גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שאלשטיין איבד השקעה עצומה ויצא מהמשחק: לאן פניה של דסק"ש בעידן נחמיאס?

מגה אור שבשליטת צחי נחמיאס מעוניינת למכור את מרבית נכסי דסק"ש, ובראשם מניות השליטה בסלקום ובחברת ההשקעות בטכנולוגיה אלרון, להישאר עם חברות הנדל"ן שבבעלותה ועשויה אף להפוך אותה לחברה פרטית

צחי נחמיאס / צילום: מירי נחמיאס
צחי נחמיאס / צילום: מירי נחמיאס

עידן השליטה של אדוארדו אלשטיין בקבוצת ההחזקות אי.די.בי-דסק"ש (דיסקונט השקעות) תם ביום שישי האחרון באופן סופי. לאחר שלפני חודשיים הכריז בית המשפט המחוזי בתל אביב כי אי.די.בי היא חברת חדלת פירעון ומינה לה נאמן, החליט ביום שישי בית המשפט כי מניות השליטה (82%) בדסק"ש יימכרו לחברת מגה אור, שנמצאת בשליטת צחי נחמיאס, ולמשקיעים נוספים שירכשו עמה את המניות.

בכך ירד לטמיון סכום עתק של כ-3 מיליארד שקל שהזרים אלשטיין לאורך השנים לאי.די.בי ולדסק"ש, והוא נותר ללא החזקה בשתי החברות. בתגובה להחלטת בית המשפט אמר בסוף השבוע בא כוחו של אלשטיין, עו"ד יוסי בנקל, כי "פסק דין שאורכו 23 עמודים מחייב התייחסות מעמיקה בטרם יוחלט אם להגיש ערעור. כך או כך, מאבקו של אלשטיין לתיקון העוול שנגרם לו לא הסתיים, ויימשך גם בבתי המשפט וגם מחוצה להם".

מתגובה זו, ולאור ניסיון העבר, נראה כי אלשטיין יגיש לבית המשפט העליון ערעור על החלטה זו של סגן נשיא המחוזי בתל אביב, השופט חגי ברנר. אלא שהשאלה המרכזית, שבעטיה לא קיבל אלשטיין את אמון מחזיקי האג"ח והכונסים (אף שהציע סכום גבוה מהצעתו של נחמיאס), נוגעת ליכולתו להשלים את העסקה.

אלשטיין ביקש לרכוש את דסק"ש באמצעות חברת יד לויים שהקים, ושאליה תכנן כנראה לצרף משקיעים נוספים, ובהם בני משפחתו ושותפים ותיקים נוספים שלו. הוא אף קיבל בפועל תקופה של כחודשיים להשלמת המשימה, מרגע מינויים של נאמן אי.די.בי עו"ד אופיר נאור ושל כונסי הנכסים, עוה"ד רענן קליר ואלון בנימיני.

בעיות בקבוצת המשקיעים של אלשטיין

אלא שלמרות זאת, אלשטיין התקשה לסיים את העסקה בהצלחה, והשיפורים שהגיש להצעותיו היו מעטים ומאוחרים מדי, ולא סיפקו את הנושים. הסיבות לכך נובעות, ככל הנראה, מבעיות קשות שהתגלעו בתוך קבוצת המשקיעים של אלשטיין, ומהתנגדות של חלקים ממנה להמשך ההשקעה בישראל לאחר ההפסדים הכבדים עד כה.

בינתיים יתחילו נחמיאס ומגה אור להיערך להשלמת העסקה, שדורשת בין השאר את אישור הממונה על התחרות ומשרד התקשורת בגלל השליטה של דסק"ש בסלקום, וכן לגיוס המשקיעים הנוספים לצורך כך. מגה אור, שעוסקת בתחום הנדל"ן המניב, התחייבה לרכוש 82% ממניות דסק"ש תמורת סכום של 1.11 מיליארד שקל, והעמידה לטובת העסקה ערבויות בנקאיות בסך של 237.5 מיליון שקל.

אלא שמגה אור גם הודיעה כי היא עצמה תרכוש רק 29.9% ממניות דסק"ש, זואת במטרה שלא להפר את חוק הריכוזיות. לפיכך, יתרת המניות מתוכננת להיות מופצת למשקיעים בשוק הון באמצעות חברות החיתום ווליו בייס ופועלים אי.בי.אי.

מגה אור גם הודיעה כי מניות שלגביהן לא יימצא רוכש בשוק, יירכשו בידי אנשי העסקים רמי אונגר, חן למדן וחן שחר. אונגר הוא יבואן מכוניות קיה בישראל, למדן הוא בעל השליטה בחברת השילוח הציבורית אוריין, ואילו חן שחר הוא קבלן בתחום הבנייה.

ואולם בראש ובראשונה מגה אור הותירה בידי מחזיקי האג"ח של אי.די.בי, ובראשם הגופים המוסדיים, את האפשרות לוותר על התמורה במזומן ולקבל במקומה עד 47% ממניות דסק"ש (חלף התמורה במזומן). לפיכך, היא ובעלי המניות הנוספים יידרשו לרכוש רק 35% מדסק"ש.

מתווה העסקה המדויק עוד לא ידוע

בכל מקרה, הצהירה מגה אור כי היא תהיה בעלת המניות הגדולה בדסק"ש במועד השלמת העסקה, וכי אין לה ולא יהיה לה כל הסכם לשליטה משותפת בדסק"ש. הסיבה לכך היא שדסק"ש היא פירמידה בעלת שתי שכבות של חברות בורסאיות, כך שרכישת השליטה בה בידי חברה ציבורית (שיש לה בעל שליטה) תיצור פירמידה תלת-שכבתית, המנוגדת לחוק הריכוזיות.

לפיכך, מתווה העסקה המדויק והרוכשים השונים של המניות עדיין לא ידוע. מאז החלטת השופט ברנר, צצו שמות של משקיעים נוספים, כמו רמי לוי, שעשויים לבקש לרכוש חלק מהמניות שיפיצו החתמים, אלא שמשקיעים אלה לא ירכשו כאמור יותר מ-29.9% מדסק"ש ולא יוכלו לשלוט בה באופן רשמי.

אחת הסוגיות שעשויות להקשות על נחמיאס ומגה אור בהשלמת העסקה, היא הדרישה לאישור משרד התקשורת בעקבות השליטה של דסק"ש בסלקום. עד כה נהג המשרד להעניק אישורים כאלו לבעלי שליטה, ולא לחברות ציבוריות ללא גרעין שליטה. אלא שלפי התחייבותה של מגה אור, היא לא תשלוט בדסק"ש ובסלקום, ולא תחתום על הסכמי שליטה עם משקיעים אחרים, כך שדסק"ש תוגדר כחברה ללא גרעין שליטה. מכאן עולה השאלה האם יאות משרד התקשורת להעניק במצב משפטי סבוך זה את היתר השליטה בסלקום לדסק"ש ולמגה אור.

מגה אור , יש לציין, הצהירה כבר בעת הגשת הצעתה המתוקנת לפני יותר מחודש, כי ככל שתתקבל ההצעה, "בכוונת המציעים לעשות שימוש ביתרת המזומנים בדסק"ש לצורך הקטנת המינוף של דסק"ש, תוך התמקדות דסק"ש בתחום הנדל"ן במקביל למימוש פעילויות שאינן בתחום זה". משמעות הדברים היא שנחמיאס מעוניין למכור את מרבית נכסיה של דסק"ש, ובראשם מניות השליטה בסלקום ובחברת ההשקעות בטכנולוגיה אלרון, ולהשתמש בכספיה של דסק"ש לפירעון מלוא חובותיה.

המהלך ישאיר את דסק"ש עם החזקות בחברת הנדל"ן נכסים ובניין וחברת מהדרין, שמחזיקה בקרקעות חקלאיות. לאחר מכן ניתן יהיה למחוק מהמסחר את מניות דסק"ש (דרך הצעת רכש, מיזוג או מיזוג הפוך), ולהתקרב עוד יורת לפעילותה הנדלנ"ית.

עם זאת, האפשרות שנחמיאס ישיק הליך למכירת סלקום מיד לאחר הצטרפותו לדירקטוריון דסק"ש, אינה יכולה לכאורה להוות שיקול עבור משרד התקשורת אם לאשר זאת או לא. לכאורה, תוכל דסק"ש להסכים למינוי נאמן למניות סלקום עד למכירתן, אבל אז עלול יהיה הדבר להיחשב ל"מכירה חובלת" - כלומר, מכירה בתנאים שאינם לטובתה של החברה.

עבור מגה אור מדובר בכל מקרה בסיכון נמוך יחסית, מאחר שעל פי תנאי המכרז שנוהל למכירת מניות השליטה בדסק"ש, היא תקבל חזרה את מלוא כספי הערבויות שהפקידה במקרה שמשרד התקשורת הוא שיסכל את השלמת העסקה. מגה אור גם איבדה חלק מהזרז שלה לרכוש את השליטה בדסק"ש, לאחר שחברת הנדל"ן המניב גב-ים, שנכסים ובניין מחזיקה בה ב-29.9%, נהפכה ליעד השתלטות עבור איש העסקים אהרון פרנקל.

פרנקל, שמחזיק ב-10.3% מגב-ים, חתם בחודש האחרון על העסקאות שהשלמתן תגדיל את החזקתו בה לכ-35%. לפיכך, יכולתה של נכסים ובניין להמשיך ולהשפיע בטווח הארוך על פעילותה של גב-ים אינה ברורה כעת.

כך או כך, בינתיים איבדו ביום שישי אלשטיין ואנשיו את מקומם בדירקטוריון דסק"ש, לאחר שבית המשפט אישר לחברה לקיים אסיפת בעלי מניות, שבה הצביעו בעלי התפקיד בשם 82% ממניות החברה לטובת מועמדים עצמאיים שהומלצו על ידיהם. לאחר ההצבעה העבירו כונסי הנכסים מכתב לבא כוחו של אלשטיין, ובו דרישה כי הוא ואנשיו יתפטרו מתפקידיהם הנוספים בחברות הבנות והמוחזקות, ובראשן נכסים ובניין (שם אלשטיין מכהן כמנכ"ל ושותפו סאול זאנג כיו"ר), סלקום, אלרון ומהדרין. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים