גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דני אבדיה מגיע ל-NBA. וזו ממש לא אותה ליגה שכספי הגיע אליה בעשור הקודם

אבדיה הוא הישראלי השלישי שנבחר לשחק ב-NBA. אבל במקרה שלו ההבדל הוא עצום מהשניים שעשו זאת לפניו, בעיקר בדבר אחד: הבחירה במקום גבוה על ידי וושינגטון, בחירה 9 בדראפט ● אולם לקורונה, יש השלכות על השכר. מה המשמעות למצב הזה עכשיו ואיך זה עשוי להשפיע על דני אבדיה?

דני אבדיה / צילום: AP
דני אבדיה / צילום: AP

הבחירה בדני אבדיה על ידי וושינגטון וויזארדס בדראפט ה-NBA אמנם לא דומה מבחינה היסטורית לבחירה של עומרי כספי ב-2009. כספי היה השחקן הישראלי הראשון ב-NBA, ואחריו גם הצליח להשתחל לשם גל מקל לתקופה קצרה בת כמה חודשים. אבדיה הוא רק השלישי שעושה את זה. אבל במקרה שלו ההבדל הוא עצום מהשניים שעשו זאת לפניו, בעיקר בדבר אחד: הבחירה במקום גבוה על ידי וושינגטון, בחירה 9 בדראפט, מסדרת לאבדיה חוזה מובטח לשנתיים הבאות שכספי רק יכול לחלום עליו - 7.6 מיליון דולר (3.7 מיליון דולר בשנה הראשונה ו-3.9 מיליון בשנייה).

העיסוק במיקום הבחירה בדראפט משכיח מעט את העובדה שלא מדובר רק בהגשמת חלום, אלא גם שכל מקום שווה עוד מאות אלפי דולרים בשנה. הנה דוגמה קטנה: אם אבדיה היה "נופל" למקום ה-15 הוא היה זוכה לפי טבלת השכר של הדראפט בחוזה מובטח לשנתיים בסך 5.6 מיליון דולר. במילים אחרות, 2 מיליון דולר פחות.

אבדיה לא נוחת בליגה שכספי הגיע אליה. כספי נכנס לפני קצת יותר מעשור ל-NBA שלמעלה ממחצית הקבוצות בה הפסידו מיליוני דולרים בשנה, בעלים מכרו את ההחזקות שלהם בקבוצות וחלק מהשחקנים העדיפו במקרים רבים את השכר שמשולם באירופה. המצב הזה השפיע גם על תקרת השכר שקובעת את גובה החוזים של השחקנים. גם את של כספי כמובן.

אבל דברים השתנו. התקופה בליגה - בעיקר בחמש השנים האחרונות - הייתה נפלאה. ההכנסות צמחו בזכות חוזה הטלוויזיה שנכנס לתוקף ב-2016 והבטיח לליגה הכנסות של 2.7 מיליארד דולר בעונה מטלוויזיה בלבד, לעומת 930 מיליון דולר בחוזה הישן. כתוצאה מכך זינק אוטומטית שכר השחקנים שצמוד לשינוי בהכנסות. אם אבדיה היה נכנס לליגה "הישנה", זו שכספי השתייך אליה במשך רוב הקריירה, על אותה בחירת דראפט הוא היה מקבל בשנת 2009 שכר מובטח לשנתיים בקצת יותר ממחצית מהסכום שקיבל כעת.

כספי מעולם לא הצליח לגעת בכסף הגדול בליגה, גם כששיחק בקבוצות משמעותיות וגדולות, בעיקר כי הוא רק רצה לשמור על החלום - והוא תמיד ישב על חוזה מינימום. הוא העדיף לקחת כל חוזה שהוצע לו על פני חזרה לאירופה. אצל אבדיה זה כנראה לא יהיה המצב.

הג'קפוט של השנה החמישית

איפה "הבעיה" ב-NBA בהקשר של שחקנים שנכנסים דרך הדראפט? הרבה מאוד שחקנים גדולים טענו כי השיטה לא הגיונית מאחר שגם כוכב-על יכול לזכות בחוזה גדול רק בשנה החמישית שלו. בכל ארבע השנים הראשונות שלו שחקן "לכוד" על פי חוקי הליגה בתוך חוזה רוקי. אצל אייקונים כמו לברון ג'יימס, שנכנסו כבר ביום הראשון לליגה כשחקנים גדולים שסחבו את הקבוצה על גבם, חוסר ההיגיון הזה בולט - ב-4 השנים הראשונים שלו בליגה הרוויח לברון בסך הכל 18 מיליון דולר, שכר ששחקנים פחות משמעותיים ששיחקו מולו הרוויחו בשלושת רבעי עונה.

הקפיצה הגדולה מתרחשת אחר כך, והיא עצומה. ה-NBA היא הליגה שמשלמת את השכר הממוצע הגבוה ביותר בעולם - רק צריך לסיים את תקופת הסטאז' הארוכה מאוד. בשנה שאחרי תקופת הרוקי, הליגה כבר מאפשרת לחתום על חוזה מקסימום. על מה מדובר? לשחקן עם ותק של פחות מ-6 שנים בליגה השכר השנתי המקסימלי בעונה הראשונה שאחרי חוזה הרוקי יעמוד בעונה הקרובה על 27.2 מיליון דולר. קפיצה לא רעה עבור מי שהרוויח 4 או 5 מיליון דולר בעונה.

השלכות הקורונה על השכר

בימים שלפני הדראפט עסקו בליגה בהשלכות של הקורונה על ה-NBA. להבדיל מליגות כדורגל, למשל, השיטה האמריקאית של תקרת שכר קובעת באופן אוטומטי את היכולת של קבוצות לבזבז כסף ואת השכר של השחקנים. על פי הערכות, הפסידו הקבוצות כתוצאה מהנגיף סכום של 1.5 מיליארד דולר.

ההסכם הקיבוצי בין הבעלים לשחקנים קובע כי במקרה של ירידה בהכנסות האירוע הזה מתגלגל גם לשכר השחקנים. בשלב ראשון נקבע כי תקרת השכר בעונה הקרובה לא תעלה ותישאר על 109 מיליון דולר לקבוצה. זה קורה אחרי שבחמש השנים האחרונות זינקה התקרה ב-15% בממוצע בשנה, ששיקף עלייה של כ-73% בשכר השחקנים בתקופה הזו. הפעם האחרונה שהתקרה לא זזה הייתה ב-2012.

מה המשמעות למצב הזה עכשיו ואיך זה עשוי להשפיע על דני אבדיה? במידה שהקבוצות ימשיכו לשחק ללא קהל בגלל הנגיף וההכנסות שלהן ימשיכו לצנוח, וגם לאור העובדה שהליגה תקוצר וההכנסות מטלוויזיה יירדו - במצב כזה בתום העונה ייאלצו השחקנים להחזיר חלק מהכסף. כמה? ביחס ישיר לירידה בהכנסות.

לגבי שחקנים שנבחרו בדראפט כמו אבדיה, ברוב המקרים קבוצות שבוחרות בסיבוב הראשון מאפשרות להגדיל את חוזה הרוקי במקסימום שמאפשרת הליגה - 20% מעל הערך הנקוב בטבלת השכר. זה קורה כל עוד המצב בליגה הוא נהדר. מה קורה שהוא פחות נהדר, כמו עכשיו בגלל הקורונה? וושינגטון של אבדיה שכבר נמצאת מעל תקרת השכר עוד יכולה להשתמש גם בפרשנות השנייה של ההסכם - זאת שמאפשרת לקבוצות לשלם לשחקנים שנבחרו בדראפט רק 80% מהשווי של החוזה שלהם. חלק מהקבוצות כבר רמזו כי הן עשויות לעשות את זה.

ההזדמנות של ים מדר

הסיטואציה של דני אבדיה שישחק בוודאות ב-NBA קצת שמה בצד את מה שהתרחש שעתיים מאוחר יותר - הבחירה של בוסטון סלטיקס בים מדר, הישראלי של הפועל ת"א. בימים רגילים של טרום עידן הקורונה בחירה במקום ה-47 היא במקרים רבים אנקדוטה סטטיסטית. רוב השחקנים שנבחרים לקראת סוף הסיבוב השני בדראפט מעולם לא זכו לשחק בליגה. כך היה בזמנו גם עם דורון שפר. ב-2006 אלו היו ליאור אליהו (בחירה 46) ויותם הלפרין (בחירה 53), כולם מצאו את עצמם במכבי ת"א מיד לאחר מכן.

אצל ים מדר הקורונה משנה מעט את התמונה ויוצרת הזדמנות. הקבוצות שהחתימו בשנים שעברו שחקנים יקרים תקועות בחלקן הגדול מעל תקרת השכר. קבוצות שנמצאות מעל התקרה משתמשות באופציה של החתמת שחקנים על חוזי מינימום - כך הן גם מרוויחות שחקנים בסגל וגם נמנעות עד כמה שניתן מתשלום "מס לוקסוס" בגין חצייה של התקרה.

מאחר שהליגה מאפשרת לקבוצות שנמצאות מעל התקרה להחתים רק שחקנים בשכר מינימום, הרי שקבוצות כאלו מחפשות מציאות. בקבוצות שנמצאות אחרי עונה של הפסדים מאסיביים, ועם אי ודאות גדולה קדימה, אף בעלים לא ימהר לפתח את העונה עם סגל שיגרור אותו לתשלומי קנסות.

שחקנים כמו ים מדר, בחירה נמוכה מאוד בדראפט הופכים להיות יתרון והזדמנות עבור קבוצות שרוצות לחסוך או שסובלות מסגל דליל בגלל פציעות. הם ייאלצו כמובן להסתפק בשכר מינימום. אבל גם אם שכר מינימום נשמע דבר רע, הכל עניין של פרופורציות - שכר המינימום ב- NBA לשחקנים ללא ניסיון עומד על 898 אלף דולר לעונה.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם