גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

אתם לא הולכים לבית ספר? זו הטרגדיה הגדולה?

ילדים, אתם לא "דור אבוד" ולא "קורבנות שקופים" - אני ובני דורי עברנו דברים גרועים פי מאה ● היו מלחמות ופיגועים ואלימות, ואני לא זוכר שמישהו ריחם עלינו

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. "דור הקורונה: מצוקה נפשית ונשירה", "הדור האבוד", "הקורבנות השקופים של המגפה", "זומבים", "נגמרים לנו מול העיניים", "לא מצחצחים שיניים", "בודדים, מדוכאים, חרדים", "משועממים, אכולי תסכול ושנאה עצמית", "לא לומדים דבר, לא קולטים מילה", "הולכים ונשמטים לתוך הכלום", "דור מסומן שיתמכר לסמים", "הנזק שנגרם להם מזעזע", "הנזק הנפשי יהיה האחרון להירפא", "אנחנו מאבדים אותם!", "שערי העתיד נעולים בפניהם" - התחזיות המדכדכות והתארים המעליבים הנ"ל מתייחסים כולם לילדים ולבני הנוער בישראל, יצורים שרבים מאיתנו פוגשים על בסיס יומיומי. האמינו לי שכל ההתבטאויות הנ"ל הן רק מבחר קטן שליקטתי בלי הרבה מאמץ מתוך אינספור מאמרים וידיעות שהופיעו בכלי תקשורת מכובדים בימים האחרונים מפי עיתונאים בעלי עט ומומחיות בעלות שם.

אני לא מנסה להכחיש אף אחת מהשפעות הקורונה, כמובן. הנתונים, כידוע, תומכים ומצביעים על עלייה חדה של עשרות אחוזים בפנייה לשירותי בריאות הנפש ועלייה מחרידת נפש של מאות אחוזים במקרי אלימות במשפחה. הדברים הנ"ל צפויים להמשיך ולהתגבר אם תעמיק התהום הכלכלית. ברור גם שכל אחת ואחד מאיתנו מרגיש על הכתפיים את משא המועקה וחוסר הוודאות שמצטברים שם כבר חודשים ארוכים, ארוכים מדי, ואין צורך לומר שגם ההתנהלות של ממשלת ישראל לא ממש מרגיעה או מעוררת אמון והוודאות היחידה שהיא מספקת לאזרחיה היא הידיעה שאכלנו אותה.

ובכל זאת, ומבלי להתעלם מאף אחד מהסימנים או חלילה לוותר על אלה שצריכים שיילחמו עבורם (כל אותם ילדים ונשים הכלואים בבתים אלימים), בואו חברות וחברים, אולי כדאי להרגיע קצת עם נבואות החורבן והזעם, בטח עם התיאורים הגרפיים, המגעילים כמעט, בנוגע ל"דור הקורונה", טוב?

אולי נתחיל בזה שהם (ואנחנו) לא "דור" הקורונה - נכון שהזמן קצת הרבה המון נמתח, אבל עברו תשעה חודשים סך הכול, לא דור אפילו במונחים של טלפון סלולרי. הקורונה אומנם לא ממש קרובה לסיום, אבל אופציה של סוף כבר מתחילה להיראות בעין. אני גם לא מקל ראש בזה שהלכה שנת לימודים או עושה הנחות לממשלה, אבל בחייאת - כולה שנת לימודים אבודה, במערכת חינוך בינונית, במדינה לא מתפקדת בשל מגפה עולמית; לא עניין נעים בכלל, אבל יחד עם זאת לא עניין שחייב לגמור לאף ילדה או ילד את החיים או לגרום להם להישמט אל תוך הכלום ולהיגמר לנו מול העיניים.
קצת פרופורציות.

ילדים, אתם חושבים שקשה לכם?! / צילום: איור: תמיר שפר

ב. למה אנחנו מדברים ככה על הילדים שלנו? כי ככה זה. לכל אורך ההיסטוריה המתועדת, כולל הירוגליפים וציורי מערות, יש מעט מאוד דברים נפוצים יותר מאשר מבוגרים שאומרים דברים רעים על הצעירים מהם. אבל הפעם זה שונה. נדמה לי ששנת הקורונה הראשונה שלנו חשפה משהו אחר, רגש לא מוכר.

אם עד ממש לא מזמן - אפילו אני זוכר את זה על בשרי - היחס והרגש הכמעט טבעיים של דורות של מבוגרים כלפי הצעירים נעו על הטווח המוכר של פער הדורות האהוב, בין דאגה לחוסר הבנה לחשדנות ועד לבוז ואפילו כעס - הצעירים האלה, מה לעזאזל הם חושבים שהם יודעים / מבינים / זוכרים / רוצים / שומעים / לובשים / מעשנים?! כך עבדו הדברים פחות או יותר מאז ומעולם. אבל עכשיו, בקורונה, אני מזהה פתאום רגש חדש אצלנו ההורים: רחמים. כולם מרחמים על הילדים שלהם. אנחנו רואים אותם סרוחים בחדרים במבטים זגוגים, עוברים ממסך למסך, לובשים פיג'מות בנות שלושה ימים, עוד רגע וכבר מתחיל לעלות להם עובש מהעיניים. אלא שמאחר שאנחנו לא יכולים לכעוס עליהם, הפעם זו באמת לא אשמתם, נדמה שהרגש שהיה מונח הכי קרוב לכעס על מדפי הלב המבולבל שלנו - גם אנחנו בני אדם, הלו! - היו הרחמים. מסכנים הילדים, תראה אותם.

אני לא יודע אם דבר כזה אירע בהיסטוריה. אולי אנחנו דור ראשון. הדור הראשון שמרוויח פחות מהוריו והדור הראשון שמרחם על ילדיו. אז אם ככה, נדמה שכדי להסביר לעצמנו את הרגש הלא מוכר, אנחנו מצפים אותו בנבואות זעם על טראומות איומות ונוראות שייגרמו להם בשל הפסד הלימודים. משהו שיוריד את הרחמים בגרון יותר בקלות.

ג. כך, אני קורא את פרופסור יורם יובל שכתב, "הקורונה לא שונה מכל אירוע טראומטי המוני בהיסטוריה, מאסון צ'רנוביל ועד למלחמת העולם השנייה: ככל שחולף יותר זמן מאז תחילת האירוע, כך גדל חלקו היחסי של הנזק הנפשי… הנזק הנפשי יהיה גם האחרון להירפא, זמן רב אחרי שהאירוע והשלכותיו האחרות יהפכו לזיכרון רחוק... הנזק הנפשי, החינוכי והחברתי שנגרם לילדי ישראל הוא מזעזע. עקבותיו יישארו עם הילדים שלנו ואיתנו עוד הרבה שנים אחרי שהמגפה תחלוף".

מצטער, פרופסור, אבל אני לא חושב ככה. מלחמת העולם השנייה מול לשבת בבית מול הלפטופ? קאם און! ברצינות, לא כל דבר חייב להיות טראומה נוראית. זו לא תחרות, כן?, אבל אני ובני דורי עברנו דברים גרועים פי מאה מכמה חודשים בלי בית ספר. היו מלחמות ופיגועים ואינתיפאדות והרבה יותר אלימות בכל מקום ואני לא זוכר שמישהו ריחם עליי. אם כבר, כל הזמן הזכירו לנו כמה קל לנו בחיים וכמה היה קשה קודם ובכלל שאנחנו לא מבינים שום דבר - זה היה כיף!

לא נעים לשבת בבית עם הילדים, לכולם נמאס כבר מהכול, זה ברור, אבל אנחנו לא בגטו. חשוב לי שוב להדגיש שאני לא מדבר על הבתים האלימים, שבהם כל יום הוא גיהנום. אז מבלי להוריד אחריות מראש הממשלה, שר החינוך, האוצר ושאר הלא יוצלחים בממשלת ישראל, צריך לומר לצאצאינו ומקור אושרינו הגדול: קשה לכם בזום? אתם חושבים שקשה לכם, ילדים?! אין לכם מושג כמה הרבה יותר קשה היה לנו פעם! יכול להיות שזה יעזור להם להתמודד יותר טוב מהשיטה הנוכחית; והרי בדיוק לשם כך ייעדנו, הקמנו והפעלנו את המנגנון הקדמוני של פער הדורות - והרי כל דור צריך להוכיח משהו, כך מתקדמים. אבל מה יוכיח דור - שהוא בכלל לא דור! - שמרחמים עליו? אם כבר, מכל הדברים - הרחמים יכולים להשאיר את הצלקת הכי עמוקה.

נזק נפשי ארוך טווח? לא נראה לי, באמת שלא. אני מוכן לשים 15 שקל שבעוד עשרים שנה, נובמבר 2040, ניפגש פה, על העמוד הזה בדיוק, וכל מה שיישאר משנת 2020 יהיה בעיקר נוסטלגיה, כנראה שלא מתוקה במיוחד, אבל מצד שני מי יודע. אם יש דבר אחד שלמדנו על המין האנושי: הוא כמעט תמיד מתגעגע למה שהיה.
ואל תדאגו, הילדים יסתדרו. הם לא כל-כך שבירים.

עוד כתבות

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

האדלסטון ובר. חקלאים מרחבי ארה''ב מתקשרים אליהן כדי לבקש עצות / צילום: WSJ

האם והבת מהכפר שסירבו ל-26 מיליון דולר ממרכז נתונים ל-AI

אם ובתה מקנטקי דחו הצעה לרכישת הקרקע החקלאית שלהן, הזדמנות שיכלה לשנות את חייהן ● הדרמה שהתפתחה בעקבות הסירוב פילגה את העיירה

הפורעים בתוך הבית בקוסרה / צילום: ap

גורם ביטחוני על הפרעות בקוסרה: זה אירוע מאורגן עם תשתית מאחוריו

רה"מ כינה את האלימות "נפשעת" ואמר כי היא פוגעת במעמד ישראל בעולם, גם הרצוג תקף: "חציית קו אדום" ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר בדרום המדינה ● צה"ל מתגבר כוחות לקראת החגים על רקע העלייה בפשיעה הלאומנית • אוגדה נוספת הועמדה ב"כוננות הקפצה" מחשש להסלמה ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר באזור עייתא אל-ג'בל שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

הפגנות בונצואלה / צילום: Reuters, IMAGO/Mario Flores

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מוונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

בסוף השבוע הכריז טראמפ על הסכם שישלב בין עתודות הנפט בונצואלה, ליכולות ההפקה האמריקאיות ● עם זאת, בשוק לא מאמינים שמחירי הדלק בארה"ב יירד בקרוב ● ברמה הפוליטית, טראמפ משתמש בהודעה לשלוח מסר לאיראן

הסכם הממון העניק לאישה שתי דירות – ובית המשפט ביטל אותו

הסכם ממון שהותיר את הבעל ללא זכויות בשתי דירות בוטל, לאחר שבית המשפט קבע כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצוקתו ● רשות התעופה האזרחית חויבה לפצות טייס שפוטר ללא שימוע ● ובסכסוך על שביל גישה משותף בצפת נקבע כי השכנים רשאים לבטל את זכות המעבר, אך יידרשו להשתתף בעלות הרחבת השביל ● 3 פסקי דין בשבוע

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

הדירה ברחוב נעמי ברמת השרון / צילום: יונתן וליאור בר

שלושה בתים למכירה, אותו בניין ופערים של יותר מחצי מיליון שקל

העסקה הגבוהה ביותר בעיר בדירת יד שנייה מתחילת השנה: דופלקס 4 חדרים ברחוב נעמי ברמת השרון נמכר במחיר המשקף כ-35-36 אלף שקל למ"ר ● השכונה מתאפיינת בפער בין דירות ישנות לחדשות

המניות שייפלו מחר, והמשקולת שתקשה על הורדת הריבית בישראל

כל העיניים יהיו נשואות להחלטת הריבית של בנק ישראל ● נאומו הניצי של יו"ר הפד, שהזניק את הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב, הופך את ההחלטה בישראל למורכבת יותר ● המניות הדואליות יחזרו לת"א עם פער ארביטראז' שלילי גדול ● המשקיעים בוול סטריט יצפו לדוח התעסוקה האמריקאי ● וגם: מורגן סטנלי צופה ש-SpaceX של אילון מאסק תזנק במעל 100% ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

צילום: Shutterstock

המחיר של המכוניות הללו מושך, אבל הרוכשים מיד שנייה יחטפו את המכה

כלי רכב ענקיים, מאובזרים וזולים עם הנעות חשמליות והיברידיות כובשים את השוק הישראלי ● אבל מאחורי המחיר האטרקטיבי, שלעיתים קרובות מסובסד מטעמים תחרותיים, מסתתרות עלויות פוטנציאליות משמעותיות באגף החלפים והתחזוקה - מצמיגי ענק ועד חיישנים יקרים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

1.8 מיליארד דולר בשנתיים וחצי: הבנק המצרי שסייע לאיראן

לפי משרד האוצר האמריקאי, שלוחת בנק מיסר באיחוד האמירויות סייעה ל־103 חברות איראניות להעביר כ־1.8 מיליארד דולר בתוך שנתיים וחצי ● בעקבות הממצאים חסמה וושינגטון את גישת השלוחה למערכת הפיננסית האמריקאית ● בקהיר חוששים כי הפיקוח יתרחב גם למוסדות פיננסיים מצריים נוספים

עמית לנג וצביקה אקרשטיין / צילום: מקורות, איל יצהר

"זיהינו חריקות בתוך הבית": באקרשטיין מצאו את האחראי לתוצאות החלשות

דוחות מאכזבים שלחו את מניית יצרנית הבטון לתשתיות לירידה דו ספרתית ביומיים, ואת המנכ"ל עמית לנג לביתו ● צביקה אקרשטיין, מבעלי החברה, יחליפו: "החברה זקוקה כעת לניהול ממוקד"

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

הקשיים והפשרה: המיזם של עורכי הדין הבכירים יפעל במתכונת מצומצמת

חברת פרטנרס המציעה שירותי משרד לעורכי דין עצמאיים, אשר נקלעה לאחרונה לקשיים, קיבלה אור ירוק מסלע קפיטל לשחרורה מחוזה השכירות ● פרטנרס תתפנה עד מחר מקומות 34-35 במגדלי הארבעה בת"א, ותמשיך ולפעול במתכונת מצומצמת בקומה 5 במגדל וכן במגדלי המוזיאון

האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות ואיפה עוד יש הזדמנויות?

"הכי זולה והכי יעיל": האם למניות הבנקים יש עוד לאן לעלות?

מניות הפיננסים בתל אביב זינקו במאות אחוזים בשלוש השנים האחרונות, וכעת המשקיעים עומדים בפני דילמה: האם הראלי מיצה את עצמו, או שזו רק ההתחלה ● גלובס מציג את המדריך למשקיע בראלי הפיננסי: האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות, ואיפה עוד יש הזדמנויות?

התרופה רסונוק (Rasonque) לטיפול בסרטן לבלב גרורתי / צילום: ap

120 אלף שקל בחודש: כל הפרטים על התרופה החדשה לסרטן שהיכתה את השוק בהלם

מניית חברת רבולושן זינקה לאחר שמינהל התרופות האמריקאי, ה־FDA, אישר את התרופה המהפכנית שלה ● האם התרופה תגיע לישראל, כמה היא תעלה, מה יעשו חברות הביטוח, ואילו מוצרים מתחרים יש בשוק? כל התשובות

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

איסלנד / צילום: Shutterstock

400 אלף איש יכריעו היום על עצמאותם

על רקע איומי טראמפ על הצורך האמריקאי בשליטה באזור הארקטי וההצהרות החוזרות שלו לגבי כוונות סיפוח אמריקאיות לגרינלנד השכנה, תושבי איסלנד ילכו לקלפיות היום (שבת) למשאל עם שיכריע אם לפתוח מחדש בשיחות ההצטרפות לאיחוד האירופי

מערכת ''קלע דוד'' / צילום: דוברות משרד הביטחון

העסקה הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה נסגרת - והעיתוי לא מקרי

ישראל ויוון חותמות על חוזה היסטורי לאספקת שלוש מערכות הגנה אווירית בשווי של 3.6 מיליארד דולר - הגדולה אפילו מעסקת החץ עם גרמניה ● המהלך מגיע בזמן כשהמתיחות בין אנקרה לאתונה ברתיחה ● וגם: האם מדינות נוספות באירופה בדרך לרכוש נשק מישראל?

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הכריז על "עסקת הנפט הגדולה בהיסטוריה"

לדברי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חברות אמריקאיות יקבלו שליטה ברוב פרויקטי הנפט בוונצואלה, שבהם עתודות של יותר מ־65 מיליארד חביות

מדד KOSPI מוקרן על בורסת טוקיו / צילום: ap

שוק המניות המטורף בעולם הפך למסע אימים

קריסה הדרגתית במדד קוספי של דרום קוריאה מחקה 2.5 טריליון דולר משווי השוק והותירה משקיעים שהימרו על תנופת הבינה המלאכותית עם הפסדים כבדים