גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אזרחות אמריקאית? רפורמת המס של ביידן עשויה להשפיע עליכם

אם הנשיא הנבחר ג'ו ביידן יממש את מדיניות המס שעליה הצהיר בקמפיין הבחירות, יהיו לכך השלכות גם על אזרחים אמריקאים החיים בישראל וגם על חברות ישראליות ● מי ירוויח ומי ויפסיד, האם תוכניתו היא בהכרח רעה לישראלים, ואיזה חלון הזדמנויות נפתח בימים אלה

ג’ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארה”ב, במהלך קמפיין הבחירות / צילום: Brendan McDermid, רויטרס
ג’ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארה”ב, במהלך קמפיין הבחירות / צילום: Brendan McDermid, רויטרס

ב-2017 נכנסה לתוקפה רפורמת מס מרחיקת לכת בארה"ב - הרפורמה של הנשיא היוצא דונלד טראמפ - שבמסגרתה, בין היתר, ירד מס החברות בארה"ב מ-35% ל-20%, בוטל מס העיזבון (שהוטל עד אז על מי שירשו נכסים בשווי של מעל 5.49 מיליון דולר) ומספר מדרגות מס הכנסה המוטל על יחידים צומצם. חלקים מהרפורמה זכו לביקורת עזה; רבים טענו כי מדובר ברפורמה טובה לעשירים בארה"ב ופחות טובה לשאר האוכלוסייה.

אם לשפוט על פי הבטחותיו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ג'ו ביידן, כל זה עומד להשתנות. לפני הבחירות הכריז ביידן כי אם ייבחר הוא יפעל לבטל כמה הסדרי מס שממשל טראמפ הכריז עליהם, במסגרת חקיקת המס האמריקאית (Tax Cuts and Jobs Act). ועכשיו הוא זכה.

ביידן-צפוי-לשנות-את-מדיניות-המיסוי

מדיניות המס של ביידן, אם אכן יקיים את הבטחותיו, הפוכה לכאורה ממדיניות המס של טראמפ: היא מכוונת לקחת יותר מהעשירים ופחות מבעלי ההכנסות הנמוכות יותר. במסגרתה, צפויים יחידים בעלי הכנסות גבוהות להכבדה בנטל המס, עלייה בשיעורי המס על הכנסותיהם והקטנת סכום הפטור ממס מתנות ומס עיזבון.

בין היתר, הכריז ביידן כי בכוונתו לפעול להעלאת שיעור מס החברות הפדרלי על הכנסות עסקיות, מ-21% ל-28%, להעלאת שיעור המס על הכנסה אישית (החל מסף של 400 אלף דולר) מ-37% ל-39.6%, מיסוי דיבידנדים ורווחי הון בשיעור זהה לשיעור המס החל על הכנסות רגילות (39.6%) לגבי כל הכנסה מעל מיליון דולר וביטול מנגנון הסטפ-אפ (Step-Up in Basis) שהופעל עד כה בעת פטירת הבעלים. "כיום, שוויו של נכס 'מעודכן' לשווי השוק שלו ביום פטירת בעליו. 'קפיצה' זו בעליית הערך, מקטינה כמובן באופן ישיר את שיעור מס רווח ההון שצפוי עם מכירת הנכס על ידי היורשים. ביידן מציע למסות את עליית הערך הבלתי ממומשת של הנכס ביום הפטירה. כלומר, היורשים צפויים לשלם מס בעת קבלת נכסי העיזבון", מסביר עו"ד דייב וולף, המתמחה במיסוי אמריקאי וישראלי לבעלי הון.

עוד הכריז ביידן, כי בכוונתו לחזור לנורמות הקודמות ביחס לפטור ממס מתנות ומס עיזבון. "תחת ממשל אובמה הפטור עמד על 5 מיליון דולר ליחיד", מסביר וולף. "תחת ממשל טראמפ הפטור עומד על 11.5 מיליון דולר ליחיד. ביידן מציע להוריד את סף הפטור ל-3.5 מיליון דולר בלבד".

בנוסף, שיעור מס העיזבון צפוי לעלות אף הוא ל-60%, בהשוואה לשיעורו הנוכחי (40%).

לדברי וולף, "יחידים בעלי הכנסות גבוהות צפויים, תחת ממשל ביידן, להכבדה בנטל המס: עלייה בשיעורי המס על הכנסותיהם, וכן הקטנת סכום הפטור ממס מתנות ומס עיזבון. תוכנית המס של הממשל הדמוקרטי צפויה להעלות באופן דרמטי את נטל המס על העושר, הן במסגרת מיסוי היחיד והן ביחס למיסוי הכנסות עסקיות".

ישראלים אמריקאים: גם עליהם הנטל יוכבד

וולף: "תוצאות הבחירות בארה"ב מציבות אתגרי מס משמעותיים לא רק למיליוני נישומים אמריקאים אלא גם למאות אלפים מהם החיים בישראל או שיש להם משפחה או נכסים בישראל.

"שיטת המיסוי האמריקאית מבוססת אזרחות ולכן כל מי שהוא אזרח אמריקאי ללא קשר למקום מושבו מושפע וחשוף לשינויים אלה גם אם הוא תושב ישראל. זה רלוונטי למאות אלפי ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית, בין שחיים בישראל ובין שחיים בארה"ב. גם אזרח אמריקאי שאין לו אזרחות ישראלית וחי פה וכל אזרח אמריקאי שאינו גר בישראל אבל יש לו משפחה בישראל (יורשים עתידיים). אפשר להניח שמדובר במיליוני אנשים".

לדברי עו"ד בועז פינברג, מנהל מחלקת המסים במשרד תדמור-לוי, "בהתאם לרפורמת המס שהציג ביידן לפני הבחירות, ובהנחה שיעמוד בהבטחותיו, אזי יש כוונה להפחית את רף המינימום הנדרש לצורך מס עיזבון ומס מתנות משווי נכסים בשווי של 11.5 מיליון דולר, לשווי של 3.5 מיליון דולר בלבד. המשמעות היא שכל אזרח אמריקאי המחזיק באופן אישי בנכסים בכל העולם שעולים על סכום זה, יידרש עיזבונו לשלם מס עיזבון ביום פקודה בשווי של 40%, וכן לשלם מס מתנות אם העניק מתנות בסכום העולה על תקרת השווי החדשה. שינוי זה יכול להשפיע מהותית גם על ישראלים אזרחי ארה"ב, או על יהודים אמריקאים השוקלים לעלות ארצה".

חברות ישראליות: לא ינדדו לאמריקה

עו"ד טלי ירון אלדר, שותפה במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', ונציבת מס הכנסה לשעבר, מוסיפה כי "היה ויפעל ביידן כפי שהבטיח להעלאת מס החברות הפדרלי, לחברות הייטק ישראליות תקטן מאוד הכדאיות להקים בסיס פעילות משמעותי בארצות-הברית. אף שבארץ ישנו חוק עידוד השקעות הון, המעניק הנחות מיסוי גדולות, בכל זאת הפחתת המסים של טראמפ בארה"ב יצרה תמריץ לחברות להעביר את הפעילות לשם".

לדברי ירון אלדר, "המדיניות שביידן הצהיר עליה תשחק לידיה של מדינת ישראל, ומשמעות הדבר שחברות ישראליות ששקלו את העתקת מרכז פעילותן, יעדיפו להשאיר את פעילותן בישראל או במקומות אחרים בהן שיעורי המס נמוכים משמעותית".

עוד מוסיפה ירון אלדר, כי "על פי הצהרותיו ביידן מתכנן להוריד את תקרת הפטור על מס עיזבון, שהיום עומד על 11.5 מיליון דולר, מה שיביא לכך שישראלים אזרחי ארה"ב יעדיפו שלא להחזיק נכסים שם, כדי שלא להסתכן בתשלום מס עיזבון אשר מגיע ל-40%".

תכנון מס: הקמת נאמנות שתנהל את הנכסים

עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, מומחה במיסוי ישראלי ובינלאומי, לרבות הקמת נאמנויות, מציע פתרטן למשלם-מס אמריקאי המתגורר בישראל או כזה גר בארה"ב אבל יש לו משפחה או נכסים בישראל, השואף להימנע מהצורך לשלם לפתע מסים נוספים, במהלך חייו או לאחר פטירתו.

"פתרון אפשרי, שהולם הן את הדין האמריקאי והן את הדין בישראל, הוא ליצור נאמנות. ככלל, היוצר (הוא הבעלים בנכסים) יקים נאמנות ויעביר אליה את נכסיו. הנכסים יכול שיהיו מניות, ניירות ערך אחרים, הון פרטי, נדל"ן, חפצי אמנות וכל דבר אחר בעל ערך. הנאמנות תנוהל על ידי נאמן, בהתאם להוראותיו ולרצונו של היוצר, ואף הנכסים יחולקו לנהנים באופן ובעיתוי שייקבעו על ידי היוצר ויימסרו לנאמן. ניתן גם למנות מגן לנאמנות - אדם שיפקח על פעולתו של הנאמן.

"פתרון הנאמנות מאפשר לנהנים לקבל את הנכסים ללא חבות מס. כמו כן, העברת נכסי היוצר לנאמנות תהיה חפה ממס ירושה אמריקאי, ויוטל עליה מס מינימלי אם בכלל. הנאמנות אף תספק הגנה על נכסי היוצר, ותשמש אמצעי המאפשר גמישות וקלות רבה בניהול הנכסים במקרה של ריבוי נכסים ונהנים".

לדברי עו"ד אסנפי, מחבר (משותף) של הספר "מיסוי בינלאומי - הדין בישראל", "קיים חלון הזדמנויות צר לניצול ההטבות המשמעותיות הנהוגות כיום. העברת נכסים לנאמנות ישראלית, שתהלום גם את הדרישות הנוכחיות בארה"ב, תאפשר העברה בין דורית יעילה של העושר המשפחתי, תוך ניצול ההטבות במשטר המס הקיים - הטבות הצפויות להתבטל תחת הממשל החדש. מרכיב הזמן הוא קריטי. כל מבנה נאמנותי כזה, חייב להיות מוקם לפני 31 בדצמבר השנה".

עו"ד פינברג מוסיף כי אמנם "כלי הסדר הירושה המקובל כדי לתכנן את מס העיזבון ולהביא להפחתתו הוא באמצעות הקמת נאמנות, אך הקושי הוא שבמדינת ישראל כללי מיסוי הנאמנויות בעייתיים, במיוחד כאשר מדובר בנאמנויות עם יוצרים אמריקאים ונהנים ישראלים. כך למשל, בעקבות הרפורמה במיסוי נאמנויות משנת 2014, נהנה בנאמנות שעלה לישראל והוריו יוצרי הנאמנות נפטרו לאחר עלייתו ארצה, עלול למצוא את עצמו חייב במס על מלוא רווחי הנאמנות, בלי קשר לחלקו באותה נאמנות".

לדברי פינברג, "המשמעות היא שככל שרפורמת המס של ביידן תעבור, מדיניות המס בישראל בנוגע לנאמנויות תביא לפגיעה אנושה באחוזי העלייה מארצות-הברית. בנסיבות אלה, ראוי היה שרשות המסים בישראל תשקול מחדש את האופן בו היא ממסה נאמנויות, וספציפית נאמנויות עם נהנים תושבי ארה"ב שהיגרו לישראל".

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות מחר

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב