גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהבה כמערכת הפעלה: אכפתיות מביאה תוצאות

מחקרים מראים שתוצאות וביצועים מושפעים מגורמים רגשיים ● ואכן, בשנים האחרונות אכפתיות, אנושיות וחמלה הפכו לחלק מהשיח הניהולי ● דב לאוטמן עשה את זה כבר לפני יותר מ־20 שנה

אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן
אהבה כמערכת הפעלה / צילום: איור: חן ליבמן

באוניברסיטאות הטובות בעולם נלמדים עד היום שני טקסטים קלאסיים ששימשו ומשמשים השראה למיליוני מנהיגים. הראשון הוא "אמנות המלחמה וכיצד להימנע ממנה" מאת סון דזה, שנכתב בסין במאה הרביעית לפנה"ס, והשני הוא "הנסיך" מאת ניקולו מקיאבלי, שחובר באיטליה של המאה ה-16. ספרו של סון דזה נחשב לתורת הטקטיקה העתיקה בעולם. חיבורו הציני והמבריק של מקיאבלי הפך לספר חובה לפוליטיקאים ולמנהלים. המשותף לשניהם היא ההנחה כי על מנת לשלוט ולנצח יש להפעיל עורמה, מניפולציות וטקטיקות.

המדע הוכיח זה מכבר כי בני אדם מונעים בעיקר על-ידי רגשות ולא מתוך היגיון סיבתי. אלה מאיתנו העוסקים בשינוי עמדות בקרב המונים, צוברים הררי נתונים בנוגע לתהליכים של קבלת החלטות.

השפה הרווחת בהקשרים עסקיים היא לוחמנית ואגרסיבית: "נכבוש את השוק", "נאסוף מודיעין", "דם בעיניים, סכין בין השיניים" מהווים רק חלק זעיר מהלקסיקון. בנוסף, העיסוק היומיומי בהישרדות ותחרות, מחייב שימוש תכוף ביכולות אנליטיות, ועל כן, מטבע הדברים נראה שנותר מעט מקום לאמפתיה וחמלה.

חרף גישה עסקית זו, ידוע כי מלידתו ועד מותו שואף כל אדם לחום, לשייכות ולאהבה. בביתו, בקהילתו ולא פחות מכך בסביבת העבודה. טולסטוי טען שאפשר לחיות נהדר אם יודעים איך לעבוד ואיך לאהוב. פרויד אמר: "אהבה ועבודה, זה כל מה שיש" ואנחנו אומרות - רק השילוב ביניהן ינצח.

ביטויים רגשיים גורמים למנהלים רבים רתיעה אינסטינקטיבית. כבר במאות הקודמות נוצרה הפרדה מודעת בין הבית, שבו רגשות "רכים" הם לגיטימיים ורצויים, לבין עולם העבודה, המאופיין בתודעה שכלית ואגרסיבית. אולם במציאות המורכבת שבה אנו חיים, מתחזקת ההבנה שמשהו בסיסי צריך להשתנות. מילים כמו "אהבה", "מחוברות" או "תשוקה", שנתפסו כלא רלוונטיות לארגונים, הפכו במאה ה-21 לנוכחות בשיח האסטרטגי הן מול לקוחות והן מול עובדים.

מנהיגות שבאה מאהבה

החודש ימלאו שבע שנים למותו של מנהיג עסקי ענק, שדיבר אנשים ופעל מאהבה. דב לאוטמן ז"ל היה מייסדה ומנהלה הראשון של דלתא גליל תעשיות. דלתא הוקמה בכרמיאל ב-1975, בכוונה ליצור מקום פרנסה וקיום משותף לכל תושבי הגליל. בית חם שיאפשר דו-קיום, כבוד הדדי ומובילות עסקית.

לאוטמן היה מאמין אדוק בניהול נוכח ואנושי. הוא קרא לזה: MBW - Management By Walking. כבר לפני 20 שנה טען שככל שהטכנולוגיה הולכת ונעשית מרכזית, עולה חשיבותו של היחס האישי מצד המנהלים לעובדים בניהול היומיומי. בעיניו חום, אכפתיות כנה, דאגה ותמיכה באנשים - תורמים להצלחה עסקית וארגונית. "מנהיג אמיתי", נהג לומר, "רואה את העובדים שלו, מנהל איתם תקשורת ישירה ומבסס מערכות יחסים אותנטיות של אכפתיות ודאגה".

עם השנים והתפתחותה של דלתא גליל מחברה מקומית לחברה גלובלית גדולה, הוא שכלל את תפיסתו וקרא לה MBL - Management By Love. "אהבה היא המפתח להצלחה", היה נוהג לומר.

באותם ימים של ראשית שנות ה-2000, המילה "אהבה" בקונטקסט עסקי הייתה טאבו מוחלט. אולם לאוטמן נשא אותה בגאווה ובנחישות ודאג שתתורגם לתפיסת הכשרה ניהולית, המבוססת על עקרונות אלו. דורות רבים של מנהלים צמחו בחברה אל תוך תפיסה זו, ושמרו על צביונה הייחודי של דלתא - ארגון עם נשמה.

דב לאוטמן ז"ל / צילום: יוסי כהן

חיבה וחמלה בימי קורונה

בשנים האחרונות חל מפנה, איטי אך עקבי, וביטויים רגשיים הפכו בארגונים רבים לחלק בלתי נפרד מהשיח הניהולי. במחקר שערכה פרופ’ סיגל בר שדה מאוניברסיטת וורטון עלה כי תרבות ארגונית המעודדת אהבה, כלומר ביטויי חיבה וחמלה בין העובדים, מצמצמת את מערכות היחסים השליליות בארגון ומעלה את רמת המחוברות לארגון ואת רמת הפרודוקטיביות.

דב לאוטמן היה חלוץ, אולם אחריו הבינו מנהיגים נוספים את כוחן של אהבה וחמלה, ובחרו להשתית עליהן ערכים מורים הן מול לקוחות והן פנימה, לתוך השפה הארגונית. רשת מזון הבריאות האמריקאית Whole Foods הגדירה עקרונות ניהוליים, שכולם מתחילים במילה "לאהוב" ונסובים סביב להט, חדשנות, שקיפות, אמון, ניהול עצמי, קהילה, השתייכות, גמישות, דיאלוג פתוח וניהול משתף. המייסד, ג’ון מקיי, הקדיש לכך פרק שלם בספרו "קפיטליזם מודע", שבו הסביר כיצד אהבה בארגון משפיעה על הביצועים.

גם חברת התעופה Southwest Airlines מעמידה את ערך האהבה והעזרה ההדדית במרכז עשייתה. ענקית הקמעונאות Costco שומרת על מובילות כמעסיקה מועדפת, כמו גם על נאמנות לקוחות גבוהה במיוחד. הם גאים בתרבות הארגונית שלהם Connection Culture, המתבססת על שלושה עקרונות: זהות משותפת, אמפתיה והקשבה לקולם של העובדים.

יותר ויותר מחקרים מראים איך תוצאות עסקיות וביצועים גבוהים מושפעים מגורם מרכזי אחד: אכפתיות. דאגה לעובדים, אכפתיות ללקוחות ואכפתיות כלפי ספקים מגדילים באופן משמעותי את היכולת להוציא לפועל ולהביא תוצאות מעולות.

אהבה בהקשר העסקי היא הלך רוח, תפיסת עולם וכוונה. אין רשימה מוגדרת של התנהגויות נדרשות, ולא פעם פגשנו מנהלים מעולים שמנהלים באהבה מבלי לנקוב בשם המפורש.

עם זאת, כמו שכל אחד יודע, אהבה היא לא רק פרפרים ופרחים. היא אינה מחליפה את הניהול הפונקציונלי של ביצועי האנשים והארגון, אלא משלימה אותו. לאוטמן נהג לומר שהצד השני של האהבה הוא אומץ. אומץ לנהל שיחות קשות, להתמודד עם קונפליקטים, לומר בישירות את האמת מבלי לרסק את האנשים. כשאומץ ואהבה נפגשים, נוצרת מנהיגות אותנטית.

בחודשים האחרונים, עם פרוץ הקורונה לחיינו, הריחוק הפיזי והעבודה ההיברידית מעמיקים את השיח הרגשי. מתוך עולם בהפרעה נישאות עיניים למנהיגות ראויה ולמנהיגים שישכילו לשלב בין תוצאות עסקיות לבין שייכות, קִרבה וכן, אפילו אהבה.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. סמדר תדמור היא מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים, לשעבר סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת דלתא גליל תעשיות בתקופתו של דב לאוטמן.

עוד כתבות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות: השפעת השנה מוקדמת וחמורה מהרגיל

תת־זן חדש של שפעת A הפך את עונת השפעת לקשה מהממוצע, עם מקרי תמותה בילדים, מאות מאושפזים והיערכות לעומסים בבתי החולים ● משרד הבריאות ממליץ על עטיית מסיכות על ידי אוכלוסיות בסיכון ובנוכחותן ● וגם: שיעור ההתחסנות בישראל נותר נמוך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ לצד מנהיגי קטאר, טורקיה ומצרים / צילום: ap, Evan Vucci

מרוץ חימוש: ההתעצמות הצבאית מסביב לישראל

שורת מדינות ערביות מתעצמות צבאית - בחסות ממשל טראמפ ● בישראל נערכים לתקיפה נרחבת בדרום לבנון ● מאז שהחלה הפסקת האש בצפון: 380 מחבלים חוסלו, כ-1,200 פשיטות קרקעיות בוצעו בידי צה"ל ● בעקבות הפיגוע באוסטרליה: בצבא חידדו הנחיות לחיילים בחו"ל ● טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● דיווחים שוטפים

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

רכבים בנמל אילת / צילום: איל יצהר

בדיקות כשירות והשלמות לוגיסטיות: נמל אילת נערך לחזרה לפעילות

למרות הפסקת האש, השנה פקדו את נמל אילת שש אוניות בלבד ● כעת בנמל נערכים לחזרה לפעילות מלאה, אחרי תקופה ארוכה של השבתה בעקבות האיום על נתיבי השיט בים האדום

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

"משבר חמור": האזהרה של הרמטכ"ל זמיר לראש הממשלה

האזהרה של הרמטכ"ל: מאות אנשי קבע פרשו בחודש האחרון ● טראמפ במסיבת חנוכה בבית הלבן: "יש אנשים שמכחישים את 7 באוקטובר. לא ניתן לזה לקרות" ● שר החוץ של איראן: מתקני הגרעין שלנו ספגו נזק כבד, אך הידע והטכנולוגיה ברשותנו ● שורת מדינות ערביות מתעצמות צבאית - בחסות ממשל טראמפ ● לוחם צה"ל נהרג מירי בבסיס בצפון, נפתחה חקירת מצ"ח ● דיווחים שוטפים

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

לקראת מאבק שליטה באלומיי? זאת החברה שמאיימת במהלך משפטי

בכוונת פריים אנרג'י לפתוח במאבק משפטי למיצוי זכויותיה, בעקבות הסכם בלעדיות שהיה לה עם אלומיי ● בסביבת החברה טוענים בתוקף כי כבר לפני עשרה ימים הם נאותו לרכוש את החברה ● האם המכירה לעופר ינאי בסכנה?

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ברקע החשש מהאקזיט, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש עם עובדי סייברארק

על רקע העסקה לרכישת החברה בכ-25 מיליארד דולר, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש היום עם עובדי סייברארק ● בשיחה עם כתבים שקיים טרם המפגש, ביקש ארורה להפיג את החששות: "לא תהיה פגיעה באופציות של העובדים"

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

דיווח: איחוד האמירויות היא הלקוחה המסתורית החדשה של אלביט

לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין", הלקוחה מאחורי העסקה האסטרטגית שנחתמה בנובמבר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר היא איחוד האמירויות ● אלביט שמרה על עמימות ביחס לתוכן ההסכם ולמדינה הרוכשת, וציינה רק שהוא יתפרס על פני שמונה שנים ● העסקה מצטרפת לשורת עסקאות ביטחוניות בהיקפי שיא, על רקע צבר הזמנות שממשיך לטפס

עובדי סייארה / צילום: מנש כהן

בהובלת בלאקסטון: סייארה הישראלית מגייסת לפי שווי של 9 מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סייארה (Cyera) משלשת את שוויה בתוך שנה, ומגייסת בימים אלה 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 9 מיליארד דולר ● הגיוס נעשה בהובלת קרן ההשקעות בלאקסטון

מנהיגים מאירופה וארה''ב ממתינים לדיונים בלשכת הקנצלר בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

הפסקת האש מתקרבת? הפסגה בברלין שמשרטטת איך תיראה אוקראינה

גרמניה כינסה שורת מנהיגים אירופיים יחד עם זלנסקי והמתווכים האמריקאים במטרה להציג חזית מאוחדת ולהשיב להצעת הבית הלבן ● לראשונה, שורטט מתווה ל"יום שאחרי" באוקראינה: שיקום במימון רוסי, כוח אירופי במדינה וערבויות אמריקאיות ● הכדור שוב במגרש הרוסי

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

המגבלות וההטבות: ההנחיות החדשות של בנק ישראל במשכנתאות

אחרי ההקלות הזמניות שניתנו במהלך הקורונה ובמלחמת "חרבות ברזל", בפיקוח על הבנקים החליטו לקבע חלק מההקלות שניתנו ללווים שלקחו הלוואות "לכל מטרה" שמגובות בנכסים ● בנוסף, הפיקוח על הבנקים מעלה גם את גובה שווי הנכסים לצורך נטילת הלוואות שנרכשו כחלק מתוכנית מחיר למשתכן

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

ריק וורסטר, מנכ''ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב / צילום: Reuters, Kylie Cooper

מנכ"ל חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם משרטט את הגבול בין הימור להשקעה

ריק וורסטר, מנכ"ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב, רואה את המתחרה רובינהוד צוברת תאוצה וחושש מהנהירה למוצרים עתירי סיכון ● "אני באמת מודאג מהמסר שנשלח למשקיעים צעירים - שצריך להשיג רווחים מהירים"

יו''ר ועדת הכלכלה ח''כ דוד ביטן ועדת הכלכלה, 10.12.25 / צילום: איל יצהר

דוד ביטן ניהל דיון על מחיר ביטוח הרכב. האם הוא שולט בנתונים?

בוועדת הכלכלה בכנסת התנהל דיון סוער על התייקרות מחירי ביטוח הרכב ● יו"ר הוועדה דוד ביטן שלף נתונים חריגים, אבל האם הם נכונים? ● המשרוקית של גלובס

אנליסטים מזהירים: "ישראל בדרך למלחמה בכמה חזיתות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ההסדרים של ישראל עם עזה, סוריה ולבנון עלולים לקרוס, מיהו הנשיא החדש של צ'ילה שתומך בישראל, ובאיראן הדיחו את מפקד מערך ההגנה האווירית אחרי הכישלון ביוני ● כותרות העיתונים בעולם

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך בוחנת מתן הקלות לסוכני ביטוח בייעוץ השקעות

במסגרת המהלך שמקדם משרד האוצר לאיחוד מוצרי החיסכון תחת פלטפורמה אחת, רק סוכני ביטוח שמחזיקים גם ברישיון ייעוץ השקעות יוכלו לשווק קרנות נאמנות ● לגלובס נודע כי על רקע זה רשות ניירות ערך בוחנת אפשרות ליצור מסלול מקוצר לקבלת הרישיון עבור הסוכנים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

אחרי שלוש שנים חזקות: מה צופים מומחי ההשקעות בוול סטריט לשוק ב־2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות ויש אפס מרווח לטעויות"