גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעדר הסתכלות ארוכת-טווח היא פספוס הזדמנות לתיקון היסטורי של המשק הישראלי

פריון העבודה בישראל הוא מהנמוכים במדינות ה-OECD ● באמצעות השקעה רחבה, שלא הייתה נעשית בקלות בימי שגרה, יכול המשק הישראלי לצמוח בתוך כמה שנים באחוזים ניכרים שיחזירו את המדינה למסלול של צמיחה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול

הכלכלה הישראלית נמצאת על סיפו של משבר חמור שאין כבר דרך להכחיש. המספרים הגואים של האבטלה, אחוז העסקים שכבר נסגרו ושעוד צפוי להיסגר, מדיניות דחיית ההלוואות של בנק ישראל, חוסר האמון ההולך וגובר של המגזר העסקי במקבלי ההחלטות, ועוד כהנה וכהנה צעדים ואירועים שמשפיעים על הכאן ועכשיו של המצב הכלכלי של הישראלים, חמורים ומדאיגים.

האירועים האקטואליים מדאיגים, אבל הם חצי מהתמונה הכוללת. חצי מהתמונה גרועה מעיוורון מוחלט. היעדר הסתכלות ארוכת-טווח (ותקציב דו-שנתי אינו הסתכלות ארוכת-טווח) היא פספוס הזדמנות למנף את המשבר להשקעה בתשתיות, בחינוך, במערכת הבריאות, כלומר במערכות שמנהלות את חיינו.

משבר הקורונה, בניגוד לכל משבר כלכלי אחר בעשרות השנים האחרונות, מחייב משרדי אוצר וכלכלנים בכירים ברחבי העולם המתמודדים בימים אלו עם בעיות דומות, לחשוב על פתרונות מרחיקי לכת שבעבר היו עבורם סדין אדום.

כך הפך בנימין נתניהו, שר האוצר שהטיף כל הקריירה הפוליטית שלו, למדיניות של ריסון תקציבי ושמירה על מסגרת התקציב, למי שמקדם וטוען בקולו, שזה הזמן "לשפוך כסף על המשק". המגמה הזו, אינה שמורה לנתניהו בלבד, ומנהיגים כמותו נוהגים כך ברחבי העולם.

הקורונה גורמת לכולם לחשב מסלול מחדש ולפתוח את הברזים התקציביים. זאת רוח התקופה והיא תלווה אותנו עוד חודשים ארוכים. בישראל, שסובלת עוד לפני הקורונה, מייבושן של מערכות ציבוריות רבות, הסכומים הם מעטים מדי וחלוקתם אינה מנוהלת באופן שמתאים לאתגר.

הקורונה מחייבת לעבוד במספר ערוצים במקביל

הקורונה אינה מגפה ליניארית, והיא מחייבת את מקבלי ההחלטות לעבוד כל הזמן במספר ערוצים במקביל, בטווח זמן קצר ובמחשבה לטווח זמן ארוך, ותוך מרחב קטן מאוד לטעויות שתכנון נכון ושיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים במשק יכול למנוע.

במחקר שערכנו ב"מאקרו-המרכז לכלכלה מדינית" ניסחנו שורה של פתרונות שהממשלה יכולה להוציא לפועל והיא תזכה לתמיכה רחבה מארגוני המעסיקים ואיגודי העובדים כאחד.

פריון העבודה בישראל, מהנמוכים במדינות ה-OECD יכול באמצעות השקעה רחבה, שלא הייתה נעשית בקלות בימי שגרה, לצמוח בתוך כמה שנים באחוזים ניכרים שיחזירו את ישראל למסלול של צמיחה.

השקעות בהון האנושי והפיזי להגברת פריון העבודה הם כלי שהוכיח את עצמו בעבר במדינות אחרות שאנחנו רוצים להידמות להן כמו צרפת וגרמניה, ואת פירותיהן נוכל לקצור בטווח זמן קצר יחסית.

המעבר לעבודה מהבית גם בענפים יצרניים והאוטומציה של תהליכים רבים מביאה לביטולן של משרות רבות ויצירתן של אחרות, שינויים כאלו מחייבים את בנייתן של תוכניות הכשרה מקצועיות, בתיאום ובעבודה משותפת עם המעסיקים, ובאופן שיותאם לצורכיהם.

שיתוף פעולה בין כלל הגורמים תביא לניצול מקסימלי של המשאבים שיוקדשו לכך ועל כן היא חשובה. השקעה מיידית בתמיכה ישירה בעצמאים חשובה במיוחד. היא אומנם פתרון לטווח הקצר, אך למעשה היא מעניקה רשת ביטחון לכמה חודשים, שתאפשר למעסיקים "להישאר בחיים", בתקווה שיוכלו לחזור ולהעסיק עובדים כשהרעה תחלוף.

אם לא תהיה תמיכה ישירה כזאת, בתקציב של 2.5 מיליארד שקל (דמי אבטלה, סבסוד ימי הבידוד, מענקי הוצאות קבועות וכיו"ב), יהיה קשה כפליים להחזיר אותם למסלול.

לבד מכך, השקעה משמעותית בהגברת פריון העבודה, יכולה לתת לישראל נקודות של ממש בקרב סוכנויות הדירוג, שמטרידות בימים האלו את בנק ישראל ומשרד האוצר. פתרונות ארוכי-טווח, שמטרתם לפתור סוגיות ליבה שהיוו נטל על המשק גם בימים שלפני המשבר, נראים טוב יותר מפתרונות ששולפים מהמותן.

השקעה של 35 מיליארד שקל בעולם התעסוקה, בפיתוח וקידום הכשרות מקצועיות בענפים תעשייתיים, בחקלאות, ברפואה ובהייטק, יכולה לתת תקווה למיליון עובדים שמטה לחמם נשבר, ולשפר את נתוני המאקרו של ישראל כשהעולם כולו ייצא מהמשבר.

הישארות מאחורי המדינות שכבר החליטו לעשות כך, תעמיק את המשבר בכלכלה הישראלית ותיקח אותה שנים רבות אחורה. זה חשוב לדעת "לשפוך כסף", אבל לא פחות חשוב זה לדעת איך ולאן, אחרת מטרת העל של שיקום הכלכלה הישראלית לימים שאחרי, יהפוך למשימה בלתי אפשרית עבור הדורות הבאים.

כל זה חשוב, אך לא די בכך. "לשפוך כסף" על המשק לא יעזור, אם לא נשתף פעולה ביצירת ערוצי זרימה נכונים לכסף הציבורי ששייך לכולנו. הפתרון החשוב ביותר למצב הקיים הוא שיתוף הפעולה בין כלל הגורמים במשק, ויצירת מכנה משותף רחב של הסכמה על הכיוון שאליו הולכים. משבר הקורונה מחייב חשיבה משותפת והירתמות של כולם, אחרת המשאבים הרבים ירדו לטמיון. 

הכותב הוא מנכ"ל מרכז מאקרו לכלכלה מדינית

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?