גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנקציות והקלות בירוקרטיות: כך יוסדר התחום הפרוץ של רישום דירות

צוות בינמשרדי שפעל במשך למעלה משלוש שנים גיבש סדרה של המלצות שמבקשות להסדיר את התחום הפרוץ של רישומי דירות ובתים בישראל ● בין ההמלצות: הסדרת הרישום כבר בשלבי התכנון, וסנקציות על קבלנים וסרבני רישום

משרדי הטאבו בתל אביב / צילום: תמר מצפי
משרדי הטאבו בתל אביב / צילום: תמר מצפי

משרד המשפטים ידחוף את מוסדות התכנון להתנהל עם רישום נכסי נדל"ן בטאבו כבר במהלך הטיפול בתוכניות; להיתר הבנייה יוצמד תשריט של הבית המשותף, שיועבר מיידית לטאבו, על מנת להאיץ את רישום הדירות בטאבו. וכנגד קבלנים שלא ימהרו לרשום דירות על שם הרוכשים יופלו סנקציות. אלה חלק מההמלצות שגיבש צוות בין משרדי לטיוב הליכי רישום הזכויות במקרקעין.

הצוות הבין-משרדי לטיוב הליכי רישום זכויות במקרקעין מונה ב-2017 בהחלטת ממשלה. זאת לנוכח מצב שבו מאות אלפי יחידות דיור בישראל לא נרשמות בפנקסי המקרקעין (טאבו). בכמה באמת מדובר? המספרים שמציגות רשויות שונות נעים בין 400-800 אלף. המשמעות לגבי בעלי דירות במצב הזה היא, שהם מחזיקים בזכות קניינית "חלשה" יותר מזו שהייתה להם לו, הדירה שלהם הייתה רשומה בטאבו. הדבר משפיע לעתים על שווי הדירות, שכן בעת עסקה למכירת דירה, הרוכשים הפוטנציאלים לוקחים סיכון מסוים, בשל הרישום החסר.

בראש הצוות עמד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, והשתתפו בו גם הרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין במשרד המשפטים שבראשות שלומי הייזלר, וכן נציגים ממינהל התכנון, ממשרד הפנים והשיכון, רשות מקרקעי ישראל, המרכז למיפוי ישראל, ורשות המסים.

איך מפרידים לחלוטין בין עולמות התכנון והקניין?

שתי בעיות מרכזיות התגלו לעיני הצוות: הראשונה - הפרדה מוחלטת בין עולם התכנון לעולם הקניין, והשנייה - אדישות ולעתים אף עיכובים מכוונים בקרב יזמים. נדל"ן שמוכרים כחברות משכנות, לפעול לרישום הדירות בטאבו.

ואולם הבעיה הראשונה היא העיקרית: כיום הליכי התכנון נעשים בנפרד לחלוטין מהליכי רישום הקניין ואת מוסדות התכנון לא מעניין הרישום בטאבו. זאת על אף שיתכנו מצבים, שבהם חסמי תכנון הם שגורמים לעיכובים ברישום דירות בטאבו. מקרה בולט בזה הוא הליכי איחוד וחלוקה מחדש (פרצלציה ורפרצלציה) של חלקות, שעד שלא מסתיימים, מקשים מאוד על רישום הדירות. פעמים רבות הליכים כאלה יכולים לארוך שנים רבות.

"אחת מסוגיות הרוחב המשמעותיות ביותר, שעלתה כבר בשלבים הראשונים של עבודת הצוות וליוותה אותה לכל אורך התהליך, היא היעדר ממשק יעיל שבין עולם התכנון לעולם הקניין", נכתב בדוח שפרסם הצוות. "נמצא כי כיום, על מנת להגיע משלב של הכנה ואישור התכנית לשלב הרישום, יש לעבור בשני מסלולים טוריים: המסלול התכנוני והמסלול הקנייני. עוד עלה, כי למעשה מסלולים אלו מצויים בשני עולמות 'נפרדים', תכנון וקניין, כאשר גם המצב המשפטי לא קושר בהכרח את שני העולמות האלו, ולעיתים אף מפריד ביניהם, לא פעם, בכוונת מכוון". ואולם הצוות הגיע למסקנה, כי הניסיון להפריד לחלוטין בין שתי המערכות - זו הקניינית וזו התכנונית, שבא לידי ביטוי בשתי מערכות חוקים שונות - אינו אפשרי לגמרי, וכי יש כורח לבנות מערכת שתגשר ביניהן.

הבעיה השנייה, להערכת הצוות, תוכל לקבל פתרון באמצעות מדיניות של סנקציות (למשל קנסות) ותמריצים על חברות משכנות שלא ימהרו לרשום את הדירות בטאבו. וגם על בעלי דירות שמטעמים שלהם לא מתאמצים לדאוג לרישום הנכסים שלהם. תופעה מוכרת היא שחברות מנהלות מה שמכונה "טאבו קטן", שהוא רישומי קניין על דירות, כתחליף לטאבו. בעבר אמנם הוגבלו התשלומים שהושתו על בעלי הדירות שרצו לערוך שינויים ברישומים הללו, מתוך תקווה שהדבר ידרבן את החברות להאיץ את רישום הדירות בטאבו, אך התברר שהצעד לא היה יעיל.

לאור זאת, הצוות גיבש שורה של המלצות שנועדו להפוך את ההליך להליך אחוד, יעיל ומהיר יותר מהקיים היום, וכן לתמרץ רישום מהיר של דירות שטרם נרשמו בטאבו. על פי המלצת הדו"ח, המהלך ייעשה תוך היעזרות בעולם המיפוי שעליו אמון המרכז למיפוי ישראל.

הצוות ממליץ: הליך משותף להכנת רישום הזכויות

בין היתר ממליץ הצוות על יצירת הליך משותף, שבמסגרתו יערכו פעולות להכנת רישום הזכויות, כבר בשלבי התכנון המוקדמים. כך למשל, תוכנית לצרכי רישום הדירות בטאבו, שהיא הכרחית לרישום הדירות, תאושר כבר במועד שבו תאושר תוכנית מפורטת, ולא כשנתיים-שלוש לאחר מכן כפי המצב כיום. לאור זאת יבוטל סעיף בחוק התכנון והבנייה (125), שמעגן לוחות זמנים ארוכים לביצוע הפעולה.

בהמשך לכך, הצוות ממליץ למזג בין היתר הבנייה לבין תשריט הבית המשותף, עוד רכיב הכרחי לרישום הבית בטאבו, וכך ההיתר שיינתן על ידי רשות הרישוי יוכל, בהתאמות מסוימות, להוות גם תשריט הבית המשותף שיוגש לטאבו.

לגבי תוכניות שאושרו בעבר וטרם נרשמו בטאבו, הצוות הציע להוסיף גורמים מוסמכים שיוכלו לאשר תוכניות לצרכי רישום ולהגישן לטאבו ולוועדה המקומית, ובכך לזרז את תהליך הרישום.

הצוות ממליץ לייצר תמריצים וסנקציות על החברות המשכנות על מנת להאיץ את רישום הזכויות בטאבו, ולא להסתפק ברישום הפנימי הנעשה אצלן. בדרך זו, יזכו בעלי הדירות להגנה קניינית שהם זכאים לה.

הצוות ממליץ על מספר צעדים על מנת להתמודד עם דיירים שהם סרבני רישום או שהם אדישים לרישום, כמו גם על פתרונות שיאפשרו לקבלנים לבצע את הרישום גם אם טרם הצליחו למכור את כל הדירות בבית המשותף.

יש דירות שכבר עשורים לא רשומות, בין היתר עקב אי יכולת של בעליהן להמציא לטאבו אישורים על תשלומי מסים בגינן. הצוות גיבש שורה של המלצות שנועדו לאפשר את רישום הזכויות גם אם לא הוצגו כל ההוכחות לתשלום מלוא החבות במס, ובכלל זה המליץ הצוות על יצירת ממשק מקוון בין רשות המיסים לבין הטאבו.

יש מקרים שבהם בתים שלמים לא נרשמים בטאבו עקב חריגות בנייה ישנות שנרשמו בהם. כאן יעורבו הוועדות לתכנון ולבנייה בהחלטה, כיצד לנהוג לגבי החריגות הללו, כדי להאיץ את הרישום של כלל הדירות. 

נכון לעכשיו הדוח פורסם להערות הציבור וניתן להגיש למשרד המשפטים התייחסות בעניינו עד ל-20 בדצמבר.

עיקרי הדוח לקידום רישום הדירות בטאבו לשלבי התכנון

  1. כבר בשלבי התכנון תוסדר הכנה לרישום דירות בטאבו
  2. היתר הבנייה ימוזג עם תשריט הבית המשותף, ותואץ ההגשה לטאבו
  3. ימונו גורמים להאצת רישום בטאבו של נכסים בתוכניות שכבר אושרו, אך טרם נרשמו בטאבו
  4. יצירת תמריצים וסנקציות על חברות משכנות להאצת רישום הזכויות בטאבו
  5. יצירת הקלות ביורוקרטיות ברישום בטאבו (כגון אישורי מסים)
  6. יצירת פתרונות לדיירים סרבנים/אדישים לרישום בטאבו
  7. פתרון בעיות של חריגות בנייה שמעכבות רישום בטאבו

מקור: משרד המשפטים

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר