גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה מלמדת: בישראל לא פוחדים מחיסון, אבל גם לא רצים לקבל אותו

ישראל בצמרת טבלת ההתחסנות בחיסוני ילדות, אבל אלה ניתנים בטיפת חלב ובבתי הספר ● מנגד, הנכונות להתחסן לשפעת נמוכה למרות מאמצי העידוד ● חיסון של רבע מהאוכלוסייה, בדומה לשפעת, לא יספיק כדי לבלום את התפשטות הקורונה ● המשרוקית של גלובס

צחי הנגבי - ליאור מזרחי
צחי הנגבי - ליאור מזרחי

הדיווחים של פייזר ומודרנה על הצלחת הניסויים שלהן עוררו תקווה שבזכות החיסון, סיוט הקורונה יהיה בקרוב לזיכרון נשכח. בד בבד התעוררה השאלה איזו מדיניות צריכה הממשלה לנקוט כדי להבטיח ששיעור המתחסנים בישראל יעבור את הרף הדרוש לסיום ההגבלות, ואם יש הצדקה לכפות את החיסון. ראש הממשלה בנימין נתניהו משאיר לכאורה את האופציות פתוחות. "השאלה אם לחייב או לא לחייב - אנחנו דנים בזה", אמר השבוע בשידור בפייסבוק. צחי הנגבי, השר לענייני התיישבות, אמר כמה ימים קודם בגלי צה"ל שגם אם יש מקום לדון בחוק שיחייב להתחסן, לא בטוח שיהיה בכך צורך: "הרבה מאוד ישראלים, בשונה ממדינות אחרות בעולם, מבינים את חשיבות החיסון ואכן מתחסנים", הוא טען. "ככה זה במחלות אחרות".

מה אפשר ללמוד מהניסיון במחלות הוותיקות על הנטייה של ישראלים להתחסן? מבט בנתונים הבינלאומיים מגלה הבדלים גדולים בין שתי קבוצות של חיסונים: מצד אחד, אלה שניתנים בילדות באופן שיטתי בתחנות טיפת חלב ובבתי הספר; מצד שני, החיסון לשפעת, שהמדינה מעודדת את כולם לקבל מדי בשנה.

באשר לחיסונים שניתנים בילדות, מצבה של ישראל טוב למדי. 98% מהילדות והילדים התחסנו נגד חצבת, ו-97.6% קיבלו את החיסון המשולש. זה מעמיד את ישראל במקום החמישי והתשיעי, בהתאמה, מבין 44 מדינות במעקב של OECD. אבל הכיסוי הגבוה לא חריג במחלות האלה. במחצית המדינות במאגר, שיעור הילדים שלא קיבלו את החיסונים האלה נמוך מ-5%. בעולם כולו רק 10%-15% לא מקבלים כיום את החיסונים האלה, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי. לפני כמה עשרות שנים המצב היה הפוך.

כמה-ישראלים-יתחסנו

שיעורי התחסנות גבוהים כאלה נחוצים בגלל אופי המחלות. האימונולוגית ד"ר דיצה לוין, שמקדמת את חוק החיסונים מטעם עמותת "מדעת", מסבירה ששיעור המחוסנים שמספיק כדי שהקהילה תיהנה מ"חיסון עדר" עולה ככל שהמחלה יותר מידבקת. התכונה הזאת מתבטאת במקדם ההדבקה של המחלה במצב שבו אין סגרים ומגבלות (R0): ככל שהמקדם גבוה, כך אדם שלא התחסן צריך שיותר אנשים סביבו יתחסנו כדי להבטיח את שלומו.

מקדם ההדבקה של חצבת גבוה מאוד, בערך 14. לכן חיסון עדר לחצבת מחייב התחסנות של 95% מהאוכלוסייה. בקורונה, R0 נע לפי הערכות בין 2 ל-5.7. המשמעות היא שחיסון של 50% עד 80% מהישראלים והישראליות יספיק כדי להשיג חיסון העדר.

עם זאת, הנתונים הארציים מציירים רק חלק מהתמונה. כזכור, לפני שנתיים הייתה בישראל התפרצות של מחלת החצבת. בכמה קהילות חרדיות, ולא רק בהן, היו כיסים של אי-התחסנות. לוין מצאה שבאחת מתחנות טיפת חלב, שיעור ההתחסנות לכלל המחלות - לא רק חצבת - עמד על 54% בלבד. בנוסף, לא כל הילדים רשומים בטיפת חלב, ומשרד הבריאות אפילו לא יודע מה שיעורם. המשמעות היא שביישובים מסוימים שיעור ההתחסנות נמוך ממה שמדווח. גם זה עשוי לתרום להתפרצויות מקומיות.

בחיסון לשפעת המספרים צונחים

האם הכיסוי הגבוה של החיסון המשולש ושל חיסון החצבת מלמד משהו על מקרה הקורונה? קשה לדעת. שני החיסונים האלה ניתנים ביוזמת המדינה בתחנות טיפת חלב ובבתי הספר. כשמסתכלים בחיסונים שהאחריות לקבל אותם מוטלת על המחוסן מתגלה תמונה אחרת.

המקרה הבולט הוא החיסון לשפעת עונתית, שצריך לחדש מדי שנה, כפי שאולי יידרש גם בחיסונים נגד קורונה. ההשוואות הבינלאומיות נוגעות ברובן לבני 65 ומעלה, שנמצאים בסיכון גבוה במיוחד לסיבוכי שפעת. נתוני OECD מלמדים שרק 59.8% מבני קבוצת הגיל הזאת בישראל התחסנו לשפעת בשנת 2019. ישראל אמנם נמצאת במקום התשיעי במאגר של הארגון, אבל בצ'ילה, באירלנד, בבריטניה, ואפילו בארה"ב נטולת ביטוח הבריאות הממלכתי - השיעור קרוב יותר ל-70%. במקום הראשון נמצאת קוריאה הדרומית, שבה יותר מ-85% מהמבוגרים מתחסנים.

בגילים צעירים יותר, שיעור ההתחסנות משפעת עונתית בישראל צונח. מנתוני משרד הבריאות שנמסרו לעמותת "מדעת" עולה שבחורף 2019-2018 רק רבע מהמבוטחים בקופות החולים בכל הגילים התחסנו. בין גיל 13 לגיל 35, השיעור עומד על 10%-12%, וגם בשאר קבוצות הגיל למעט מבוגרים השיעור לא עולה על 30%. לשם השוואה, שיעור המתחסנים לשפעת עונתית בארה"ב עמד באותו חורף על 49%, לפי נתוני המרכזים לבקרה ומניעה של מחלות (CDC).

הקולות הצפים: להסביר לחששנים

חיסון של רבע מהאוכלוסייה לא יספיק כדי לבלום את התפשטות הקורונה. מה מסביר את הכישלון היחסי של המאמצים לעודד אצלנו התחסנות לשפעת עונתית?
לוין מונה כמה גורמים עיקריים שמשפיעים על הנכונות להתחסן. בראשם עומדים מודעות, אמון ברשויות הבריאות, והסברה על ידי צוותי רפואה. "את האנטי-חיסונים ההארדקור אתה כנראה לא תשכנע", היא אומרת, "אבל את החששנים וההססנים, עם הסברה מתאימה, אפשר".

שיעור ההתחסנות לשפעת במדינות מתקדמות כמו פינלנד, גרמניה ונורבגיה נמוך מ-50%. אחד ההסברים לכך הוא התפוצה הרחבה של ספקנות חיסונים.

לעתים קרובות, לוין מוסיפה, האזרחים פשוט לא מבינים את החשיבות של חיסוני הדחף, כלומר חיסונים שיש לקחת בכמה מנות. הידעתם שכדי שהחיסון לשעלת יהיה יעיל, צריך לקבל אותו בארבע מנות עד גיל שנה? רבים לא יודעים, ולכן במקומות רבים בישראל שיעור ההתחסנות הראשונית לשעלת גבוה, אבל רק 55% עד 65% מהמתחסנים משלימים את הסדרה. כדי לפתור את הבעיה מציעים ב"מדעת" להקים מאגר מידע ארצי שקוף, שיאפשר לרשויות ולאזרחים לדעת מי קיבלו אילו חיסונים ובאילו אזורים. מאגר כזה יקל על האזרחים לדעת אילו חיסונים הם או ילדיהם צריכים לקבל בקרוב, ויתריע על מוסדות לימוד שסובלים מתת-התחסנות.

וחשוב לא פחות: הנגישות. כמה צריך לחכות בתור לחיסון? האם הוא ניתן בחינם? איפה אפשר להתחסן? בארה"ב, חלק מהחיסונים נגישים גם ללא ביטוח בריאות, ובניגוד לישראל, אפשר לקבל אותם גם בבתי מרקחת. הרוקחים עוברים כמובן הסמכה כדי שיוכלו לספק את השירות. ב"מדעת" חושבים שאפשר לאמץ את הפטנט הזה גם בישראל. 

לקריאה נוספת:

נתונים על התחסנות ברחבי העולם - Our World in Data

חיסון ילדים בעולם - יוניצ"ף

שיעור מקבלי חיסון משולש - אתר OECD

הסברים על מקדם ההדבקה R - אתר מגן ישראל

פורטל החיסונים - עמותת מדעת, מדע ומידע למען בריאות המשפחה

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20