גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מנהלים עובד תלותי

בימים אלה של עבודה מרחוק, של קיצוצים מאיימים ושל הסתגלות למצב חדש, עובדים רבים חוששים למקומם. אחת התגובות הנפוצות לחשש זה הוא התנהגות תלותית

עבודה בסטארט אפ / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
עבודה בסטארט אפ / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

בימים אלה של עבודה מרחוק, של קיצוצים מאיימים ושל הסתגלות למצב חדש, עובדים רבים חוששים למקומם. אחת התגובות הנפוצות לחשש זה הוא התנהגות תלותית.

עניין אישי, ארגוני או ניהולי

"היא בודקת איתי כל צעד, אחר כך שואלת אם ביצעה נכון, מתישה את הקולגות בכל משימה - איך הם עושים אותה, איך כדאי לעשות זאת...", מספרת מנהלת צוות. "תמיד בחוסר ביטחון, בחשש, בלי לסמוך על עצמה. כולם מעדיפים שהיא לא תגיע לישיבות, ובוחרים לא לעבוד איתה".

לעתים התנהגות תלותית של עובד נובעת מאישיותו ומאופיו כאדם, הנוטה לפתח תלות בקרוביו גם מחוץ להקשרי העבודה, למשל, בשל ביטחון עצמי נמוך. הקיצוניים שבתלותיים בשל אישיותם הם אנשים הלוקים בהפרעת אישיות תלותית מתקשים לקבל החלטות לבדם, חשים חוסר ביטחון משמעותי, נמנעים מאי-הסכמות עם אחרים שמא אחרים יידחו אותם, חוששים להישאר לבד, וחווים אי-נוחות רבה לטפל בעצמם - מצב המביא אותם להתנהגות כנועה וותרנית, שעשויה אף להגיע למוכנות להישאר במערכות יחסים מתעללות ומשפילות.

במקרים אחרים התנהגות תלותית היא תוצר של התרבות הארגונית עצמה. ישנם מחקרים רבים המצביעים על כך כי ארגונים מודרניים הם מקלט להתנהגויות פסיכולוגיות וחברתיות לא בריאות, ביניהן התנהגות תלותית. וכמובן, ישנם עובדים המפתחים תלות במנהלם בגלל התנהגותו כמנהל.

תרבות ונסיבות ארגוניות

העובד התלותי עשוי להיות אחד כזה שחבל לוותר עליו. הפסיכולוג ד"ר לוונדר , למשל, טוען כי לרוב מדובר בעובדים אמינים למדי, המסורים לארגון ונשארים בו לאורך זמן, ומוכשרים בתפקידם.

וכאמור, פעמים רבות מוטלת האשמה על התרבות הארגונית, ולא בהכרח על העובד. למשל, במצבים של היעדר הדרכה בארגון, וזאת אפילו במשימות חדשות ובעניינים בלתי מוכרים כפי שמרבה להתרחש בימים אלה של הסתגלות למצב החדש. או במצבים שבהם כישלון מוביל בארגון לביקורת נוקבת, מה שיוצר חשש רב מטעויות וצורך בתיווך מתמיד של המנהל או הקולגות המנוסים.

פעמים אחרות התלותית נובעת מנסיבות הארגוניות. למשל, כשלעובד יש מנהל חדש, והוא עדיין אינו מכיר אותו ואת העדפות העבודה והתקשורת שלו, ומעדיף לוודא זאת שוב ושוב עד שהדברים יהיו ברורים ומסונכרנים. או כשפוקד את הארגון משבר, כגל פיטורים - אז העובד חושש להיות קורבן, ופועל באופן מוגזם כדי לוודא שוב ושוב שדרכיו נכונות ומותאמות.

סגנון ניהול גרידא

במקרים אחרים התלותיות נובעת מסגנון המנהיגות של המנהל. כך למשל קרה במקרה שממשיכה אותה מנהלת לתאר:

"במצבים כאלה אני מתרחקת מהעובד. גם במקרה שלה, ידעתי שככה היא תבין שהיא מעמיסה עליי. תחילה נראה שזה הועיל - היא הפסיקה לעכב אותי ו'להציק' לי באופן יומיומי. אך בטווח הארוך הבעיה לא נפתרה, כי במקום להבין את המסר היא פשוט הציקה יותר לחברי הצוות, עיכבה אותם, ופגעה עוד יותר במוטיבציה שלהם לשתף פעולה".

מה שעשתה המנהלת במקרה זה לא סייע לה באמת, משום שהיא ברחה מהבעיה ולא התמודדה עמה באמת. במקום זאת, היה מועיל לעצור לרגע ולחשוב מה בהתנהלותה כמנהלת עשוי לגרום לתלותיות מצד העובדת.

ואכן, כשבדקנו זאת יחד, גילינו כי אותה עובדת התקבלה לעבודה בזמנו כשהיא מנוסה במקצוע. בניגוד לשאר העובדים בארגון, שהחלו לעבוד בו חסרי ניסיון וצמחו בתוכו, ולפיכך הוכשרו בו במסודר למן ההתחלה. בשל המוניטין של עובדת מנוסה, גילינו שהמנהלת לא הקפידה לספק לה משאבי הדרכה והכוונה כמעט בכלל. היא הסיקה שזו יודעת להשיג את הדרוש לה בעצמה. אולם העובדת, מצדה, חשה שהיא כן זקוקה להדרכה מסודרת כפי שקיבלו חבריה לארגון. ברמת הציפיות ממנה, היא לא חשה בטוחה מספיק, ולכן הרבתה בווידוא חוזר מול המנהלת. נראה היה שלו רק סופק לה הסדר והארגון שלו היא זקוקה, היא יכולה הייתה לפרוח בכוחות עצמה.

ואולי זה מה שחסר לעובד התלותי שלכם?

מודעות עצמית: האם העובד יודע שהוא פועל באופן תלותי? האם הוא מבין שהוא מעכב את הסובבים? נהלו עמו שיחה, נסו לאמוד את רמת מודעותו למצב, ושקפו לו את ההשפעה שיש להתנהגותו על הסובבים. עשו זאת ברגישות ומבלי לפגוע, תוך כדי העצמה, אך גם בישירות ובבירור, כדי שהדבר אכן יוביל לשינוי.

קשר עמכם: מצאו דרכים להתחבר לעובד בימים אלה של ריחוק חברתי, לספק לו מעט מזמנכם. אולי כל מה שהוא צריך זה תחושה שאתם מתעניינים בו או פידבק חיובי, ויתכן ששיחות משוב קבועות ביוזמתכם ייתרו את פניותיו אליכם.

קשר עם אחרים והדרכה: בדקו התאמת העובד התלותי למנטור אחר, בכיר או מנוסה יותר ממנו. ודאו שההתאמה הדדית ושישנה נכונות מצד המנטור (תגמלו אותו על כך אם יש צורך). הנחו את העובד הבכיר לעשות זאת בצורה מאורגנת, תדירה, ועם גבולות ברורים (כדי למנוע מצב של תלותיות יתר בנוכחותו).

עצמאות כיעד: קבעו לעובדיכם יעד- עבודה עצמאית, יוזמת, יצירתית, ווודאו שהעובד התלותי הפנים את המסר. הסבירו מה זה אומר בפועל, מבחינתכם, ספקו לו את הכלים הדרושים לעשייה זו, ותגמלו אותו (גם אם במילה טובה) על הצלחותיו בשיפור עצמאותו.

סלחנות: בדקו מה מידת הסלחנות שלכם במצבי טעות. האם אתם מאוזנים בתגובתכם לשגיאות? האם אתם מגיבים בכעס או בביקורתיות? יתכן כי סלחנות רבה יותר תסייע לעובד התלותי להרגיש פתוח יותר להתנסות בכוחות עצמו.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה , וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר".

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החשמל מתייקר, אבל יש פתרונות: כך תחסכו עד 20% דרך הספקיות הפרטיות

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים

יו''ר הוועד האולימפי בישראל יעל ארד, אורח הכבוד ויו''ר הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים LA28 קייסי וסרמן וארוסתו / צילום: הוועד האולימפי בישראל

הוועד האולימפי מסכם שנה באירוע חגיגי

פורום טכנולוגי סגור ביוזמת MIND Israel התקיים בתל אביב ● הוועד האולימפי בישראל חתם את השנה הפוסט־אולימפית בטקס חגיגי ● מאות רוקחי Be פארם השתתפו בכנס השנתי באקספו תל אביב ● וגם: יו"ר חדשה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ת"א ומועמד מבטיח לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● אירועים ומינויים

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

הסיניות השתלטו, החשמליות נזנחו: הנתונים שמאחורי השנה הדרמטית בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית דורג שני ברשימה היוקרתית של "פורבס" ● נשיא המדינה הרצוג השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט ובקפיטוליס ● אירועים ומינויים

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

מנכ"ל פאלו אלטו לגלובס: “אין חשש לפגיעה בתגמול עובדי סייברארק”

ניקש ארורה, שהגיע לביקור בישראל, התייחס לתקופת הביניים סביב אקזיט הענק שטרם הושלם והבטיח בהירות לעובדים ● בדבריו ציין את החותם שהשאיר ניר צוק בחברה גם אחרי עזיבתו וסימן את האתגרים הבאים של עולם הסייבר בעידן הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי

האם "התסריט הגרוע ביותר" עבור ישראל בעזה בדרך להתממש?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היום שאחרי הפיגוע הקטלני באוסטרליה, 25 מדינות צפויות לדון מחר בשליחת כוחות בינלאומיים לעזה, ואנטישמיות בחגיגות החנוכה באמסטרדם ● כותרות העיתונים בעולם

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים כי המעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבתי החולים הדסה ואיכילוב ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

הקמתה של מערכת מס הגודש יצאה לדרך, ומומחי תחבורה סקפטיים לגבי יעילותה

220 שערי אגרה ו־140 אתרי חיוב יוקמו בשלוש טבעות סביב תל אביב ● המערכת צפויה להתחיל לפעול ב־2027 ● המומחים עונים: האם המהלך יעבוד בלי שיפור משמעותי בתחבורה הציבורית?

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד באוסטרליה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"