גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאנגו נכנסת לשוק משלוחי המזון במחיר הפסד לאורך זמן, האם זה מה שיערער את שלטון האונליין של שופרסל?

יאנגו, שירותי המשלוחים של הענקית הרוסית, יציע ללקוחות בארץ משלוחים ב-15 דקות, ללא דמי משלוח ובלי הגבלת מינימום ● למרות התזמון הטוב - מגפה, חורף וישראלים שהתמכרו להזמנות - החברה תצטרך למצוא את האיזון העדין בין תמחור סל קניות קטן לעלות המשלוח

שירות המשלוחים של יאנגו / צילום: מיכל גור
שירות המשלוחים של יאנגו / צילום: מיכל גור

יאנדקס הרוסית נועצת דגל בשוק משלוחי המזון בישראל. הענקית הרוסית מקימה לראשונה פעילות משלוחי מזון מחוץ לשוק הבית שלה, וזאת בניסיון לכבוש נתח שוק משמעותי, בשלב הראשון בגוש דן. השחקנית הרוסית מציעה מודל, שעל פניו אמור להיות הפסדי עבורה למשך תקופה ממושכת מארבע סיבות מרכזיות שמנסות לשבור את כל הנימוקים האפשריים מדוע לא לבצע רכישות באונליין.

קיצור זמן משלוח ובסופ"ש

ראשית, מימד הזמן. יאנגו, באמצעות השירות החדש שלה ששמו "דלי", מתחייבת לספק משלוח בתוך פרק זמן שטרם נראה בשוק המקומי - רבע שעה.

אם וולט הפינית, שנכנסה לישראל לפני כשנתיים, קיצרה לשליש את זמן המשלוח הממוצע ממסעדה משעה וחצי לחצי שעה, עתה מבקשת יאנגו לקצר את זמן המשלוח מהמכולת ממשלוח באותו יום, כפי שמציעה שופרסל בתרחיש האופטימי, כששחקניות עירוניות כמו קוויק או AM:PM מתחייבות גם על פרקי זמן קצרים יותר של שעתיים. רבע שעה, זו הצעת ערך שטרם נראתה בישראל.

את זה היא מציעה לספק באמצעות שליחים על כלי רכב דו-גלגליים, שיאספו משלוחים משלוש "חנויות שחורות", כלומר כאלה שצרכנים לא יכולים להיכנס אליהן, אלא שמשמשות למעשה כסוג של מחסן קדמי להפצת סחורה.

שנית, ללא דמי משלוח. כאן לא מדובר בהצעת ערך יוצאת דופן שמספקת יאנגו לתקופת ההשקה עבור השוק המקומי. מתחרות כמו קוויק כבר ביצעו את החדירה שלהן לשוק הישראלי באמצעות משלוח חינמי, כשגם יצרניות מזון שנכנסו למכירה ישירה באונליין, דוגמת תנובה או קבוצת קוקה קולה ישראל, עשו זאת בלי לגבות דמי משלוח.

שלישית, נפח ההזמנה. חברות קמעונאות המזון הפועלות כיום בישראל דורשות אחד משניים: או תשלום עבור המשלוח, או סכום מינימלי להזמנה. יאנגו לא דורש סכום מינימלי להזמנה, ומאפשרת להזמין גם קרטון חלב או חפיסת מסטיקים. השילוב הזה שמציעה יאנגו, מאפשר, לפחות לתקופת ההשקה, להתנסות גם ברכישות קטנות.

היתרון של יאנגו בהיבט הזה הוא שהיא לא לוקחת הזמנות מראש, אלא מבצעת רק קריאות מיידיות שמבוססות על המלאי שקיים פיזית בחנויות שלה, ולכן המלאי שהיא מציעה אמור להציע תמונה מדויקת יותר ולחסוך את השיח עם הצרכן בנוגע להשלמות וחוסרים.

נקודה נוספת היא העובדה שבדומה לרשת המזון טיב טעם, ובשונה מיתר הקמעונאיות הגדולות ובראשן שופרסל, יאנגו מציעה לספק משלוחים גם במהלך סוף השבוע מהבוקר עד הלילה.

תחרות על שוק האימפלס

השילוב של אלה, אמור לייצר מצד אחד יתרון אדיר עבור יאנגו כמי שמביאה הצעת ערך חדש לצרכנים, ומצד שני מבהיר שהחברה נכונה להפסיד והרבה, וכעת השאלה היא כמה יאנגו מוכנה להפסיד, ולאיזה פרק זמן היא תהיה מוכנה לעשות זאת.

אין ספק כי המתחרות שלה, אשר רובן ציבוריות או שואפות להפוך לכאלה, לא יוכלו לשפוך סכומים שכאלה כדי לייצר עבורה תחרות צמודה, וגם לא בטוח שהן מוכרחות.

מהאסטרטגיה שהציגה יאנגו עולה כי היא לא מתכוונת להתחרות ראש בראש על סלי קנייה גדולים של מאות שקלים, אלא מחפשת להתברג לנישה של חנויות הנוחות, לפתרונות של קנייה משלימה עם סלי קנייה נמוכים הרבה, שיספקו מענה לצורך מיידי בגאוגרפיה מוגבלת - ת"א, גבעתיים ורמת גן.

כלומר בדומה לרכישה בקיוסק או בפיצוציה שמתחת לבית, מה שמכונה שוק ה"אימפלס", יאנגו תציע משלוחי אימפלס. אלא שכדי לשרוד לאורך זמן בשוק הזה עם היתכנות עתידית להפוך לרווחית, יאנגו תצטרך לייצר איזון עדין בין מחיר הסל שהיא מוכרת, לבין עלות המשלוח שתרצה לגבות בעתיד, ובעיקר להגיע להיקף פעילות רחב מאוד.

ולראיה, האתגר עמו מתמודדות היום חברות משלוחי האוכל וולט ותן ביס, שלפי הצהרותיהן טרם הצליחו להפוך את שירות משלוחי האוכל שלהן לרווחי בישראל.

תזמון מוצלח של מגפה וחורף 

מבחינת העיתוי נהנית יאנגו משני יתרונות בנקודת הזמן הנוכחית - הגידול במכירות בשוק המזון על רקע משבר הקורונה, שיימשך לפחות כל עוד ההגבלות על המשק הישראלי יימשכו והישראלים יבלו שעות ממושכות יותר בבית. והשני - עונת החורף יחד עם משבר הקורונה שצפויות לצמצם את התנועה של הישראלים ולהמשיך את הסיטאוציה שבה רבים מעדיפים לבצע את הקניות מרחוק.

ועוד נקודה מעניינת. מי שמוביל את פעילות משלוחי המזון של יאנגו בישראל, הוא צח ברזני, בן 34, שעד לפני חודשיים בלבד שימש כקניין ברשת קמעונאות המזון הגדולה בישראל שופרסל, וקודם לכן עבד ככלכלן ב-BDI.

צח ברזני / צילום: שני מוזס, גלובס

כעת הוא עומד מאחורי המתחרה שאמורה לשנות את זמני אספקת המשלוחים באזור גוש דן, בניסיון לנגוס בלקוחות של השחקניות הדומיננטיות במכירת מזון מקוונת, ביניהן שופרסל אונליין שצפוי לסכם את השנה הנוכחית עם קצב מכירות של 3 מיליארד שקל, ושחקנית האונליין קוויק, שהיקף המכירות שלה כבר מוערך בכ-200 מיליון שקל, כשלצידן פועלות באונליין גם שחקניות כמו ויקטורי, רמי לוי, טיב טעם ו-AM:PM.

כאמור, זו המדינה הראשונה מחוץ לרוסיה שיאנדקס תפעיל בה שירות משלוחי מזון. ברוסיה מפעילה יאנדקס שירות דומה תחת השם יאנדקס לאבקה, אשר מפעילה כ-300 נקודות מכירה עם קצב מכירות של מיליון הזמנות בחודש. במקביל, יאנדקס מפעילה גם שירות משלוחי אוכל תחת השם יאנדקס איטס.

ואולם, בחברה אמרו ל"גלובס" כי לאור הדומיננטיות של וולט בשוק הישראלי, בחברה בחרו להתמקד במשלוחי מזון ולא צפויים להשיק פעילות של משלוחי אוכל בשלב זה. 

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

תיקון והתנצלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"