גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה מעבר לסייבר: מה מחפשים האמיריתים בזירת החדשנות הישראלית?

שילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות ● אילו תחומים מעניינים את האמירתים?

קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס
קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס

לפני מספר שבועות, במהלך ארוחת צהריים עם משקיע בכיר באיחוד האמירויות הערביות, מצאתי את עצמי נדרש לשאלה בנושא לא צפוי: מנת הפתיתים הישראלית המפורסמת. הכול התחיל כשאותו משקיע התאכזב לגלות שהמנה שרצה ירדה מהתפריט. לאחר שסיים להזמין, שאל אותי בחיוך: "שמעתי שלפני שנים, כשבישראל נגמר האורז, המצאתם פסטה בצורת אורז כדי לשמור את האנשים שמחים. זה נכון?" אני מכיר כמובן את הסיפור, ויודע שכך, בתקופת הצנע, הונחה התשתית הרעיונית להמצאת מנת הפתיתים המפורסמת (שעד היום יש שקוראים לה "אורז בן גוריון"). לאחר שאישרתי בפניו את מהימנות המידע, הוא צחק, וסיכם: "כנראה שבאמת אין גבול לחדשנות הישראלית".

אכן, מנהיגי תחום היזמות והחדשנות באיחוד האמירויות הערביות רוחשים הרבה כבוד לישראל וליזמיה. מאז נודע דבר ההסכם ההיסטורי בין המדינות, רבים מהם החלו לגשש אחר הקשרים הרלוונטיים, כדי להגיע ליזמים ולמיזמים המסקרנים והאיכותיים ביותר בישראל.

אך לפני שיזמינו כרטיס טיסה לדובאי או לאבו דאבי, ליזמים הישראלים כדאי לזכור כי איכות המיזם היא לא הסנן היחיד, וכי אנשי העסקים והמשקיעים האמירתיים פועלים באופן ממוקד במיוחד ובהתאם למדיניות ברורה.

היזמים והיזמיות הישראלים שיגיעו לאיחוד האמירויות לבטח ישמעו את המונח "מיקוד לייזר" (Laser focus). הכוונה למיקוד חד במיוחד, כזה שלא משאיר מקום רב לספק. במדינה אשר מציבה יעדים ארוכי-טווח (בני 30 שנה ויותר) ושואפת להגיע רחוק יותר מכל מדינה אחרת במזרח התיכון (עם הבניין הגבוה בעולם, שליחת גששית למאדים ובניית האקוסיסטם החדשני המוביל באזור), מבינים כי מיקוד הוא לא רק חשוב, אלא הכרחי.

וממש כשם שמיקוד קרני הלייזר מאפשר לאור להגיע למרחקים עצומים, כך גם תחום החדשנות והיזמות המקומי, אשר ממוקד בכמה תחומים מוסכמים, ושואף להגיע בהם לעמדת הובלה עולמית בעתיד.

מובילים בנפט, אבל מתמקדים באנרגיות מתחדשות


טכנולוגיות מזון (Food-tech). ה"חשוד המיידי" שעולה פעם אחר פעם בכל השיחות בשבועות האחרונים הוא תחום המזון. איחוד האמירויות שם לו ליעד להפוך למוביל עולמי בתחום, ומחפש אחר יזמים מנוסים ורעיונות פורצי דרך שיוכלו להוביל את המהפכה.

עיקר המאמצים מתמקדים בטכנולוגיות מתקדמות לתחליפי מזון (כמו בשר, חלב וסוכר), מזון אורגני, הארכת חיי מדף, איתור מקור ומחזור. פתרונות שיוכלו לצמוח בקצב מהיר כדי לספק מזון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון, אפריקה והודו - נמצאים כבר עכשיו על הכוונת.

חקלאות (agri-tech). מנהיגי האיחוד מזהים נכונה את הצורך בפתרונות שיאפשרו להאכיל את מספר הפיות הגדל בהתמדה בעולם, במיוחד באזורים מסוימים כמו אפריקה ודרום-מזרח אסיה.

לכן, בנוסף לתחום המזון, הם בחרו להתמקד גם בטכנולוגיות בעולם החקלאות, שיאפשרו לחקלאים לפעול באופן יעיל יותר, לייצר תנובות גדולות יותר, ולספק כמויות מזון גדולות יותר. האתגרים העיקריים כמובן הם זמינות ומחיר המים, כמו גם התחרות הגדולה בשוק (מחירו של רימון מיובא ממצרים, לדוגמה, עומד על שקל אחד בלבד). בהקשר הזה, ליזמים הישראלים יש ידע וניסיון אדירים, והפוטנציאל לשיתוף-פעולה בין המדינות מרקיע שחקים.

טכנולוגיות מים. איחוד האמירויות היא מדינה מתקדמת, עם שאיפות להפוך להאב טכנולוגי עולמי מוביל, הממוקמת בסביבה מדברית ואקלים צחיח. נשמע מוכר? כן, ממש כמו בישראל, גם איחוד האמירויות מתמודד עם האתגר הבסיסי ביותר לחיים אנושיים: מים.

וממש כמו בישראל, גם מנהיגי האיחוד מבינים כי הדרך היחידה לפתרון היא טכנולוגיה. האיחוד משקיע רבות בטכנולוגיות לטיהור, התפלה וחיסכון במים, ומצליח בכך "להרוג שתי ציפורים במכה אחת": גם להתמודד עם אחד האתגרים המרכזיים במדינה, וגם לבסס את מעמדו כמוביל עולמי ולספק פתרונות מתקדמים למדינות רבות נוספות המתמודדות עם אתגרים דומים.

אנרגיה מתחדשת. קצת מפתיע לחשוב על איחוד האמירויות הערביות ככוח מוביל של חדשנות בתחום, שכן המדינה מחזיקה בכ-7% ממאגרי הנפט העולמיים כולם. אך למרות המספר האדיר, בהנהגת האיחוד כבר מזמן הבינו שאם ברצונם להמשיך ולבסס את מעמדם הכלכלי גם בטווח הארוך, הם חייבים לחשוב על אלטרנטיבות.

אחת מהן היא הבחירה לבסס אקוסיסטם משגשג של חדשנות ויזמות: השנייה היא הבחירה להתמקד בתחום האנרגיות הירוקות. מאז השקיעה איחוד האמירויות סכומי עתק בפרויקטים רחבי היקף, וקרן הנפט של אבו דאבי החלה להשקיע גם בחברות, פרויקטים וטכנולוגיות מרחבי העולם.

בתחילת השנה הודיעה הקרן כי פורטפוליו ההשקעות בתחום האנרגיות המתחדשות צפוי להכפיל את עצמו עד 2030. בהקשר זה, כדאי להקדיש תשומת לב גם לסעודיה, שתוך 5 שנים בלבד הפכה למעצמת אנרגיה מתחדשת עם חברות כמו Aqua Power, ופרוייקט הדד-רד (Dead-Red) השאפתני, להקמת "עיר העתיד" לחופי ים סוף, שתתבסס באופן מוחלט על מקורות אנרגיה ירוקה.

ערים חכמות. באיחוד האמירויות, כאמור, חושבים ופועלים לטווח הארוך מאוד. בין היתר, הם פועלים כבר היום כדי לבנות את "הערים של מחר", ומחפשים אחר כל הטכנולוגיות הנחוצות לשם כך.

בינה מלאכותית לניהול עירוני תקין, פתרונות אנרגיה יעילים במיוחד לערים, ניטור מערכות, שמירה על הביטחון, ועוד: כל גורם שיכול להפוך את ערי העתיד למתקדמות אפילו יותר, יזכה להתעניינות.

תחבורה חכמה. באיחוד האמירויות פועלות כיום שתיים מחברות התעופה הגדולות, המתקדמות והשאפתניות ביותר בעולם: Etihad Airways של הנסיכות אבו דאבי,
ו-Emirates מדובאי. ההצלחה בביסוס מעמדו של האיחוד בשוק התעופה העולמי והפיכתו להאב תעופה אזרחי אדיר הפכו את תחום התחבורה כולו למצרך מבוקש, ובאיחוד רוצים להוביל את התחום כולו כבר בעתיד הקרוב.

רחפנים, רכבים אוטונומיים, בינה מלאכותית לניהול נסיעות שיתופיות, שירותי משלוחים חכמים, ואפילו "הייפרלופ" (מערכת הסעת המונים על קולית) של היזם אילון מאסק כבר פועלים בשטח, ומייצרים הזדמנויות נוספות לחדשנות פורצת דרך. תחום התחבורה עומד בפני מהפכה, ובאיחוד האמירויות רוצים להיות אלה שיובילו אותה. לא הייתי מהמר נגדם.

רפואה בהתאמה אישית. כבר היום, רוב המרכזים הרפואיים המתקדמים בעולם מחזיקים בנוכחות פיזית בדובאי, ושוק התיירות הרפואית במדינה הוא המוביל באזור. באיחוד אפילו הקימו "עיר רפואית" שלמה בסמוך לנמל התעופה, כדי להקל על התיירים הרפואיים. חברות המפתחות טכנולוגיות מתקדמות לרפואה מותאמת אישית, גילוי מוקדם, טיפול גנטי והארכת חיים ימצאו באיחוד את הקרקע הנוחה ביותר בעולם לפיתוח רעיונות פורצי דרך ולהצלחה עסקית.

וישנם, כמובן, התחומים המסורתיים והמוכרים יותר. באיחוד כבר השקיעו מאמצים רבים כדי לבסס פעילות נרחבת בתחומי הפינטק וה-AI (כמה מדינות אתם מכירים עם משרד ממשלתי המוקדש לתחום?).

כעת, לאחר שורה של הצלחות ראשוניות, הם מרחיבים את היריעה, ומוסיפים, לאט, תחומים נוספים למיקוד. יזמים, חוקרים ומנהלים הפועלים בתחומים שהוזכרו למעלה עומדים כיום בפני הזדמנות חסרת תקדים לשיתוף-פעולה בקנה-מידה אדיר, במסגרתו יוכלו ליהנות ממאמצי איחוד האמירויות לביסוס מעמדה של זירת החדשנות המקומית כמובילה עולמית בתחומים אלו.

השילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות, אולי אפילו יותר מהמצאת הפתיתים.

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג