גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהבה כמערכת הפעלה: אכפתיות מביאה תוצאות

מחקרים מראים שתוצאות וביצועים מושפעים מגורמים רגשיים ● ואכן, בשנים האחרונות אכפתיות, אנושיות וחמלה הפכו לחלק מהשיח הניהולי ● דב לאוטמן עשה את זה כבר לפני יותר מ־20 שנה

אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן
אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן

באוניברסיטאות הטובות בעולם נלמדים עד היום שני טקסטים קלאסיים ששימשו ומשמשים השראה למיליוני מנהיגים. הראשון הוא "אמנות המלחמה וכיצד להימנע ממנה" מאת סון דזה, שנכתב בסין במאה הרביעית לפנה"ס, והשני הוא "הנסיך" מאת ניקולו מקיאבלי, שחובר באיטליה של המאה ה-16. ספרו של סון דזה נחשב לתורת הטקטיקה העתיקה בעולם. חיבורו הציני והמבריק של מקיאבלי הפך לספר חובה לפוליטיקאים ולמנהלים. המשותף לשניהם היא ההנחה כי על מנת לשלוט ולנצח יש להפעיל עורמה, מניפולציות וטקטיקות.

המדע הוכיח זה מכבר כי בני אדם מונעים בעיקר על-ידי רגשות ולא מתוך היגיון סיבתי. אלה מאיתנו העוסקים בשינוי עמדות בקרב המונים, צוברים הררי נתונים בנוגע לתהליכים של קבלת החלטות.

השפה הרווחת בהקשרים עסקיים היא לוחמנית ואגרסיבית: "נכבוש את השוק", "נאסוף מודיעין", "דם בעיניים, סכין בין השיניים" מהווים רק חלק זעיר מהלקסיקון. בנוסף, העיסוק היומיומי בהישרדות ותחרות, מחייב שימוש תכוף ביכולות אנליטיות, ועל כן, מטבע הדברים נראה שנותר מעט מקום לאמפתיה וחמלה.

חרף גישה עסקית זו, ידוע כי מלידתו ועד מותו שואף כל אדם לחום, לשייכות ולאהבה. בביתו, בקהילתו ולא פחות מכך בסביבת העבודה. טולסטוי טען שאפשר לחיות נהדר אם יודעים איך לעבוד ואיך לאהוב. פרויד אמר: "אהבה ועבודה, זה כל מה שיש" ואנחנו אומרות - רק השילוב ביניהן ינצח.

ביטויים רגשיים גורמים למנהלים רבים רתיעה אינסטינקטיבית. כבר במאות הקודמות נוצרה הפרדה מודעת בין הבית, שבו רגשות "רכים" הם לגיטימיים ורצויים, לבין עולם העבודה, המאופיין בתודעה שכלית ואגרסיבית. אולם במציאות המורכבת שבה אנו חיים, מתחזקת ההבנה שמשהו בסיסי צריך להשתנות. מילים כמו "אהבה", "מחוברות" או "תשוקה", שנתפסו כלא רלוונטיות לארגונים, הפכו במאה ה-21 לנוכחות בשיח האסטרטגי הן מול לקוחות והן מול עובדים.

מנהיגות שבאה מאהבה

החודש ימלאו שבע שנים למותו של מנהיג עסקי ענק, שדיבר אנשים ופעל מאהבה. דב לאוטמן ז"ל היה מייסדה ומנהלה הראשון של דלתא גליל תעשיות. דלתא הוקמה בכרמיאל ב-1975, בכוונה ליצור מקום פרנסה וקיום משותף לכל תושבי הגליל. בית חם שיאפשר דו-קיום, כבוד הדדי ומובילות עסקית.

לאוטמן היה מאמין אדוק בניהול נוכח ואנושי. הוא קרא לזה: MBW - Management By Walking. כבר לפני 20 שנה טען שככל שהטכנולוגיה הולכת ונעשית מרכזית, עולה חשיבותו של היחס האישי מצד המנהלים לעובדים בניהול היומיומי. בעיניו חום, אכפתיות כנה, דאגה ותמיכה באנשים - תורמים להצלחה עסקית וארגונית. "מנהיג אמיתי", נהג לומר, "רואה את העובדים שלו, מנהל איתם תקשורת ישירה ומבסס מערכות יחסים אותנטיות של אכפתיות ודאגה".

עם השנים והתפתחותה של דלתא גליל מחברה מקומית לחברה גלובלית גדולה, הוא שכלל את תפיסתו וקרא לה MBL - Management By Love. "אהבה היא המפתח להצלחה", היה נוהג לומר.

באותם ימים של ראשית שנות ה-2000, המילה "אהבה" בקונטקסט עסקי הייתה טאבו מוחלט. אולם לאוטמן נשא אותה בגאווה ובנחישות ודאג שתתורגם לתפיסת הכשרה ניהולית, המבוססת על עקרונות אלו. דורות רבים של מנהלים צמחו בחברה אל תוך תפיסה זו, ושמרו על צביונה הייחודי של דלתא - ארגון עם נשמה.

דב לאוטמן ז"ל / צילום: יוסי כהן

חיבה וחמלה בימי קורונה

בשנים האחרונות חל מפנה, איטי אך עקבי, וביטויים רגשיים הפכו בארגונים רבים לחלק בלתי נפרד מהשיח הניהולי. במחקר שערכה פרופ’ סיגל בר שדה מאוניברסיטת וורטון עלה כי תרבות ארגונית המעודדת אהבה, כלומר ביטויי חיבה וחמלה בין העובדים, מצמצמת את מערכות היחסים השליליות בארגון ומעלה את רמת המחוברות לארגון ואת רמת הפרודוקטיביות.

דב לאוטמן היה חלוץ, אולם אחריו הבינו מנהיגים נוספים את כוחן של אהבה וחמלה, ובחרו להשתית עליהן ערכים מורים הן מול לקוחות והן פנימה, לתוך השפה הארגונית. רשת מזון הבריאות האמריקאית Whole Foods הגדירה עקרונות ניהוליים, שכולם מתחילים במילה "לאהוב" ונסובים סביב להט, חדשנות, שקיפות, אמון, ניהול עצמי, קהילה, השתייכות, גמישות, דיאלוג פתוח וניהול משתף. המייסד, ג’ון מקיי, הקדיש לכך פרק שלם בספרו "קפיטליזם מודע", שבו הסביר כיצד אהבה בארגון משפיעה על הביצועים.

גם חברת התעופה Southwest Airlines מעמידה את ערך האהבה והעזרה ההדדית במרכז עשייתה. ענקית הקמעונאות Costco שומרת על מובילות כמעסיקה מועדפת, כמו גם על נאמנות לקוחות גבוהה במיוחד. הם גאים בתרבות הארגונית שלהם Connection Culture, המתבססת על שלושה עקרונות: זהות משותפת, אמפתיה והקשבה לקולם של העובדים.

יותר ויותר מחקרים מראים איך תוצאות עסקיות וביצועים גבוהים מושפעים מגורם מרכזי אחד: אכפתיות. דאגה לעובדים, אכפתיות ללקוחות ואכפתיות כלפי ספקים מגדילים באופן משמעותי את היכולת להוציא לפועל ולהביא תוצאות מעולות.

אהבה בהקשר העסקי היא הלך רוח, תפיסת עולם וכוונה. אין רשימה מוגדרת של התנהגויות נדרשות, ולא פעם פגשנו מנהלים מעולים שמנהלים באהבה מבלי לנקוב בשם המפורש.

עם זאת, כמו שכל אחד יודע, אהבה היא לא רק פרפרים ופרחים. היא אינה מחליפה את הניהול הפונקציונלי של ביצועי האנשים והארגון, אלא משלימה אותו. לאוטמן נהג לומר שהצד השני של האהבה הוא אומץ. אומץ לנהל שיחות קשות, להתמודד עם קונפליקטים, לומר בישירות את האמת מבלי לרסק את האנשים. כשאומץ ואהבה נפגשים, נוצרת מנהיגות אותנטית.

בחודשים האחרונים, עם פרוץ הקורונה לחיינו, הריחוק הפיזי והעבודה ההיברידית מעמיקים את השיח הרגשי. מתוך עולם בהפרעה נישאות עיניים למנהיגות ראויה ולמנהיגים שישכילו לשלב בין תוצאות עסקיות לבין שייכות, קִרבה וכן, אפילו אהבה.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. סמדר תדמור היא מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים, לשעבר סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת דלתא גליל תעשיות בתקופתו של דב לאוטמן.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

ההכרה שעלולה לסבך את ישראל במלחמה מול טורקיה וקטאר: "זה בא עם סיכון"

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA, עם זאת השכר שלו רחוק מלשקף את זה, ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים