גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אזרחות אמריקאית? רפורמת המס של ביידן עשויה להשפיע עליכם

אם הנשיא הנבחר ג'ו ביידן יממש את מדיניות המס שעליה הצהיר בקמפיין הבחירות, יהיו לכך השלכות גם על אזרחים אמריקאים החיים בישראל וגם על חברות ישראליות ● מי ירוויח ומי ויפסיד, האם תוכניתו היא בהכרח רעה לישראלים, ואיזה חלון הזדמנויות נפתח בימים אלה

ג’ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארה”ב, במהלך קמפיין הבחירות / צילום: Brendan McDermid, רויטרס
ג’ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארה”ב, במהלך קמפיין הבחירות / צילום: Brendan McDermid, רויטרס

ב-2017 נכנסה לתוקפה רפורמת מס מרחיקת לכת בארה"ב - הרפורמה של הנשיא היוצא דונלד טראמפ - שבמסגרתה, בין היתר, ירד מס החברות בארה"ב מ-35% ל-20%, בוטל מס העיזבון (שהוטל עד אז על מי שירשו נכסים בשווי של מעל 5.49 מיליון דולר) ומספר מדרגות מס הכנסה המוטל על יחידים צומצם. חלקים מהרפורמה זכו לביקורת עזה; רבים טענו כי מדובר ברפורמה טובה לעשירים בארה"ב ופחות טובה לשאר האוכלוסייה.

אם לשפוט על פי הבטחותיו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ג'ו ביידן, כל זה עומד להשתנות. לפני הבחירות הכריז ביידן כי אם ייבחר הוא יפעל לבטל כמה הסדרי מס שממשל טראמפ הכריז עליהם, במסגרת חקיקת המס האמריקאית (Tax Cuts and Jobs Act). ועכשיו הוא זכה.

ביידן-צפוי-לשנות-את-מדיניות-המיסוי

מדיניות המס של ביידן, אם אכן יקיים את הבטחותיו, הפוכה לכאורה ממדיניות המס של טראמפ: היא מכוונת לקחת יותר מהעשירים ופחות מבעלי ההכנסות הנמוכות יותר. במסגרתה, צפויים יחידים בעלי הכנסות גבוהות להכבדה בנטל המס, עלייה בשיעורי המס על הכנסותיהם והקטנת סכום הפטור ממס מתנות ומס עיזבון.

בין היתר, הכריז ביידן כי בכוונתו לפעול להעלאת שיעור מס החברות הפדרלי על הכנסות עסקיות, מ-21% ל-28%, להעלאת שיעור המס על הכנסה אישית (החל מסף של 400 אלף דולר) מ-37% ל-39.6%, מיסוי דיבידנדים ורווחי הון בשיעור זהה לשיעור המס החל על הכנסות רגילות (39.6%) לגבי כל הכנסה מעל מיליון דולר וביטול מנגנון הסטפ-אפ (Step-Up in Basis) שהופעל עד כה בעת פטירת הבעלים. "כיום, שוויו של נכס 'מעודכן' לשווי השוק שלו ביום פטירת בעליו. 'קפיצה' זו בעליית הערך, מקטינה כמובן באופן ישיר את שיעור מס רווח ההון שצפוי עם מכירת הנכס על ידי היורשים. ביידן מציע למסות את עליית הערך הבלתי ממומשת של הנכס ביום הפטירה. כלומר, היורשים צפויים לשלם מס בעת קבלת נכסי העיזבון", מסביר עו"ד דייב וולף, המתמחה במיסוי אמריקאי וישראלי לבעלי הון.

עוד הכריז ביידן, כי בכוונתו לחזור לנורמות הקודמות ביחס לפטור ממס מתנות ומס עיזבון. "תחת ממשל אובמה הפטור עמד על 5 מיליון דולר ליחיד", מסביר וולף. "תחת ממשל טראמפ הפטור עומד על 11.5 מיליון דולר ליחיד. ביידן מציע להוריד את סף הפטור ל-3.5 מיליון דולר בלבד".

בנוסף, שיעור מס העיזבון צפוי לעלות אף הוא ל-60%, בהשוואה לשיעורו הנוכחי (40%).

לדברי וולף, "יחידים בעלי הכנסות גבוהות צפויים, תחת ממשל ביידן, להכבדה בנטל המס: עלייה בשיעורי המס על הכנסותיהם, וכן הקטנת סכום הפטור ממס מתנות ומס עיזבון. תוכנית המס של הממשל הדמוקרטי צפויה להעלות באופן דרמטי את נטל המס על העושר, הן במסגרת מיסוי היחיד והן ביחס למיסוי הכנסות עסקיות".

ישראלים אמריקאים: גם עליהם הנטל יוכבד 

וולף: "תוצאות הבחירות בארה"ב מציבות אתגרי מס משמעותיים לא רק למיליוני נישומים אמריקאים אלא גם למאות אלפים מהם החיים בישראל או שיש להם משפחה או נכסים בישראל.

"שיטת המיסוי האמריקאית מבוססת אזרחות ולכן כל מי שהוא אזרח אמריקאי ללא קשר למקום מושבו מושפע וחשוף לשינויים אלה גם אם הוא תושב ישראל. זה רלוונטי למאות אלפי ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית, בין שחיים בישראל ובין שחיים בארה"ב. גם אזרח אמריקאי שאין לו אזרחות ישראלית וחי פה וכל אזרח אמריקאי שאינו גר בישראל אבל יש לו משפחה בישראל (יורשים עתידיים). אפשר להניח שמדובר במיליוני אנשים".

לדברי עו"ד בועז פינברג, מנהל מחלקת המסים במשרד תדמור-לוי, "בהתאם לרפורמת המס שהציג ביידן לפני הבחירות, ובהנחה שיעמוד בהבטחותיו, אזי יש כוונה להפחית את רף המינימום הנדרש לצורך מס עיזבון ומס מתנות משווי נכסים בשווי של 11.5 מיליון דולר, לשווי של 3.5 מיליון דולר בלבד. המשמעות היא שכל אזרח אמריקאי המחזיק באופן אישי בנכסים בכל העולם שעולים על סכום זה, יידרש עיזבונו לשלם מס עיזבון ביום פקודה בשווי של 40%, וכן לשלם מס מתנות אם העניק מתנות בסכום העולה על תקרת השווי החדשה. שינוי זה יכול להשפיע מהותית גם על ישראלים אזרחי ארה"ב, או על יהודים אמריקאים השוקלים לעלות ארצה".

חברות ישראליות: לא ינדדו לאמריקה

עו"ד טלי ירון אלדר, שותפה במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', ונציבת מס הכנסה לשעבר, מוסיפה כי "היה ויפעל ביידן כפי שהבטיח להעלאת מס החברות הפדרלי, לחברות הייטק ישראליות תקטן מאוד הכדאיות להקים בסיס פעילות משמעותי בארצות-הברית. אף שבארץ ישנו חוק עידוד השקעות הון, המעניק הנחות מיסוי גדולות, בכל זאת הפחתת המסים של טראמפ בארה"ב יצרה תמריץ לחברות להעביר את הפעילות לשם".

לדברי ירון אלדר, "המדיניות שביידן הצהיר עליה תשחק לידיה של מדינת ישראל, ומשמעות הדבר שחברות ישראליות ששקלו את העתקת מרכז פעילותן, יעדיפו להשאיר את פעילותן בישראל או במקומות אחרים בהן שיעורי המס נמוכים משמעותית".

עוד מוסיפה ירון אלדר, כי "על פי הצהרותיו ביידן מתכנן להוריד את תקרת הפטור על מס עיזבון, שהיום עומד על 11.5 מיליון דולר, מה שיביא לכך שישראלים אזרחי ארה"ב יעדיפו שלא להחזיק נכסים שם, כדי שלא להסתכן בתשלום מס עיזבון אשר מגיע ל-40%".

תכנון מס: הקמת נאמנות שתנהל את הנכסים

עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, מומחה במיסוי ישראלי ובינלאומי, לרבות הקמת נאמנויות, מציע פתרטן למשלם-מס אמריקאי המתגורר בישראל או כזה גר בארה"ב אבל יש לו משפחה או נכסים בישראל, השואף להימנע מהצורך לשלם לפתע מסים נוספים, במהלך חייו או לאחר פטירתו.

"פתרון אפשרי, שהולם הן את הדין האמריקאי והן את הדין בישראל, הוא ליצור נאמנות. ככלל, היוצר (הוא הבעלים בנכסים) יקים נאמנות ויעביר אליה את נכסיו. הנכסים יכול שיהיו מניות, ניירות ערך אחרים, הון פרטי, נדל"ן, חפצי אמנות וכל דבר אחר בעל ערך. הנאמנות תנוהל על ידי נאמן, בהתאם להוראותיו ולרצונו של היוצר, ואף הנכסים יחולקו לנהנים באופן ובעיתוי שייקבעו על ידי היוצר ויימסרו לנאמן. ניתן גם למנות מגן לנאמנות - אדם שיפקח על פעולתו של הנאמן.

"פתרון הנאמנות מאפשר לנהנים לקבל את הנכסים ללא חבות מס. כמו כן, העברת נכסי היוצר לנאמנות תהיה חפה ממס ירושה אמריקאי, ויוטל עליה מס מינימלי אם בכלל. הנאמנות אף תספק הגנה על נכסי היוצר, ותשמש אמצעי המאפשר גמישות וקלות רבה בניהול הנכסים במקרה של ריבוי נכסים ונהנים".

לדברי עו"ד אסנפי, מחבר (משותף) של הספר "מיסוי בינלאומי - הדין בישראל", "קיים חלון הזדמנויות צר לניצול ההטבות המשמעותיות הנהוגות כיום. העברת נכסים לנאמנות ישראלית, שתהלום גם את הדרישות הנוכחיות בארה"ב, תאפשר העברה בין דורית יעילה של העושר המשפחתי, תוך ניצול ההטבות במשטר המס הקיים - הטבות הצפויות להתבטל תחת הממשל החדש. מרכיב הזמן הוא קריטי. כל מבנה נאמנותי כזה, חייב להיות מוקם לפני 31 בדצמבר השנה".

עו"ד פינברג מוסיף כי אמנם "כלי הסדר הירושה המקובל כדי לתכנן את מס העיזבון ולהביא להפחתתו הוא באמצעות הקמת נאמנות, אך הקושי הוא שבמדינת ישראל כללי מיסוי הנאמנויות בעייתיים, במיוחד כאשר מדובר בנאמנויות עם יוצרים אמריקאים ונהנים ישראלים. כך למשל, בעקבות הרפורמה במיסוי נאמנויות משנת 2014, נהנה בנאמנות שעלה לישראל והוריו יוצרי הנאמנות נפטרו לאחר עלייתו ארצה, עלול למצוא את עצמו חייב במס על מלוא רווחי הנאמנות, בלי קשר לחלקו באותה נאמנות".

לדברי פינברג, "המשמעות היא שככל שרפורמת המס של ביידן תעבור, מדיניות המס בישראל בנוגע לנאמנויות תביא לפגיעה אנושה באחוזי העלייה מארצות-הברית. בנסיבות אלה, ראוי היה שרשות המסים בישראל תשקול מחדש את האופן בו היא ממסה נאמנויות, וספציפית נאמנויות עם נהנים תושבי ארה"ב שהיגרו לישראל". 

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים