גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מי שחי את השוק יודע שאין סיכוי שהשחקניות הגדולות יעבדו עם אמזון"

מנכ"ל טריגו, מיכאל גבאי, לא חושש מהתחרות מול ענקית הקמעונאות העולמית ומסביר כיצד הקורונה פועלת לטובתם ● "האתגר הכי גדול זה הביצוע. להיות בסקייל מאוד גדול" ● בחזרה לסטארט-אפים המבטיחים ● האזינו

מיכאל גבאי, מנכ"ל ומייסד טריגו / צילום: yosi alterma
מיכאל גבאי, מנכ"ל ומייסד טריגו / צילום: yosi alterma

לפני שנתיים וחצי, יומיים לאחר שהכסף מסכום הגיוס הראשון נכנס לקופת טריגו, השיקה אמזון גו את החנות הראשונה שלה. יומיים לאחר מכן, מיכאל גבאי, מנכ"ל טריגו, ביקר בחנות. כך מצא את עצמו סטארט־‏אפ ישראלי מתחרה בענקית הקמעונאות על תחום חדשני במיוחד - חנויות ללא קופות. טכנולוגיה שמאפשרת לצרכנים להיכנס לחנות, לקחת מוצרים ולצאת - כשהתשלום נעשה באופן אוטומטי ובלי שהם הוציאו כרטיס אשראי. כיום הטכנולוגיה נמצאת בהטמעה ראשונית.

גבאי מתעקש שטריגו ואמזון לא באמת נמצאות בתחרות, מכיוון שהן פונות ללקוחות אחרים. "מי שחי את השוק יודע שאין סיכוי שהשחקניות הגדולות יעבדו עם אמזון. הן לא עובדות איתה בשירותים יותר גנריים - כמו AWS או אלכסה, אז אין סיכוי שהן יעבדו עם טכנולוגיה שמתפעלת את החנויות ומאפשרת לה לראות מה קורה בחנות שלהם", אומר גבאי בראיון לפודקאסט "רוד שואו".

"ברגע שהקמעונאיות רואות שאמזון פתחה חנויות כאלו ושהשחקנים הקטנים קונים ממנה את הטכנולוגיה, זה מעלה אצלן את מפלס הלחץ - ואז הן באות לטריגו. אני לא במקום שאני חש את אמזון בעורף שלי מבחינת תחרות".

השיחה נערכה במסגרת חזרה אל "הסטארט-אפים המבטיחים של 2019", כדי לשמוע איך הם מתמודדים עם המשבר, אילו הזדמנויות הם רואים לנגד עיניהם ואיך נראה ניהול חברה בזמן המשבר.

גבאי הקים את טריגו ב-2018 עם אחיו דניאל. הם גדלו במצר, שירתו בצבא מעל עשור כל אחד, ושניהם עסקו בפיתוח טכנולוגיות ביחידות מיוחדות בחיל המודיעין. למיכאל, האח הבכור, היה רעיון לפתח טכנולוגיה אחרת לקמעונאיות, אך מי שעזר להם לשנות כיוון הוא ריצ’י האנטר, שניהל את הפעילות של שופרסל, אליו הגיעו עם הרעיון המקורי.

החברה גייסה מאז שהוקמה 34 מיליון דולר מהקרנות ורטקס, רד דוט, חץ ונצ’רס, חברת טסקו ועוד. גבאי לא הסכים להתייחס לגיוסי הון נוספים, וציין כי תחזית ההכנסות של החברה לא השתנתה בעקבות הקורונה. החברה מעסיקה 80 עובדים, ובמהלך הקורונה גדלה מצבת כוח האדם שלה. עם זאת, הם נאלצו לפטר כמה עובדים, שעסקו למשל בארגון כנסים פיזיים כדי למשוך לקוחות.

גבאי מספר כי לפני הקורונה קמעונאיות היו מגיעות לישראל לראות את הטכנולוגיה מקרוב, אפילו כמה פעמים, היום הם כמובן עושים להן הדגמה בזום.

הטכנולוגיה של החברה מסוגלת לעקוב אחרי כל העצמים בחנות, מוצרים, אנשים ועגלות, בהתבסס על חיישנים של מצלמות RGB בלבד. מדובר במצלמות בסיסיות, ללא חיישני עומק, אך בחברה מציינים כי טכנולוגיית הראייה הממוחשבת שפיתחה, מסוגלת להפיק תוצאות מדויקות תוך הסתמכות על שימוש בכמות מצלמות הקטנה מפתרונות אחרים הקיימים בשוק. זאת, באמצעות קריאה של דינמיקה ותנועה. גבאי מציין כי בעתיד החברה יכולה לספק ללקוחות מוצרים נוספים כמו ניהול מלאים, אנליטיקה, תמחור וכו’.

משבר הקורונה הביא יותר אנשים להיחשף לאפשרות של רכישות אונליין מסופרמרקטים, אך גבאי מציין כי לדעתו לא תהיה לכך שום השפעה על העסקים שלהם. "מחקרים שנערכו באחרונה מראים שגם בתקופת הקורונה, 98% מהקניות באירופה הן בעולם הפיזי, ובארה"ב - 97%. במקומות שהם לא לונדון או הסיליקון ואלי, אנשים לא קונים אונליין בכלל.

"אנשים רגילים לקנייה הפיזית וגם קמעונאיות המזון מתקשות להרוויח ממסחר מקוון, רובן מפסידות שם כסף. הן עושות את זה כדי לשמר לקוחות, אבל גם ליקוט המזון וגם המשלוח שלו יקרים. אנחנו בעתיד רוצים לעזור להן גם בליקוט המוצרים. קשה לי לראות איך הקורונה משפיעה עלינו בצורה שלילית, השוק כל כך גדול והצורך מאוד משמעותי. אנחנו גם רואים עלייה בצורך בחנויות קטנות ובינוניות, שבהן אנחנו מתמקדים".

יש הרבה עסקים שיש להם צורך לשלב טכנולוגיות בעקבות הקורונה. מה עם סופרמרקטים?
"הבעיה הכי גדולה של סופרמרקטים פיזיים זה חוויית משתמש, שאנשים שונאים לעמוד בתור. אנחנו לא אוהבים לעמוד 10-15 דקות עד שיגיע התור שלנו ויסרקו לנו את המוצרים. הצורך נהיה חריף יותר כי אנשים לא אוהבים להצטופף וגם יש מגבלות על מספר האנשים בתוך הסופר, כך שיש תור גם בכניסה וגם ביציאה ממנו. לראייה, חתמנו עם שתי קמעונאיות גדולות בעולם בתקופת הקורונה".

מה עוד דוחף את השוק קדימה?
"צורך נוסף זה הרווחיות של הקמעונאיות - 2% מההכנסות. המערכת שלנו משפרת את הרווחיות משמעותית, בסדר גודל של פי ארבעה. היא מורידה את הפחת ואת כוח האדם, ומאפשרת לנהל את החנות בצורה חכמה יותר מבחינת התמחור ושרשרת האספקה. דווקא הקורונה הגדילה להן את הרווחיות כי הן מוכרות הרבה יותר.

"דבר אחרון זה כמובן אמזון גו, שפתחה יותר מ-25 חנויות ולאחרונה התחילה גם לפתוח חנויות גדולות. בנוסף, היא הכריזה שתמכור את הטכנולוגיה לשחקנים אחרים. הבעיה באמזון זה שהיא לא נכנסת לחנויות קיימות, אלא מחייבת להקים אותן מחדש - בניגוד אלינו".

באיזה מצב אתם נמצאים מול הלקוחות שלכם?
"אנחנו בשלבים סופיים של מבצעיות של התוכנה. היום היא כפסע מלהיות מוכנה לטובת הציבור הרחב. המערכת מותקנת ועובדת בכמה ערים מרכזיות בעולם ויש צרכנים שנבחרו למשימה ויכולים לקנות בהן. במהלך השנה הבאה הן ייפתחו לציבור. ויש שחקנים אחרים שמתקינים את הטכנולוגיה בחנות, מוכרים את החומרה ומספקים שירותי ענן. תהליך ההטמעה הוא יחסית פשוט. מתקינים את המצלמות והחומרה בסוף שבוע אחד, ואז מתחיל תהליך של למידת החנות ובדיקה שהדברים באמת עובדים כמו שצריך. היום התהליך הזה לוקח שלושה חודשים או פחות, אבל בעתיד זה יהיה אפילו פחות מחודש. כל שחקן שרוצה לעבוד איתנו משלם דמי רצינות משמעותיים".

אתה חושש שדברים יכולים להשתבש בדרך?
"אין ספק שיש אתגרים גדולים, ואין ספק שהתחום שבחרנו ומה שאנחנו עושים זה עניין אדיר. האתגר הכי גדול זה הביצוע. לא הביצוע הראשוני, אלא להיות בסקייל מאוד גדול. האם אני חושש? לא, אין לי חשש. אני מודע לזה שאנחנו עושים משהו מאוד קשה ושהוא יצריך מאיתנו מאמצים אדירים כדי להצליח בו. אני חושב שזאת תקופה מעניינת מאוד בהקשר שלנו כי בשנה האחרונה כל אחת מהשחקניות בחרו בשחקן, שהן יעבדו איתו. עצם העניין שאנחנו כבר עובדים עם שורה של שחקניות, נותנת לנו הזדמנות גדולה. בשבילן לעבור לעבוד אחר כך עם שחקן אחר זה מעבר קשה. לכן ההצלחה שלנו בשנה האחרונה לזכות בפרויקטים האלו היא הצלחה שהולכת להיות מאוד משמעותית בהמשך".

מה האתגר הטכנולוגי שלכם?
"קודם כל הטכנולוגיה עובדת. האתגר כרגע הוא שהמערכת צריכה לעבוד כל הזמן, בלי ליפול ובלי לפספס. בסוף זאת מערכת תשלום. האתגר הוא להעביר את זה לסדר גודל של הרבה חנויות. היום אנחנו מתמקדים בסגמנט של חנויות קטנות-בינוניות. הראשונות הולכות להיות באזורים של 300-500 מ"ר, שאלו סופרמרקטים קטנים. היום יש פיתוחים מתחרים רק לחנויות מאוד קטנות, כמו מכולות, או את אמזון שלא מתאימה לחנות קיימת".

מתי הטכנולוגיה תתפשט?
"בשנה הקרובה כל אחד מאיתנו שגר בעיר גדולה בעולם המערבי, ובמיוחד באירופה, יוכל לחוות חנות כזאת. תוך כמה שנים בודדות טריגו תוטמע באלפי חנויות". 

מיכאל גבאי

בן 34 , נשוי + 2 ילדים, מתגורר ברחובות ● הקים את טריגו, שמפתחת טכנולוגיה לחנויות ללא קופות, בתחילת שנת 2018 ביחד עם אחיו הקטן דניאל ● שירת יותר מעשור
בצה"ל, בפיתוח טכנולוגיות ביחידות מודיעין מיוחדות, בהן סיירת מטכ"ל ● החברה גייסה עד כה 34 מיליון דולר ומעסיקה 80 עובדים - כולם בישראל, מלבד שלושה עובדים באנגליה

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"