גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצירה טלוויזיונית בזמן קורונה: אנחנו הסטארט-אפיסטים החדשים

יוצר "שעת נעילה" בטור מיוחד עם תחזית לעולם היצירה אחרי הקורונה ● "הסדרות שיצליחו יהיו אלה שטרקו בפניהן דלתות"

רון לשם / צילום: גבריאלה בהרליה
רון לשם / צילום: גבריאלה בהרליה

לא מעט מבין יוצרי הטלוויזיה הישראלים, ואני בניהם, מתפרנסים היום בשפות זרות. חזרתי לכתוב את "שעת נעילה" לכאן 11, כי העצבים החשופים שלי, כמו של יוצרים ישראלים אחרים, נשארו בארץ. אבל החולין שלנו הועתק להוליווד, לאירופה, לאסיה ואפילו לאוסטרליה.

באופן אישי מעולם לא חלמתי על הוליווד, אבל חוסר היציבות המוחלט ששורר במקצועות שלנו בישראל, דחק בי ובשותפים שלי לחפש אופק בחוץ. תקציבי הדרמה ברוב גופי השידור בארץ ממשיכים להצטמצם, ואנחנו משתדלים, עד כמה שאפשר, להביא משקיעים זרים, לייצא תוכן ישראלי, לשלב בין העולמות, ולא להרפות גם ממסך בעברית.

ממשלת ישראל לא מעודדת הפקות זרות להגיע. בניגוד לעשרות מדינות אחרות, היא לא מאשרת החזרי מס, למשל, לסדרה אמריקאית שתבחר להצטלם בנגב. כזו תצטלם אצל מי שכן יתמרץ, במרוקו ובירדן, בניו זילנד ובקנדה, בפולין ובמלטה. היא תביא איתה פרנסה למאות משפחות.

אז אנחנו, אימצנו התנהגויות של סטארט-אפיסטים, וגם הפכנו למתווכי הכפר הגלובלי המתגבש בהדרגה לקהילת יוצרי הדרמה. מחליפים רעיונות, מפיקים ביחד, מדלגים בין שש יבשות. בניגוד אלינו, תסריטאי שבדי או הודי לא סובל, בדרך כלל, מהצורך הקיומי לחפש מקום אחר להפיק בו את הסיפור שלו, אבל גם הוא נפתח לגלובליות.

עולם הטלוויזיה היה בפריחה

רגע לפני המגיפה, המקצוע שלנו צעד אל פסגה שאיש לא העז לחלום עליה. זו הייתה שנה שבה הופקו 493 סדרות מתוסרטות בארה"ב. 16 פלטפורמות התוכן הגדולות התחייבו להשקיע 100 מיליארד דולר במסך, ב-12 החודשים הבאים. נטפליקס לבדה מימנה יותר תוכן משהתעשייה כולה יחד הפיקה בשנת 2005.

סיכוייו של יוצר להגיע למסך גדלו פלאים. אותנו, כמפיקים וככותבים, הטרידו שתי דאגות. הראשונה, היא שכמות סדרות כזו מבטיחה שהיצירות שלנו ייבלעו בתהומות מדפי ספרייה של שירות סטרימינג. נשקיע שנים מחיינו בפרויקט, נדמם ונדמע עליו, והוא ייעלם עוד לפני שעיני צופים ישזפו אותו.

החשש השני, הוא שהתחרות הורגת את היצירתיות. זה חוק עתיק בטלוויזיה. כשהתחרות בשיאה, מנהלים מפחדים להעז בניסיונות, ונצמדים לנוסחה בטוחה.

המחסור במנהלי דרמה מנוסים המסוגלים להכיל את היקף ההפקות העצום, וללוות אותו יצירתית, גורם לקריסה תחת העומס. רבים מהם נצמדים בחוסר ביטחון לאלגוריתמים, לרשימות "עשה ואל תעשה", המגדירות איזו תבנית הצליחה להביא קהל בשנה הקודמת.

אבל במבחן התוצאה, הסדרות שישברו את שיאי הצפייה יהיו אלה שכל גופי השידור טרקו בפניהן דלתות במשך שנים. הן הבולטות והמסעירות, דווקא כי הלכו נגד הנוסחה.

אבל בעיקר, היינו אופטימיים, רגע לפני המגפה, כי התבררה סופית התשובה לחידה שליוותה אותנו שנים: האם ישרוד בסופו של דבר מונופול נטפליקס אחד, כשם שיש גוגל אחד, ויוטיוב אחד?

ב-2019 כבר היה ברור שמשפחה אמריקאית ממוצעת מנויה ל-3.8 שירותי סטרימינג שונים, וזו רק ההתחלה. נטפליקס לא נתפסת כחלופה לשירות הכבלים, למסגרת הגג, אלא כערוץ אחד מתוך מנויים שונים שצופה יבחר לביתו. צופים גם קונים סדרות, לפי תשלום פר-פרק.

מאסקפיזם וגיבורי-על ועד לדרמה פורצת דרך

אבל אז פרצה מגיפה. בשבועות הראשונים, ניסינו להבין איך חוזרים לצלם. בניגוד לנבחרות ספורט, אין דרך לבודד שחקנים וצוות למשך צילומי עונה שיימשכו כחמישה חודשים.

הוליווד שותקה לחלוטין בגלל קשיי ביטוח וחשש מתביעות, עוד יותר מאחיותיה באירופה, או בישראל. מדפי הסדרות החדשות מתחילים להתרוקן, והצופה האמריקאי, דווקא בתקופת שיא לצפייה בטלוויזיה - תקופת ההסתגרות בבית, מתרגל לצפות גם בשפות זרות.

אבל החידה האמיתית שמעסיקה כרגע את כולנו, הרבה יותר מהשאלה הטכנית 'איך מצלמים במגפה', היא זו שנוגעת לבוקר שאחרי. מי שקונים מאתנו סדרות נדרשים לנחש היום מה יצליח בעוד שנתיים, ומי יודע איך ישתנה עד אז העולם השברירי, ומה יהיה מצב רוחו? איזה סיפורים הם יתנו לנו לספר, למחרת המגפה? איזה סיפורים הצופה יסכים לשמוע? איך המשבר יעצב את מקצוע ה"סיפור", אילו ז'אנרים יתחזקו, או ייעלמו?

הנטייה הראשונית של כולנו, הייתה להסיק שהמסך יישטף באסקפיזם, בקומדיות קלילות, ובגיבורי-על שייקראו להציל את האנושות. אבל אז, כשצללנו לחקור איך הושפעו הקולנוע, הטלוויזיה, התאטרון, ואפילו תסכיתי הרדיו, ממשברים היסטוריים שטלטלו את העולם - מהשפל הגדול בשנות השלושים, או למחרת מלחמת העולם הראשונה, ואפילו במיתון 2008 - הופתענו.

אומנם בכל משבר התחזקו סיפורי גבורה וניצחון, ובכל משבר כלכלי שגשגו סיפורי פשע. אבל ההישגים האמנותיים של התקופות הקשות, ואפילו שוברי הקופות, סימנו תעשיית דרמה שממציאה את עצמה מחדש ופורצת דרך, יצירות עם מצפון חברתי חזק, שמחטטות בחוליים שלנו, יורות ביקורת נוקבת, מהפכנית לפעמים, ומולם צופים שלא בורחים מהקודר.

הוליווד מפחדת פחות מתכנים לא אמריקאים

בסוף העשור הקודם, למשל, כשארה"ב נתקפה בפניקת המיתון, סדרות הכבלים הספרותיות, אלה עם הדמויות הפגומות, שהיו נחלת HBO בלבד, פרצו פתאום אל מרכז המיינסטרים והתפשטו בערוצים לקהל עצום.

"שוברים שורות", "חסרי בושה", "ילדי האנרכיה", חיטטו בריקבון החברה האמריקאית, על מערכת הבריאות שלה, על אלימות הנשק והעוני, האכזבה ממשל חסר אונים ומהקפיטליזם.

אנטי-גיבורים ביטאו את הפחד שהמציאות עשויה לקרוס לנו ברגע, ויצאו למלחמה נגד ממשלה ותאגידים. דמויות פגומות כמונו, שמוכנות לעשות את מה שאנחנו איננו מעזים.

הוליווד מביטה כעת שנתיים קדימה, ומחפשת סיפורים אמיצים ורועשים כדי שיבלטו במבול ההפקות. היא מחפשת סדרות עמוסות בגיוון חברתי וגזעי, בקולות מיוחדים מפתיעים ובפרשיות מבוססות תחקיר שלא סופרו.

הוליווד מחפשת ערבובי ז'אנרים, שימציאו מחדש את המסך, וסיפורי בריחה לאדמה ולטבע, חזרה לפשטות, חרדה משינויי האקלים, ומהפכנות באופן כללי. הוליווד מחפשת לחקור קול של דור שמתקשה באינטימיות ובדייטינג.

אבל בתוך כל אלה, נדמה שהיא גם מפחדת הרבה פחות מגיבורים שאינם אמריקאים, על אדמה שאינה אמריקאית, דוברים שפות זרות.

החודש, השותפים שלי ואני מעלים ב-HBO Max את "שעת נעילה", וב-Hulu את "No Man's Land" על מלחמת האזרחים בסוריה, סדרה דוברת צרפתית ואנגלית, כורדית וערבית, שצולמה במרוקו ובבלגיה, עם צוותי קולנוענים מ-10 מדינות, ותשודר כבר החודש בחמש יבשות.

עמית כהן, שותפי מאז גיל 20, מצלם כרגע גם עיבוד של קשת עם אומה ת'ורמן לסדרה "כפולים" לApple TV+, וב-L.A נעלה החודש שני פרקי ספיישל ל"אופוריה", שהחלה את דרכה בהוט. אם נוכל להמשיך להתפרנס מהאהבה שלנו, ובכל זאת, ליצור גם בעברית, ולחקור אמירות שבוערות בנו, נהיה מאושרים.

הכותב הוא תסריטאי. בימים אלה עלתה ״שעת נעילה״ שכתב גם ל־HBO.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט