גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזכות להיבחן לתפקידים השונים בשירות הציבורי היא חובה

החיילות שמבקשות להיבחן לשירות בסיירות וביחידות מיוחדות, לצד רבניות וראשות בתי מדרש שמבקשות להיבחן במבחני ההסכמה לרבנות, מובילות את אותה המהפכה: הדרישה לעצור הדרת נשים

חיילת יושבת בתחנת אוטובוס / צילום: כדיה לוי, גלובס
חיילת יושבת בתחנת אוטובוס / צילום: כדיה לוי, גלובס

לאחרונה התכנסה הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת לדון שוב ב"בג"ץ הסיירות", עתירתן של ארבע חיילות המבקשות להיבחן לשירות בסיירות וביחידות מיוחדות, בהן הדלת לנשים נעולה.

"מדוע אני, שנשרתי מקורס טיס, אחרי שנה שבה מילאתי בדיוק אותן מטלות וצברתי אותו ידע כמו הבנים ששרתו איתי, מקבלת עכשיו הרבה פחות אפשרויות מהם?", שאלה בוועדה העותרת ה'.

רגע לפני שהסוגיה הופכת למותג, לקוד לכל מה שקשור בחיבור בין פמיניזם ושירות צבאי, אני מבקשת לפרוס שיח מורכב, שאין בו דיכוטומיה של טובים ורעים, בעד ונגד, פמיניסטים ושוביניסטים.

לפני פחות משנה הגישו 6 רבניות וראשות בתי מדרש בשיתוף ארגון קולך, מרכז רקמן ועתים, עתירה לבג"ץ, בתביעה להתיר להן להיבחן במבחני ההסמכה לרבנות. בדומה לדרישת המתגייסות, הן ביקשו להיבחן באופן שוויוני. אך בשונה מדרישת בג"ץ הסיירות, לא מדובר בבחינת סף כניסה למסלול ארוך שרבים מחניכיו לא מסיימים אותו. אלא בדרישת הנשים הלמדניות, שאגרו ידע עצום, להיבחן ולקבל תעודה המאשרת את בקיאותן. זו תעודה לכל דבר ועניין. תעודה שיש בה הכרה, אך בעיקר מוכיחה עמידה ברף גבוה של ידע והיותן מומחיות בתחומן. תעודה זו עשויה להוות גם כרטיס כניסה ותנאי למימוש מקצועי.

העותרות בבג"ץ זה, כולן למדניות מנהיגות ועומדות בראש תוכניות ומוסדות לימוד מוכרים. דרישתן להיבחן באופן שוויוני היא בעיקר למען הכרה בלימוד הממושך והמעמיק. בנוסף, היבחנות זו מהווה גם שלב עתידי לקראת השמת נשים לתפקידי הנהגה בעולם הדתי.

הצעירות העותרות לבג"ץ נגד הצבא, נמצאות במצב דומה ושונה: הן רוצות להרוויח ביושר את כרטיס הכניסה, לא מבקשות הקלות, הן רוצות להוכיח שהיכולות שלהן גבוהות, שהידע שלהן תקף, שעמוד השדרה שלהן והחוסן הפנימי איתנים, בהמשך, ובכן, על ההמשך בהחלט צריך לדון בפתיחות ושקיפות.

תהליך מורכב ועדין

תפקידו של צה"ל לנצח במלחמה. כך מכריזים מפקדיו שוב ושוב. ישראל הדמוקרטית במאה ה-21 פועלת לצמצום פערים חברתיים וביניהם מניעת הדרת נשים, וקידום נשים לתפקידי מפתח וקבלת החלטות. רוח זו תואמת את דרישת העותרות המבקשות לקחת חלק בקבוצות עילית ומבחינה זו הן ראויות להערכה ולתמיכה. אם הן היו בנות 30 או 40, בעלות תארים מתקדמים, ניסיון עתיר הצלחות והיו מבקשות להשתלב בכל עילית מקצועית, ברור שהגיבוי היה רחב ומתוך קבוצות שונות בחברה.

וכאן מגיעה המורכבות: מצד אחד צה"ל אינו במה למיצוי הפוטנציאל האישי ולהנפת ערכי שוויון אלא שלא ייתכן שצה"ל, הכולל את חלקי העם המגוונים, ידיר נשים מעצם היותן נשים. התייחסות לכלל המרכיבים היא זו שתוכל לבסס את הדרך לשילוב נשים, תוך שיקולים של מטרות צה"ל, צרכי המערכת הצבאית, ומתן סיבות ראויות (ובשקיפות) למניעת נשים מתפקידים מסוימים.

בג"ץ בתשובתו הניח בפתחו של צה"ל את השאלה המורכבת. הנחת העבודה היא ששוויון הזדמנויות יאפשר התמודדות כולם וכולן על כל תפקיד צבאי. הנחת יסוד זו היא פרי בג"ץ אליס מילר שהביא לפתיחת תפקידים רבים לנשים ואכן חלה מהפכה מבורכת של ממש בתחום זה. ברוח זו, במידה וצה"ל מחליט לצמצם את שוויון ההזדמנויות, חלה עליו חובת ההנמקה המדויקת. הוועדה שהקים הרמטכ"ל תעשה את המיפוי ותציג את ממצאיה בקיץ הקרוב.

אם יש נכונות להתמודד עם השאלה המורכבת, כדאי לעבור לבחינת ההשלכות של פתיחת האפשרויות או צמצומן. השלכות אלו בעלות השפעה כלל חברתיות גם על תהליכים המתקיימים בתוכנו ומחוץ לגבולות הצבאיים. אציין שבצה"ל משרתת אוכלוסייה גדולה המשתייכת לקהילה הדתית, בתוכה גם שיעור הולך וגדל של בנות דתיות המתגייסות לצה"ל לתפקידים איכותיים. גם לכך יש לתת את הדעת.

גם תהליך התקבלותן של רבניות, ראשות קהילה, ומורות הוראה בציבור הדתי הוא תהליך מורכב ועדין - יש לבצע אותו בשיקול דעת. מתוך שיתוף הקהילה כולה, נשים בוודאי שונות מגברים, אך אין בהבדלים אלו עילה למניעת מימוש יכולותיהן התורניות למען הנהגת החברה הדתית הכוללת נשים וגברים. נקווה לראות בשנים הקרובות למדניות, בראש הפירמידה המקצועית בתחום הדת - במשטרה, בבתי החולים, בבתי הדין, בבתי מדרש ובקהילות.

למרות זאת, לצערנו, שוב יצאה מועצת הרבנות הראשית בהודעה כי תתנגד בכל תוקף ליישום בג"ץ מבחני הסמיכה, גם במחיר השבתת כל שירותי הרבנות. אני מעלה בדמיוני מה היה קורה לו צה"ל היה מודיע כי תשובת בג"ץ אינה לרוחו והיה מודיע כי ישבית את כל פעילותו.

אנו בקולך נמשיך לפעול יחד עם שותפינו למען קידום נשים ובפרט לפתיחת אפשרויות ההסמכה וההשמה שלהן בתפקידים ציבוריים התואמים את העושר הלימוד התורני שרכשו בעמלן. 

הכותבת היא מנכ"לית קולך - ארגון פמינסטי דתי. לשעבר ראש מערך חיילות דתיות באלומה

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד