גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לאן לברוח: איך אפשר להעסיק את הילדים כשהכל סגור וגשום

הסגר אולי נגמר (נכון להיום), אבל השבתות הגשומות כבר בפתח ● כשהמשחקיות סגורות, המוזיאונים מושבתים והתיאטראות שוממים - חדר בריחה ביתי הוא אופציה לפעילות משפחתית קצת אחרת

משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר
משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר

זה התחיל בימים של סגר, כשלא היו טיולים, אירועי תרבות ובילויים מחוץ לבית, ובתחושה שאין לאן לברוח. קבלו את אחד החידושים החמים של התקופה: משחק בריחה במרחב הביתי - בזום, באונליין, במשחק קופסה. וגם בלי סגר, בסתם יום של חורף, זה יכול להתאים.

אבל ראשיתו של הסיפור בסגר הראשון. כשעומר אשדת עמד לחגוג את בר המצווה שלו בראשית אפריל האחרון, הוא לא תיאר לעצמו שכל התוכניות יתרסקו במחי סגר. משפחת אשדת, שארגנה הפקה משובחת לכבוד האירוע, לא צפתה את חורבנה, אבל לנער המאוכזב הבטיחו חגיגה אלטרנטיבית, שלא ישכח.

להורים ליאור, עורך פטנטים, ואיה, אשת הייטק, שלושה בנים. האחים הבוגרים ניר (21) וגיא (18), שעוסקים במחשבים, במתמטיקה ובטכנולוגיה, הציעו לפתח אפליקציית חדר בריחה מותאמת לעומר. "הייתה לנו מסורת משפחתית לחגוג ימי הולדת בחדר בריחה", מספרת אשדת האם, כך שהמהלך היה אך טבעי.

האחים אשדת פיתחו את "מכונת הזמן של עומר" וההצלחה הייתה מסחררת. "זה היה חדר הבריחה הטוב ביותר שהיינו בו" אומרת אשדת האם, "והבנו שיש כאן סטארט-אפ עם פוטנציאל". על תשתית המשחק ההוא בנתה המשפחה יחד משחק בריחה חדש בנושא החלל. הם התאימו חידות, הפיקו סרטון, קריינו, צירפו את ספיר, בת זוגו של ניר, שטיפלה בגרפיקה, ואחרי פיילוט ומקצה שיפורים, הושק האתר, והמשחק יצא לשוק כבר בתקופת הסגר הראשון.

איה אשדת: "ממשפחה של צרכנים של חדרי בריחה הפכנו ליצרנים. פתאום יכולנו להסתכל מהצד על משפחות שונות מהארץ ומהעולם שמשחקות שעה ביחד, ולראות כיצד זה מגבש ומאחד וכמה הנאה יש בחוויה ובהתמודדות עם האתגר שלנו. התחלנו עם חברים וזה עבר מפה לאוזן.

"בהמשך הגיעו גם פניות ששאלו אם זה מתאים כגיבוש לחברות, ופתאום מצאנו את עצמנו עובדים עם דל, אינטל, בנקים וחברות ביטוח בגרסה תחרותית לקבוצות. במשחק קבוצתי רואים מיומנויות תקשורת, עבודת צוות וחלוקת עבודה. גם משפחות וגם חברות יכולות להפיק מזה משהו שהוא מעבר".

גם בקהילה האקדמית מסכימים שזו פעילות משפחתית מבורכת. ד"ר עומר לנס, פסיכותרפיסט ומרצה במכללה האקדמית תל חי, אומר: "בחברה שלנו הורים וילדים לא מבלים שעות ביחד, וילדים אינם חשופים להוריהם בזמן העבודה, וכאן זה קורה באספקטים לא מוכרים. במקרים חריגים זה יכול להביא גם למתחים, לתחרותיות וקונפליקטים, אבל זה תלוי במשפחה".

החלטנו לבדוק את חוויית הבילוי המשפחתי המשותף על בשרנו. בני ביתי הקרובים והרחוקים התקבצו בזום, ובן משפחת אשדת התורן, במקרה שלנו ניר, ניהל את המשחק מחדר הקונטרול בביתו. כמו בחדר בריחה רגיל, צריך ברגעים הראשונים להתאפס בסביבה החדשה המתעתעת, לסרוק את החלל ולנסות לדלות רמזים מהפריטים. על המסך זה דומה. שוטטנו עם העכבר על המסך עד שנפתח חלון חידה.

התקדמנו בהדרגה, מפצחים חידות תוך התייעצויות, חישובים ורעיונות. נשאבנו להרפתקה המרתקת והזמן עף. החידות היו מאתגרות במידה וכל אחד תרם בהארה משלו שסייעה להצלחה הקולקטיבית. פיצחנו את החדר על הדקה, והיה פשוט נהדר.
פרטים: EscapeZoom, הנחיתה על הירח. יש שני מסלולים: אחד שמתאים לקבוצות קטנות (3-5 משתתפים, 40 שקל למשתתף) ובו מתחרים נגד השעון, ושני שמיועד לקבוצות גדולות יותר (6-25 משתתפים, 50 שקל למשתתף), שמתחרות זו בזו (http://escape-zoom.web.app).

משפחת אשדת, הגרסה על טהרת הזום / צילום: איל יצהר

התעוררות בזכות הקורונה

חדרי הבריחה פרצו אל חיינו לפני כחמש שנים. הטרנד נחת מיפן בשלהי 2015, וסחף אחריו עשרות אלפי ישראלים. האתגר, שנועל חבורת אנשים בחלל עם סיפור מסגרת, חידות ומשימות שצריך לפצח בתוך שעה, הפך ללהיט. עשרות חדרי בריחה צצו ברחבי הארץ כמו מדבקות בווטסאפ, והמונים גדשו אותם.

שנתיים אחרי, הגיע הבום לשיא. התקיים אפילו כנס חדרי הבריחה הראשון, שהיה גם האחרון, ומהפיק החלה מגמת האטה. הטרנד לא גווע, אבל התמתן והשתנה. ד"ר רון עדני, מומחה למחשבים ואיש אקדמיה שעשה הסבה ליזמות והייטק, זיהה את המגמה בראשיתה והקים את "בוק אסקייפ רום", פלטפורמה אינטרנטית שמשלבת מנוע חיפוש ומערך הזמנות אונליין לחדרי בריחה, שמאפשר לקהל לדעת "מי פנוי באלנבי", וכן מנגנון של ביקורות.

ד"ר עדני, המכיר היטב את התחום אומר שעד תקופת הקורונה, חלו בתחום תמורות מינוריות. "אבל בסגר הראשון הייתה עצירה מלאה של חדרי הבריחה, ולקח לתעשייה זמן להתעשת. לחלל הריק נכנסו כוחות חדשים וצצו פתרונות מקוריים ויצירתיים כמו ערכות בריחה להכנה ביתית בסגנון DIY במגוון עולמות תוכן וחדרי בריחה בזום. כחלק מטרנד עולמי שאפשר לשחק מכל מקום בעולם, היו חדרי בריחה אונליין, לבד או בקבוצה, ואפילו חדרים בקופסה".

ויש גם גרסה חרדית

מתברר שז’אנר חדרי הבריחה הביתיים לא פוסח על מגזרים, וגם אהרון ביין, צעיר חרדי, הוא אחד מהיזמים הללו. ביין, תלמיד כולל, פיתח משחק בריחה ביתי - בקופסה.
ביין מעיד על עצמו שאינו החרדי הממוצע. לפני עשור פיתח עלון פרשת שבוע בשילוב חידות, שהיה חריג בנוף אך הצליח מאוד. בהמשך הפיק אירועים בסגנון ה"מרוץ למיליון" מותאמי קהל ודרישות דת, והוא כותב חידות טריוויה למאגרים. לפני כחצי שנה, בעקבות הסגר, חשב לייצר משחק בריחה ביתי, וכשהגיעה בקשה לסייע למשפחות בבידוד, הוא יישם את הרעיון.

כיוון שהמגזר ממעט בשימוש באפליקציות ובכלים טכנולוגים, הפתרון היה ערכה בקופסה. כשראה כי טוב, השקיע בעיצוב גרפי והציע אותה למכירה. לקראת חנוכה הוא מתכנן משחק חדש.

"ניסיתי להימנע מנושא אחד", מסביר ביין, "לכן יש חידות בנושאים שונים ובכמה דרגות קושי, שיכולות להתאים למגוון גילאים. הרעיון הוא גיבוש משפחתי. אפשר להיעזר בגוגל או להתקשר לבני משפחה אחרים או חברים".

לצורך ההתנסות במשחק נרתמה משפחת פישמן הירושלמית (דתית אך לא חרדית). מירב פישמן, האם: "המשחק היה מאוד נחמד. היו דינמיקה טובה ומשימות חמודות שמתאימות לכל גיל. הבנות - אביב (11.5) ושירה (14.5) - שיתפו פעולה.

"השאלות הן בעיקר בנושאי יהדות: בר כוכבא, קצת חגים, היסטוריה וכדומה. בחידות היה חסר לי ההיבט הישראלי - שאלות על ארץ ישראל, על חגים לאומיים, על ספורט, על מתמטיקה, תחומים שהם מאוד נפוצים בעולם החידות, אבל כנראה לא בעולם החרדי".
פרטים: "משפחה בהרצה", משחק קופסה. החידות מתאימות מגיל 10 ומעלה. במשימות אפשר להשתתף מגיל 6 (טל' 055-8836899). 65 שקל.

משפחה בהרצה, המשחק הדתי-חרדי / צילום: מירב פישמן

לשחק עם השכנים

על הרצף שבין משחק וירטואלי מבוסס טכנולוגיה למשחק הקופסה הקלאסי ניצבת חברת קווסטאייר קואלה, עם משחק שהוא גם וגם. בראשה עומד גל יודפת, שהוא בעצמו חובב חידות ומשחקי אתגר. כבר בעשור הקודם, כשפרצו חדרי הבריחה, קפץ על ההזדמנות לשלב עבודה ואהבה אישית.

"לא ידעתי לאן זה ייקח", הוא מודה, "אבל זה התחיל בקטן והתרחב בגדול. היום אנחנו מפתחים אתגרים לצרכים שונים כמו מיון עובדים ועוד. גם לפני הסגר היה לנו רעיון להנגיש את חדרי הבריחה הפיזיים למשפחות ולהציע מוצר ביתי פשוט וזול. הקורונה האיצה את התהליך".

האתגר הצהוב, שילוב של משחק וירטואלי עם משחק קופסה / צילום: גל יודפת
החברה השיקה את "אתגר הדגל" ואת "האתגר הצהוב", שניהם מציעים גיבוש משפחתי חווייתי ומאתגר עם חידות חכמות ויצירתיות. הבסיס הוא פלטפורמה אינטרנטית, שמשולבת עם ערכת כרטיסיות שמגיעה הביתה. כדי להתנסות באתגר הצהוב, גייסתי הפעם את השכנים, בני משפחת אברהמי, האב עמית וילדיו הבוגרים, מיקה וגיא, ובני זוגם. מתוך עשר כרטיסיות דגמנו אחת, ואת עשר החידות המתוחכמות והיצירתיות, פתרנו בכ-45 דקות. האתגר, החשיבה המאומצת והחברותא היו חוויה מרתקת ומהנה, בעיקר בימים מורכבים של ריחוק חברתי.

פרטים: אתגר הדגל והאתגר הצהוב, www.questair.co.il. המשחק מתאים מגיל 10-99, 69 שקל. 

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד