גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

באוצר מתנגדים למתווה דחיית ההלוואות שמוביל הנגיד: הטבה מוגזמת לבנקים

הדיונים על מתווה לדחייה של עד שנה וחצי בהחזרי משכנתאות והלוואות שנחשפו בגלובס, עוררו ביקורת בקרב אנשי האוצר: יאפשר לבנקים להקטין הפרשות לחובות מסופקים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון/ צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון/ צילום: רפי קוץ

ביקורת באוצר על מתווה דחיית החזרי האשראי שנחשף בגלובס. לגלובס נודע כי גורמים באוצר טענו בדיונים פנימיים כי הצעת בנק ישראל לתת ערבות מדינה לאשראי לעסקים קטנים וזעירים, היא הטבה מיותרת לבנקים.

נזכיר כי במסגרת המתווה שהציג נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון לראש הממשלה בנימין נתניהו, עלתה האפשרות שהבנקים יוכלו להעביר אשראי בהיקף של מיליארדי שקלים, למסגרת דומה לזו של קרן הסיוע הממשלתית לעסקים קטנים ובינוניים. ההצעה עוררה ביקורת על רקע העובדה שמדובר בריביות שניתנו בתנאי שוק חופשי.

משום כך טענו באוצר כי העברתן של ההלוואות למסלול של ערבות מדינה תאפשר לבנקים להקטין משמעותית את הפרשותיהם לחובות מסופקים. מדובר בהטבה משמעותית - בשעה ששוק האשראי הבנקאי מתפקד היטב, ואין חשש ליציבות המערכת הבנקאית, גם בתרחיש של החמרה במשבר. בבנק ישראל מדגישים כי על השולחן נמצאים מספר מתווים שונים, ואין כל ודאות כי ייבחר מתווה כזה או אחר.

הנגיד ירון נשאל היום האם בנק ישראל מפקח על הבנקים, לנוכח האפשרות שינצלו לרעה את דחיית החזרי ההלוואות. ירון נמנע מלהשיב ישירות לשאלה, אך אמר כי "הדחיות הן צעד חשוב. יש סגמנטים שאנחנו עוקבים אחריהם, ואנחנו מנסים לראות כיצד אפשר להחליק את היציאה מהדחיות. אנחנו עובדים על רעיונות שונים. חשוב לציין ש-55%-65% ממי שביקש דחייה בהחזרים חזר לשלם".

ירון, שדיבר בכנס במכללה למנהל, ציין היום כי "בגלל שיש סינרגיה עם הקרנות בערבות מדינה שגובות ריבית של פריים פלוס 1.5%, אנחנו רואים שיש אפילו ירידה בריבית שהבנקים גובים מעסקים קטנים, וזה בסביבת סיכון הרבה יותר גדולה".

אשראי של 12 מיליארד שקל

נתניהו וירון בוחנים הסדר שיאפשר לנוטלי משכנתאות דחייה של עד 18 חודשים בהחזרי המשכנתא ודחייה של עד שנה נוספת ללווים שנטלו אשראי צרכני רגיל. עם זאת, בתקופת הדחייה הבנק ממשיך לגבות מהלווה ריבית באותו שיעור שנקבע בהסכם ההלוואה.

מדובר ביוזמה שנועדה לייצר פתרון לבעיית החזרי האשראי הבנקאי, שמועד התשלום שלהם נדחה לינואר, על רקע חשש מקריסת עסקים ולווים רבים, אם לא יימצא פתרון עד אז. המתווה שמציעים ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן הוא עסקת חבילה, שבמסגרתה יסכימו הבנקים לתת הקלות משמעותיות למשקי הבית במשכנתאות ובהלוואות צרכנות, ובתמורה תעניק להם המדינה ערבות עבור הלוואות שנדחו לעסקים קטנים וזעירים.

היקף האשראי שנדחה לסקטור זה מוערך בכ-12 מיליארד שקל. על פי עקרונות ההצעה, הבנקים יוכלו להעביר הלוואות בעייתיות לקרן לחמש שנים בערבות מדינה של 15%, ובדרך זו יוכלו להימנע מהפרשות לחובות מסופקים עבור הלוואות אלה. נציין כי בבנקים מעריכים כי סיכוני האשראי שלהם מתרכזים בפלח השוק של אשראי לעסקים קטנים וזעירים, בעוד שבשאר שוק האשראי הם אינם מזהים סיכונים יוצאי דופן.

שני מסלולים ללווים

על רקע זה, הבנקים מוכנים ללכת לקראת המדינה בשוק המשכנתאות ובשוק האשראי הצרכני. בתיאום עם הבנקים מציעים ירון ואבידן ללווים שני מסלולים לבחירתם: נוטלי משכנתאות יוכלו לבחור בין מחזור יתרת המשכנתא ל-30 שנה לבין דחייה בהחזרים של עד 60% מיתרת החוב, לתקופה של עד 18 חודש. עבור נוטלי אשראי צרכני שאיננו לדיור מציעים ירון ואבידן מחזור של יתרת החוב לתקופה שאורכה 200% מיתרת התקופה, או דחייה של 60% מהחוב לתקופה של 12 חודשים.

המתווה הנוכחי, שיצא לדרך ב-29 לספטמבר, הוא הארכה שנייה של הדחייה המקורית בהחזרי האשראי, שניתנה ב-7 במאי. המתווה מאפשר לבקש דחייה עד סוף 2020 - ובמקרה כזה תינתן דחייה של עד חצי שנה (עבור מבקשים חדשים).

בעבר רמזו בכירי בנק ישראל כי הארכה נוספת של הדחיות איננה אוטומטית. המפקח על הבנקים אבידן אף אמר בעת אישור ההארכה האחרונה כי: "דחיית התשלומים לא תתאפשר לתקופה בלתי מוגבלת, ולכן יש לפעול בנחישות על מנת להגיע להסדרי תשלום ופירעון החובות, התואמים את יכולות הלקוחות בשים לב לאתגרי התקופה".

מבנק ישראל נמסר כי הסוגיות השונות בנוגע לתוכניות דחיית ההלוואות מצויות עדיין בדיונים מקצועיים.

"צריך התכנסות תקציבית ויחס חוב תוצר פחות מ-80%"

ישראל תידרש לבצע קיצוצים משמעותיים החל מתקציב 2022, על מנת למנוע את הורדת דירוג האשראי שלה - כך מזהיר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. בדבריו בפני סטודנטים של המכללה למינהל אמר ירון כי אשרור דירוג האשראי לאחרונה על ידי S&P הוא "בשורה טובה שמשקפת את איתנות המשק", אך לצד זאת יש בהודעה "שני תמרורי אזהרה שחשוב להיות מודעים להם".

ירון הסביר כי התמרור הראשון הוא התממשות תרחיש של החמרה במגפה, והתמרור השני הוא "שבטווח הבינוני הם היו רוצים לראות איזושהי התכנסות תקציבית, ושיחס החוב תוצר לא ימשיך לעלות מעבר ל-80%".

הנגיד הציג לראשונה תחזית של חטיבת המחקר בבנק לתוואי הרב-שנתי של יחס החוב לתוצר, בהתאם לתרחישים השונים שנכללו בתחזית המקרו-כלכלית של הבנק, ותוך התייחסות למתווי מדיניות אפשריים. לפי התרחישים, במידה ולא יינקטו צעדי התכנסות, ישראל תגיע ליחס חוב תוצר של 87% בשנת 2023 - אפילו בתרחיש של שליטה גבוהה במגפה.

להערכת הנגיד, בשנה זו יידרשו התאמות בהיקף של 20 מיליארד שקל בתרחיש שליטה נמוכה במגפה, והתאמות של 9 מיליארד שקל בתרחיש שליטה גבוהה. ירון הדגיש כי "האתגרים יהיו יותר גדולים במידה ונרצה להכניס עוד השקעות לטובת הפריון".

בהקשר לאפשרות של דחייה באישור התקציב והקדמת הבחירות אמר ירון כי "צריך לאשר את תקציב 2021 כמה שיותר מהר, ולא היינו רוצים למצוא את עצמנו בתקציב המשכי ב-2021, כי הוא לא משקף את סדרי העדיפויות וכי הוא תקציב מרסן. ההמלצה שלנו היא לבצע את תקציב 2021, ואת ההתאמות אנחנו חושבים שנכון יהיה לבצע באופן טבעי במסגרת תקציב 2022, שיאושר בקיץ 2021".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

בנק ישראל צופה עוד שתי הורדות ריבית, ומה יקרה לאינפלציה?

בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%, בהתאם לציפיות בשווקים ● המהלך מגיע אחרי שהנגיד אותת בחודש שעבר כי הבנק המרכזי עשוי להאיץ את קצב הורדות הריבית ● חטיבת המחקר מעריכה כי האינפלציה תעמוד בעוד 12 חודשים במרכז טווח היעד, אך הנגיד ציין כי התחזית עודנה נתונה תחת אי־ודאות גאופוליטית גדולה

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

לבנון: 4 הרוגים מתקיפת צה"ל באזור נבטיה

ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - ארגון הטרור חמאס שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● צה"ל: עשרות אזרחים ישראלים ניסו לחצות את הגבול לשטח סוריה ● עדכונים שוטפים

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הפחתת הריבית: בכמה תרד עלות המשכנתא שלכם?

ירידת הריבית השנייה ברציפות צפויה להקל בעיקר על בעלי משכנתאות במסלול הפריים, אך עשויה להשפיע גם על רוכשי דירות חדשים ועל שוק היד השנייה כולו ● עד כמה יקטן ההחזר החודשי בפועל, מי צפוי ליהנות מהחיסכון המשמעותי ביותר, והאם מדובר בתחילתה של התאוששות בשוק הדיור? ● גלובס עושה סדר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

ניסיון ההשתלטות שעלה לברק רוזן ואסי טוכמאייר רבע מיליארד שקל

ניסיון השתלטות כושל על עסקי הנדל"ן של כצמן לפני 4 שנים עלה לבעלי השליטה בחברת ישראל קנדה בהפסד "על הנייר" של כרבע מיליארד שקל

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

לקראת הנפקה עתידית: לאומי פרטנרס רוכשת 20% מדלק ישראל לפי שווי של 850 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של לאומי תשקיע 213 מיליון שקל בחברה שמפעילה כ-240 מתחמי תדלוק ומחזיקה בברגר קינג, קפה ג'ו, חנויות הנוחות מנטה ורשת מועדוני זאפה ● העסקה תתמוך במימון חלקה של דלק ישראל ברכישת הוט מובייל

שינויים בענף קרנות הנאמנות / אילוסטרציה: Shutterstock

דמי הניהול קפצו, ו־5 מיליארד שקל יצאו מקרנות הסל של הבנקים. לאן הם עברו?

נתוני יוני בשוק קרנות הנאמנות הציגו תמונה חיובית, אך מתחת לפני השטח התחוללה דרמה בעקבות החלטת אי.בי.אי להשית דמי נאמן על הגופים המוסדיים ● המהלך אילץ את המוסדיים להעביר את החשיפה למניות הבנקים לעסקאות נגזרים יקרות ומורכבות בהרבה

חיילי צה''ל בגבול לבנון. ארכיון / צילום: דובר צה''ל

סיכום חסוי, סכומי עתק: המאבק על תקציב הביטחון רק נדחה לממשלה הבאה

בדיונים על תקציב הביטחון סוכם על 159 מיליארד שקל לשנה הקרובה ותוכנית הצטיידות ענקית, אך המאבק האמיתי בין האוצר לביטחון רק נדחה ● עם פער של 25 מיליארד שקל וחשש מקיצוצים בשירותים האזרחיים בממשלה מודים: מדובר בפלסטר כדי להרוויח זמן עד הבחירות

בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

אומדן לשכת שמאי המקרקעין: עלויות הבנייה במרכז ת"א זינקו ב-15.4% בשנה האחרונה

לשכת שמאי המקרקעין פרסמה היום את עדכון אומדן עלויות הבנייה למגורים לחודש יוני 2026, שמציג עליית מחירים רוחבית של כ-3.2% בממוצע ברחבי הארץ ● העלייה החריגה והחדה ביותר נרשמה בקטגוריית בניין נמוך במרכז תל אביב

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

השוק מתמחר שבנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר ברבע אחוז, בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים - ואם כן לאיזה?

משה מור יוסף / צילום: משרד הפנים

המועמד של דרעי נבלם: משה מור יוסף לא ימונה למנכ"ל החברה למתנ"סים

מור יוסף, המזוהה עם ש"ס ומשמש כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, נפסל מלכהן כמנכ"ל החברה למתנ"סים - כך קבעה הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות לאחר שבחנה את כלל החומרים בעניין ● מי עשוי לזכות כעת בתפקיד?

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

המטוסים האמריקאים מתפנים מנתב"ג, אז למה ישראייר עדיין משתמשת בהם כתירוץ?

לאחרונה התבשרנו שכ-20 מטוסים אמריקאים מתפנים מנתב"ג, ובכך הוסר החשש מביטול טיסות החודש ● אלא שגם אחרי שהחשש הוסר, מתברר כי יש מי שמשתמש במטוסים האמריקאים כתירוץ לדחיית טיסות

משרדי SK hynix / צילום: Shutterstock

הקרב על שבבי הזיכרון עולה מדרגה: SK Hynix מגיעה לוול סטריט

ההנפקה בנאסד"ק ביום שישי הקרוב צפויה להרחיב את בסיס המשקיעים של SK Hynix, לשפר את הנזילות ולחדד את התחרות מול מיקרון על תמחור מניות שבבי ה-AI

מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום מרכז / צילום: אתר הרשות השופטת

"יש תיקים שאני שם בצד": נשיא השלום על המחוז שנותר מחוץ לסבב המינויים

הוועדה לבחירת שופטים הודיעה על שורת מינויים, אך מחוץ לרשימה נותרו בימ"ש השלום והמחוזי בת"א ובמרכז ● בשיחה נדירה עם גלובס, נשיא השלום במרכז, השופט מנחם מזרחי, אומר: "אנחנו מנהלים 1,500 תיקים במקביל"

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

המגזין האמריקאי שטוען: חמאס הובס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס איבד את כוחו בעזה, המרוויח המפתיע מהמשבר בהורמוז, וכתבי ניו יורק טיימס ביקרו לראשונה בטהרן שאחרי המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם   

החלוץ של נבחרת ארה''ב באלוגון, במשחק הנבחרת מול בוסניה, 1 ביולי / צילום: ap, Jeff Chiu

בבלגיה זועמים על ביטול הכרטיס האדום: "בדיוק לפני המשחק המכריע, כל המסכות ירדו"

ההחלטה של פיפ"א לאפשר לחלוץ נבחרת ארה"ב לשחק למרות שקיבל כרטיס אדום במשחקו האחרון מעוררת זעם בבלגיה, שתפגוש את הקבוצה הלילה ● התאגדות הכדורגל האירופי: "עצם הקיום והאמינות של המשחק מוטלים בספק"

מחסור במוצרי חלב של תנובה על מדפי הסופר, בתחילת החודש / צילום: טלי בוגדנובסקי

קודם החלב, ואז הקוטג' והיוגורט: למה מוצרי החלב נעלמים מהמדפים?

בניגוד למחסורים קודמים, שהתמקדו בעיקר במוצרים שבפיקוח, כעת התמונה רחבה יותר ● גורם בכיר בענף הקמעונאות מסביר כי "הפעם אנחנו רואים מחסורים גם במוצרים רווחיים יותר לחברות, כמו משקאות פרו של המחלבות הגדולות - תנובה, טרה ושטראוס, אבל המחסור העיקרי מורגש בעיקר בקוטג'"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

אחרי שדחתה ארבע הצעות: איזי ג'ט בדרך להימכר לקרן האמריקאית

איזי ג'ט הודיעה כי הגיעה להסכם עקרוני עם קאסל־לייק, המעניק לחברת התעופה שווי של 5.23 מיליארד ליש"ט ● השלמת העסקה תלויה באישורים רגולטוריים ובהצגת הצעה מחייבת

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הסיכון הצפוי בהחלטת הריבית היום, וההישג של המניות הביטחוניות בת"א

זרם הכותרות מהזירה הגאו-פוליטית נחלש, ומיקוד המשקיעים עובר לנתונים היסודיים של השוק ולעונת הדוחות שבפתח ● מדד הביטחוניות בת"א רשם את השבוע החזק ביותר שלו מאז "שאגת הארי" ● ריבית בנק ישראל צפויה לרדת היום, אך איזה מסר יעביר הנגיד לגבי ההמשך? ● וגם: בעיצומה של התנודתיות בתחום ה-AI, ב-UBS מסמנים את חמש המניות שיובילו ב-2027 ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

תושב חוזר הגיע להסדר עם רשות המסים, ואז היא התחרטה. 4 פעמים ברצף

ישראלי שחזר ארצה לאחר שנים בחו"ל, מצא עצמו לכוד בתוך סאגה בירוקרטית ● זאת, לאחר שקיבל מרשות המסים לא פחות מחמש החלטות סותרות לגבי מועד חזרתו הרשמי ארצה ● כעת הוא דורש מבג"ץ לקבוע גבולות לכוחה של המדינה לחזור בה מהחלטות שניתנו בעבר