גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לאן לברוח: איך אפשר להעסיק את הילדים כשהכל סגור וגשום

הסגר אולי נגמר (נכון להיום), אבל השבתות הגשומות כבר בפתח ● כשהמשחקיות סגורות, המוזיאונים מושבתים והתיאטראות שוממים - חדר בריחה ביתי הוא אופציה לפעילות משפחתית קצת אחרת

משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר
משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר

זה התחיל בימים של סגר, כשלא היו טיולים, אירועי תרבות ובילויים מחוץ לבית, ובתחושה שאין לאן לברוח. קבלו את אחד החידושים החמים של התקופה: משחק בריחה במרחב הביתי - בזום, באונליין, במשחק קופסה. וגם בלי סגר, בסתם יום של חורף, זה יכול להתאים.

אבל ראשיתו של הסיפור בסגר הראשון. כשעומר אשדת עמד לחגוג את בר המצווה שלו בראשית אפריל האחרון, הוא לא תיאר לעצמו שכל התוכניות יתרסקו במחי סגר. משפחת אשדת, שארגנה הפקה משובחת לכבוד האירוע, לא צפתה את חורבנה, אבל לנער המאוכזב הבטיחו חגיגה אלטרנטיבית, שלא ישכח.

להורים ליאור, עורך פטנטים, ואיה, אשת הייטק, שלושה בנים. האחים הבוגרים ניר (21) וגיא (18), שעוסקים במחשבים, במתמטיקה ובטכנולוגיה, הציעו לפתח אפליקציית חדר בריחה מותאמת לעומר. "הייתה לנו מסורת משפחתית לחגוג ימי הולדת בחדר בריחה", מספרת אשדת האם, כך שהמהלך היה אך טבעי.

האחים אשדת פיתחו את "מכונת הזמן של עומר" וההצלחה הייתה מסחררת. "זה היה חדר הבריחה הטוב ביותר שהיינו בו" אומרת אשדת האם, "והבנו שיש כאן סטארט-אפ עם פוטנציאל". על תשתית המשחק ההוא בנתה המשפחה יחד משחק בריחה חדש בנושא החלל. הם התאימו חידות, הפיקו סרטון, קריינו, צירפו את ספיר, בת זוגו של ניר, שטיפלה בגרפיקה, ואחרי פיילוט ומקצה שיפורים, הושק האתר, והמשחק יצא לשוק כבר בתקופת הסגר הראשון.

איה אשדת: "ממשפחה של צרכנים של חדרי בריחה הפכנו ליצרנים. פתאום יכולנו להסתכל מהצד על משפחות שונות מהארץ ומהעולם שמשחקות שעה ביחד, ולראות כיצד זה מגבש ומאחד וכמה הנאה יש בחוויה ובהתמודדות עם האתגר שלנו. התחלנו עם חברים וזה עבר מפה לאוזן.

"בהמשך הגיעו גם פניות ששאלו אם זה מתאים כגיבוש לחברות, ופתאום מצאנו את עצמנו עובדים עם דל, אינטל, בנקים וחברות ביטוח בגרסה תחרותית לקבוצות. במשחק קבוצתי רואים מיומנויות תקשורת, עבודת צוות וחלוקת עבודה. גם משפחות וגם חברות יכולות להפיק מזה משהו שהוא מעבר".

גם בקהילה האקדמית מסכימים שזו פעילות משפחתית מבורכת. ד"ר עומר לנס, פסיכותרפיסט ומרצה במכללה האקדמית תל חי, אומר: "בחברה שלנו הורים וילדים לא מבלים שעות ביחד, וילדים אינם חשופים להוריהם בזמן העבודה, וכאן זה קורה באספקטים לא מוכרים. במקרים חריגים זה יכול להביא גם למתחים, לתחרותיות וקונפליקטים, אבל זה תלוי במשפחה".

החלטנו לבדוק את חוויית הבילוי המשפחתי המשותף על בשרנו. בני ביתי הקרובים והרחוקים התקבצו בזום, ובן משפחת אשדת התורן, במקרה שלנו ניר, ניהל את המשחק מחדר הקונטרול בביתו. כמו בחדר בריחה רגיל, צריך ברגעים הראשונים להתאפס בסביבה החדשה המתעתעת, לסרוק את החלל ולנסות לדלות רמזים מהפריטים. על המסך זה דומה. שוטטנו עם העכבר על המסך עד שנפתח חלון חידה.

התקדמנו בהדרגה, מפצחים חידות תוך התייעצויות, חישובים ורעיונות. נשאבנו להרפתקה המרתקת והזמן עף. החידות היו מאתגרות במידה וכל אחד תרם בהארה משלו שסייעה להצלחה הקולקטיבית. פיצחנו את החדר על הדקה, והיה פשוט נהדר.
פרטים: EscapeZoom, הנחיתה על הירח. יש שני מסלולים: אחד שמתאים לקבוצות קטנות (3-5 משתתפים, 40 שקל למשתתף) ובו מתחרים נגד השעון, ושני שמיועד לקבוצות גדולות יותר (6-25 משתתפים, 50 שקל למשתתף), שמתחרות זו בזו (http://escape-zoom.web.app).

משפחת אשדת, הגרסה על טהרת הזום / צילום: איל יצהר

התעוררות בזכות הקורונה

חדרי הבריחה פרצו אל חיינו לפני כחמש שנים. הטרנד נחת מיפן בשלהי 2015, וסחף אחריו עשרות אלפי ישראלים. האתגר, שנועל חבורת אנשים בחלל עם סיפור מסגרת, חידות ומשימות שצריך לפצח בתוך שעה, הפך ללהיט. עשרות חדרי בריחה צצו ברחבי הארץ כמו מדבקות בווטסאפ, והמונים גדשו אותם.

שנתיים אחרי, הגיע הבום לשיא. התקיים אפילו כנס חדרי הבריחה הראשון, שהיה גם האחרון, ומהפיק החלה מגמת האטה. הטרנד לא גווע, אבל התמתן והשתנה. ד"ר רון עדני, מומחה למחשבים ואיש אקדמיה שעשה הסבה ליזמות והייטק, זיהה את המגמה בראשיתה והקים את "בוק אסקייפ רום", פלטפורמה אינטרנטית שמשלבת מנוע חיפוש ומערך הזמנות אונליין לחדרי בריחה, שמאפשר לקהל לדעת "מי פנוי באלנבי", וכן מנגנון של ביקורות.

ד"ר עדני, המכיר היטב את התחום אומר שעד תקופת הקורונה, חלו בתחום תמורות מינוריות. "אבל בסגר הראשון הייתה עצירה מלאה של חדרי הבריחה, ולקח לתעשייה זמן להתעשת. לחלל הריק נכנסו כוחות חדשים וצצו פתרונות מקוריים ויצירתיים כמו ערכות בריחה להכנה ביתית בסגנון DIY במגוון עולמות תוכן וחדרי בריחה בזום. כחלק מטרנד עולמי שאפשר לשחק מכל מקום בעולם, היו חדרי בריחה אונליין, לבד או בקבוצה, ואפילו חדרים בקופסה".

ויש גם גרסה חרדית

מתברר שז’אנר חדרי הבריחה הביתיים לא פוסח על מגזרים, וגם אהרון ביין, צעיר חרדי, הוא אחד מהיזמים הללו. ביין, תלמיד כולל, פיתח משחק בריחה ביתי - בקופסה.
ביין מעיד על עצמו שאינו החרדי הממוצע. לפני עשור פיתח עלון פרשת שבוע בשילוב חידות, שהיה חריג בנוף אך הצליח מאוד. בהמשך הפיק אירועים בסגנון ה"מרוץ למיליון" מותאמי קהל ודרישות דת, והוא כותב חידות טריוויה למאגרים. לפני כחצי שנה, בעקבות הסגר, חשב לייצר משחק בריחה ביתי, וכשהגיעה בקשה לסייע למשפחות בבידוד, הוא יישם את הרעיון.

כיוון שהמגזר ממעט בשימוש באפליקציות ובכלים טכנולוגים, הפתרון היה ערכה בקופסה. כשראה כי טוב, השקיע בעיצוב גרפי והציע אותה למכירה. לקראת חנוכה הוא מתכנן משחק חדש.

"ניסיתי להימנע מנושא אחד", מסביר ביין, "לכן יש חידות בנושאים שונים ובכמה דרגות קושי, שיכולות להתאים למגוון גילאים. הרעיון הוא גיבוש משפחתי. אפשר להיעזר בגוגל או להתקשר לבני משפחה אחרים או חברים".

לצורך ההתנסות במשחק נרתמה משפחת פישמן הירושלמית (דתית אך לא חרדית). מירב פישמן, האם: "המשחק היה מאוד נחמד. היו דינמיקה טובה ומשימות חמודות שמתאימות לכל גיל. הבנות - אביב (11.5) ושירה (14.5) - שיתפו פעולה.

"השאלות הן בעיקר בנושאי יהדות: בר כוכבא, קצת חגים, היסטוריה וכדומה. בחידות היה חסר לי ההיבט הישראלי - שאלות על ארץ ישראל, על חגים לאומיים, על ספורט, על מתמטיקה, תחומים שהם מאוד נפוצים בעולם החידות, אבל כנראה לא בעולם החרדי".
פרטים: "משפחה בהרצה", משחק קופסה. החידות מתאימות מגיל 10 ומעלה. במשימות אפשר להשתתף מגיל 6 (טל' 055-8836899). 65 שקל.

משפחה בהרצה, המשחק הדתי-חרדי / צילום: מירב פישמן

לשחק עם השכנים

על הרצף שבין משחק וירטואלי מבוסס טכנולוגיה למשחק הקופסה הקלאסי ניצבת חברת קווסטאייר קואלה, עם משחק שהוא גם וגם. בראשה עומד גל יודפת, שהוא בעצמו חובב חידות ומשחקי אתגר. כבר בעשור הקודם, כשפרצו חדרי הבריחה, קפץ על ההזדמנות לשלב עבודה ואהבה אישית.

"לא ידעתי לאן זה ייקח", הוא מודה, "אבל זה התחיל בקטן והתרחב בגדול. היום אנחנו מפתחים אתגרים לצרכים שונים כמו מיון עובדים ועוד. גם לפני הסגר היה לנו רעיון להנגיש את חדרי הבריחה הפיזיים למשפחות ולהציע מוצר ביתי פשוט וזול. הקורונה האיצה את התהליך".

האתגר הצהוב, שילוב של משחק וירטואלי עם משחק קופסה / צילום: גל יודפת
החברה השיקה את "אתגר הדגל" ואת "האתגר הצהוב", שניהם מציעים גיבוש משפחתי חווייתי ומאתגר עם חידות חכמות ויצירתיות. הבסיס הוא פלטפורמה אינטרנטית, שמשולבת עם ערכת כרטיסיות שמגיעה הביתה. כדי להתנסות באתגר הצהוב, גייסתי הפעם את השכנים, בני משפחת אברהמי, האב עמית וילדיו הבוגרים, מיקה וגיא, ובני זוגם. מתוך עשר כרטיסיות דגמנו אחת, ואת עשר החידות המתוחכמות והיצירתיות, פתרנו בכ-45 דקות. האתגר, החשיבה המאומצת והחברותא היו חוויה מרתקת ומהנה, בעיקר בימים מורכבים של ריחוק חברתי.

פרטים: אתגר הדגל והאתגר הצהוב, www.questair.co.il. המשחק מתאים מגיל 10-99, 69 שקל. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק