גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5000 מתאבדים בעשור: הגיע הזמן לטפל לעומק

מדינות מתקדמות הראו שניתן לצמצם בצורה משמעותית את היקף ההתאבדויות, על המדינה לקחת אחריות, ודווקא עכשיו להקצות משאבים, להקים רשות לאומית ולהציל חיים

דיכאון/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
דיכאון/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

רק 25 שנים עברו מאותו יום. היום הכי אומלל בחיי. יום שטילטל אותי והביא אותי לתחתית.

לעולם לא אשכח את שלושת קציני הצבא שבאמתלה כלשהיא הוציאו אותי, כמעט בכוח, מהאולם הגדול בבניני האומה שבו התכוננתי בדוכן של החברה שלי, ליום השני של תערוכה בינלאומית לאינטרנט. בחדר צדדי הם הודיעו לי שבני ערן נמצא ירוי בראשו בשדה ליד הבית.

זעקתי צעקה נוראית ומיררתי בבכי בלתי ניתן לעצירה. למה? למה? איך איבדתי את בני המוכשר והחכם? מדוע תבונתו לא עמדה לו בשעת המצוקה הקשה שחווה בתחילת השירות הצבאי.

היו מי שארזו את הדוכן בבנייני האומה ואני התחלתי להתאבל ולבכות על חיים שנגדעו ברגע. לא מאש האויב מת בני וגם לא ממחלה קשה. בני התאבד! לקח זמן עד שהייתי מסוגל לומר את שתי המלים האלה. הסטיגמה, הבושה, התרחקות האנשים היו דברים שקשה היה לשאתם.

במהלך החודשים הבאים התחלנו לקלוט שחיי עומדים להשתנות ללא הכר. ייסרתי את עצמי על שלא העליתי על דעתי שמצוקתו עלולה להוביל אותו למעשה שאין ממנו חזרה. רק אינסוף טיפולים פסיכולוגיים, קבוצת תמיכה של הורים שכולים והחלטה להמשיך ויהי מה השאירו אותי בחיים.

כששמעתי שאני לא משתייך לקבוצה קטנה של משפחות שלמרבה הטרגדיה יקירם התאבד, אלא שמדובר בלמעלה מ-500 בני אדם שמתאבדים כל שנה (פי 1.5 מהרוגי תאונות דרכים), הייתי בהלם. הבנתי מיד לשם מה עלי להמשיך. חייבים להפסיק את ההרג הזה, חייבים לעצור את שיטפון המתים מהתאבדות. החלטתי לפעול בנושא.

ניסיתי לבדוק האם רק אני שרוי בבורות כזאת בנושא הזה. רק אני לא ידעתי לזהות סימני אובדנות ולהעלות על הדעת שכשיקיריך במצוקה קשה הם עלולים לחשוב מחשבות אובדניות?

התשובה, למרבה הצער, לשתי השאלות האלה היא שלילית. גם מקבלי ההחלטות במדינה מעולם לא חשבו שהתאבדות זו תופעה כה נפוצה ושיש דרכים למנוע אותה, או לפחות לצמצם אותה, ולהציל חיים. הצטרפתי לעמותת "בשביל החיים" שבה בני משפחות שיקיריהם התאבדו ואנשי מקצוע, ובמשך 7 שנים הובלתי אותה.

כבר שנים שאנו נלחמים על הכרה ותודעה ועל הצורך של המדינה בלקיחת אחריות בנושא. בזכות פעילותנו הוקמה לפני כמה שנים יחידה למניעת אובדנות במשרד הבריאות והוכנה תוכנית לאומית בנושא.

אבל כעת אנחנו בתקופה קשה, משבר בריאותי וכלכלי שמטלטל מאות אלפי בני אדם. מחקרים מראים כי לאחר תקופת משבר משמעותית, קיימת עלייה באובדנות. בזמן המשבר אנשים איכשהו מחזיקים מעמד, אבל הכל מתפוצץ ועלול להישבר לרסיסים לאחר שנעבור את שיאו של המשבר.

המצב הנפשי של תושבי המדינה הולך ומידרדר ויש לטפל בנושא, לפחות באותה רמת דחיפות כמו בנושא התחלואה מקורונה וקריסת עסקים ואבטלה ממארת. אסור לנו לדחות את הטיפול לעוד חודש, או חודשיים, או לרגע האחרון. צריך לטפל עכשיו!

ביוזמתנו מוגשות כעת על ידי השדולה בכנסת למניעת אובדנות, בהובלת ח"כ קטי שיטרית, שתי הצעות חוק בנושא האובדנות. האחת שתסדיר את רישום מקרי האובדנות על רקע הבעיה שכיום נתוני האובדנות מתפרסמים בפיגור של שנתיים-שלוש ואין מנגנון מוסדר לחקירת מקרי אובדנות. השנייה להקמת רשות לאומית למניעת אובדנות שתרכז ותטפל בכל ההיבטים של הנושא. הקמת רשות כזאת מתבקשת לאור דוח מבקר המדינה שמצא פגמים רבים בתוכנית הלאומית למניעת אובדנות והצורך להשקיע משאבים משמעותיים בתחום זה.

מדינות מתקדמות הראו שניתן לצמצם בצורה משמעותית את היקף ההתאבדויות. דרושה מנהיגות, נחישות ומתן עדיפות לנושא.

אני מקווה שהתאבדותו של בני ושל כ-5000 בני אדם נוספים בעשר השנים האחרונות לא היתה לשווא. על המדינה לקחת אחריות, ודווקא עכשיו להקצות משאבים, להקים רשות לאומית ולהציל חיים. בתאריכים 19-24.11 יתקיים השבוע למניעה ולטיפול באובדנות. 

הכותב הוא אביו של ערן ז"ל וחבר הנהלת עמותת "בשביל החיים"

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?