גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העדפת רכש כחול לבן: נתניהו הציב אולטימטום לאוצר ולתעשיינים

ראש הממשלה הקציב למשא ומתן בין משרד האוצר לתעשיינים, בנוגע לשינוי החוק להעדפת תוצרת כחול לבן, יומיים - אחרת איים שיחליט בעצמו בנושא ● התעשיינים דורשים להרחיב את החוק בעוד משרד האוצר מתנגד לכך

בנימין נתניהו / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

אולטימטום של נתניהו לאוצר? בתום דיון שנערך היום (ב') על ההצעה לשנות את חוק העדפת תוצרת כחול לבן במכרזים ציבוריים, שלח ראש הממשלה בנימין נתניהו את האוצר ואת התעשיינים להגיע להסמכות, תוך שהוא מציב להם אולטימטום - יומיים -לקבלת ההחלטה. נתניהו הבהיר: אם לא תגיעו להסכמות תוך יומיים, אני אחליט בעצמי.

הדיון עסק בטיוטת הצעת מחליטים שהפיץ משרד ראש הממשלה הקובעת העדפת רכש כחול לבן. על פי ההצעה, ספק שיציע סחורה מתוצרת הארץ יוכל להשוות את מחיר הצעתו למחיר ההצעה שדורגה במקום הראשון במכרז, אם הזוכה מחו"ל. זאת, במקום המנגנון הקיים כיום לפיו יש להעדיף תוצרת מקומית אם הספק המקומי יקר בעד 15% מהספק בחו"ל.

ההצעה החדשה נדונה חרף התנגדותו של האוצר להצעה, ותחת לחץ משמעותי מצד ארגוני התעשייה והעסקים. אל התנגדות האוצר הצטרפה בימים האחרונים גם הממונה על התחרות אשר העבירה לנתניהו חוות הדעת לפיה הרחבת החוק להעדפת רכש כחול לבן פוגעת בתחרות, תייקר את הרכש הציבורי, תעלה את יוקר המחיה וכן תרתיע משקיעים זרים מלהגיע לישראל.

בדיון היום השתתפו ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו רונן פרי, שר האוצר ישראל כ"ץ, יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שר הבריאות ושר הפנים. מצד התעשיינים השתתפו בדיון ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, וכן סמנכ"ל קשרי הממשלה בהתאחדות, חגי אדרי.

התאחדות התעשיינים: תוספת של 80 אלף מקומות עבודה

על פי נתונים שהעבירה התאחדות התעשיינים לראש הממשלה לפני הדיון, העדפת רכש מקומי תורמת תרומה ניכרת לכלכלה המקומית, ובין היתר תורמת לגידול של עד כ-80 אלף מקומות עבודה חדשים ישירים ועקיפים במשלחי היד ניהול פרויקטים, הנדסה, רכש, בנייה ופיקוח המיוחסות לפרויקט התשתית בענפי האנרגיה (נפט, גז וכרייה). יש לציין שמרבית מקומות העבודה החדשים יהיו זמניים ויכללו גם משרות מלאכותיות כתוצאה מההשקעה הכלכלית.

תרומה נוספת היא עליה בהכנסות המדינה של עד כ-52.7 מיליארד דולר במצטבר לאורך חיי הפרויקט.

על פי אומדן של המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים צפויה תוספת של כ-35 אלף מועסקים ישירים ועקיפים, מהעדפת רכש מקומי במכרזים ממשלתיים.

לעמדת התאחדות התעשיינים בניגוד לשיח המתקיים, אין מדובר כמעט בהרחבת חובת ההעדפה של תוצרת הארץ, אלא בהקפדה על יישומה והתאמתה לעידן הנוכחי, שכן התקנות עצמן תוקנו בשנות ה-90 בהתאם לעולם הרכש שהיה נהוג בזמנו והשתנה רבות במרוצת השנים.

עוד הציגה ההתאחדות סקירה של המצב ברחבי העולם, ממנה עולה כי למרות קיומה של מערכת סחר בינלאומי מפותחת ולמרות קיומו של הסכם ה-GPA מדינות רבות נוקטות במדיניות העדפת תוצרת לאומית במערכת הרכש הציבורית שלהן בין אם באמצעות העדפה ישירה (חוקים פרטניים כפי שיפורט בסקירה הבינלאומית), ובין אם באמצעות אפליה סמויה וההעדפה עקיפה (תקני ייבוא וסעיפים מגבילים אחרים).

בנוסף, המצב במסחר הבינלאומי כיום הינו למעשה שמתוך 164 מדינות החברות בארגון ה-WTO רק 47 מדינות חתומות על ה-GPA, מתוכן 28 מדינות החברות באיחוד האירופי אשר בהן, למרות המחויבות ל-GPA, קיימת העדפה של תוצרת מקומית. וזאת, במרבית המקרים באמצעות עדיפות לא פורמלית. תעשיינים רבים מדווחים על חוסר יכולת לזכות במכרזים ציבוריים באירופה ללא שותפות עם מציע מקומי.

כך לדוגמה, בארה"ב סך הרכש הציבורי בשנת 2017 עמד על כ-1,809 מיליארד דולר המהווה כ- 9.3% מהתוצר. ביולי 2019, בתקופת ממשל טראמפ, הוחלט על הרחבת הרכש האמריקאי הלאומי של חוק זה כאשר המוצר הסופי צריך להיות מקומי ובנוסף כ-50% מעלויות המוצר הסופי צריך להיות אמריקאי.

סך הרכש הציבורי בקרב מדינות האיחוד האירופאי עמד על כ- 2.3 טריליון אירו המהווה כ-19% מהתוצר, מתוכם כ-512 מיליארד אירו (כ- 22% מסך הרכש הממשלתי) עובר את סף הרכישה שלגביו חלים הנחיות ה-GPA.

עוד עולה מהמסמך, כי על אף המדיניות הרשמית באירופה תוצאות המכרזים באירופה מעידות על אפליה מבנית, המושרשת בתרבות מערכת הרכש האירופאי יוצרת שיעור העדפה גבוה לתוצרת לאומית על פני תוצרת זרה.

העדפה מקומית גם בסין וברוסיה

לגבי סין, נכתב במסמך של ההתאחדות, כי בסוף שנת 2016, נחקק חוק BUY CHINA, המקדם העדפת ציוד מקומי סיני. מדיניות זו נתמכת על ידי פעולות של משרדים ממשלה שונים וממשיכה להתרחב. המדיניות נעה בין תמיכה במו"פ ועד לרשויות הבריאות הממשלתיות המקומיות המעודדות רכישת ציוד מקומי. בנוסף, מדיניות תוצרת סין 2025 מציבה יעד ברור לנתחי שוק של מכשירים רפואיים מקומיים.

ברוסיה, החל מיולי 2014, הוצגו מגבלות על חברות זרות להשתתף ברכישות ציבוריות של מכשירים רפואיים, סוגים של טקסטיל והנעלה, מכונות וציוד, תרופות, הגבלה על סוגי מזון מסוימים שמקורם במדינות זרות לצרכי המדינה והרשויות המקומיות, רהיטים ועוד. בשנת 2020 הורחב צו זה לרכישת מוצרים נוספים.

על כך נכתב במסמך ההתאחדות, כי "עולה כי קיימת הצדקה להקפיד וליישם את חוקי העדפת תוצרת הארץ תוך הרחבה קלה במטרה להגדיל את הביקוש למוצרי "כחול לבן" ולחזק את היצרנים המקומיים, להגדיל את הפעילות הכלכלית, להרחיב את הכנסות המדינה ממסים ישירים ומתשלומים עקיפים, הוספת מקומות עבודה, שמירת הידע ופיתוחו בגבולות המדינה, הגברת הייצוא וצמצום ממדי האבטלה, בדומה לרוב מדינות העולם המגנות על תוצרתן המקומית".

רוב המשתתפים בדיון תמכו בהרחבת העדפת תוצרת הארץ

במהלך הדיון הביעו רוב המשתתפים תמיכה בהרחבת העדפת תוצרת הארץ, למעט משרד האוצר שהציג עמדה לפיה מדובר במהלך שגוי שייקר ויסרבל מכרזים. שר האוצר ישראל כ"ץ אמר בין היתר, כי אינו יכול לצאת ציבורית נגד תיעדוף עסקים ישראלים, אבל זו תהיה טעות, זה יעלה את יוקר המחיה ויעלה הרבה כסף למדינה.

פרופ' אבי שמחון אמר כי בימי שגרה, בזמנים רגילים, הוא נגד תיעדוף תוצרת הארץ, אבל אלו לא זמנים רגילים, התקופה דורשת היערכות מיוחדת ובתקופת הקורונה רצוי ללכת לכיוון של העדפת תוצרת כחול לבן.

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, אמר: "אדוני ראש הממשלה, הציבור מסתכל עליכם בתקופה קשה זו, ומצפה מהממשלה שלו לייצר לו מקומות עבודה, להגדיל את הצמיחה ולהניע מחדש את הכלכלה המקומית. זאת אפשר לעשות רק על ידי העדפה ברורה של עסקים ישראלים על פני עסקים מחו"ל.
"נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נותן העדפה ברורה לתעשייה האמריקאית כדי לחזק את הכלכלה וליצור מקומות עבודה לאמריקאים, אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה נותנת העדפה ממשלתית ברורה לתעשייה הגרמנית כדי לחזק אותה, גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון נותן העדפה ממשלתית ברורה לתעשייה המקומית כדי לחזק את אנגליה וליצור לאנגלים מקומות עבודה, וכך צריך להיות גם בישראל - הממשלה הישראלית צריכה לדאוג למקומות עבודה לישראלים.
"בשנים האחרונות בשם התחרות מדינת ישראל העבירה עוד ועוד תעשיות לסין וטורקיה - ויש לשים לזה סוף. אם אנחנו רוצים חוסן כלכלי צריך פה תעשייה חזקה, ורק כך נוכל לפרוץ החוצה ולצאת מהמשבר הכלכלי".

עוד כתבות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווח: כטב"ם ישראלי תקף אופנוע בא-נאקורה שבדרום לבנון

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עדכונים שוטפים

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לעיר הקטנה בחוף השנהב יש השפעה מכרעת על מחירי אחת הסחורות המתוקות בעולם

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים