גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יישא בעלות ימי הבידוד? הסאגה נמשכת והעובדים נותרים ללא כיסוי

במסגרת דיון בשאלת עלות ימי הבידוד בוועדת העבודה והרווחה התנגדו ארגוני העובדים למתווה חדש שהציג שהציג יו"ר הוועדה, חיים כץ, לפיו תתקיים חלוקה בעלות בין העובדים, המעסיקים והאוצר ● הדיון הסתיים ללא הסכמות, והעובדים נותרו ללא כל וודאות בנוגע לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד

ח"כ חיים כץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ח"כ חיים כץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

סאגת עלות ימי הבידוד מסרבת להסתיים: הבוקר (ד') התקיים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות דיון סוער סביב מתווה חדש שמציע יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, למימון עלות ימי הבידוד, לפיו העובדים הנשלחים לבידוד יספגו שכר של יום אחד בלבד ועד 4 ימי מחלה, והמדינה תשלם 75% מעלות הבידוד למעסיקים קטנים המעסיקים עד 20 עובדים. שאר העסקים יתחלקו בעלות ימי הבידוד בחלקים שווים. מדובר במתווה משופר ביחס למתווה הראשון שהוצג על ידי משרד האוצר - לפיו ימי הבידוד יופחתו מימי המחלה של העובדים, והמדינה והמעסיקים יממנו את עלות הימים הללו בחלקים שווים - אך מרבית ארגוני המעסיקים התנגדו גם למתווה החדש, והדיון הסתיים ללא הסכמה. בנסיבות שנוצרו, נותרו העובדים ללא כל וודאות בנוגע לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד אליהם הם נשלחים.

הרקע למחלוקת סביב עלות ימי הבידוד הנה פסיקת בג"ץ מיולי האחרון לפיה "בידוד אינו מחלה", ולכן לא ניתן להמשיך להשית על המעסיקים במשק את התשלום הגורף עבור ימי הבידוד. בג"ץ ביטל את תעודות המחלה הגורפות שהוציא משרד הבריאות לעובדים שנאלצים לשהות בבידוד, ושלח את המדינה למצוא תשובה לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד. בסוף ספטמבר הגיעו ההסתדרות, האוצר והמעסיקים להסכמות בנוגע לאופן חלוקת נטל התשלומים על ימי הבידוד. על פי ההסכמות אז, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד, כאשר התשלום עבור הימים ימשיך, כקבוע בחוק, להתחלק בין העובד למעביד (לפי מספר ימי המחלה שנוצלו).

הדרישה: שהמדינה תישא במלוא עלות ימי הבידוד

יחד עם זאת הוסכם, כי המדינה תפצה את המעסיקים בסכום של 50% מגובה עלות ימי הבידוד למעסיק. בנוסף נקבע כי עובד אשר ניצל את מלוא ימי המחלה שלו יהיה זכאי לימים נוספים לצורך הבידוד והמדינה תישא לבדה בעלויות ימים אלה. הסכמות אלה עוגנו בהצעת החוק, שהייתה אמורה לעבור בחקיקה בשבוע שעבר אך ההצבעה עליה נדחתה, בין היתר על רקע מאבק ממושך של ארגוני המעסיקים במשק נגד המתווה שגיבש האוצר, ונגד הטלת כל עלות מעלויות ימי הבידוד על גב המעסיקים. גם ארגוני עובדים שונים התנגדו למתווה ודרשו כי לא יוטל שום חיוב על גב העובדים, וימי הבידוד לא יופחתו מימי המחלה להם זכאים העובדים על פי חוק.

לארגוני המעסיקים וארגוני העובדים שהתנגדו למתווה דרישה זהה: שהמדינה תישא במלוא עלות ימי הבידוד ולא תטיל כל חיוב על גב העובדים או המעסיקים.

השבוע, ההסתדרות שהייתה שותפה להסדר הראשון שנחתם מול האוצר, הצטרפה למאבק נגד המתווה, והכריזה על סכסוך עבודה לאור העיכובים בפתרון בעיית עלות ימי הבידוד.

הבוקר, כאמור, במסגרת דיוני וועדת העבודה והרווחה, הציג יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, מתווה חדש להסדרת האחריות על ימי הבידוד שנשלח לוועדה ממשרד האוצר. על פי המתווה, העובד לא יקבל שכר על יום הבידוד הראשון בלבד. לאחר מכן, תחולק עלות הבידוד בין המדינה ולמעסיק. עם זאת, בעסקים קטנים, המעסיקים עד 20 עובדים - המדינה תשלם 75% מעלות הבידוד.

במצב שבו לעובד נגמרה מכסת ימי המחלה תהיה לו את האופציה לבחור בין צבירת מינוס על חשבון ימי מחלה עתידיים, או לקבל 70% משווי שכרו מהמדינה עבור ימי הבידוד.

"המדינה חייבת להפנים שהיא צריכה להקל על ציבור העסקים"

ח"כ חיים כץ, שהתנגד למתווה שמציג האוצר, הבהיר כי עדיין אין הסכמה עם האוצר, גם על המתווה החדש שהוא מציג. לדבריו, "במו"מ כל אחד צריך למשוך את החבל ולדאוג שהוא לא יקרע. שכל אחד ירגיש ויבין שזה המקסימום שידענו להביא ברגע הזה. נכון לעכשיו אין הסכמה עם האוצר, בכל רגע נתון הממשלה יכולה למשוך את החוק. מבחינתי אם המתווה יאושר- שיפרנו דרמטית את מצב העובד, שהיה הנפגע העיקרי במתווה הקודם".

ראשי ארגוני המעסיקים לא קיבלו את המתווה, ותקפו את האוצר ואת יו"ר הוועדה על התנהלותו בנושא. דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, אמר: "המתווה לא מקובל עליי. שמונה חודשים ממנו את העלות. שילמנו עד היום קרוב ל-4 מיליארד שקל ואי אפשר לעשות הסדר שלא מביא בחשבון את מה ששילמנו עד עכשיו.

"יושבים פה כל הארגונים שאני עומד בראשם, שהם 85 אחוז מהעסקים בישראל. אף אחד מאתנו לא הסכים למתווה הזה. אי אפשר לעשות אתנו חשבון אם לא מתחשבים במה ששילמנו עד היום. אנחנו לא יכולים להיות מנותקים ממה שקורה. תראה מה קורה למלונות, תראה מה קורה לענפים כולם. העובדים נפגעו והמעסיקים הרבה יותר. כולם נפגעו גם הקטנים , גם הבינוניים וגם הגדולים. בנוגע לקטנים, צריך להיצמד לחוק המכרזים שזה קובע 20 עובדים ולא 18. במתווה שיהיה הוגן, אני מוכן לשקול לשלם יומיים מוחלטים".

רועי כהן, נשיא לה"ב אמר, "אני כועס על משרד האוצר, כי 315 אלף עצמאים מחוץ למתווה הזה. הפכו אותנו לאסקופה נרמסת. נהג המונית שצריך להיות בבידוד, המדביר, הקוסמטיקאית, למה לא מתייחסים אליהם? הם לא מקבלים שום פיצוי".

עוד הוסיף כהן כי הוא מקווה כי חה"כ חיים כץ, יו"ר הוועדה, ימשיך לעמוד על דרישתו שגם בעסק המעסיק עד 20 עובדים - המדינה תישא בעלויות ימי הבידוד של העובדים, וכן ידאג להכניס גם את העצמאים במתווה הפיצוי של תשלום ימי הבידוד. לדבריו, "משבר נגיף הקורונה ככל הנראה יישאר אתנו גם בשנת 2021 וכדי למנוע שנה של קריסה כלכלית טוטאלית - המדינה חייבת להפנים שהיא צריכה להקל על ציבור העסקים ולא להכביד עליהם בעלויות נוספות. פעם אחר פעם אנחנו נשארים מאחור והתחושה היא שהפכנו להיות הברבור השחור של מדינת ישראל".

אסף וסרצוג, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, טען בדיון כי מדובר בהסדר מאוזן וראוי, שניתן במסגרת מכלול תכניות הסיוע לעצמאים ולעובדים. "הבאנו הסדר שניסה להיות הסדר מאוזן. יו"ר הוועדה חשב אחרת ולכן הוא מציע את שינויים. אי אפשר להפריד את הסיוע של ימי הבידוד מיתר הסיוע שניתן במסגרת רשת הביטחון הכלכלית. מספר מועט של מדינות נותן שיפוי על ימי בידוד אבל הם לא נותנים במקום אחר שבו אנחנו כן נותנים. אפשר להגיד - בואו נפחית כאן וניתן שם - זה משחק סכום אפס. בסה"כ יש כאן רשת ביטחון שעובדת בצורה די רציפה. מאות אלפי עסקים מקבלים מענק הוצאות קבועות ומענק סוציאלי". 

גם מנכ״ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל, הביע התנגדות להצעת האוצר ואמר כי "ההצעה פוגעת במצבם של המעסיקים, לעומת המתווה עליו סוכם בין נשיאות המעסיקים והעסקים, שר האוצר וההסתדרות ולכן מבטלת את נכונות המעסיקים לא לתבוע פיצוי רטרואקטיבי על מימון ימי הבידוד מחודש מארס ועד סוף ספטמבר. עד כה מימנו המעסיקים את ימי הבידוד במשק בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. כזכור, בג"צ קיבל את עמדת התאחדות התעשיינים לפיה ימי הבידוד אינם יכולים להיחשב כמחלה אך קבע, כי כל הסדר לא יחול רטרואקטיבית והמעסיקים הסכימו לכך במסגרת המתווה האוצרי".

עוד אמר גינל": "יש לנו התחייבות שלטונית חתומה על ידי משרד האוצר ואנו נדרוש לקיימה ככתבה וכלשונה. אם ממשלת ישראל לא יודעת לעמוד בהבטחותיה החתומות, שמשרד האוצר ימשוך את הצעת החוק ונכנס למו"מ חדש על גובה הפיצוי לעסקים שנפגעים מהמתווה של יו"ר ועדת העבודה".

לאור אי ההסכמות נקבע כי הדיון יימשך ביום ראשון. בשלב זה עומדות בפני האוצר שתי ברירות: להמשיך להתדיין עם ארגוני המעסיקים והעסקים או לנסות לכפות עליהם חקיקה שהוא יבחר לקדם, מבלי להתחשב בדעתם.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל