גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השדולה לתוצרת הארץ הוקמה בכנסת: "ראוי להגביר עידוד רכש מקומי"

השדולה הוקמה על רקע הדיונים המתקיימים בימים האחרונים בהצעת מחליטים הקובעת העדפת רכש כחול לבן ● נתניהו אמור להכריע מחר האם יורחב חוק העדפת תוצרת הארץ במכרזים ציבוריים ● פרופסור אשר בלס: "מתן העדפה לתוצרת ישראלית כפי שמוצע, מרע עם המשק, עם הצרכנים ועם רוב רובו של הסקטור העסקי"

חברי  השדולה לעידוד תוצרת הארץ בכנסת / צילום: דוברות התאחדות התעשיינים
חברי השדולה לעידוד תוצרת הארץ בכנסת / צילום: דוברות התאחדות התעשיינים

מחר (ה'), על פי הבטחתו לתעשיינים, אמור ראש הממשלה בנימין נתניהו להכריע האם יורחב חוק העדפת תוצרת הארץ במכרזים ציבוריים. המשמעות של ההחלטה הנה מיליארדי שקלים במכרזים ממשלתיים שיוזרמו לתעשייה המקומית, או לחברות זרות.

באוצר מתנגדים להרחבת העדפת תוצרת לאומית בטענה כי מדובר בהעדפה שתייקר את המכרזים, תבריח משקיעים זרים מישראל ותוביל בשורה התחתונה לעלייה ביוקר המחיה.

היום הוקמה בכנסת השדולה לעידוד תוצרת הארץ. זאת על רקע הדיונים המתקיימים בימים האחרונים בהצעת מחליטים, שהפיץ משרד ראש הממשלה, הקובעת העדפת רכש כחול לבן - ולפיה ספק שיציע סחורה מתוצרת הארץ יוכל להשוות את מחיר הצעתו למחיר ההצעה שדורגה במקום הראשון במכרז, אם הזוכה מחו"ל.

במהלך אירוע הקמת השדולה אמר שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ כי "במצב הנוכחי של אמצעים מגבילים מתמשכים על המשק, קיים סיכון מוגבר לפשיטות רגל. לכן חשוב עכשיו, לתמוך בעסקים ובתעשייה המקומית על מנת לאפשר להם לצלוח את התקופה המאתגרת. עידוד רכש מקומי הינו רלוונטי בכל עת, אולם, בעת הזו, ראוי להגבירו משמעותית על מנת להבטיח המשך קיומם של העסקים ושמירת מקומות העבודה".

פרץ מנסה מזה תקופה לשכנע את שר האוצר לתמוך בהצעת המחליטים להעדפת רכש כחול לבן שתעלה לאישור הממשלה בקרוב, אך ללא הצלחה.

נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר אמר באירוע הקמת השדולה כי "ממשרד האוצר העבירו לנו מסר חד משמעי - שלמרות משבר הקורונה, הם יעשו הכל, רק כדי לא לתת העדפה לעסקים ישראלים. בעיני זו בושה. דווקא בתקופה קשה זו הציבור הישראלי מצפה שהממשלה תהווה דוגמה ותעזור לעסקים מקומיים שמתקשים לשרוד, ובמקום זה משרד האוצר שלנו עושה הכל רק כדי לפגוע עוד יותר בעסקים ישראלים. במקום שבמשרד האוצר יעשו הכל כדי לייצר עוד מקומות עבודה ולהגדיל את הצמיחה, הם הורסים את התעשייה המקומית, מגדילים את מעגל האבטלה, ומעבירים את כל התעשייה לתורכיה".

לדברי ד"ר תומר, "כל הקמפיין של טראמפ ב-2016 התמקד בכך שצריך לחזק את התוצרת המקומית. ביידן יישר איתו קו. גם מרקל וג'ונסון בגרמניה ואנגליה הצטרפו והם היום עושים תיעדוף ברור במדינות שלהם לתעשייה המקומית ועסקים מקומיים ומעדיפים לקנות מהם ולא ממדינות זרות. וגם אני מבקש ממדינת ישראל משהו שהוא טריוויאלי ומובן מאליו - שיעניקו העדפה לתעשייה הישראלית ועסקים ישראלים. לזכותו של ראש הממשלה ייאמר שהוא שיתף פעולה עם השר עמיר פרץ ועם משרד הכלכלה והתעשייה להעדפת תוצרת הארץ. בנוסף ראש הממשלה קרא לציבור לרכוש מתוצרת הארץ. ואני אומר 'נאה דורש - נאה מקיים'- אם אתה רוצה לקרוא לציבור לרכוש כחול-לבן, קודם כל הממשלה צריכה להעדיף תוצרת ישראלית".

באירוע השקת השדולה לעידוד תוצרת הארץ בכנסת השתתפו גם יו"ר הכנסת, יריב לוין, ויו"רי השדולה, הח"כים אסנת מארק, רם בן ברק, עודד פורר ויצחק פינדרוס.

יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, אמר כי "זו עת קשה שהתעשייה והעסקים נלחמים על עצם היכולת שלהם לשרוד. בימים האלה מה שנכון זה התמיכה של כל אחד ואחת מאיתנו בתעשייה הישראלית. כל שקל שמשמש לקניית מוצר ישראלי חוזר בסופו של דבר לכולנו. הוא מרחיב את מעגל העבודה, הוא מאפשר לכולנו להתקיים ומניע את כל גלגלי המשק".

"התעשייה הישראלית ממשיכה להיות תחת איום מתמיד"

סגנית נשיא התאחדות התעשיינים חברת הכנסת לשעבר איילת נחמיאס ורבין אמרה בפתח הדיון כי "אנחנו ממשיכים להיאבק על היצור הישראלי וכראשי השדולה תהיו חייבים לעמוד על המשמר. למרות שהתעשייה המשיכה לעבוד כל העת - לשמור על בריאות העובדים ולשמר את שרשרת האספקה, תוך כדי החיים בצל הנגיף, אנחנו ממשיכים להידרס תחת גלגלי הבירוקרטיה שפוגעת בכושר התחרות. התעשייה הישראלית ממשיכה להיות תחת איום מתמיד למרות שהיא מוכיחה שוב ושוב את חיוניותה הכלכלית והיא זאת שתבטיח את יכולתנו לצאת מהמשבר".

עו"ד רועי כהן, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) אמר כי "צריך להגיד את האמת: מדינת ישראל 'שכחה' שהכלכלה שלה בשפל של כל הזמנים, שיש מליון מובטלים, שבעלי עסקים עדיין בסגר ולא יודעים איך הם יביאו אוכל לילדים שלהם. יותר חשוב עכשיו לקדם מדיניות של גן עדן לחברות זרות מסין והעולם כולו באמצעות הקלה במכרזים של רכש ציבורי ואי עמידה על רכש גומלין, פטור ממע"מ ואי אכיפת חוק הפטור ממס עד 75%. הכל באמתלה של תחרות.

"בפועל נוצר פה כדור שלג שכולנו מממנים וסוחבים על הגב - מממנים ורוכשים מחברות זרות, והאבסורד הוא שהכסף נשאר אצלן - לא אצלנו, במדינה שלנו שקורסת תחת משבר הקורונה. חנויות האופנה, ההנעלה, הצעצועים, מוצרים לתינוקות - הכל קורס לנגד עינינו בחסות הממשלה. מדוע מדינת ישראל שונה ממרבית מדינות העולם שמעודדות רכש מקומי ? מה יותר נכון וראוי מלדאוג לרכש ציבורי מתוצרת הארץ שיוביל להגדלת התעסוקה והגדלת הצריכה וסיוע לעסקים הקטנים, עניי עירך קודמים".

לא כולם מסכימים עם גישת הדוברים בכנס כי יש להרחיב את העדפת תוצרת הארץ. מלבד האוצר אל המתנגדים למהלך הצטרפה רשות התחרות, שהעבירה לראש הממשלה נייר עמדה לפיו הרחבת חובת העדפת תוצרת הארץ תפגע בתחרות, תייקר את מכרזי המדינה, תבריח משקיעים זרים, תעלה את יוקר המחיה ותפגע בצרכן.

פרופסור אשר בלס, לשעבר כלכלן ראשי בבנק ישראל, מצטרף למתנגדים להעדפת תוצרת הארץ ולא מבין בכלל את החגיגות סביב הקמת השדולה. לדבריו, "מתן העדפה לתוצרת ישראלית כפי שמוצע, מרע עם המשק, עם הצרכנים ועם רוב רובו של הסקטור העסקי.
"ההעדפה פועלת לטובת קבוצה קטנה של מפעלים (ובעלים) שאין להם לרוב יתרון יחסי בייצור המוצר. או שנתמקד בייצור של דברים שאנחנו מתמחים בהם ולא חסרים כאלה או שנייצר במקומות שאיננו מתמחים בהם כשהאפשרות הזאת נתמכת בכך שהייבוא נחסם וזה כמובן רע למשק כי אנחנו נשתמש ביותר תשומות כדי לייצר תוצרת. דוגמה טובה לכך היא הניסיון המופרך של מדינת ישראל לגדל אורז בשנות ה-50".

פרופ' בלס מוסיף, כי "ההיתלות בהעדפה שניתנת בארצות הברית ליצרנים מקומיים הגם שמוצגת בצורה מטעה אינה רלוונטית כלל. במשק קטן כמו בישראל המונה 9 מיליון תושבים הצורך הכלכלי להתמחות בענפים מסוימים וכלל לא לעסוק בענפים אחרים הינו אקוטי מאשר במשק עם 350 מיליון תושבים שבו ניתן לפעול במספר רב של תחומים כלכליים. בנוסף, ייתכן כי ביכולתה של ארה"ב לפעול בצורה אסטרטגית להשיג ויתורים ממדינות אחרות יכולת שאין לישראל כלל וכלל".

"מי שמציע העדפה לתוצרת ישראלית שיחשוב לרגע מה היה קורה אם מדינות אחרות היו מפלות לטובה יצרנים מקומיים על חשבון מפעלים ישראלים בתחום ההיי טק, התרופות והכימיקלים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה