבל אנחנו דורשות לקבל את החלק שמגיע לנו". 

מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "בית המשפט המחוזי לא קבע כי מדובר באפליה מגדרית, וכזו אכן לא הייתה. הסכום שנקבע כי יעבור לקבוצת כדורגל הנשים, בנוסף לסכום התמיכה שאושרה מלכתחילה, הינו בסך כ-430 אלף שקל. אנו סבורים כי בית המשפט המחוזי בהחלטתו התערב בשיקול הדעת המסור למועצת העירייה, ועקב כך הוגש ערעור לבית המשפט העליון. הערעור טרם נדון.

"הבקשה לעיכוב ביצוע הוגשה מאחר שעלה חשש שככל שיועברו הסכומים טרם ההכרעה בערעור, לא יהיה בידי קבוצת כדורגל הנשים להחזירו, ככל שתזכה העירייה בערעורה. חשש זה נותר בעינו לאור החלטת בית המשפט שלא לעכב ביצוע פסק הדין, והודעת קבוצת הנשים כי בכוונתה להשתמש בכספים אלה לפתיחת הליגה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"