גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דני אבדיה מגיע ל-NBA. וזו ממש לא אותה ליגה שכספי הגיע אליה בעשור הקודם

אבדיה הוא הישראלי השלישי שנבחר לשחק ב-NBA. אבל במקרה שלו ההבדל הוא עצום מהשניים שעשו זאת לפניו, בעיקר בדבר אחד: הבחירה במקום גבוה על ידי וושינגטון, בחירה 9 בדראפט ● אולם לקורונה, יש השלכות על השכר. מה המשמעות למצב הזה עכשיו ואיך זה עשוי להשפיע על דני אבדיה?

דני אבדיה / צילום: AP
דני אבדיה / צילום: AP

הבחירה בדני אבדיה על ידי וושינגטון וויזארדס בדראפט ה-NBA אמנם לא דומה מבחינה היסטורית לבחירה של עומרי כספי ב-2009. כספי היה השחקן הישראלי הראשון ב-NBA, ואחריו גם הצליח להשתחל לשם גל מקל לתקופה קצרה בת כמה חודשים. אבדיה הוא רק השלישי שעושה את זה. אבל במקרה שלו ההבדל הוא עצום מהשניים שעשו זאת לפניו, בעיקר בדבר אחד: הבחירה במקום גבוה על ידי וושינגטון, בחירה 9 בדראפט, מסדרת לאבדיה חוזה מובטח לשנתיים הבאות שכספי רק יכול לחלום עליו - 7.6 מיליון דולר (3.7 מיליון דולר בשנה הראשונה ו-3.9 מיליון בשנייה).

העיסוק במיקום הבחירה בדראפט משכיח מעט את העובדה שלא מדובר רק בהגשמת חלום, אלא גם שכל מקום שווה עוד מאות אלפי דולרים בשנה. הנה דוגמה קטנה: אם אבדיה היה "נופל" למקום ה-15 הוא היה זוכה לפי טבלת השכר של הדראפט בחוזה מובטח לשנתיים בסך 5.6 מיליון דולר. במילים אחרות, 2 מיליון דולר פחות.

אבדיה לא נוחת בליגה שכספי הגיע אליה. כספי נכנס לפני קצת יותר מעשור ל-NBA שלמעלה ממחצית הקבוצות בה הפסידו מיליוני דולרים בשנה, בעלים מכרו את ההחזקות שלהם בקבוצות וחלק מהשחקנים העדיפו במקרים רבים את השכר שמשולם באירופה. המצב הזה השפיע גם על תקרת השכר שקובעת את גובה החוזים של השחקנים. גם את של כספי כמובן.

אבל דברים השתנו. התקופה בליגה - בעיקר בחמש השנים האחרונות - הייתה נפלאה. ההכנסות צמחו בזכות חוזה הטלוויזיה שנכנס לתוקף ב-2016 והבטיח לליגה הכנסות של 2.7 מיליארד דולר בעונה מטלוויזיה בלבד, לעומת 930 מיליון דולר בחוזה הישן. כתוצאה מכך זינק אוטומטית שכר השחקנים שצמוד לשינוי בהכנסות. אם אבדיה היה נכנס לליגה "הישנה", זו שכספי השתייך אליה במשך רוב הקריירה, על אותה בחירת דראפט הוא היה מקבל בשנת 2009 שכר מובטח לשנתיים בקצת יותר ממחצית מהסכום שקיבל כעת.

כספי מעולם לא הצליח לגעת בכסף הגדול בליגה, גם כששיחק בקבוצות משמעותיות וגדולות, בעיקר כי הוא רק רצה לשמור על החלום - והוא תמיד ישב על חוזה מינימום. הוא העדיף לקחת כל חוזה שהוצע לו על פני חזרה לאירופה. אצל אבדיה זה כנראה לא יהיה המצב.

הג'קפוט של השנה החמישית

איפה "הבעיה" ב-NBA בהקשר של שחקנים שנכנסים דרך הדראפט? הרבה מאוד שחקנים גדולים טענו כי השיטה לא הגיונית מאחר שגם כוכב-על יכול לזכות בחוזה גדול רק בשנה החמישית שלו. בכל ארבע השנים הראשונות שלו שחקן "לכוד" על פי חוקי הליגה בתוך חוזה רוקי. אצל אייקונים כמו לברון ג'יימס, שנכנסו כבר ביום הראשון לליגה כשחקנים גדולים שסחבו את הקבוצה על גבם, חוסר ההיגיון הזה בולט - ב-4 השנים הראשונים שלו בליגה הרוויח לברון בסך הכל 18 מיליון דולר, שכר ששחקנים פחות משמעותיים ששיחקו מולו הרוויחו בשלושת רבעי עונה.

הקפיצה הגדולה מתרחשת אחר כך, והיא עצומה. ה-NBA היא הליגה שמשלמת את השכר הממוצע הגבוה ביותר בעולם - רק צריך לסיים את תקופת הסטאז' הארוכה מאוד. בשנה שאחרי תקופת הרוקי, הליגה כבר מאפשרת לחתום על חוזה מקסימום. על מה מדובר? לשחקן עם ותק של פחות מ-6 שנים בליגה השכר השנתי המקסימלי בעונה הראשונה שאחרי חוזה הרוקי יעמוד בעונה הקרובה על 27.2 מיליון דולר. קפיצה לא רעה עבור מי שהרוויח 4 או 5 מיליון דולר בעונה.

השלכות הקורונה על השכר

בימים שלפני הדראפט עסקו בליגה בהשלכות של הקורונה על ה-NBA. להבדיל מליגות כדורגל, למשל, השיטה האמריקאית של תקרת שכר קובעת באופן אוטומטי את היכולת של קבוצות לבזבז כסף ואת השכר של השחקנים. על פי הערכות, הפסידו הקבוצות כתוצאה מהנגיף סכום של 1.5 מיליארד דולר.

ההסכם הקיבוצי בין הבעלים לשחקנים קובע כי במקרה של ירידה בהכנסות האירוע הזה מתגלגל גם לשכר השחקנים. בשלב ראשון נקבע כי תקרת השכר בעונה הקרובה לא תעלה ותישאר על 109 מיליון דולר לקבוצה. זה קורה אחרי שבחמש השנים האחרונות זינקה התקרה ב-15% בממוצע בשנה, ששיקף עלייה של כ-73% בשכר השחקנים בתקופה הזו. הפעם האחרונה שהתקרה לא זזה הייתה ב-2012.

מה המשמעות למצב הזה עכשיו ואיך זה עשוי להשפיע על דני אבדיה? במידה שהקבוצות ימשיכו לשחק ללא קהל בגלל הנגיף וההכנסות שלהן ימשיכו לצנוח, וגם לאור העובדה שהליגה תקוצר וההכנסות מטלוויזיה יירדו - במצב כזה בתום העונה ייאלצו השחקנים להחזיר חלק מהכסף. כמה? ביחס ישיר לירידה בהכנסות.

לגבי שחקנים שנבחרו בדראפט כמו אבדיה, ברוב המקרים קבוצות שבוחרות בסיבוב הראשון מאפשרות להגדיל את חוזה הרוקי במקסימום שמאפשרת הליגה - 20% מעל הערך הנקוב בטבלת השכר. זה קורה כל עוד המצב בליגה הוא נהדר. מה קורה שהוא פחות נהדר, כמו עכשיו בגלל הקורונה? וושינגטון של אבדיה שכבר נמצאת מעל תקרת השכר עוד יכולה להשתמש גם בפרשנות השנייה של ההסכם - זאת שמאפשרת לקבוצות לשלם לשחקנים שנבחרו בדראפט רק 80% מהשווי של החוזה שלהם. חלק מהקבוצות כבר רמזו כי הן עשויות לעשות את זה.

ההזדמנות של ים מדר

הסיטואציה של דני אבדיה שישחק בוודאות ב-NBA קצת שמה בצד את מה שהתרחש שעתיים מאוחר יותר - הבחירה של בוסטון סלטיקס בים מדר, הישראלי של הפועל ת"א. בימים רגילים של טרום עידן הקורונה בחירה במקום ה-47 היא במקרים רבים אנקדוטה סטטיסטית. רוב השחקנים שנבחרים לקראת סוף הסיבוב השני בדראפט מעולם לא זכו לשחק בליגה. כך היה בזמנו גם עם דורון שפר. ב-2006 אלו היו ליאור אליהו (בחירה 46) ויותם הלפרין (בחירה 53), כולם מצאו את עצמם במכבי ת"א מיד לאחר מכן.

אצל ים מדר הקורונה משנה מעט את התמונה ויוצרת הזדמנות. הקבוצות שהחתימו בשנים שעברו שחקנים יקרים תקועות בחלקן הגדול מעל תקרת השכר. קבוצות שנמצאות מעל התקרה משתמשות באופציה של החתמת שחקנים על חוזי מינימום - כך הן גם מרוויחות שחקנים בסגל וגם נמנעות עד כמה שניתן מתשלום "מס לוקסוס" בגין חצייה של התקרה.

מאחר שהליגה מאפשרת לקבוצות שנמצאות מעל התקרה להחתים רק שחקנים בשכר מינימום, הרי שקבוצות כאלו מחפשות מציאות. בקבוצות שנמצאות אחרי עונה של הפסדים מאסיביים, ועם אי ודאות גדולה קדימה, אף בעלים לא ימהר לפתח את העונה עם סגל שיגרור אותו לתשלומי קנסות.

שחקנים כמו ים מדר, בחירה נמוכה מאוד בדראפט הופכים להיות יתרון והזדמנות עבור קבוצות שרוצות לחסוך או שסובלות מסגל דליל בגלל פציעות. הם ייאלצו כמובן להסתפק בשכר מינימום. אבל גם אם שכר מינימום נשמע דבר רע, הכל עניין של פרופורציות - שכר המינימום ב- NBA לשחקנים ללא ניסיון עומד על 898 אלף דולר לעונה.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"