גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהבה כמערכת הפעלה: אכפתיות מביאה תוצאות

מחקרים מראים שתוצאות וביצועים מושפעים מגורמים רגשיים ● ואכן, בשנים האחרונות אכפתיות, אנושיות וחמלה הפכו לחלק מהשיח הניהולי ● דב לאוטמן עשה את זה כבר לפני יותר מ־20 שנה

אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן
אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן

באוניברסיטאות הטובות בעולם נלמדים עד היום שני טקסטים קלאסיים ששימשו ומשמשים השראה למיליוני מנהיגים. הראשון הוא "אמנות המלחמה וכיצד להימנע ממנה" מאת סון דזה, שנכתב בסין במאה הרביעית לפנה"ס, והשני הוא "הנסיך" מאת ניקולו מקיאבלי, שחובר באיטליה של המאה ה-16. ספרו של סון דזה נחשב לתורת הטקטיקה העתיקה בעולם. חיבורו הציני והמבריק של מקיאבלי הפך לספר חובה לפוליטיקאים ולמנהלים. המשותף לשניהם היא ההנחה כי על מנת לשלוט ולנצח יש להפעיל עורמה, מניפולציות וטקטיקות.

המדע הוכיח זה מכבר כי בני אדם מונעים בעיקר על-ידי רגשות ולא מתוך היגיון סיבתי. אלה מאיתנו העוסקים בשינוי עמדות בקרב המונים, צוברים הררי נתונים בנוגע לתהליכים של קבלת החלטות.

השפה הרווחת בהקשרים עסקיים היא לוחמנית ואגרסיבית: "נכבוש את השוק", "נאסוף מודיעין", "דם בעיניים, סכין בין השיניים" מהווים רק חלק זעיר מהלקסיקון. בנוסף, העיסוק היומיומי בהישרדות ותחרות, מחייב שימוש תכוף ביכולות אנליטיות, ועל כן, מטבע הדברים נראה שנותר מעט מקום לאמפתיה וחמלה.

חרף גישה עסקית זו, ידוע כי מלידתו ועד מותו שואף כל אדם לחום, לשייכות ולאהבה. בביתו, בקהילתו ולא פחות מכך בסביבת העבודה. טולסטוי טען שאפשר לחיות נהדר אם יודעים איך לעבוד ואיך לאהוב. פרויד אמר: "אהבה ועבודה, זה כל מה שיש" ואנחנו אומרות - רק השילוב ביניהן ינצח.

ביטויים רגשיים גורמים למנהלים רבים רתיעה אינסטינקטיבית. כבר במאות הקודמות נוצרה הפרדה מודעת בין הבית, שבו רגשות "רכים" הם לגיטימיים ורצויים, לבין עולם העבודה, המאופיין בתודעה שכלית ואגרסיבית. אולם במציאות המורכבת שבה אנו חיים, מתחזקת ההבנה שמשהו בסיסי צריך להשתנות. מילים כמו "אהבה", "מחוברות" או "תשוקה", שנתפסו כלא רלוונטיות לארגונים, הפכו במאה ה-21 לנוכחות בשיח האסטרטגי הן מול לקוחות והן מול עובדים.

מנהיגות שבאה מאהבה

החודש ימלאו שבע שנים למותו של מנהיג עסקי ענק, שדיבר אנשים ופעל מאהבה. דב לאוטמן ז"ל היה מייסדה ומנהלה הראשון של דלתא גליל תעשיות. דלתא הוקמה בכרמיאל ב-1975, בכוונה ליצור מקום פרנסה וקיום משותף לכל תושבי הגליל. בית חם שיאפשר דו-קיום, כבוד הדדי ומובילות עסקית.

לאוטמן היה מאמין אדוק בניהול נוכח ואנושי. הוא קרא לזה: MBW - Management By Walking. כבר לפני 20 שנה טען שככל שהטכנולוגיה הולכת ונעשית מרכזית, עולה חשיבותו של היחס האישי מצד המנהלים לעובדים בניהול היומיומי. בעיניו חום, אכפתיות כנה, דאגה ותמיכה באנשים - תורמים להצלחה עסקית וארגונית. "מנהיג אמיתי", נהג לומר, "רואה את העובדים שלו, מנהל איתם תקשורת ישירה ומבסס מערכות יחסים אותנטיות של אכפתיות ודאגה".

עם השנים והתפתחותה של דלתא גליל מחברה מקומית לחברה גלובלית גדולה, הוא שכלל את תפיסתו וקרא לה MBL - Management By Love. "אהבה היא המפתח להצלחה", היה נוהג לומר.

באותם ימים של ראשית שנות ה-2000, המילה "אהבה" בקונטקסט עסקי הייתה טאבו מוחלט. אולם לאוטמן נשא אותה בגאווה ובנחישות ודאג שתתורגם לתפיסת הכשרה ניהולית, המבוססת על עקרונות אלו. דורות רבים של מנהלים צמחו בחברה אל תוך תפיסה זו, ושמרו על צביונה הייחודי של דלתא - ארגון עם נשמה.

דב לאוטמן ז"ל / צילום: יוסי כהן

חיבה וחמלה בימי קורונה

בשנים האחרונות חל מפנה, איטי אך עקבי, וביטויים רגשיים הפכו בארגונים רבים לחלק בלתי נפרד מהשיח הניהולי. במחקר שערכה פרופ’ סיגל בר שדה מאוניברסיטת וורטון עלה כי תרבות ארגונית המעודדת אהבה, כלומר ביטויי חיבה וחמלה בין העובדים, מצמצמת את מערכות היחסים השליליות בארגון ומעלה את רמת המחוברות לארגון ואת רמת הפרודוקטיביות.

דב לאוטמן היה חלוץ, אולם אחריו הבינו מנהיגים נוספים את כוחן של אהבה וחמלה, ובחרו להשתית עליהן ערכים מורים הן מול לקוחות והן פנימה, לתוך השפה הארגונית. רשת מזון הבריאות האמריקאית Whole Foods הגדירה עקרונות ניהוליים, שכולם מתחילים במילה "לאהוב" ונסובים סביב להט, חדשנות, שקיפות, אמון, ניהול עצמי, קהילה, השתייכות, גמישות, דיאלוג פתוח וניהול משתף. המייסד, ג’ון מקיי, הקדיש לכך פרק שלם בספרו "קפיטליזם מודע", שבו הסביר כיצד אהבה בארגון משפיעה על הביצועים.

גם חברת התעופה Southwest Airlines מעמידה את ערך האהבה והעזרה ההדדית במרכז עשייתה. ענקית הקמעונאות Costco שומרת על מובילות כמעסיקה מועדפת, כמו גם על נאמנות לקוחות גבוהה במיוחד. הם גאים בתרבות הארגונית שלהם Connection Culture, המתבססת על שלושה עקרונות: זהות משותפת, אמפתיה והקשבה לקולם של העובדים.

יותר ויותר מחקרים מראים איך תוצאות עסקיות וביצועים גבוהים מושפעים מגורם מרכזי אחד: אכפתיות. דאגה לעובדים, אכפתיות ללקוחות ואכפתיות כלפי ספקים מגדילים באופן משמעותי את היכולת להוציא לפועל ולהביא תוצאות מעולות.

אהבה בהקשר העסקי היא הלך רוח, תפיסת עולם וכוונה. אין רשימה מוגדרת של התנהגויות נדרשות, ולא פעם פגשנו מנהלים מעולים שמנהלים באהבה מבלי לנקוב בשם המפורש.

עם זאת, כמו שכל אחד יודע, אהבה היא לא רק פרפרים ופרחים. היא אינה מחליפה את הניהול הפונקציונלי של ביצועי האנשים והארגון, אלא משלימה אותו. לאוטמן נהג לומר שהצד השני של האהבה הוא אומץ. אומץ לנהל שיחות קשות, להתמודד עם קונפליקטים, לומר בישירות את האמת מבלי לרסק את האנשים. כשאומץ ואהבה נפגשים, נוצרת מנהיגות אותנטית.

בחודשים האחרונים, עם פרוץ הקורונה לחיינו, הריחוק הפיזי והעבודה ההיברידית מעמיקים את השיח הרגשי. מתוך עולם בהפרעה נישאות עיניים למנהיגות ראויה ולמנהיגים שישכילו לשלב בין תוצאות עסקיות לבין שייכות, קִרבה וכן, אפילו אהבה. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. סמדר תדמור היא מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים, לשעבר סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת דלתא גליל תעשיות בתקופתו של דב לאוטמן.

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

חברת התעופה שתחדש בשנה הבאה את טיסותיה לישראל

החזרה של אייר אינדיה נחשבת משמעותית וחשובה, משום שהיא מחברת את ישראל לנמל תעופה עם קישוריות ליעדים רבים למזרח ● אייר אינדיה תפעיל חמש טיסות שבועיות בקו ת"א-דלהי בימים ראשון עד חמישי, והטיסה תארך בממוצע כחמש וחצי שעות

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

ארון החטוף החלל הגיע למכון לרפואה משפטית לזיהוי

הערכה בישראל: ניתן יהיה להחזיר את כל החטופים החללים ● הבית הלבן: טראמפ ייפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ביום שני ● דיווח בעיתון המזוהה עם חיזבאללה: נשיא לבנון ז'וזף עאון קיבל מסרים של אי שביעות רצון מהאמריקאים לגבי בקשתו שצבא לבנון יתעמת עם צה"ל ● עדכונים שוטפים

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בכיר ישראלי מאיים: "ייתכן שנתקוף שוב בלבנון אם חיזבאללה לא יפורק מנשקו"

בכיר בחיזבאללה: "ישראל מפעילה לחץ מקסימלי, נדרשת עמדה לאומית" ● ראש הממשלה נתניהו החליט - 200 מחבלי חמאס לא יורשו לעבור לשטח העזתי ● משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● טראמפ בישר על הזיהוי של החטוף החלל עומר נאוטרה ז"ל ● עדכונים שוטפים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות הרצון של המטופלים?

למרות העומסים, התפוסה החריגה והמצב הביטחוני הקשה בדרום, בית החולים סורוקה מוביל את סקר חוויית המטופל של משרד הבריאות עם 85% שביעות רצון - הציון הגבוה ביותר מבין בתי החולים הגדולים ● המנצח של הסקר כולו הוא בית החולים לניאדו, עם שיעור שביעות רצון של 88% ● וגם: אילו בתי חולים נמצאים בתחתית הרשימה?

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

למרות המשבר בכנסת: חוק השידורים של השר שלמה קרעי עבר בקריאה ראשונה

למרות התנגדות היועצים המשפטיים וחרם החקיקה של הסיעות החרדיות - הצעת חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי אושרה בקריאה ראשונה ● החוק מבקש להקים רגולטור חדש שיחליף את הרשויות הקיימות ולחייב גם חברות סטרימינג אמריקאיות בהשקעה בתוכן ישראלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; פלנטיר נפלה ב-8%, אנבידיה ב-4%

נאסד"ק ירד ב-2% ● מייקל בארי פתח פוזיציית שורט על אנבידיה ופלנטיר, אלכס קארפ מנכ"ל פלנטיר בתגובה: "מטורף" ● מנכ"לי גולדמן סאקס ומורגן סטנלי: משקיעים צריכים להיערך לירידה של מעל 10% בשוקי המניות ● קרן העושר הריבונית של נורווגיה הודיעה כי תצביע נגד חבילת השכר הענקית של אילון מאסק ● לראשונה מזה 5 חודשים, הביטקוין ירד מתחת ל-100 אלף דולר ● הדולר בשיא של חצי שנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים והאם גם הבנקים בתמונה?

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש הורה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות בשבוע

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ב-10 ימים: "אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות שנחקרו" ● השופטת: "אם בר-דוד ישוחרר, יש חשש לתיאום עדויות" ● סנגורו: "ידיו נקיות, הוא לא קיבל שקל" ● גם מעצר אשתו של בר-דוד ומעצרו של סוכן הביטוח עזרא גבאי הוארכו בשבוע ● סנגורו של גבאי טען: במשטרה אמרו לו - "תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה"

מחלקת בשר בסופרמרקט בישראל / צילום: Shutterstock

260 אלף שקל בחודש: השכר הפנומנלי של גילדת שוחטי הבשר

כמעט 60% מבשר הבקר בישראל מגיע ממדינות שונות בעולם, כאשר היבואנים נדרשים לממן צוותי שחיטה כשרה בחו"ל ● בשנים האחרונות מתמעט מספרם של השוחטים, ואין הכשרות לדור עתיד - מה שמאפשר להם לגבות שכר גבוה במיוחד, שמגולגל למחיר שמשלם הצרכן הסופי

שר האנרגיה אלי כהן חדשות שש, רשת 13, 25.09.25 / צילום: איל יצהר

האם רעיון המדינה הפלסטינית נתקל בהתנגדות מפתיעה במדינה מערבית?

השר אלי כהן סיפר שקרא על סקר עם התנגדות גורפת של הבריטים להכרה במדינה פלסטינית ● אבל לפני שקופצים למסקנות, כדאי לקרוא את האותיות הקטנות ● המשרוקית של גלובס

רמי דרור / צילום: דרור סיתהכל

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

רמי דרור, מנכ"ל ווליו השקעות מתקדמות, המנהלת כ-4 מיליארד שקל, ידע להמליץ לפני שנה על מניות הביטוח. כעת הוא בטוח שבטווח הקצר השוק המקומי ימשיך לעלות, בהינתן סיום המלחמה וכניסה לשנת בחירות ● ולאיזה סקטור הוא מעדיף לא להתקרב היום?

רחוב אלנבי, תל אביב / צילום: כדיה לוי

חרף התנגדויות תושבים: תוכנית "מרחב מנורה אלנבי" אושרה על ידי הוועדה המקומית של ת"א

תוכנית "מרחב מנורה אלנבי", שכוללת הקמת מגדל בן 45 קומות בין רחובות יבנה, אלנבי ויהודה לוי, אושרה בשבוע שעבר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בת"א ● בין ההתנגדויות שנדחו: טענות על עומסי תנועה משמעותיים ופגיעה במשכירי הדירות והעסקים באזור

המועמדים לראשות עיריית ניו יורק, מימין לשמאל: זוהרן ממדאני, קרטיס סליווה ואנדרו קואומו / צילום: Reuters, Angelina Katsanis/Pool

הבחירות בניו יורק: טראמפ חוצה את הקווים ותומך באנדרו קואומו

נשיא ארה"ב הודיע כי הוא תומך באנדרו קואומו, יריבו לשעבר מהמפלגה הדמוקרטית, על פני המועמד הרפובליקאי קרטיס סליווה שמפגר בסקרים: "אם הבחירה היא בין קומוניסט לדמוקרט רגיל, אני אעדיף את הדמוקרט" ● הזהיר כי אם המועמד הדמוקרטי סוציאליסטי זוהרן ממדאני ינצח בבחירות בניו יורק, הוא "ישקול למנוע תקציבים פדרליים מהעיר"

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"ביג שורט" פתח פוזיציית שורט על שתי מניות ה-AI הלוהטות

כמה ימים לאחר שפרסם אזהרה מסתורית ברשת X - “לפעמים, אנחנו רואים בועות", הודיע מייקל בארי באמצעות טופס 13F, שרכש אופציות פוט על אנבידיה ופלנטיר ● מנכ"ל פלנטיר, אלכס קארפ, כינה את המהלך של בארי: "מטורף" ●  וגם, למה שינה בארי את שם המשתמש שלו בטוויטר ל"קאסנדרה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מבקר המדינה בביקורת על הקבינט הכלכלי של סמוטריץ' במלחמה: "הפגין אוזלת-יד"

המבקר אנגלמן מותח ביקורת קשה על התנהלות הקבינט החברתי-כלכלי בראשות שר האוצר סמוטריץ', שאמור היה לטפל בכל ההיבטים האזרחיים הנוגעים לניהול המלחמה - אך "הפך לכלי ריק" ● במשך יותר משנה, עד סוף דצמבר 2024, הקבינט לא התכנס כלל; נושאים כמו המשבר בצפון, המחסור בעובדים והסיוע לעסקים לא טופלו במסגרתו; סמוטריץ' לא מימש את סמכויותיו, ונתניהו כלל לא נדרש לנושא

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

איזו ועדה תטפל? השאלה שתקבע את גורל רפורמת השידורים

הרפורמה השנויה במחלוקת שמקדם השר שלמה קרעי, עברה משוכה ראשונה ● מה היא כוללת, אילו תחנות צפויות לה ומדוע מנסים להרחיקה מוועדת הכלכלה?

דגמים בולטים בציי הרכב / צילום: יח''צ

עודפי ליסינג, הנחות חריגות וירידת ערך מואצת: הכללים בשוק היד שנייה משתנים

השינויים התחרותיים והטכנולוגיים המואצים שחלים בשוק הרכב החדש משפיעים בצורה ישירה ומשמעותית גם על שוק המכוניות מיד שנייה ● אילו הרגלים חדשים כדאי לקונים ומוכרים לשקול לאמץ, היכן מסתתרות המציאות הזולות, ומאילו מלכודות מומלץ להיזהר?

עזרא גבאי / איור: גיל ג'יבלי

"כולם חשדו שיש שטיקים": סוכן ביטוח אחד עומד בלב הפרשה החמורה

עזרא גבאי נחשב לאחד מסוכני הביטוח הפרטיים הגדולים בישראל, מחובר היטב לצמרת ההסתדרות, למרכז הליכוד, לעיריות ולחברות ממשלתיות ● כעת הוא נעצר בחשד למעורבות בפרשת השחיתות בהסתדרות ● סנגורו: "כל עסקה הייתה באמצעות מכרז"

טורביורן טורנקוויסט / צילום: Reuters

עשה את עסקת חייו: המיליארדר שצפוי לרכוש את אימפריית הנפט הרוסית

בצל הסנקציות על רוסיה, הסוחר השוודי טורביורן טורנקוויסט הגיע לעסקה פורצת דרך לרכישת נכסי לוקאויל בחו"ל ● העסקה, שעשויה להגיע לעשרות מיליארדי דולרים, מרחיבה את שליטתו בשוק הנפט - ומחזירה למוקד את קשריו הישנים עם הקרמלין