גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה מעבר לסייבר: מה מחפשים האמיריתים בזירת החדשנות הישראלית?

שילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות ● אילו תחומים מעניינים את האמירתים?

קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס
קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס

לפני מספר שבועות, במהלך ארוחת צהריים עם משקיע בכיר באיחוד האמירויות הערביות, מצאתי את עצמי נדרש לשאלה בנושא לא צפוי: מנת הפתיתים הישראלית המפורסמת. הכול התחיל כשאותו משקיע התאכזב לגלות שהמנה שרצה ירדה מהתפריט. לאחר שסיים להזמין, שאל אותי בחיוך: "שמעתי שלפני שנים, כשבישראל נגמר האורז, המצאתם פסטה בצורת אורז כדי לשמור את האנשים שמחים. זה נכון?" אני מכיר כמובן את הסיפור, ויודע שכך, בתקופת הצנע, הונחה התשתית הרעיונית להמצאת מנת הפתיתים המפורסמת (שעד היום יש שקוראים לה "אורז בן גוריון"). לאחר שאישרתי בפניו את מהימנות המידע, הוא צחק, וסיכם: "כנראה שבאמת אין גבול לחדשנות הישראלית".

אכן, מנהיגי תחום היזמות והחדשנות באיחוד האמירויות הערביות רוחשים הרבה כבוד לישראל וליזמיה. מאז נודע דבר ההסכם ההיסטורי בין המדינות, רבים מהם החלו לגשש אחר הקשרים הרלוונטיים, כדי להגיע ליזמים ולמיזמים המסקרנים והאיכותיים ביותר בישראל.

אך לפני שיזמינו כרטיס טיסה לדובאי או לאבו דאבי, ליזמים הישראלים כדאי לזכור כי איכות המיזם היא לא הסנן היחיד, וכי אנשי העסקים והמשקיעים האמירתיים פועלים באופן ממוקד במיוחד ובהתאם למדיניות ברורה.

היזמים והיזמיות הישראלים שיגיעו לאיחוד האמירויות לבטח ישמעו את המונח "מיקוד לייזר" (Laser focus). הכוונה למיקוד חד במיוחד, כזה שלא משאיר מקום רב לספק. במדינה אשר מציבה יעדים ארוכי-טווח (בני 30 שנה ויותר) ושואפת להגיע רחוק יותר מכל מדינה אחרת במזרח התיכון (עם הבניין הגבוה בעולם, שליחת גששית למאדים ובניית האקוסיסטם החדשני המוביל באזור), מבינים כי מיקוד הוא לא רק חשוב, אלא הכרחי.

וממש כשם שמיקוד קרני הלייזר מאפשר לאור להגיע למרחקים עצומים, כך גם תחום החדשנות והיזמות המקומי, אשר ממוקד בכמה תחומים מוסכמים, ושואף להגיע בהם לעמדת הובלה עולמית בעתיד.

מובילים בנפט, אבל מתמקדים באנרגיות מתחדשות


טכנולוגיות מזון (Food-tech). ה"חשוד המיידי" שעולה פעם אחר פעם בכל השיחות בשבועות האחרונים הוא תחום המזון. איחוד האמירויות שם לו ליעד להפוך למוביל עולמי בתחום, ומחפש אחר יזמים מנוסים ורעיונות פורצי דרך שיוכלו להוביל את המהפכה.

עיקר המאמצים מתמקדים בטכנולוגיות מתקדמות לתחליפי מזון (כמו בשר, חלב וסוכר), מזון אורגני, הארכת חיי מדף, איתור מקור ומחזור. פתרונות שיוכלו לצמוח בקצב מהיר כדי לספק מזון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון, אפריקה והודו - נמצאים כבר עכשיו על הכוונת.

חקלאות (agri-tech). מנהיגי האיחוד מזהים נכונה את הצורך בפתרונות שיאפשרו להאכיל את מספר הפיות הגדל בהתמדה בעולם, במיוחד באזורים מסוימים כמו אפריקה ודרום-מזרח אסיה.

לכן, בנוסף לתחום המזון, הם בחרו להתמקד גם בטכנולוגיות בעולם החקלאות, שיאפשרו לחקלאים לפעול באופן יעיל יותר, לייצר תנובות גדולות יותר, ולספק כמויות מזון גדולות יותר. האתגרים העיקריים כמובן הם זמינות ומחיר המים, כמו גם התחרות הגדולה בשוק (מחירו של רימון מיובא ממצרים, לדוגמה, עומד על שקל אחד בלבד). בהקשר הזה, ליזמים הישראלים יש ידע וניסיון אדירים, והפוטנציאל לשיתוף-פעולה בין המדינות מרקיע שחקים.

טכנולוגיות מים. איחוד האמירויות היא מדינה מתקדמת, עם שאיפות להפוך להאב טכנולוגי עולמי מוביל, הממוקמת בסביבה מדברית ואקלים צחיח. נשמע מוכר? כן, ממש כמו בישראל, גם איחוד האמירויות מתמודד עם האתגר הבסיסי ביותר לחיים אנושיים: מים.

וממש כמו בישראל, גם מנהיגי האיחוד מבינים כי הדרך היחידה לפתרון היא טכנולוגיה. האיחוד משקיע רבות בטכנולוגיות לטיהור, התפלה וחיסכון במים, ומצליח בכך "להרוג שתי ציפורים במכה אחת": גם להתמודד עם אחד האתגרים המרכזיים במדינה, וגם לבסס את מעמדו כמוביל עולמי ולספק פתרונות מתקדמים למדינות רבות נוספות המתמודדות עם אתגרים דומים.

אנרגיה מתחדשת. קצת מפתיע לחשוב על איחוד האמירויות הערביות ככוח מוביל של חדשנות בתחום, שכן המדינה מחזיקה בכ-7% ממאגרי הנפט העולמיים כולם. אך למרות המספר האדיר, בהנהגת האיחוד כבר מזמן הבינו שאם ברצונם להמשיך ולבסס את מעמדם הכלכלי גם בטווח הארוך, הם חייבים לחשוב על אלטרנטיבות.

אחת מהן היא הבחירה לבסס אקוסיסטם משגשג של חדשנות ויזמות: השנייה היא הבחירה להתמקד בתחום האנרגיות הירוקות. מאז השקיעה איחוד האמירויות סכומי עתק בפרויקטים רחבי היקף, וקרן הנפט של אבו דאבי החלה להשקיע גם בחברות, פרויקטים וטכנולוגיות מרחבי העולם.

בתחילת השנה הודיעה הקרן כי פורטפוליו ההשקעות בתחום האנרגיות המתחדשות צפוי להכפיל את עצמו עד 2030. בהקשר זה, כדאי להקדיש תשומת לב גם לסעודיה, שתוך 5 שנים בלבד הפכה למעצמת אנרגיה מתחדשת עם חברות כמו Aqua Power, ופרוייקט הדד-רד (Dead-Red) השאפתני, להקמת "עיר העתיד" לחופי ים סוף, שתתבסס באופן מוחלט על מקורות אנרגיה ירוקה.

ערים חכמות. באיחוד האמירויות, כאמור, חושבים ופועלים לטווח הארוך מאוד. בין היתר, הם פועלים כבר היום כדי לבנות את "הערים של מחר", ומחפשים אחר כל הטכנולוגיות הנחוצות לשם כך.

בינה מלאכותית לניהול עירוני תקין, פתרונות אנרגיה יעילים במיוחד לערים, ניטור מערכות, שמירה על הביטחון, ועוד: כל גורם שיכול להפוך את ערי העתיד למתקדמות אפילו יותר, יזכה להתעניינות.

תחבורה חכמה. באיחוד האמירויות פועלות כיום שתיים מחברות התעופה הגדולות, המתקדמות והשאפתניות ביותר בעולם: Etihad Airways של הנסיכות אבו דאבי,
ו-Emirates מדובאי. ההצלחה בביסוס מעמדו של האיחוד בשוק התעופה העולמי והפיכתו להאב תעופה אזרחי אדיר הפכו את תחום התחבורה כולו למצרך מבוקש, ובאיחוד רוצים להוביל את התחום כולו כבר בעתיד הקרוב.

רחפנים, רכבים אוטונומיים, בינה מלאכותית לניהול נסיעות שיתופיות, שירותי משלוחים חכמים, ואפילו "הייפרלופ" (מערכת הסעת המונים על קולית) של היזם אילון מאסק כבר פועלים בשטח, ומייצרים הזדמנויות נוספות לחדשנות פורצת דרך. תחום התחבורה עומד בפני מהפכה, ובאיחוד האמירויות רוצים להיות אלה שיובילו אותה. לא הייתי מהמר נגדם.

רפואה בהתאמה אישית. כבר היום, רוב המרכזים הרפואיים המתקדמים בעולם מחזיקים בנוכחות פיזית בדובאי, ושוק התיירות הרפואית במדינה הוא המוביל באזור. באיחוד אפילו הקימו "עיר רפואית" שלמה בסמוך לנמל התעופה, כדי להקל על התיירים הרפואיים. חברות המפתחות טכנולוגיות מתקדמות לרפואה מותאמת אישית, גילוי מוקדם, טיפול גנטי והארכת חיים ימצאו באיחוד את הקרקע הנוחה ביותר בעולם לפיתוח רעיונות פורצי דרך ולהצלחה עסקית.

וישנם, כמובן, התחומים המסורתיים והמוכרים יותר. באיחוד כבר השקיעו מאמצים רבים כדי לבסס פעילות נרחבת בתחומי הפינטק וה-AI (כמה מדינות אתם מכירים עם משרד ממשלתי המוקדש לתחום?).

כעת, לאחר שורה של הצלחות ראשוניות, הם מרחיבים את היריעה, ומוסיפים, לאט, תחומים נוספים למיקוד. יזמים, חוקרים ומנהלים הפועלים בתחומים שהוזכרו למעלה עומדים כיום בפני הזדמנות חסרת תקדים לשיתוף-פעולה בקנה-מידה אדיר, במסגרתו יוכלו ליהנות ממאמצי איחוד האמירויות לביסוס מעמדה של זירת החדשנות המקומית כמובילה עולמית בתחומים אלו.

השילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות, אולי אפילו יותר מהמצאת הפתיתים. 

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

איגור טוצ'ינסקי (רביעי מימין) ובכירי בית החולים איכילוב / צילום: יח''צ

התרומה החדשה לבתי החולים איכילוב והדסה

איגור טולצ'ינסקי, מייסד ומנכ"ל חברת ההשקעות WorldQuant, תרם 5 מיליון שקל למרכזי פוסט-טראומה בשני בתי חולים ● בכירי ענף הפינטק נפגשו עם הנשיא הרצוג, והפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב ניצבת בשורה אחת עם המוסדות האקדמיים המובילים בעולם ● אירועים ומינויים

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ פסל את מינוי קולה למפקח על חקירת הפצ"רית; התיר ללוין למנות עובד מדינה אחר

לאחר שלא הושגו הסכמות בין שר המשפטים לפרקליטות, השופטת וילנר קבעה כי התערבות לוין בחקירת הפצ"רית תהיה "עקיפה בלבד", ועיקרה בחירת זהות עובד המדינה שיפקח עליה ● התנאים: המינוי יהיה בתוקף רק עד שתוסר המניעות של היועמ"שית, ואסור לו להיות בעל שיוך פוליטי ● מינוי השופט בדימוס אשר קולה נפסל, שכן החוק אוסר על נציב התלונות על השופטים לעסוק בכל עיסוק אחר

מל''ט של חברת בלו בירד / צילום: 2.      WonderB UAS (קרדיט: BlueBird Aero Systems )

החברה הישראלית שהחלה לייצר מל"טים מתאבדים במרוקו

בלובירד, החברה הבת של התעשייה האווירית, חנכה מפעל לייצור מל"טים מתאבדים במרוקו ● במבט רחב יותר - בשנים האחרונות המדינה המוסלמית הפכה ליעד פעילות משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● ואיזו מדינה מפסידה מכל זה?

ישראל גורט / צילום: אייל מרילוס

הוא הפתיע את גוגל ופייסבוק כשאיתר אצלן פרצות אבטחה. בכסף שקיבל ייסד סטארט-אפ

"בעוד עשר שנים הייתי רוצה לחיות במציאות שבה אף אחד לא יסתכל עליי, יזם הייטק חרדי בחליפה שחורה וכובע, כמשהו חריג" ● שיחה קצרה עם ישראל גורט, מייסד-שותף ו-CTO בחברת הסייבר Reflectiz

המאבק בהון השחור. מימין: מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' ומנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב / צילום: איל יצהר, שחר עזרן

מנהל רשות המסים לשעבר: "איזה אדם נורמטיבי מחזיק 300 אלף שקל במזומן?"

הון עתק נעלם מדי שנה בכלכלת הצללים, אך רק בשנה האחרונה הצליחה המדינה לחשוף חלק קטן מההון השחור - בעיקר דרך רפורמות בחשבוניות ובמזומן ● ראש רשות המסים לשעבר: "המפתח הוא לזהות עסקאות לא לגיטימיות בזמן אמת ולמנוע אותן; אנחנו נעזרים ב־AI"

טראמפ. ''אפילו פרס נובל לשלום לא יספיק'' / צילום: ap, Jacquelyn Martin

מאינטל ועד ברודקום: אלו האג"חים שנוספו לתיק ההשקעות של טראמפ

מדובר ברשימת רכישות שכללה אג"חים של חברות קונצרניות, ובהן בין היתר: אינטל, ברודקום, קוואלקום, מטא ועוד ● עפ"י דוח שפורסם בחודש יוני האחרון, העריכה באותו מועד סוכנות רויטרס כי היקף נכסיו המדווח של הנשיא הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר

דירת 3 חדרים בשכונת נאות אפקה בת''א / צילום: גלי וינרב

עם שומר וחדר כושר: בכמה הושכרה דירת 3 חדרים בנאות אפקה בת"א?

דירת 3 חדרים ברחוב פנחס רוזן בתל אביב הושכרה ב-9,000 שקל לחודש ● לדירה יש חניה ומחסן, ובבניין יש שומר ומכון כושר ● דמי הניהול החודשיים עומדים על 1,330 שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בודקים את המיתוס. פגיעת ברק / צילום: Maxime Raynal

ברק לא מכה באותו מקום פעמיים? חוקי הפיזיקה קובעים אחרת


אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: למרות הביטוי המוכר, בפועל חוקי הטבע והפיזיקה עובדים באופן הפוך לחלוטין

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של "פייננשל טיימס" ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

Yoga Pro 9i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

האם המחשב החדש של לנובו שווה 13 אלף שקל? השורה התחתונה

המחשב החדש של לנובו, Yoga Pro 9i, מנסה לקרוא תיגר על אחד המחשבים הטובים ביותר בשוק, ה-MacBook Pro ● המסך מרהיב והעיצוב יוקרתי, אבל עם תג מחיר כזה אפשר היה לצפות ליותר

אייל פסו, מייסד משותף ומנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

הצרות בצרפת ומשבר החוב: איך ההנפקה הישראלית הנוצצת בוול סטריט הפכה למניה שקורסת ב־84%

ביום שישי איבדה החברה, שפיתחה "זכוכית חכמה", שליש מערכה, לאחר שבית משפט בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות ● גאוזי דחתה ברגע האחרון את פרסום הדוחות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו היום, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

"מנהלים שמארגנים לעצמם עסקאות יגלו שבעלי מניות בצים לא יאפשרו זאת"

קבוצה המחזיקה במעל 8% ממניות צים מבקשת להעלות להצבעה שלושה מועמדים מטעמה באסיפת בעלי המניות ● לדברי עו"ד אופיר נאור, שהגיש את הפנייה בשם הקבוצה, בקופת צים יש מעל 2.8 מיליארד דולר, עשרות אחוזים מעל שווי החברה - "מצב מעוות ולא הגיוני"

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה? / צילום: Shutterstock

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה?

כיצד נוהגים האופוסומים להתגונן מטורפים, באיזה שיר של אהוד בנאי מוזכרות כבשים, ובמטבח המולקולרי, איך נקראת השיטה להכנת כדורים קטנים ממיצים? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

החולשה של מור ואנליסט בחודשים האחרונים, ומי כובשת את צמרת התשואות?

גם בחודש אוקטובר, התשואות החזקות בשוק המקומי ממשיכות לסייע לחוסכים לראות את אחת השנים החזקות ביותר בקרנות ההשתלמות והפנסיה ● גם חודש נובמבר בינתיים חיובי בישראל - אך שלילי בעולם

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

מחירי הגבינות יירדו? האוצר יגדיל את היבוא פי שלושה

משרד האוצר יפרסם השבוע להערות הציבור החלטה להגדיל דרמטית את מכסות היבוא על גבינות צהובות, קשות ופרימיום - ממכסה שנתית של 6,500 טונות בלבד, למכסה של 19.5 אלף טונות ● הרחבת המכסות תהיה בהוראת שעה לשנתיים ותיכנס לתוקף בתחילת 2026

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חושף את ההשקעה החדשה שלו

ברקשייר האת'ווי חשפה השקעה חדשה במניות אלפאבית בשווי 4.3 מיליארד דולר ● ההשקעה בחברת האם של גוגל מפתיעה לאור התנגדותיו של באפט בעבר להשקיע במניות צמיחה בתחום הטכנולוגיה ● במקביל, האורקל מאומהה ממשיך לצמצם את ההחזקה במניית אפל

פטריק דרהי - הוט HOT / צילום: איל יצהר

ברקע המרוץ לרכישת הוט מובייל: מחירי התקשורת עולים, לראשונה זה 14 שנה

הוט מובייל נמצאת על המדף ומושכת הצעות רכישה ממתחרות וממשקיעים חיצוניים ● התחרות על החברה הגיעה לאחרונה לשיא עם הצעה של מעל ל–2 מיליארד שקל ● איך אישור העסקה עשוי להשפיע על השוק ועל המחירים בישראל?

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצביע על ההשלכות הבלתי צפויות של ירידה במשקל בגיל מבוגר

באוניברסיטת בן גוריון גילו כי הירידה במשקל בגיל מבוגר עלולה לעורר דלקת במוח ● מודולייט מגייסת 12 מיליון דולר לטיפול נוירולוגי באור ● הסטארט-אפ סליגנוסטיקס מירושלים החל לשווק בדיקת הריון ראשונה מסוגה, המבוססת על דגימת רוק ● ניטינוטס מקבלת אישור לפרוצדורה חלופית ולא פולשנית לניתוחי קיצורי קיבה ● וגם: המדע הישראלי זוכה לבמה מרכזית בכנס יוקרתי בברלין ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; מניות הבנקים והביטוח קפצו, המניות הדואליות נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדדי הביטוח והבנייה קפצו בכ-1.5% ● סופ"ש תנודתי במיוחד נרשם בשווקים שמעבר לים, כאשר החששות מפני בועה בתחום ה-AI נמשכים ● אירוע השבוע בוול סטריט: דוחות אנבידיה שיפורסמו ביום רביעי ● ההערכות להורדת ריבית בנק ישראל בהחלטה הקרובה הולכות וגוברות ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים 13 מניות טק צומחות אשר נסחרות בדיסקאונט