גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטעות הקרדינלית של השופט אלכס שטיין

מי הם ששומרים על חירותם של האזרחים? השופטים האקטיביסטים או דווקא אלה השמרנים? התשובה שניתנה לכך השבוע תפתיע את מי שממשיכים לחשוב בתבניות המוכרות ● המקרה של "הדוד הפונקציונלי" מלמד אותנו עד כמה קריטי להקפיד על פרשנות פורמליסטית של הדין הפלילי

השופט אלכס שטיין / צילום: רפי קוץ, גלובס
השופט אלכס שטיין / צילום: רפי קוץ, גלובס

השופט אלכס שטיין לא היה חייב לסיים את השבוע הזה כמי שאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית זורק בו את חיציו, משמיץ ומבזה אותו. אף החלטה שלו עד השבוע לא הוכתרה על ידי האיגוד כ"מבישה" או "מקוממת". אלא שהשבוע הוא עשה טעות רצינית, והיחס אליו השתנה באחת. הוא החליט לפסוק על פי החוק.

במערכת המשפט הישראלית הצעד הפשוט הזה עשוי להיתפס כדרמה. בחוגים מסוימים כאוונגרד. אלא ששטיין נהג בדיוק כך. הוא לא פסק על פי החוק כפי שהיה מעדיף להבין אותו. וגם לא על פי החוק כפי שהיה ראוי בעיניו שיחוקק. המקרה שבא לפניו היה קשה, ובכל זאת, שטיין בחר לפסוק על פי החוק עצמו. זה שהכנסת חוקקה. שמכיל מילים מדויקות, משפטים שלמים וכללי תחביר. לא רעיונות מופשטים על צדק. והביקורת, כמובן, לא איחרה לבוא.

 "דוד פונקציונלי"

היא הייתה בת תשע, והוא אדם מבוגר. בעבר היה נשוי לדודה שלה. אך מאז התגרשו. וזה אומר שאת המעשה המגונה ביצע בילדה כשהקשר המשפחתי בינו לבינה לא התקיים. הוא המשיך לפקוד את ביתה, והיא ראתה בו קרוב, וזה אפשר לו לבצע בה את זממו. אך קשר דם מעולם לא היה ביניהם, וקשר הנישואין שחיבר אותו אליה, באמצעות דודתה, התנתק לו זה מכבר.

האם מי שהתגרש מאשתו, ורק לאחר זמן ביצע עבירת מין באחייניתה עדיין נחשב ל"דוד הילדה"? ברור שביצע עבירת מין, אך האם ניתן להרשיע אותו בעבירה של מעשה מגונה בקרובת משפחתו? ברבות ממדינות העולם השאלה הזו אפילו לא הייתה מתעוררת. הרי החוק מאוד ברור. יש את אלה המופיעים ברשימת קרובי המשפחה שבחוק העונשין, ויש את אלה שמחוצה לה. ודוד לשעבר - הוא לגמרי מחוצה לה. אלא שבישראל לא רק שהשאלה הזו התעוררה, הפרקליטות גם ביקשה להשיב עליה בחיוב.

היא טענה כי החוק אומנם מפרט רשימה של קרובים, וברור שה"דוד" איננו דוד רגיל, ולכן אינו חלק ממנה. אלא שגם אם אינו "דוד פורמאלי" הרי שהוא "דוד פונקציונלי". במהות הוא נותר דוד, גם אם החוק אינו מגדיר אותו ככזה. כנראה שברבות ממדינות העולם בית המשפט היה דוחה טענה כזו מכל וכל, אבל בישראל בית המשפט המחוזי קיבל את המהלך המוזר והמסוכן הזה.

שירת הסירנות של הפרשנות התכליתית

והנה דוגמה קלאסית לאופן שבו צומח האקטיביזם השיפוטי אצלנו. במישור העקרוני מתקיימת הסכמה מקיר לקיר על החשיבות שבהיצמדות להוראות החוק. ודאי ששופט אמור לשפוט רק על פי חוק, ולא לכפות חלילה את עמדתו האישית על המקרה שלפניו. אין הרי שופט שיטען באופן רשמי כי הוא תומך בשיטה פרשנית המתעלמת מההסדרים החוקיים שיצרה הכנסת. גם לא בקצוות שלהם.

העניין הוא שמתישהו גולשים מהמישור העקרוני למישור המעשי. ושם הפיתוי להתעלם מדברי המחוקק גדול מאוד. לשירת הסירנות של הפרשנות התכליתית יש השפעה כמעט מאגית על השופטים שלנו. היא לא מכשפת את בני החושך שבהם. אלא דווקא את בני האור. את השופטים שמבקשים לעשות טוב באמצעות הכלי המשפטי שניתן בידם. היא מגיעה אל אוזניהם כשהיא חמושה בסיבות הכי נכונות. והיא מושכת אותם מטה.

היא משכנעת אותם שעיגול הפינות הקטן מול המחוקק יעשה צדק. שאולי זה בעצם מה שהמחוקק עצמו התכוון לו. שזו הייתה התכלית. שהקווץ' הלא מורגש במילות החוק יעזור לחלשים. לנפגעים. לקרבנות של השיטה. שמשהו לא תקין בחוק כמו שהוא מנוסח כרגע. שבסוף, עם כל הכבוד, יש כאן גם מקרה שצריך לטפל בו. שאולי הם פורום מתאים יותר מאשר הכנסת. שאצלם זה צ'יק צ'ק, ובכנסת זה עשוי לקחת שנים.

אז נכון שהחוק דיבר מפורשות על דוד. ולא על מי שהיה פעם נשוי לדודה. אבל מי יכול להתנגד להחמרה בעונשו של מי שפגע בילדה בת תשע? גם אם על הדרך ההחמרה הזו עוברת דרך הרשעה בעבירה שהיסודות המוכחים שלה כלל אינם תואמים את דרישת החוק. אם החוק אינו מאפשר זאת, התכלית שלו ודאי מאפשרת זאת. מה לא?

קו המגן של זכויות האדם

אלא שיצא שהערעור מצד הנאשם נפל הפעם על השופט שטיין שהוביל את ההרכב שאיתו לקבלת הערעור במלואו. שטיין הפך את החלטת המחוזי וקבע ש"דוד פונקציונלי" הוא אולי המצאה מעניינת, אבל עדיין לא מספיקה כדי להכניס באמצעותה אדם לתוספת שנים בכלא. זה היה אמור להיות כל כך מובן מאליו, שכמעט בלתי נתפס לחשוב שבית משפט מחוזי בישראל הרשיע אדם בביצוע עבירת מין בקרובת משפחתו, כשעם כל האמפתיה - הקורבן אינה קרובת משפחתו.

מרוב עיסוק בתכליות ופונקציונליות מושגית שכחנו משהו די בסיסי. שזה לא שיעור חברה, אלא משפט. ובדיוק בשל כך הדיון אינו יכול להסתפק בשאלה עד כמה נקלה האדם שלפנינו וראוי לכל גנאי. הוא חייב גם לכלול עיסוק בשאלה נוספת ומאוד מרכזית. עד כמה נרצה שהכוח בידי השופטים והפרקליטות יהיה בלתי מוגבל.

ובדיון הזה חשוב לזכור שאין דרך חזרה. שהענקת האפשרות לפרקליטות ולבתי המשפט לפרש את החוק הפלילי באופן אלסטי כל כך, אולי תועיל לתוצאה של המקרה המסוים שלפנינו, אבל תסכן מאוד את חירותם של האזרחים במקרים רבים אחרים בהם לא התכוונו לשחרר לה את הרסן. גמישות רבה מדי שתאפיין את פרשנות החוק הפלילי תרסק את קו המגן שחוצץ בין האזרחים לבין הכוח העצום שבידי מערכת המשפט. במקום שמילות החוק הברורות, המנוסחות בקפידה בידי הרשות המחוקקת, הן שיציבו גבול לכוחה של מערכת המשפט, כעת היא עצמה תהיה זו שתקבע את גבולה שלה.

קל לנו מאוד לפטור את עצמנו מהדיון המשפטי החשוב הזה כשנדמה לנו כאילו הוא הוא עוסק, מראשיתו ועד סופו, באדם המצוי בשולי החברה. שלא זה המקרה לריב עליו. שהרי גם אם נקבל את הפרשנות של הדוד, שטוען שהוא אינו דוד, המעשה שהוא מודה שביצע מזעזע דיו. אם לא בקרובת משפחתו אז בילדה בת תשע שאינה קרובת משפחתו.

אז אולי באמת לא כדאי להכביר כאן במילים עקרוניות מדי על פרשנות משפטית?

אלא שמתיחת גבול הפרשנות הלגיטימי של סעיפי חוק העונשין אינה מבחינה בין מקרה למקרה. מה שנכון בתחום עבירות המין יהיה נכון גם בתחום עבירות הצווארון הלבן. הכלים הכבדים שיופעלו על אזרח מן השורה יהיה אותם הכלים הכבדים שיופעלו נגד ראש המדינה. כשמילות החוק מאבדות את משמעותן איש אינו נותר חסין מול עוצמת המערכת. השבוע היה זה הדוד הפונקציונלי. מחר זה אולי אתה. 

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם