גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ה-IT רותח: כך בולעות ארבע החברות הגדולות את המתחרות

העסקה הנרקמת במסגרתה תרכוש וואן טכנולוגיות את טלדור עבור 250 מיליון שקל מהווה נקודת שיא של תהליכי המיזוג בתחום • איך הפך שוק שירותי המחשוב לתחום שמייצר תשואות ענק ורווחים לחברות הגדולות, מי הן ארבע הגדולות שנהנות משליטה ללא עוררין, ומה הסיכוי שהממונה על התחרות תתערב

מיזוגים רבים בשוק שירותי המחשוב / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מיזוגים רבים בשוק שירותי המחשוב / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

שוק שירותי המחשוב (IT) בישראל הניב בשנים האחרונות שורה ארוכה של עסקאות מיזוג ורכישה. לרוב הרוכשת הייתה אחת מארבע חברות ענק הנסחרות בבורסה בתל אביב וחולשות על עיקר השוק, ואילו הנרכשת - חברה קטנה פרטית.

כעת עולה השוק מדרגה עם עסקה גדולה שבמסגרתה מתמזגות שתיים מהחברות הציבוריות: וואן טכנולוגיות, אחת מארבע מובילות השוק (השלוש האחרות - מטריקס, חילן ומלם תים), הודיעה על רכישת טלדור בעסקה של 250 מיליון שקל במזומן. העסקה תתבצע במחיר של 22.5 שקל למניית טלדור, המהווה פרמיה של 30.5% מחיר המניה של טלדור בבורסה.

בעבר נעשו שני ניסיונות לבצע מיזוג בין שתי החברות שלא הבשילו לעסקה. על אחד מהניסיונות דווח ב"גלובס" לפני למעלה משלוש שנים, אז ניסתה וואן לרכוש את טלדור שנסחרה בשווי גבוה מהנוכחי (בטלדור הכחישו את הידיעה בזמנו - ש.ח.ו). עבור וואן, שהתרחבה בשנים האחרונות באמצעות רכישות שונות שחלקן מחוץ לתחום המסורתי שלה - כגון אתר השוואת המחירים mySupermarket - כאן מדובר בהתרחבות בליבת עסקיה.

השנים הטובות: חגיגת מיזוגים ורכישות בשוק ה-IT

שוק ה-IT מקיף מגוון רחב של תחומים, החל מתשתיות מחשוב, דרך פתרונות תוכנה לארגונים, בינה עסקית (BI), ניהול שכר ומשאבי אנוש. היקף ההכנסות המצרפיות של שש החברות הבורסאיות המובילות בתחום עמד ב-2019 על 11.1 מיליארד שקל - עלייה של 10.5% מ-2018. מדובר בשוק שמתאפיין במגמה כלל עולמית של מיזוגים ורכישות, שבא לידי ביטוי ברכישת חברות מחשוב קטנות על-ידי חברות גדולות - מגמה שכאמור קיימת גם בישראל. זו נובעת מרצונן של החברות הגדולות לשמר את הצמיחה בפעילותן ובמחירי המניות הנוסקים שלהן, וכן לגוון פעילות לתחומים נוספים.

בחגיגת המיזוגים ורכישות בענף ה-IT המקומי לוקחות חלק כל החברות הציבוריות הגדולות. בין העסקאות הבולטות מהשנים האחרונות נזכיר את רכישת השליטה בחברות דנה הנדסה וגסטטנרטק על-ידי מטריקס; רכישת ITway על-ידי חילן; רכישת השליטה באדיוסיסטמס על-ידי מלם תים; ומספר רכישות שבוצעו על-ידי וואן.

השנים האחרונות היו טובות מאוד לתוצאות הכספיות של חברות ה-IT הנסחרות בבורסה: המגמות של מעבר מואץ לדיגיטל ולמחשוב ענן בקרב הלקוחות (ארגונים עסקיים, גופי ממשלה וכדומה) וכן הצורך בשיפור תשתיות ישנות הניע פרויקטים גדולים ויצר מנועי צמיחה. במקביל, הרכישות שבוצעו תמכו בהמשך הגידול בהכנסות החברות ויצרו להן צמיחה לא-אורגנית.

ארבע הגדולות: תשואה תלת-ספרתית מאז 2017

בהתאם לכך, גם מניות הסקטור טסו בשנים הקודמות והציגו לפעמים תשואה בשיעור תלת-ספרתי שנתי. נכון להיום שוות ארבע החברות המובילות בענף (מטריקס, חילן, וואן ומלם) יותר מ-12 מיליארד שקל.

פרוץ משבר הקורונה שינה את המגמה בתחילת השנה, ומניות הסקטור נפלו מהשיאים אליהן נסקו בינואר-פברואר השנה. אולם ההתאוששות במניות הייתה מהירה ורובן חזרו לעליות, גם אם עדיין לא לרמות השיא של תחילת 2020.

דוחות המחצית הראשונה של חברות ה-IT הצביעו על עצירה ופגיעה מסוימת בתוצאות. חלק מאלו שרכשו חברות הצליחו לשמר את הצמיחה ולקזז פגיעה בהכנסות בשל משבר הקורונה והסגר שהוטל על המשק, אולם רובן הציגו ירידה בהכנסות או צמיחה מתונה שלא אפיינה אותן בשנים קודמות. ברווחיות היו תוצאות מעורבות, כשחלק מהחברות שיפרו את הרווח התפעולי והנקי ובחלקן הרווחים נפגעו.

 

הרכישה: וואן מצמצמת פערים ממטריקס

רכישת טלדור, כאמור בסך 250 מיליון שקל, תמומן על-ידי וואן באמצעות מימון בנקאי לזמן קצר וזמן ארוך וממקורותיה העצמיים, ואולי גם בעזרת גיוס הון. בסוף המחצית הראשונה היו בקופת וואן מזומנים ושווי מזומנים בסך כ-126 מיליון שקל לעומת חוב של כ-177 מיליון שקל לבנקים ולמחזיקי איגרות החוב, שרובו לטווח ארוך.

בעלת השליטה בוואן היא מיחשוב ישיר (45.8%) של עדי אייל, שמכהן כמנכ"ל וואן ומיחשוב ישיר.

בעלת השליטה בטלדור היא חברת ההשקעות הפרטית DBSI של יוסי בן-שלום וברק דותן, שמחזיקה ב-58.6% ממניות טלדור וצפויה לקבל תמורתן בעסקה כ-145 מיליון שקל. DBSI היא בעלת מניות ותיקה בחברה: היא רכשה את השליטה בטלדור בשנת 2003 לפי שווי חברה של 82 מיליון שקל בלבד, מידי פולאר תקשורת, שהייתה אז בשליטת קבוצת שרם-פודים-קלנר, ומידי דוד קוליץ.

בעלי מניות אחרים בטלדור הם גופים מוסדיים מישראל, בהם הפניקס, מור ופסגות. השלמת העסקה כפופה לקבלת אישור בעלי המניות של טלדור באסיפה שתתכנס לצורך זה ב-15 בדצמבר. במקביל כפופה השלמת העסקה גם לקבלת אישור הממונה על התחרות. לפחות מצד בעלי המניות לא נראה שצפויה התנגדות, לאור הפרמיה הנדיבה המוצעת להם בעסקה, לאחר שנים של דשדוש בשווי השוק של טלדור.

נזכיר, שהחברה נקלעה לשערורייה חשבונאית בשנת 2014 כשהתגלו בדוחות אי התאמות בהיקף 49 מיליון שקל, שגרמו למחיקה של 30% מההון העצמי של החברה. מניית החברה התאוששה בהמשך, אך במשך השנים האחרונות שווי החברה נע בטווח מצומצם יחסית, ובשנת 2019 כשמניות ה-IT טסו, מניית טלדור הסתפקה בתשואה צנועה יחסית לרוב האחרות.

טרם השלמת העסקה נקבע שטלדור רשאית לחלק דיבידנד של עד 1.5 שקל למניה, מתוך הרווחים הראויים לחלוקה שהצטברו אצלה. אם החברה לא תחלק דיבידנד, תגדל התמורה למניה בגובה הסכום שלא חולק, בכפוף לזכותה של וואן לבטל את העסקה.
טלדור פועלת בשני מגזרי פעילות: מגזר מערכות ומגזר תקשורת ותשתיות. בתחום הראשון היא מספקת שירותי תוכנה ופתרונות IT לארגונים, באמצעות פרויקטים שונים, ובתחום השני היא מספקת פתרונות שונים ובהם אינטגרציה, אבטחת מידע ועוד. וואן פועלת בשלושה מגזרים: פתרונות ושירותי תוכנה, בו היא מפתחת ומטמיעה פתרונות אצל לקוחותיה; מגזר פתרונות תשתיות ומחשוב הכולל פתרונות תשתיות, אחסון, תקשורת, מחשוב ענן וכדומה, ובו היא משווקת מוצרים של IBM, HP ולנובו; וכן מגזר אספקת שירותים מנוהלים, בו היא מפעילה מרכזי תמיכה טכנולוגיים (Help Desk) לחברות.

במחצית הראשונה של 2020, הכנסות טלדור התכווצו ב-8% ביחס לתקופה המקבילה ב-2019, והסתכמו ב-370 מיליון שקל, ירידה שהוסברה בהשפעות השליליות של משבר הקורונה והסגר הכללי במשק. שיעור הרווח הגולמי הסתכם ב-14.4%.

וואן צפויה לפרסם את דוחות הרבעון השלישי בשבוע הבא. במחצית הראשונה של 2020, הכנסותיה גדלו ב-3.2% לכ-842 מיליון שקל. שיעור הרווח הגולמי הסתכם ב-16.9%, הרווח התפעולי גדל ב-1.5% ל-61.9 מיליון שקל והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-37.6 מיליון שקל.

בהודעת החברות נכתב כי "עם מחזור שנתי מצרפי של כ-2.5 מיליארד שקל וכ-6,500 עובדים, תהווה הקבוצה הממוזגת את אחד משני הגופים הגדולים והמובילים בתחום שירותי טכנולוגיות המידע בישראל, עם המגוון הרחב ביותר של טכנולוגיות, פתרונות תוכנה ותשתיות, ונוכחות בכל מגזרי המשק".

בכל מקרה גם לאחר השלמת הרכישה, מטריקס צפויה לשמור על מעמדה כחברה הגדולה בשוק ה-IT הישראלי, הן ברמת ההכנסות והן במספר העובדים, אך החברה הממוזגת וואן-טלדור תוכל לעקוף את חילן.

וואן יוצגה במסגרת העסקה על-ידי עו"ד שירי שחם ועו"ד שי מרגלית ממשרד יגאל ארנון ושות’; טלדור יוצגה על-ידי עו"ד שיראל גוטמן-עמירה ועו"ד אמיר גודרד ממשרד אגמון ושות’. 

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית