גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שיכון רבע הקילומטר": המבנה האייקוני של באר שבע שהפך למרכז קליטה

הבניין הארוך בארץ היה חלק ממעבדה אדריכלית נרחבת בבאר שבע והיה אחד מהניסיונות המעניינים להתמודד עם האקלים של המדבר ● מדור אדריכלות

בניין רבע הקילומטר בבאר שבע / צילום: בר - אל
בניין רבע הקילומטר בבאר שבע / צילום: בר - אל

"שיכון רבע הקילומטר" הוא הבניין הארוך בארץ ואחד מהמבנים האייקוניים של העיר באר שבע. אנחנו נזכרים בו השבוע, משום שאחד משני יוצריו, האדריכל אמנון אלכסנדרוני, נפטר לאחרונה בגיל 91.

 

ההיסטוריה:

המבנה ממוקם בשכונה ה', שבראשית שנות ה-60 הייתה סוג של מעבדה ואף כונתה "שכונה לדוגמה". השכונה נבנתה ביוזמת אגף השיכון הממשלתי, שביקש לייצר חלופה מתקדמת, מודרנית, לדור הראשון של השיכונים בארץ.

כדי להתגבר על תנאי האקלים המדבריים הוחלט לבנות שכונה מסוגרת, שדפנותיה מבנים ארוכים שישמשו כחומות נגד סופות החול, ובמרכזה בנייה נמוכה וצפופה.

מיטב האדריכלים הצעירים של אותם ימים גויסו לפרויקט והשכונה חולקה ביניהם: נחום זולוטוב ודניאל חבקין תכננו שורות בתי פטיו שביניהם מפרידים "משעולים", המכונים גם "השטיח". דב ורם כרמי עבדו עם צבי מלצר על מגדל שמעולם לא נבנה. הבניינים במסגרת השכונה תוכננו על ידי אהרון ברעלי ותדי קיסלוב. אברהם יסקי ואמנון אלכסנדרוני תכננו את הבלוק הצפוני, "שיכון רבע הקילומטר".

האדריכל עמרי עוז אמר מקדם יוזמה להכיר בבאר שבע כ"בירת הברוטליזם הישראלי": "שיכון לדוגמה הוא חלק מאוצר תרבות שיש לעיר באר שבע, שכבה אדריכלית ייחודית. יש ערים שיש בהן בנייה עות'מנית, מנדטורית, סגנון בינלאומי. לבאר שבע יש ביטוי מאוד ייחודי של הברוטליזם, בגלל הקירבה וההתאמה למדבר. לא רואים את זה בשום עיר אחרת בעולם".

התכנון:

בשיכון רבע הקילומטר ארבע קומות מגורים שבהן תוכננו 135 יחידות דיור, מעל קומת עמודים מפולשת. גשר מחבר את קומת הכניסה של המבנה אל השטח של המשעולים שמדרום לו, תוך שהוא חוצה את רחוב יעלים. במבנה היו שלושה טיפוסי דירות: בקומה הראשונה דירות בנות שני חדרים, שלושה חדרים בקומה השנייה, ודירות דופלקס בקומה השלישית והרביעית. כמו כל יתר בתי השכונה, המבנה נבנה מבטון חשוף ומבלוקים, ללא ציפוי טיח.

האדריכל עוז אמר מכיר בחשיבות המבנה, אך פחות מתפעל מהאדריכלות: "הבניין הזה תעתיק של Unite D'habitatio של לה קורבוזיה. האדריכלות הישראלית שאפה בתקופה ההיא לייצג קידמה ומודרניזם, אך בו זמנית הייתה חלק מהעשייה הציונית בארץ. עם כל המגלומניות שלו, יש ברבע קילומטר משהו די צנוע. משהו של דלות החומר. זה בסך הכול בטון. מה שבכל זאת ייחודי בו זה התפקיד שלו כחומה בפני רוחות המדבר וההתאמה של העיצוב למדבר: ההפניה של המעברים הציבוריים האופקיים צפונה, וזה שרוב החלונות מוגנים משמש".

האדריכל מיכאל יעקובסון, בעל הבלוג "חלון אחורי", מתפעל בעיקר מתכנון פנים הדירות: "הרבע קילומטר היה ניסיון, כמעט חד-פעמי, לשבור ולאתגר את דירת המגורים הישראלית הטיפוסית, שכבר בשנות ה-50 התגבשה, ולמעשה, עד היום אנחנו חיים בתוכה. זה אומר: הול כניסה, מסדרון, סלון וחדרים. במקרה של רבע קילומטר, יסקי ואלכסנדרוני, בהשראתו של לה קורבוזיה, באופן מדוע ומוצהר, ניסו לשבור את הפרדיגמה וליצור דירה שנחלקת לשני מפלסים. במפלס אחד החלק הציבורי ובמפלס השני חדרי השינה והרחצה. מה שמקשר זה מדרגות".

יעקובסון מספר שיסקי ואלכסנדרוני קיבלו ביקורות על השימוש במדרגות ולכן הדגם הזה נעלם מפרויקטים אחרים שלהם. גם במבנה הרבע קילומטר נעשה שינוי ודירות הדופלקס חולקו לשתי דירות קטנות. הוא מספר שתשתיות המבנה לא היו מותאמות להגדלת כמות יחידות הדיור ולכן לא ניתן היה לאייש את חלקן "ובסופו של דבר חלוקת הדירות התפוצצה להם בפרצוף".

העתיד:

רועי לביא, אדריכל העיר באר שבע: "בעתיד נצטרך להכין תוכנית לשכונה ה' שיהיו בה גם הוראות מפורטות. אין ספק שהשכונה לדוגמה ומבנה הרבע קילומטר הם אלמנטים לשימור בבאר שבע".

האדריכלית רותם זאבי, ראש מחלקת שימור במינהל ההנדסה של באר שבע, מכירה בכך שמבנה שיכון רבע הקילומטר הוא אחד האייקונים הבולטים של העיר אך אין לו עדיין מעמד סטטוטורי של מבנה לשימור. היא מבהירה שסוגיית שימורו של המבנה מורכבת ביותר: "לשמר מבנה עצום כזה, שהבעלות שלו היא סמי ציבורית, ושאין מנגנונים כלכליים לשמר אותו, זה מאוד מאתגר. חוק התכנון והבנייה רואה כרגע את נושא השימור כעונש. אתה יכול לתבוע את המדינה על הורדת ערך. כשפנינו למנהל התכנון בבקשה לניוד זכויות הם הבהירו לנו שהם לא תומכים בזה. זה נושא רוחבי שקשה מאוד לפתור אותו. כרגע אין מנגנונים תומכים".

מחירים:

בניין הרבע קילומטר נמצא בבעלות הסוכנות, ולכן לא ניתן לרכוש בו דירות. אבל, בבתי הפטיו (השטיח), שתכננו זולוטוב וחבקין, זה אפשרי: קוטג' בגודל 120 מ"ר עם גינה בגודל 30 מ"ר במשעול הגירית מוצע למכירה באתר יד 2 במחיר של 1.03 מיליון שקל. קוטג' בשטח 90 מ"ר, עם גינה בשטח 40 מ"ר במשעול פסמון, משופץ "מהיסוד", מוצע למכירה ב-1.12 מיליון שקל.

בניין רבע הקילומטר

אדריכלים: אברהם יסקי ואמנון אלכסנדרוני
שנת תכנון: 1960
מספר דירות: 135
קומות: 4
מיקום: שכונה ה’, באר שבע

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל