גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעל 50% אבטלה: נתונים חדשים חושפים את עומק המשבר בענף הכושר

לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הקורונה פגעה קשה בענף הכושר שהיה במגמת צמיחה בשנים האחרונות ● בשיא הסגר הראשון, יותר ממחצית מהעוסקים בתחום נרשמו כדורשי עבודה

חדר כושר במודיעין נערך לקראת היציאה מהסגר הראשון במאי / צילום: Shutterstock
חדר כושר במודיעין נערך לקראת היציאה מהסגר הראשון במאי / צילום: Shutterstock

דוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהגיע לידי גלובס, שופך אור על המשבר האדיר שפוקד את ענף הכושר. מהמסמך שנכתב לבקשת חבר הכנסת עידן רול, עולה תמונה המשקפת את הפריחה שבה נתון היה ענף הכושר טרום המשבר, ואת הנפילה המהירה שהוא חווה בעקבות מגבלות הקורונה. הדוח מציין את הקושי האדיר של הענף לייצר פעילות מרחוק, בניגוד לענפים אחרים.

ראשית, הנתונים משקפים את הצמיחה שהציג ענף הכושר טרום משבר הקורונה בישראל. מהדוח עולה, כי ב-2018 הפדיון בענף שנקרא "פעילויות ספורט" היה כ-3.1 מיליארד שקל, ובו פעלו כ-2,146 עוסקים. הפדיון הממוצע לעסק עמד על כ-1.45 מיליון שקל. עוד עולה, כי בשנים 2012-2018 חל גידול של יותר מ-50% בפדיון ובמספר העוסקים בענף, לעומת גידול של כ-27% בפדיון הכולל של ענפי המשק, וגידול של כ-18% בסך העוסקים. עם זאת, שיעור הגידול בפדיון לעוסק בענף פעילויות ספורט עמד על כ-3% לעומת כ-8% בכלל ענפי המשק.

במצגת למשקיעים שפרסמה החברה הציבורית היחידה הפועלת בתחום בישראל - הולמס פלייס - המצוטטת בדוח, עולה כי הגידול השנתי הממוצע בהכנסות ענף הכושר בשנים 2011-2018 היה 6%-8%, אשר נחשב גבוה יחסית לענפי משק אחרים ולנתונים במדינות אחרות. 

ח״כ עידן רול / צילום: אלעד גוטמן

ענף שנשלט על-ידי עסקים קטנים 

מדובר בענף שבסך הכול נחשב לרווי מתחרים. מנתוני חברת Coface-BDI עולה, כי ענף הכושר בישראל מבוזר יחסית וכ-77% מההכנסות בענף הם ממכוני כושר פרטיים, וכ-23% מחדרי כושר משתייכים לרשתות.

לפי הדוח של מרכז המחקר של הכנסת, ב-2019 השכר החודשי הממוצע במשק בענף שמוגדר בדוח כ"פעילויות הימורים וספורט", עמד על קרוב לחצי (49%) מהשכר הממוצע למשרת שכיר במשק, והסתכמה ב-5,509 שקל.

בעקבות התפרצות נגיף הקורונה הוטלו סגרים ומגבלות על המשק, בין היתר על ענף הכושר. התוצאה - אבטלה מוגברת בתחום. מנתוני האוצר, המוצגים בדוח, עולה כי שיעור דורשי העבודה במשק בחודש מרץ ובתחילת אפריל, עמד על כ-19.2%. לעומת זאת, בענף שמוגדר "פעילויות ספורט בילוי ופנאי" היו בתחילת אפריל 2020 כ-27 אלף דורשי עבודה, שהיוו כ-55.5% מכלל המועסקים בענף, השיעור הגבוה ביותר בענפי המשק.

"הנתונים מלמדים על עוצמת ההשפעה של סגירת המשק על המועסקים בענף, וסביר להניח שהשפעה זו המשיכה גם בסגר השני", כותבים מחברי הדוח, תוך שהם מציינים כי שכרם הממוצע של דורשי העבודה החדשים בענף פעילויות ספורט, בילוי ופנאי היה כ-4,660 שקל, לעומת כ-6,342 שקל בקרב כלל דורשי העבודה החדשים. עם זאת, הם אינם מגלים מה חלקו של תחום הספורט בשחיקה הזו.

לתקופה קצרה, בדומה ליתר המשק, ענף הספורט קיבל אישור לשוב לפעול תחת מגבלות התו הסגול, אלא שהאופטימיות נמשכה זמן קצר, עד לתחילת הסגר השני באמצע ספטמבר. באוקטובר-נובמבר החלו לחזור לפעילות ענפים שונים במשק, אך ענף זה טרם חזר לפעילות.

מחברי הדוח מציינים, כי "ייתכן והחלופות בענף זה לפעילות ישירה עם הלקוחות מצומצמות יחסית לענפים אחרים, בהם ניתן לפתח שירותים עדכניים לרבות שירותים מקוונים, מה שעשוי להעצים את ההשפעה הישירה של המגבלות על הפעילות בענף".

בכך מתייחסים מחברי הדוח לאתגר האדיר שקיים עבור הענף - בעוד שרשתות מזון, רשתות אופנה אופנה ונותני שירותים נוספים, הצליחו להעביר חלקים משמעותיים מהפעילות שלהם לפעילות באונליין או באמצעים חלופיים, חדרי הכושר התקשו לעשות זאת.

אין סיוע ייחודי לבעיות הענף

וכך, למרות הקושי הייחודי שמאפיין את תחום הכושר, מהדוח עולה כי לא נקבעו כלי סיוע ייעודיים לענף פעילויות הספורט, בילוי ופנאי, חוץ מאפיקי הסיוע לכלל המשק, בדמות דמי אבטלה או מענקי סיוע לעצמאים וכו'. בהקשר זה, נציין כי ענפים נוספים שפעילותם הושבתה, כמו בתי הקולנוע, גם הם עדיין לא קיבלו סיוע ייעודי לענף.

השבוע התקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת דיון שעסק במתווה לפתיחת ענף הכושר, לאחר שהיו"ר יעקב מרגי כינס את הוועדה לבקשת ח"כ רול, ח"כ יוליה מלינובסקי וח"כ ג'אבר עסאקלה. במקביל, התקיימה הפגנה נוספת שקיימו ראשי הענף בדרישה לשוב ולפתוח אותו.

״ענף הכושר מפרנס עשרות אלפי משפחות בישראל, אך הוא נופל בין הכיסאות. הוא לא שייך למשרד הספורט כי לא מדובר בספורט תחרותי, ולא שייך למשרד הבריאות, אשר אינו מכיר בחשיבותו לבריאות הציבור", אמר רול ל"גלובס", תוך שהוא מוסיף: "על אף היותו ענף תומך בריאות הוא נתפס בעיני הממשלה כתחביב ולא כענף חיוני, והוא נסגר שוב ושוב בקלות וללא מתווה הפעלה, מבלי להתחשב בפרנסה של העובדים בו או בבריאותם של העוסקים בו, ונופל קורבן למשחקים פוליטיים".

בהפגנה נכחה גם קרן שתוי, מנכ"לית רשת חדרי הכושר הציבורית הולמס פלייס, שעתידה לפרסם החודש את תוצאותיה לרבעון השלישי של 2020. "במשך 8 חודשים מדינת ישראל פתחה וסגרה לסירוגין את ענף חדרי הכושר והבריכות שנמצא על סף קריסה", היא אמרה, "אף אחד מהממשלה לא מוצא את הזמן לשבת איתנו ולהבין כמה משמעותי הענף שלנו עבור בריאות הציבור, גם הנפשית וגם המנטלית".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד