גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ משה ארבל: "הנחיות משרד הבריאות מחייבות אותנו כמו ההלכה"

ח"כ משה ארבל, ש"ס: "אנחנו חיים בחברה שסועה כל-כך, ובאירוע מתגלגל שמחדד את הקצוות ומנכיח אותם. המפתח הוא אמון, ולצערנו מדינת ישראל נמצאת במשבר האמון הגדול בתולדותיה"

ח"כ משה ארבל, מפלגת ש"ס / צילום: איל יצהר
ח"כ משה ארבל, מפלגת ש"ס / צילום: איל יצהר

אישי: בן 36, נשוי ואב לחמישה, גר בפתח תקווה
מקצועי: ח"כ, מפלגת ש"ס

אני: מתקשה לדבר על עצמי. משתדל להיות אבא טוב.

משפחה: סבא וסבתא מצד אמא התחתנו בלוב ועלו בשנות ה-50 למעברת פרדסיה, משם עברו לדירת שיכון קטנה בנתניה, התפרנסו מהמכולת שפתחו ולימדו אותנו מתינות ספרדית מכילה. כשאני מדבר עליהם אני מריח את ריח הבישולים. גם משפחת אבא עלתה מלוב ונשלחה למושב אחיסמך. לסבא היו מטעי אבוקדו והוא היה שרת בית הספר ויחד עם סבתא הקימו משפחה לתפארת.

ההורים נפגשו בבר מצווה של קרובים. אחרי החתונה עברו לבני ברק ומשם לשכונת שעריה בפתח תקווה. בת דודה של אבא הייתה נשואה ליהלומן גדול שלימד את אבא את המקצוע ומינה אותו לנהל מפעל לליטוש יהלומים עד המשבר הגדול של 91', כשהייתי בכיתה א’, ואני זוכר את האיום הקיומי כשלאבא לא הייתה עבודה. בהמשך הוא ניהל אגף בעיריית פתח תקווה וניהל את המועצה הדתית.

ילדות: פתח תקווה. בית פשוט עם חום ואהבה. עד כיתה ח’ למדתי לימודי ליב"ה מלאים ב"שארית ישראל" - תלמוד תורה של החינוך העצמאי ומשם עברתי לישיבת "נחלת דוד". בגיל 16 כתבתי חיבור הִלכתי, ושנה אחר כך חוברת על סוגיות של פיקוח נפש, בעיקר בשבת.

קרן: אשתי, מנהלת לשכת יו"ר מפעל הפיס. למדה עיצוב אופנה בשנקר ואני מנסה לתרגם למילים את ההערכה העמוקה שלי אליה, כי כל ההישגים שלי הם קודם כול שלה. היכרנו בשידוך כשהייתי בישיבה והיא בסמינר בית יעקב, נפגשנו חמש פעמים, התחתנו בני 19 והיינו הורים בגיל 20. יש לנו חמישה ילדים ואנחנו גרים בפתח תקווה.

לימודים: למדתי להסמכה לרבנות במטרה לעסוק ברבנות אבל לא התפרנס ממנה והיום אני רב קהילת בית אליהו ומוהל. בהמשך למדתי במכינה ללימודי משפטים במסלול החרדי בקריה האקדמית אונו כי לא הייתה לי בגרות וסיימתי תואר ראשון ושני בהצטיינות. במקביל ניהלתי את מכון "כתר שלום", שמנציח ומקדם את המשנה ההלכתית של הרב משאש. אחרי ההתמחות הייתי היועץ המשפטי של ח"כ יואב בן צור, היועץ המשפטי של ש"ס וראש המטה של אריה דרעי במשרד הפנים והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, וכשבחנתי הצעות לעמוד בראש מחלקות מוניציפליות בכמה משרדי עו"ד, מועצת חכמי התורה החליטה להציב אותי במקום השביעי ברשימה לכנסת.

ליברליות: אני תלמידו של הרב שלום משאש, שעד 1978 היה הרב הראשי של מרוקו ואחרי עלייתו לישראל מונה לרב הראשי של ירושלים. הוא אמר שהרב עובדיה הוא הרב של החרדים; הרב הראשי לישראל, מרדכי אליהו, הוא רב הכיפות הסרוגות, ואני הרב של החילונים. כשנאהב את כל הבריות הם יתקרבו לתורה בעצמם. המדיניות הספרדית הזו מביאה חרדים ומסורתיים לאותו בית כנסת ולא ממקום שיפוטי. עייפנו משנאה.
חוק ההמרה: אני מקבל כל אדם כאדם, אבל אני חרדי לפני שאני ליברל.

ח"כ דוד אמסלם: ברמה האישית, יש לו לב ענק ורגישות גבוהה והסגנון שלו אמוציונלי. כח"כים אנו אמורים לבקר את היועמ"ש, אבל יש הבדל בין ביקורת לבין השתלחות אישית, שבה הוא נקט. לא יצא לנו לדבר אחרי התקרית במליאה שבה הערתי לו על הסגנון וכואב לי שהממלכתיות הפכה למילה גסה. הגיע זמן שהקולות המתונים במשכן יישמעו. הבאתי לכנסת את "אמנת הכבוד ההדדי", מסמך שאליו הצטרפו, תוך שבוע וחצי, 70 ח"כים מכל הסיעות. רה"מ נתניהו עדיין לא חתם עליה, אבל הדלת פתוחה.

פיקח נפש וקורונה: ירידת התחלואה במגזר החרדי מוכיחה שמרביתו שומר על ההנחיות. אנחנו בחברה שסועה כל-כך, ובאירוע מתגלגל שמחדד את הקצוות ומנכיח אותם. מועצת חכמי התורה של ש"ס קבעה שההנחיות של משרד הבריאות מחייבות כמו סעיף בהלכה, לכן הציבור שלנו ממושמע. ביקרתי את אלה שלא צייתו להן, אבל השאלה מה עושים, והמפתח הוא אמון, ולצערנו מדינת ישראל נמצאת במשבר האמון הגדול בתולדותיה, אז צריך לגלות אחריות.

בראש השנה לא הרגשתי טוב והחלטתי להתפלל בבית למרות שיכולתי להתפלל בבית הכנסת בקפסולה ועשיתי בדיקת קורונה שיצאה שלילית. המשכתי להרגיש לא טוב, נשארתי בבית ובמוצאי החג עשיתי עוד בדיקה שיצאה חיובית. תגידי, יש פוליטיקאים שלא עושים את זה והביקורת במקומה, אבל כל אחד מאיתנו צריך לעשות את המיטב שלו ולגלות אחריות בחלקת אלוהים הקטנה שלו.

פנאי: קורא מאמרים משפטיים ופרשנויות. בתהליכים להתחיל דוקטורט במשפטים ומקווה שאצליח לעשות זאת.

תפיסת עתיד: בעוד פחות מעשור למסור את מפתחות הלשכה למי שיבוא אחריי, כשהמדינה תהיה במצב טוב יותר ואמצא את מקומי בעריכת דין, במגזר העסקי או באקדמיה.

עוד כתבות

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

איש תקשורת בכיר נחקר בחשד לביצוע עבירות מין

לפי החשד, איש התקשורת ניצל יחסי מרות בשנת 2017 • הקורבן התלוננה במשטרה, שחקרה באזהרה את הבכיר • התיק הועבר לפרקליטות לצורך עיון והכרעה

מטה אלי לילי, ארה''ב, ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: AP - AJ Mast

"בית חרושת לתרופות": מחשב־על של אלי לילי ואנבידיה מציב רף חדש לשוק

ענקית הפארמה מובילה את מרוץ ההתחמשות של התעשייה בכוחות חישוב, בדרך למהפכה בגילוי ובפיתוח תרופות ● במסגרת ההסכם עם אנבידיה אמור להיבנות המחשב החזק בעולם לתחום הרפואי, שנשען בין היתר על טכנולוגיה ישראלית ● איך הוא ישנה את השוק?

סניף של רשת אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד החלה למכור אייפונים במחיר אטרקטיבי, אבל יש גם חסרונות

ההחלטה של רשת אושר עד למכור אייפונים במחירים זולים במיוחד עוררה סערה ברשתות החברתיות ● מה עומד מאחורי המהלך, עד מתי תימשך המכירה, והאם המתחרים מודאגים?

הולנד מציגה: מסיבת החנוכה, הצעד האנטי-ישראלי והסערה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בארה"ב מסקרים את תגובת ישראל לניצחון של ממדאני בניו יורק, העסקה שעשויה לסכן את היתרון של ישראל במזרח התיכון, ובהולנד מבטלים מופע לחנוכה בגלל קשר לצה"ל ● כותרות העיתונים בעולם 

אולם התצוגה של טסלה במידטאון תל אביב / צילום: יח''צ

בדרך לרכב האוטונומי של טסלה בישראל? החברה שוכרת צוות לחטיבה בת"א

טסלה פרסמה משרת דרושים למפעיל רכב, שתפקידו לבצע איסוף נתונים מכלי רכב תוך כדי נהיגה ● במודעה צוין כי המשרה מיועדת עבור חטיבת AI & Robotics של טסלה בישראל, שאחראית ישירות על פרויקט הרכב האוטונומי ועל פיתוח צ'יפ ה-FSD

פיטורים / אילוסטרציה: Shutterstock

שיא של 20 שנה במספר המפוטרים באוקטובר האחרון בארה"ב

בחברת ההשמה Challenger מסבירים כי לאחר גל הגיוסים הגדול בתקופת הקורונה, חברות רבות "מתקנות מסלול" על רקע אימוץ מואץ של טכנולוגיות בינה מלאכותית, האטה בהוצאות הצרכנים והעסקים ועלויות תפעול גבוהות ● "מי שמפוטר כיום מתקשה יותר למצוא עבודה במהירות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות; למונייד זינקה ב-34%, סולאראדג' ב-29%

נאסד"ק עלה ב-0.6%, ראסל 2000 ב-1.7% ● שופטי ביהמ"ש העליון של ארה"ב הביעו היום סקפטיות באשר לחוקיות המכסים האגרסיביים שהטיל  טראמפ ● בשורות טובות לכלכלת ארה"ב: עלייה מפתיעה במגזר השירותים, עלייה במספר המשרות הפרטיות לראשונה מאז יולי ● ירידות באג"ח הממשלתיות ● פינטרסט נפלה בחדות בעקבות תחזיות מאכזבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; שש מתוך "שבע המופלאות" יורדות

נאסד"ק יורד ב-1.9% ● מנכ"ל אנבידיה: סין נמצאת רק ננו-שניות מאחורי אמריקה בתחום ה־AI ● "יום טריליון הדולר": היום תיערך הצבעת בעלי המניות של טסלה על חבילת השכר של מאסק ● גוברות ההערכות כי בית המשפט העליון יפסול את מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ ● מגמה שלילית באירופה

רמי דרור / צילום: דרור סיתהכל

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רמי דרור, מנכ"ל ווליו השקעות מתקדמות, המנהלת כ-4 מיליארד שקל, ידע להמליץ לפני שנה על מניות הביטוח. כעת הוא בטוח שבטווח הקצר השוק המקומי ימשיך לעלות, בהינתן סיום המלחמה וכניסה לשנת בחירות ● ולאיזה סקטור הוא מעדיף לא להתקרב היום?

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

האקזיט הגדול בתולדות ישראל עולה שלב: עסקת גוגל־וויז קיבלה אור ירוק בארה"ב. התחנה הבאה: אירופה

עסקת הענק בסכום של 32 מיליארד דולר עברה ציון דרך משמעותי עם אישורה ע"י הרגולטור האמריקאי ● אלא שהאישור הוא רק שלב ראשון בדרך להשלמתה, והיא תצטרך לעמוד בדרישות מחמירות של רשויות בעולם, בראשן אירופה, עליהן העסקה משפיעה בתחום הענן ● וגם: כמה צפויה ישראל להרוויח מהרווח של המייסדים?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

היכונו למס חדש שינחת עליכם בינואר הקרוב

הצעד היצירתי לסבסד משכנתאות של מי שנכוו מהריבית ● הפצ"ר אולי ראוי, אופן המינוי - לא ● והמס שמכה ויכה בנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה עוד מביא לטלטלה בשוק הקריפטו / צילום: Shutterstock

אחרי השיאים הגיעה הנפילה: למה מטבעות הקריפטו משנים כיוון?

אחרי שמתחילת השנה רשם הביטקוין שיאים חדשים בזה אחר זה, בחודש האחרון ניכר במטבע הדיגיטלי המוביל שינוי מגמה ● בשוק מייחסים זאת להשפעות מאקרו ולשינויים מבניים, ומזהירים מפני המשך ירידות בתקופה הקרובה ● אך יש גם מי שמזהים הזדמנות בטווח הארוך

צוות פיטנגו / צילום: ביאנה קארו ויטקין

פיטנגו גייסה 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בשלבים מוקדמים

אחת מקרנות ההון סיכון הוותיקות בישראל מודיעה על גיוס של 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בחברות בשלבים מוקדמים - Pitango First ו-Pitango HealthTech ● מאז הקמתה השקיעה פיטנגו ביותר מ-300 חברות וביצעה כ-100 אקזיטים ● ומה הצעד הבא?

עולים חדשים מגיעים לארץ / צילום: Shutterstock

אפס אחוז מס הכנסה: הפטור החדש שמקדמים באוצר לעולים יוצא לדרך

שר האוצר ושר העלייה והקליטה הציגו רפורמת מס דרמטית לעולים חדשים ולתושבים חוזרים, שתעניק להם פטור ממס על הכנסותיהם בישראל בשנים 2026-2027, עם עלייה מדורגת בשיעור המס עד 2030 ● המהלך נועד לעודד עלייה ולהקל על השתלבות העולים במשק

ירושלים. עלות המימון שחישבה שפיר גבוהה מהעלות שהוערכה בבדיקה הכלכלית / צילום: Shutterstock

העירייה ביצעה התאמות במכרז, אבל האם זה יספיק כדי להציל את פרויקט הדיור להשכרה בירושלים?

העירייה הזמינה הצעות להקמת פרויקט דיור בר־השגה במתחם בית העם, אך ההצעה היחידה, של חברת שפיר, הייתה גבוהה ביותר מ־55 מיליון שקל מאומדן העירייה ● כעת המכרז מפורסם שוב, עם יותר דירות ועם אומדן מעודכן למענק ההקמה

מורי ארקין / צילום: שלו אריאל

שוק הביומד מתעורר? מורי ארקין מגייס קרן של 40 מיליון דולר

בין המשקיעים בגיוס של קרן ארקין דיגיטל נמצאות הקרנות וינטג' פרטנרס וקבוצת הראל ● הסכום אומנם לא גדול מאוד, אך מדובר בחדשות משמעותיות לסקטור הביומד בישראל, בו גויסה מתחילת המלחמה רק קרן אחת

עגבניות קלופות / צילום: נועם פריסמן, O'lala Creative

בר ורמיני: הרבה פריטים קטנים שיוצרים ערב שלא תרצו שייגמר

שלל צלוחיות קטנות עם אוכל טעים ושמח, ורמוטים, שפריצים וקוקטיילים מדויקים שמוגשים בחלל קטן ותוסס – מדריד זה כאן

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

המהלך שיפתח את שוק הפיקדונות לתחרות מגיע לכנסת. בבנקים צפויים להיאבק בו

האם בקרוב נראה עוד "בנקים קטנים" שמציעים פיקדונות? תזכיר חקיקה בנושא פורסם לראשונה, וכעת האירוע עובר לידי הכנסת ● המועמדים העיקריים לנגוס בנתח של הבנקים הם המוסדיים וחברות כרטיסי האשראי, אך ההיסטוריה מלמדת שהשלמת החקיקה לא תהיה פשוטה

פרופסור סאמי מיעארי, מעורכי המחקר / צילום: פרטי

מחקר חדש מצביע על הבעיה הגדולה בתעסוקת החברה הערבית

מחקר שערך הפורום הכלכלי הערבי קובע כי צעירים שמוגדרים "חסרי מעש" נמצאים בהכשרות או בדרך לאקדמיה ● אולם בהמשך הם סובלים ממחסור בהזדמנויות תעסוקה איכותיות ליד מקום המגורים

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

רשמית: מס הנסועה על רכב חשמלי הגיע לסוף דרכו. באוצר יציעו חלופה

מס הנסועה על רכב חשמלי לא יוטל ב־2026 וככל הנראה יבוטל סופית ● צ'רי הסינית מתרחבת מישראל לאירופה בשיתוף עם יבואנים ישראלים ● ג'אקו משיקה בישראל קרוס־אובר פלאג־אין מפואר למשפחות גדולות ● השבוע בענף הרכב