גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה מעבר לסייבר: מה מחפשים האמיריתים בזירת החדשנות הישראלית?

שילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות ● אילו תחומים מעניינים את האמירתים?

קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס
קו החוף של דובאי. מיתוג מחדש כמדינה מתקדמת ומפותחת באמצעות השקעות במערב / צילום: Matthias Seifert, רויטרס

לפני מספר שבועות, במהלך ארוחת צהריים עם משקיע בכיר באיחוד האמירויות הערביות, מצאתי את עצמי נדרש לשאלה בנושא לא צפוי: מנת הפתיתים הישראלית המפורסמת. הכול התחיל כשאותו משקיע התאכזב לגלות שהמנה שרצה ירדה מהתפריט. לאחר שסיים להזמין, שאל אותי בחיוך: "שמעתי שלפני שנים, כשבישראל נגמר האורז, המצאתם פסטה בצורת אורז כדי לשמור את האנשים שמחים. זה נכון?" אני מכיר כמובן את הסיפור, ויודע שכך, בתקופת הצנע, הונחה התשתית הרעיונית להמצאת מנת הפתיתים המפורסמת (שעד היום יש שקוראים לה "אורז בן גוריון"). לאחר שאישרתי בפניו את מהימנות המידע, הוא צחק, וסיכם: "כנראה שבאמת אין גבול לחדשנות הישראלית".

אכן, מנהיגי תחום היזמות והחדשנות באיחוד האמירויות הערביות רוחשים הרבה כבוד לישראל וליזמיה. מאז נודע דבר ההסכם ההיסטורי בין המדינות, רבים מהם החלו לגשש אחר הקשרים הרלוונטיים, כדי להגיע ליזמים ולמיזמים המסקרנים והאיכותיים ביותר בישראל.

אך לפני שיזמינו כרטיס טיסה לדובאי או לאבו דאבי, ליזמים הישראלים כדאי לזכור כי איכות המיזם היא לא הסנן היחיד, וכי אנשי העסקים והמשקיעים האמירתיים פועלים באופן ממוקד במיוחד ובהתאם למדיניות ברורה.

היזמים והיזמיות הישראלים שיגיעו לאיחוד האמירויות לבטח ישמעו את המונח "מיקוד לייזר" (Laser focus). הכוונה למיקוד חד במיוחד, כזה שלא משאיר מקום רב לספק. במדינה אשר מציבה יעדים ארוכי-טווח (בני 30 שנה ויותר) ושואפת להגיע רחוק יותר מכל מדינה אחרת במזרח התיכון (עם הבניין הגבוה בעולם, שליחת גששית למאדים ובניית האקוסיסטם החדשני המוביל באזור), מבינים כי מיקוד הוא לא רק חשוב, אלא הכרחי.

וממש כשם שמיקוד קרני הלייזר מאפשר לאור להגיע למרחקים עצומים, כך גם תחום החדשנות והיזמות המקומי, אשר ממוקד בכמה תחומים מוסכמים, ושואף להגיע בהם לעמדת הובלה עולמית בעתיד.

מובילים בנפט, אבל מתמקדים באנרגיות מתחדשות


טכנולוגיות מזון (Food-tech). ה"חשוד המיידי" שעולה פעם אחר פעם בכל השיחות בשבועות האחרונים הוא תחום המזון. איחוד האמירויות שם לו ליעד להפוך למוביל עולמי בתחום, ומחפש אחר יזמים מנוסים ורעיונות פורצי דרך שיוכלו להוביל את המהפכה.

עיקר המאמצים מתמקדים בטכנולוגיות מתקדמות לתחליפי מזון (כמו בשר, חלב וסוכר), מזון אורגני, הארכת חיי מדף, איתור מקור ומחזור. פתרונות שיוכלו לצמוח בקצב מהיר כדי לספק מזון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון, אפריקה והודו - נמצאים כבר עכשיו על הכוונת.

חקלאות (agri-tech). מנהיגי האיחוד מזהים נכונה את הצורך בפתרונות שיאפשרו להאכיל את מספר הפיות הגדל בהתמדה בעולם, במיוחד באזורים מסוימים כמו אפריקה ודרום-מזרח אסיה.

לכן, בנוסף לתחום המזון, הם בחרו להתמקד גם בטכנולוגיות בעולם החקלאות, שיאפשרו לחקלאים לפעול באופן יעיל יותר, לייצר תנובות גדולות יותר, ולספק כמויות מזון גדולות יותר. האתגרים העיקריים כמובן הם זמינות ומחיר המים, כמו גם התחרות הגדולה בשוק (מחירו של רימון מיובא ממצרים, לדוגמה, עומד על שקל אחד בלבד). בהקשר הזה, ליזמים הישראלים יש ידע וניסיון אדירים, והפוטנציאל לשיתוף-פעולה בין המדינות מרקיע שחקים.

טכנולוגיות מים. איחוד האמירויות היא מדינה מתקדמת, עם שאיפות להפוך להאב טכנולוגי עולמי מוביל, הממוקמת בסביבה מדברית ואקלים צחיח. נשמע מוכר? כן, ממש כמו בישראל, גם איחוד האמירויות מתמודד עם האתגר הבסיסי ביותר לחיים אנושיים: מים.

וממש כמו בישראל, גם מנהיגי האיחוד מבינים כי הדרך היחידה לפתרון היא טכנולוגיה. האיחוד משקיע רבות בטכנולוגיות לטיהור, התפלה וחיסכון במים, ומצליח בכך "להרוג שתי ציפורים במכה אחת": גם להתמודד עם אחד האתגרים המרכזיים במדינה, וגם לבסס את מעמדו כמוביל עולמי ולספק פתרונות מתקדמים למדינות רבות נוספות המתמודדות עם אתגרים דומים.

אנרגיה מתחדשת. קצת מפתיע לחשוב על איחוד האמירויות הערביות ככוח מוביל של חדשנות בתחום, שכן המדינה מחזיקה בכ-7% ממאגרי הנפט העולמיים כולם. אך למרות המספר האדיר, בהנהגת האיחוד כבר מזמן הבינו שאם ברצונם להמשיך ולבסס את מעמדם הכלכלי גם בטווח הארוך, הם חייבים לחשוב על אלטרנטיבות.

אחת מהן היא הבחירה לבסס אקוסיסטם משגשג של חדשנות ויזמות: השנייה היא הבחירה להתמקד בתחום האנרגיות הירוקות. מאז השקיעה איחוד האמירויות סכומי עתק בפרויקטים רחבי היקף, וקרן הנפט של אבו דאבי החלה להשקיע גם בחברות, פרויקטים וטכנולוגיות מרחבי העולם.

בתחילת השנה הודיעה הקרן כי פורטפוליו ההשקעות בתחום האנרגיות המתחדשות צפוי להכפיל את עצמו עד 2030. בהקשר זה, כדאי להקדיש תשומת לב גם לסעודיה, שתוך 5 שנים בלבד הפכה למעצמת אנרגיה מתחדשת עם חברות כמו Aqua Power, ופרוייקט הדד-רד (Dead-Red) השאפתני, להקמת "עיר העתיד" לחופי ים סוף, שתתבסס באופן מוחלט על מקורות אנרגיה ירוקה.

ערים חכמות. באיחוד האמירויות, כאמור, חושבים ופועלים לטווח הארוך מאוד. בין היתר, הם פועלים כבר היום כדי לבנות את "הערים של מחר", ומחפשים אחר כל הטכנולוגיות הנחוצות לשם כך.

בינה מלאכותית לניהול עירוני תקין, פתרונות אנרגיה יעילים במיוחד לערים, ניטור מערכות, שמירה על הביטחון, ועוד: כל גורם שיכול להפוך את ערי העתיד למתקדמות אפילו יותר, יזכה להתעניינות.

תחבורה חכמה. באיחוד האמירויות פועלות כיום שתיים מחברות התעופה הגדולות, המתקדמות והשאפתניות ביותר בעולם: Etihad Airways של הנסיכות אבו דאבי,
ו-Emirates מדובאי. ההצלחה בביסוס מעמדו של האיחוד בשוק התעופה העולמי והפיכתו להאב תעופה אזרחי אדיר הפכו את תחום התחבורה כולו למצרך מבוקש, ובאיחוד רוצים להוביל את התחום כולו כבר בעתיד הקרוב.

רחפנים, רכבים אוטונומיים, בינה מלאכותית לניהול נסיעות שיתופיות, שירותי משלוחים חכמים, ואפילו "הייפרלופ" (מערכת הסעת המונים על קולית) של היזם אילון מאסק כבר פועלים בשטח, ומייצרים הזדמנויות נוספות לחדשנות פורצת דרך. תחום התחבורה עומד בפני מהפכה, ובאיחוד האמירויות רוצים להיות אלה שיובילו אותה. לא הייתי מהמר נגדם.

רפואה בהתאמה אישית. כבר היום, רוב המרכזים הרפואיים המתקדמים בעולם מחזיקים בנוכחות פיזית בדובאי, ושוק התיירות הרפואית במדינה הוא המוביל באזור. באיחוד אפילו הקימו "עיר רפואית" שלמה בסמוך לנמל התעופה, כדי להקל על התיירים הרפואיים. חברות המפתחות טכנולוגיות מתקדמות לרפואה מותאמת אישית, גילוי מוקדם, טיפול גנטי והארכת חיים ימצאו באיחוד את הקרקע הנוחה ביותר בעולם לפיתוח רעיונות פורצי דרך ולהצלחה עסקית.

וישנם, כמובן, התחומים המסורתיים והמוכרים יותר. באיחוד כבר השקיעו מאמצים רבים כדי לבסס פעילות נרחבת בתחומי הפינטק וה-AI (כמה מדינות אתם מכירים עם משרד ממשלתי המוקדש לתחום?).

כעת, לאחר שורה של הצלחות ראשוניות, הם מרחיבים את היריעה, ומוסיפים, לאט, תחומים נוספים למיקוד. יזמים, חוקרים ומנהלים הפועלים בתחומים שהוזכרו למעלה עומדים כיום בפני הזדמנות חסרת תקדים לשיתוף-פעולה בקנה-מידה אדיר, במסגרתו יוכלו ליהנות ממאמצי איחוד האמירויות לביסוס מעמדה של זירת החדשנות המקומית כמובילה עולמית בתחומים אלו.

השילוב בין היצירתיות והניסיון הישראלי לבין החשיבה ארוכת-הטווח והמשאבים האמירתיים יכול להביא לפריצות דרך מרשימות ומשמעותיות, אולי אפילו יותר מהמצאת הפתיתים. 

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה